-
Odp: [Irek07] Nie tylko ptaki....
-
Fajne te ptoki:) oba doświetlone?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Fajne te ptoki oba doświetlone?
Jeśli pytasz o 284 i 286 to tak, obydwa z lampą. Krótko mówiąc przy tych odległościach ( 4-6 metrów ) zdjęcia z lekkim doświetleniem lampą są lepsze. Bezapelacyjnie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Krótko mówiąc przy tych odległościach ( 4-6 metrów ) zdjęcia z lekkim doświetleniem lampą są lepsze. Bezapelacyjnie
To jednak muszę zakupić szperacz wojskowy ;)tu znalazłem definicję i mi się spodobała ;)
Szperaczami nazywane są także specjalne latarki elektryczne â dalekosiężne lampy przenośne o dużej sile światła (światłość takiej lampy sięgać może kilku milionów kandeli, strumień świetlny może mieć kilka tysięcy lumenów, a zasięg snopa światła przekraczać może 1,5 km), zwykle zasilane z własnych baterii bądź akumulatorów.
Lub coś takiego ;)
https://www.youtube.com/watch?v=-JVqRy0sWWY
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
To jednak muszę zakupić szperacz wojskowy tu znalazłem definicję i mi się spodobała
Szperaczami nazywane są także specjalne latarki elektryczne â dalekosiężne lampy przenośne o dużej sile światła (światłość takiej lampy sięgać może kilku milionów kandeli, strumień świetlny może mieć kilka tysięcy lumenów, a zasięg snopa światła przekraczać może 1,5 km), zwykle zasilane z własnych baterii bądź akumulatorów.
Mam takiego Led Lensera. Ale ma zasięg tylko 300 metrów. Trochę mało:)I chyba kolor światła trochę nie ten.
--- Kolejny post ---
287
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Krótko mówiąc przy tych odległościach ( 4-6 metrów ) zdjęcia z lekkim doświetleniem lampą są lepsze. Bezapelacyjnie:)
Szczególnie widać to przy zdjęciach czarnych ptaków, na przykład kosa. Umiejętnie dobierając doświetlenie, można uzyskać piękny rysunek czarnych piór i równocześnie prawidłowo naświetlone otoczenie.
-
Ostatnie jak dla mnie ma zbyt dużo zielonej poświaty.
-
Wiosna idzie to i zielono jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
Ostatnie jak dla mnie ma zbyt dużo zielonej poświaty.
Pewnie powinienem napisać że taki był mój zamysł:)Zdjęcie obrabiane wieczorem, nie widziałem poświaty. Teraz widzę też że trochę za ciemne.
-
Myślałem że zdjęcia robione z kilku metrów nie mogą być już lepiej trafione, ostrzejsze. Myliłem się:) Wystarczyło użyć punktowego AF. No i lampy oczywiście:)
288
289
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Myślałem że zdjęcia robione z kilku metrów nie mogą być już lepiej trafione, ostrzejsze. Myliłem się Wystarczyło użyć punktowego AF. No i lampy oczywiście
Ptaszek fajnie Ci wychodzi, tylko na tym tle to taka - jajecznica wychodzi.
Może coś podkręcić w LR/PS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Szczególnie widać to przy zdjęciach czarnych ptaków, na przykład kosa. Umiejętnie dobierając doświetlenie, można uzyskać piękny rysunek czarnych piór i równocześnie prawidłowo naświetlone otoczenie.
Leon, dzięki za podpowiedź :)
289 jak dla mnie, zaczynającego zabawę z ptaszorami, fajne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ptaszek fajnie Ci wychodzi, tylko na tym tle to taka - jajecznica wychodzi.
Dobrze że chociaż ptaszek wychodzi:)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Może coś podkręcić w LR/PS.
To ja wolę poczekać parę dni aż się kolorystyka tła zmieni, czytaj dereń przekwitnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
289 jak dla mnie, zaczynającego zabawę z ptaszorami, fajne.
