To zdecydowanie nie ta liga.
Wersja do druku
ytong - "dłużej" wg Ciebie to ile? godzina? tydzień? rok?
miałem 10-22 na tyle długo, że mogłem sobie wyrobić o nim więcej niż wstępną opinię. zazwyczaj nie wypowiadam się o sprawach, o których nie mam pojęcia. i wiesz wybierając kiedyś uwa też stanąłem przed takim wyborem jak Ty.
pisałem już we wcześniejszych wątkach o uwa, że moim zdaniem różnica w ostrości na rzecz canona nie jest na tyle wielka, że usprawiedliwia dzisiejszą różnicę ceny w porównaniu z sigmą 10-20 4-5.6. powtórzyłem to teraz specjalnie dla Ciebie:)
ytong - i jeszcze - czytaj ze zrozumieniem. nie napisałem, że polecam sigmę, ponieważ że JA ją mam.
polecam, bo uważam, że jest po prostu dobra i ma wystarczający stosunek jakości (optycznej i konstrukcyjnej) do ceny, by być bodaj najlepszą propozycją na rynku. i teksty typu "sigma jest na przeczekanie", "w końcu i tak weźmiesz canona" mnie przynajmniej, delikatnie mówiąc, nie przekonują.
chciałeś by Ci coś polecić. poleciłem, bez niepotrzebnego mędrkowania. do kieszeni Ci nie zaglądam, jeśli chcesz wydać więcej - rozumiem. canon to zawsze CANON...
To chyba raczej do mnie więc odpowiem. Powiedzmy rok - tak aby "przelecieć" przez wszystkie pory roku i wyciągnąć wnioski.
To chyba także do mnie. Tak można rozumieć Twoją wypowiedź: "...bierz sigmę. mam i będę polecał...". Ale OK, to już wyjaśniliśmy.
Ze swojej strony mogę Cię zapewnić iż nie jest to tylko pusty slogan.
Raz na wozie, raz nawozem. Tylko użytkownicy więcej płacąc więcej wybaczają tym szkłom. :) Ale jak się czyta o pracy AF w 50L lub 24 L II to jednak ponoć mogłoby być lepiej. Szkieł tych nie miałem i nie będę miał. Nie kcem. :)Cytat:
Ze swojej strony mogę Cię zapewnić iż nie jest to tylko pusty slogan.
Co do Canona EF 50 to w ogóle mówienie, że Canon to Canon to tylko mówienie. I rozrzut i badziewna jakość wykonania. :) Canon to taka sama firma jak każda inna. Tylko najczęściej ms droższe produkty. A czasem gorsze.
Kiedyś szukałem UVA pod Dynaxa 7D. I chciałem Sigmę 3.5, bo jakoś w testach najmilej wypadał. W między czasie Sony wypięło się na DSLR i skończyłem z 5d i 17-40. :)
tak z ciekawości: czy Samyang 8mm ma się jakoś do tej Sigmy?
noszę się z zamiarem wymiany tego szkła na Sigmę, bo fisz ma u mnie ograniczone zastosowanie
Chodziło mi tylko o szerokość kadru...wiadomo dwa inne światy
Napiszę raz jeszcze ponieważ co poniektórzy mają problem ze zrozumieniem czytanego tekstu: powyższe stwierdzenie odnosiło się wyłącznie do współpracy pomiędzy sprzętem tego samego producenta (korpus + obiektyw). Jakby nie było to dyskusja ta także "zahacza" o ten aspekt.
Witam
Miałem Sigme 10-20 i zmieniłem na Canona 10-22 i nie żałowałem wyboru. Canon dużo szybszy - a to dla mnie było ważne. Używałem na Canonie 30d i 50d