To kiedy się tego używa?
Wersja do druku
To kiedy się tego używa?
Do kalibracji LAB'u, drukarki. Ale na pewno nie tym kalibratorem i nie tym softem :)
Tak się jeszcze trochę popastwię, bo właśnie na to wpadłem - oto wynik działania nowego, siedmiosensorowego kolorymetru, ponoć doskonale nadającego się do kalibracji monitorów szerokogamutowych:
A tak świetnie linearyzuje:
Koleś który to cudo kupił doszedł do wniosku, że pewnie trafił mu się walnięty egzemplarz, więc go wymienił. Niestety - drugi również był "popsuty", co ciekawe - dokładnie w ten sam sposób.
Ja jeszcze dopowiem, że firma System Perfect która zajmuje się sprzedarzą i kalibracją (przez niektórych uważana za bardzo dobrą firmę) na moje argumenty odnośnie wadliwej kalibracji LCD kalibratorami Spyder stwierdziła, że po prostu się nie znam i że wszystko jest OK :| Być może się nie znam, ale z Lafotem, EyeOne D2, EyeOnePro, Monaco jest OK, ze Spyder padaczka^padaczka. Panowie z System Perfect chyba nawet nie pokusili się o sprawdzenie kalibracji Spyderem, twierdząć, że oni robią to innym kalibratorem (innym niż Spyder). A że swego czasu zakupiłem u nich Spydera, miałem prawo domagać się wyjaśnień...
Spyderem można zastosować pewną protezę :) Kalibrując na gamme 1.8 wynikowa krzywa będzie coś w okolicach gammy 2.2. Jednak w TAG'u będzie info o gammie 1.8 i np. PS będzie jakoś dziwnie zachowywał się przy próbie zapisu np. dla WEB.
Photoshop będzie się cały czas dziwnie zachowywał, bo CM będzie starał się skompensować różnicę w gradacji zdjęcia z gammy 2,2 do 1,8. Choć na szczęście zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem. Jakieś rozwiązanie dla Spydermanów to to jest, choć przyznam, że dość rozpaczliwe...Cytat:
Spyderem można zastosować pewną protezę :) Kalibrując na gamme 1.8 wynikowa krzywa będzie coś w okolicach gammy 2.2. Jednak w TAG'u będzie info o gammie 1.8 i np. PS będzie jakoś dziwnie zachowywał się przy próbie zapisu np. dla WEB.
Panowie - a tak w miarę prosto to w jakis sposób stwierdzacie jakość profilu stworzonego przez kalibrator ? Rozmiar gamutu (który znacie wcześniej) ?
Mógłbyś podpowiedzieć darmowy program do tego celu? Przyznam, że swego czasu szukałem czegoś takie, ale nie znalazłem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli chodzi o gamme, to sprawa jest prosta - rozwiązanie już padło w tym wątku.
A jeśli chodzi o resztę, to: na podstawie jakości gradientu szarości, na podstawie porównań z innych kalibratorów i weryfikacja do profilu zamieszczonego na stronie producenta itp.
Do tego dochodzi doświadczenie :)
Ok to podsumujmy. Jaki sensowny (cenowo również) kalibrator polecacie dla początkującego w tym temacie? One eye display2?