No i fajnie:)
-
-
No ostatnie dwa bajera :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
285 :Maja śliczna
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
No ostatnie dwa bajera
No cóż mogę powiedzieć... Dzięki:)
-
-
-
292.Spalisz łąkę niedługo :)Zdecydowanie mniej, mniej światła.Żółte kwiaty ciężko nie przepalić ale da się ;)A owad ;)ja wiem że mu zimno ale nie dogrzewaj go aż tak :mrgreen:
291. Fajnie by było jakbyś ten centralny kwiat fiołka z tymi kropelkami sam wykadrował .Tak to wyszło za dużo bałaganu.
290. Tu , myślę że lepszym kadrem było by takie wykadrowanie aby ten żółty krokusik był ostry .Czasami warto podreptać kilka razy wkoło i pomyśleć nad kadrem .Może umiejscowić go w centralnym lub bocznym punkcie z pełną ostrością, a te fioletowe już poza .
Ale to takie moje przemyślenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
292.Spalisz łąkę niedługo :)Zdecydowanie mniej, mniej światła.Żółte kwiaty ciężko nie przepalić ale da się ;)A owad ;)ja wiem że mu zimno ale nie dogrzewaj go aż tak :mrgreen:
291. Fajnie by było jakbyś ten centralny kwiat fiołka z tymi kropelkami sam wykadrował .Tak to wyszło za dużo bałaganu.
290. Tu , myślę że lepszym kadrem było by takie wykadrowanie aby ten żółty krokusik był ostry .Czasami warto podreptać kilka razy wkoło i pomyśleć nad kadrem .Może umiejscowić go w centralnym lub bocznym punkcie z pełną ostrością, a te fioletowe już poza .
Ale to takie moje przemyślenia.
A czepiasz się:)
A poważniej.... co do 290 i 291 pewnie masz rację. A jeśli chodzi o 292 to sprawa wygląda tak:)
Po pierwsze - pszczoły obecnie pracują tylko kiedy jest słońce. Kiedy słońce zachodzi choćby na chwilę natychmiast wracają do ula. Więc nie ma słońca nie ma pszczół:) A po 2.1 taka pszczoła nie stoi w miejscu choćby przez ułamek sekundy. A 2.2 - cały czas rusza skrzydłami. Skrzydła mrozi dopiero 1/3200. Dasz dłuższy czas - pszczoła nie ma skrzydeł.
Reasumując - nawet gdyby pszczoły latały przy pochmurnej pogodzie to i tak guzik:) by z tego było.
Reasumując II - ta pszczoła nie siedzi na kwiatku tylko PRACUJE:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
ta pszczoła nie siedzi na kwiatku tylko PRACUJE
Widzisz, jak się italy potrafi czepiać i dobrze, zawsze z tego będzie jakiś efekt.
U mnie to wino w butli jeszcze pracuje, albo nie - ale tam jest w środku.
"Pscoły" to jeszcze w tym roku nie widziałem z bliska :), to popatrzę na Twoją, choć krzywo skadrowaną, ale jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
A czepiasz się
A to nie Ty prosiłeś o konstruktywną krytykę?:mrgreen:
A tak na poważnie, kiedyś uparłem się żeby biedronka nie miała żadnych odblasków , przepaleń nawet minimalnych na korpusie.Jeśli pamiętam, to dopiero po około 300 zdjęciach coś zaczęło mi wychodzić ,a pierwsze zdjęcie które mnie w końcu zadowoliło było po następnych 300 kadrach :) Więc uwierz mi, znam trudy pracy że światłem czy to zastanym czy modyfikowanym przez lampę czy blendy,czy inne ustrojstwa :lol:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
"Pscoły" to jeszcze w tym roku nie widziałem z bliska
no to chociaż ja mam ich pod dostatkiem od lutego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
U mnie to wino w butli jeszcze pracuje, albo nie - ale tam jest w środku.
Jeteś pewny że to wino ?:)
--- Kolejny post ---
Nie wiem czy wiesz Irek, że pszczoła żądli tylko jeden jedyny raz w życiu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
no to chociaż ja mam ich pod dostatkiem od lutego
Jakoś tego nie widać:)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
to dopiero po około 300 zdjęciach coś zaczęło mi wychodzić ,a pierwsze zdjęcie które mnie w końcu zadowoliło było po następnych 300 kadrach
To zostało mi jeszcze jakieś dwadzieścia strzałów, ciężko będzie:)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Widzisz, jak się italy potrafi czepiać i dobrze, zawsze z tego będzie jakiś efekt.
