Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).
Eh , zaczynałem od Fiata 126,potem Fiat 127,-nie do zdarcia,auto po sprzedaży wytrzymało u 2 właściciela 240 tys,km potem Honda Crv, zero problemów przez kilka lat,po drodze kilka innych ,praktycznie małonaprawcze się okazywały, teraz Nissan Navara, duża bestia, ale mam gdzie nią jeździć .jak na razie tylko wymiana oleju.A marzy mi się Lamborghini :twisted: SE 30 z 1996 r. a ponoć marzenia się spełniają:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Ale dałem spokój z niemcami. W tej chwili w rodzinie dwa amerykańskie i jedno japońskie auto. Zapomniałem o serwisach.
IMHO: to uproszczenie.
Zależy czy mówimy o unieruchomieniu auta czy usterkach mechanicznych.
Auto najczęściej nie chce "odpalić" z powodu usterki układu zasilania,
szczególnie wrazliwe są systemy CR ,obecne w % aut.
Mniej wrazliwe zasilanie etyliną ,bardziej popularna w stanach.
Stary Golf wytrzyma wszystko ,przeżyje japońca (kazdego) i wszystkich amerykanów.
Z nowych: od dziś do 10 lat wstecz godne uwagi są konstrukcje Hyundai z osprzętem Bosch.
Np ten sam silnik 2.0 w zależności od modelu auta rozwija od 112 KM do 180 KM.
Srednio zaawansowany hobbysta -mechanik może zdiagnozować wadliwy wtryskiwacz(strzykawki),
wymienić i zaoszczędzić na czasie naprawy.
RobertON ,mam nadzieje potwierdzi :D .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
IMHO: to uproszczenie.
Oczywiście. Uproszczenie, uogólnienie i zupełnie subiektywna jednostkowa opinia.
Ale jest moja i będę jej bronił, jak lew.;)
Chociaż bardzo możliwe, że te mechanizmy pracowałyby nadal, gdybym przy zmiane oleju wykorzystał dotychczasowy Pennzoil. Wlałem jednak Shella o takich samych niby parametrach i awaria mogła być tu winą właśnie oleju.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A ja nie napiszę czym jeździłem, bo było tego dużo - prawo jazdy zrobiłem jak jeden z kolegów w wieku 17 lat - ale napiszę, co mi się ostatnio jeżdżące po ulicach spodobało, "będąc" w Ameryce.
Chevrolet Silverado, koloru czerwony metalik.
Panie Kolego - celuj w takiego! (wyszło do rymu ;))
No właśnie. Prawdę mówiac nie wiem po co w ogóle wymyślaja na świecie tyle różnych dziwolagów. Każdy zdrowy normalny chrześcijanin powinien wybrać coś dla siebie z tych trzech:
Ford F Series
Dodge Ram
Chevy Silverado.
A jak nie, to GMC Sierra. No ale jacyś zbczeńcy z Europy wymyślaja SmartCary, Fiaty 500, Mini, Rabbity, Żuczki i inne cuda.:mrgreen:
Na liście 20 najpopularniejszych pojazdów w USA nie ma niemców. A na czele - wiadomo co.
Pickups rule top 20 best-selling vehicles of 2014
Co prawda Dodge to jest właściwie Fiat Chrysler RAM.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Każdy zdrowy normalny chrześcijanin powinien wybrać coś dla siebie z tych trzech:
Ford F Series
Dodge Ram
Chevy Silverado.
Bardzo słuszna idea.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A jak nie, to GMC Sierra. No ale jacyś zbczeńcy z Europy wymyślaja SmartCary, Fiaty 500, Mini, Rabbity, Żuczki i inne cuda
Może chcą się zdepopulować?:roll:
I możecie nawet zunifikować markę: dla siebie bierzesz Forda F, a żonie coś małego - Forda Expedition.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I możecie nawet zunifikować markę: dla siebie bierzesz Forda F, a żonie coś małego - Forda Expedition.
No i dla dorastającego dziecka coś zupełnie kompaktowego - Forda Explorera. O którym parę postów wyżej.
Tak to właśnie działa. ;)
Leon007 - Wiesz co? Jestem już obyty w tych realiach, ale jak słyszę "mały Expedition", to mnie kolka zaczyna brać ze śmiechu.:mrgreen:
Mam już prawko 42 lata, moim pierwszym autem był 126p. W tamtym czasie robiłem ~70kkm rocznie-więc takie auto starczało na sezon, "zajeździłem"11 sztuk. Za przejechanie takiego dystansu takim sprzętem powinno przysługiwać odznaczenie państwowe (tym bardziej, że to była jazda przeważnie w 3-4 osoby). Z perspektywy czasu uważam ten wyczyn jako przejaw niedojrzałości umysłowej, za cenę nowego lub rocznego malucha, można był kupić starsze, ale wygodne auto. Mam 186 cm wzrostu i zdażało mi się przejechać "ciurkiem" 500-700 km. Następnym autem była Łada i od tamtej pory nawet nie siedziałem w małym fiacie. Potem były jeszcze 2 łady, 2 golfy(I i II), 3 pasaty, 3 audi 100 i 2 omegi. Oprócz maluchów wszystkie te auta to były używki, które ściągałem z Niemiec lub Belgi. Były to pojazdy nie stare, ale po zaliczeniu dzwonu. Wszystkie w zasadzie były bezusterkowe, ale nie raz nie do końca kompletne-po naprawie powypadkowej brakowało jakichś drobnych elementów. Od kilkunastu lat kupuję samochody nowe, średnio co 6 lat. Obecnie śmigam citroenem C5 w dizlu, w lutym odbieram F15.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Leon007 - Wiesz co? Jestem już obyty w tych realiach, ale jak słyszę "mały Expedition", to mnie kolka zaczyna brać ze śmiechu.:mrgreen:
Wiem. Kolega z Kanady miał takiego smoka i trochę mnie nim powoził. Nie zapomnę wjazdu na stację benzynową: zatankował 110 litrów i komputer pokładowy pokazał, że przejedzie na tym całe 670 km.