Na samym dole wskazanej przez Ciebie strony jest "Download" - wersje Win i Mac...
:confused:
Wersja do druku
Nie instalowałem, bo chwilowo nie mam w domu kalibratora...
Ale skoro jest to pełna wersja, to trochę dziwne. Może dlatego, że firma żyje głównie z monitorów, a nie z softu...
Sądząc po opisach i screenach algorytmy adaptacji chrominancją są takie same jak w basICColor.
Przeprowadziłem ciekawy test :) Zrobiłem walidacje profilu z Match 3 w programie basICColor. Porównałem do profilu utworzonego przez "basica" i:
Match 3 dE*94:
średnia 0.34, standard 0.27, w niebieskim (max) 1.06
basICColor dE*94:
średnia 0.40, standard 0.31, niebieskim (max) 1.39
Czyli sam basICColor twierdzi, że profil z Match 3 jest lepszy :)
Jednak irytuje mnie trochę gamma w profilu: z Match mam 2.184, basICColor 2.199.
Z tego co mi wiadomo, to inny produkt, choć współpraca z basICColor jest niewykluczona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może to głupie, ale Tomku oczywiście wykonałeś serię pomiarów, to są uśrednione wyniki a nie jednorazowe?
Oczywiście - z każdej serii kalibracji i oprofilowania Match/BasICColor wynika to co przedstawiłem - walidacja basICColorem wskazuje jednoznacznie, iż profil z Match ma mniejsze dE*94 - widać to wyraźnie na kolorze niebieskim. Co nie zmienia faktu, iż zastanawiająca jest "ruchoma" gamma w Match która waha się w granicach: 2.18 - 2.24. Z trzeciej strony nie ma co popadać w totalny onanizm, jednak jest to troszeczkę dla mnie irytujące, co nie zmienia faktu, iż bardziej chyba zależy mi na mniejszej delcie :).
Oczywiście kalibracja Matchem metodą na "LAPTOPA".
Biję się w pierś, że skupiłem się tylko na pomiarach monitora EIZO s1931. Właśnie przeprowadziłem serie pomiarów i walidacji na laptopie ACER TravelMate 6282i:
dE*94 z walidacji basICColor
z Match:
średnia: 1.22
max (w niebieskim): 5.23
standard: 1.23
szarość RGB=32: 3.31
gamma: 2.23
z basICColor:
średnia: 0.93
max (w niebieskim): 2.27
standard: 0.57
szarość RGB=32: 2.27
gamma: 2.2
Skalibrowałem również tegoż laptopa i Spyderem. Przedstawiam krzywe szarości:
Match 3:
BasICColor:
Spyder:
Naprawdę nie rozumiem co robi Spyder :|
Różnice match/basiccolor nie są na tyle duże by uzasadniały zakup basiccolora za 400 lub więcej zł ( w zalezności od ilości kompów ) :)