Tylko kiedy? Ten efekt znaczy się:)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
"Pscoły" to jeszcze w tym roku nie widziałem z bliska
Ty masz gęsi ja mam pszczoły. Jakaś sprawiedliwość być musi:)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
to popatrzę na Twoją, choć krzywo skadrowaną, ale jest.
Lepsza taka niż żadna:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Nie wiem czy wiesz Irek, że pszczoła żądli tylko jeden jedyny raz w życiu.
Niestety wiem, i to aż za dobrze. Miałeś kiedyś do czynienia z wściekłą pszczołą? Wtedy gra toczy się na zasadzie albo użądli i zginie albo zginie zanim użądli. Powiedzmy że w tym meczu rozgrywanym kilka, kilkanaście razy do roku jest remis:)
-
Próbowałem coś poprawić ale... fiołki zwiędły w deszczu, pszczoły nie latały. Nawet krokusy się załamały:)
293
I taka ciekawostka. Odkryłem w krzaku berberysa zeszłoroczne gniazdo piegży. Niby parę metrów od domu, na wysokości 1.20m a mimo wszystko naprawdę bezpieczne miejsce.
294
-
Dlaczego zdjęcia w twojej galerii pobierają mi sie od razu na dysk, a nie otwieraja w nowej karcie jak wszędzie? W jakiś inny sposób je dodajesz?
Wkurzające to troche jest mam pełno twoich zdjęc w pobranych ;d
-
Ot takie małe wtrącenie, wcześniej przegapiłem a nie mogłem się powstrzymać:
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Pewnie powinienem napisać że taki był mój zamysłZdjęcie obrabiane wieczorem, nie widziałem poświaty. Teraz widzę też że trochę za ciemne.
O to, to, to. Powinieneś jeszcze dodać, że na innym portalu masz 1500100900 lajków;)(albo lajkoników, sam już nie wiem.)
Zdjęcia jak dla mnie super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
Dlaczego zdjęcia w twojej galerii pobierają mi sie od razu na dysk, a nie otwieraja w nowej karcie jak wszędzie? W jakiś inny sposób je dodajesz?
Dodaję z Dropboxa dokładnie tak jak to było wytłumaczone w wątku "Jak dodawać zdjęcia"
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
Wkurzające to troche jest mam pełno twoich zdjęc w pobranych ;d
Przykro mi:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
O to, to, to. Powinieneś jeszcze dodać, że na innym portalu masz 1500100900 lajków(albo lajkoników, sam już nie wiem.)
Trafiłeś dokładnie sześć cyfr tzn trzecią, czwartą, szóstą, siódmą i dwie ostatnie:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Zdjęcia jak dla mnie super.
A to czuję się zaskoczony. Nie muszę chyba dodawać że miło:)
--- Kolejny post ---
Testowałem dzisiaj mój konwerter ( Kenko 1.5 ). Po to żeby sobie w końcu odpowiedzieć na pytanie czy w ogóle jest sens tego używać. I szczerze mówiąc... dalej nie wiem:)
Wiosenne sarenki. Crop dokładnie 100%, 5D3, 400mm i Kenko.
295
-
Tak czy inaczej masz ode mnie lajka;)
-
For Italy with love:)
296
I taki baranek wielkanocny. A tak w ogóle to wszystkim Wszystkiego Dobrego.
297
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Wiosenne sarenki. Crop dokładnie 100%, 5D3, 400mm i Kenko.
Widoczek ładny, ale jakieś takie "wygładzone" jak akwarela - odszumione okrutnie.
Jeszcze trochę i zaprzestanę używania telekonwertera do 400/5,6 , ale wpierw sprawdzę zysk z AF i stratę z cropowania, zwłaszcza na dalszych dystansach.
Również z mojej strony życzenia Świątecznego mokrego jajka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Widoczek ładny, ale jakieś takie "wygładzone" jak akwarela - odszumione okrutnie.
Tym razem mogę powiedzieć że zrobiłem to z rozmysłem. Zarówno tło jak i sierść zwierzaków wygląda zdecydowanie lepiej po "okrutnym" odszumieniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jeszcze trochę i zaprzestanę używania telekonwertera do 400/5,6 , ale wp
ierw sprawdzę zysk z AF i stratę z cropowania, zwłaszcza na dalszych dystansach.
Ja dzisiaj sprawdziłem. Na krótkim i dłuższym dystansie. I raczej na pewno moje Kenko wyląduje w szufladzie.
Tak dla przykładu. "Ptaszek" wielkości wróbla z dziesięciu metrów. Pierwsze z Kenko. Wywołane w LR bez dotknięcia suwaków.
298
299
-
Jak znajdę jutro czas to z 10 m szczelę kilka fotek na 400 mm.Tylko nie wiem czy w mej okolicy takie ptaszki fruwają :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Jak znajdę jutro czas to z 10 m szczelę kilka fotek na 400 mm.Tylko nie wiem czy w mej okolicy takie ptaszki fruwają :)
Niestety, zmartwię Cię. To ostatni przedstawiciel gatunku. Ma ponad dwadzieścia lat. Parę dni temu odnaleziony w piwnicy:)
Ma dokładnie 10cm wysokości, fotki z ręki na 1/2500, f 5.6. Odległość dokładnie 10 metrów. Gdzie jest słońce widać chyba tylko w jednym miejscu, na lewym łączeniu sznurka z huśtawką. Wycięte oryginały miały odpowiednio 2100x1500 i 1500x1050.
-
A taki portrecik. W locie, o zachodzie słońca:)
300
-
Jakoś specjalnie przystojny to ten ptaszek nie jest.
301
-
Gdzieś tego gacka uszczelił dniem?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Gdzieś tego gacka uszczelił dniem?
A latało całe stado ok. 50 sztuk nad jeziorem. Udawały jaskółki:)
-
301 ,fajne,a ciut większy ? w kadrze ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Udawały jaskółki
Się im we łbach poprzewracało -jaskółki ;
Ale fajnie trafiony.bardziej pochwalę jak złapiesz takiego wieczorkiem gdzieś pod latarnią :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A spróbuję:) Ten był równe 100%.
--- Kolejny post ---
301a
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
.bardziej pochwalę jak złapiesz takiego wieczorkiem gdzieś pod latarnią
Kiedyś, dawno temu, złapałem. Na wędkę. Jakimś cudem zaplątał się w żyłkę. Ale miałem branie:)
-
Pieseł fajnie ujęty :) Gacek za dnia, chyba kawę mocną wypił :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jakoś specjalnie przystojny to ten ptaszek nie jest.
Ale mógł wyłączyć swoje radary i polegać na optyce :)
Jak autor zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Gacek za dnia, chyba kawę mocną wypił
Co roku na wiosnę nad jeziorkiem jest kilka takich dni kiedy latają jak szalone. Ale pierwszy raz latały w miarę nisko. Fotka robiona w samo południe.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
i polegać na optyce
Jak autor zdjęcia.
I w tym poleganiu na optyce poległem totalnie. Starcie gacki vs. 5D3 i 400mm wynik 38 do 1. Czyli jedno zdjęcie w miarę udane. Reszta kosz:)
302
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
. Fotka robiona w samo południe.
Czyli na jętki za wcześnie...zięba świetna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Czyli na jętki za wcześnie...
Zbierały coś z wody, jak jaskółki właśnie. Ale to było pod słońce i za daleko. Następna szansa już za rok:)
-
302 ,IMHO za mały udział ptaka a za duży gałęzi,a tułowia i łapek szkoda
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
302 ,IMHO za mały udział ptaka a za duży gałęzi
Chyba sobie kupię 7D2. Znowu:)Będzie bliżej, będzie większy udział ptaka:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Chyba sobie kupię 7D2
Dobry kierunekk :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Czasami ten Zysk ma rację ;)większe -lepsze:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Kiedyś, dawno temu, złapałem. Na wędkę. Jakimś cudem zaplątał się w żyłkę. Ale miałem branie
Ja mam jedną rybitwę na stanie złapaną podczas wyrzutu -poleciała za wahadłówką :) całe szczęście że używałem pojedynczego grota bezzadziorowego .:shock:
-