To są wycinki ze zdjęć wstawione przez kolegę Jana.
Ja nie Antoni, nie jestem twórcą tez.
Sam sobie powiększ, a potem konstatuj.
Wersja do druku
Mimo że posty Jana dla wielu mogą budzić kontrowersji to prośba by nie przekraczać pewnych granic dobrego wychowania i zasad współżycia społecznego.
Dyskutujmy ale nie obrażajmy.
AI Enhance_X w S24U, LR w PC, LR w S24U (AI)
A7R3 ma 42 Mpix, pliki RAW są rzędu 43 MB, pliki jpg około 28 MB ale do celów zapisów na portalu ustawiłem zapis w kompie i S24U jako plik mały co daje rozmiar od 0,5 MB do 2,5 MB wyświetlanych zdjęć w tym wątku.
Zresetowałem ustawienie LR w S24U i kompie oraz wywołałem i wykonałem funkcję auto kolejno na 10 plikach RAW w S24U i 10 tych samych plikach w kompie.
W moim kompie trwało to 45 % dłużej niż w S24U, główne sładniki opóźnienia to odczyty plików RAW z pamięci wewnętrzej (i zapisy plików jpg do pamięci wewnętrznej)
A1
Załącznik 18905
A2
Załącznik 18906
A3
Załącznik 18907
B1
Załącznik 18908
B2
Załącznik 18909
B3
Załącznik 18910
C1
Załącznik 18911
C2
Załącznik 18912
C3
Załącznik 18913
jp
Ile ile starszy jest twój komputer od S24? Kup nowego Maca Mini za 1/3 cenę Samsunga.
Mac mini nie robi zdjęć.
Na pewno byłoby szybciej ale ja nie widzę :
- rozum : sensu
- emocje : potrzeby
kupna stacjonarnego PC mając smartfon który ponadto ma znacznie więcej funkcji/zastosowań (a praktycznie mamy go wszyscy)
Mobilny Linux, Android wypiera inne systemy z zastosowań osobistych, ta mobilność jest kluczem
Wolny komputer z W10 bez możliwości przejścia na W11 oraz zejście Microsoftu ze wspomagania W10 są u podstaw decyzji by teraz przejść całkowicie na system mobilny smartfon/tablet
Wszystko co robię na PC robię też na smartfonie/tablecie i to szybko i płynnie zarównio przy biurku jak i na kanapie czy poza domem
W zastosowaniach osobistych praktycznie wszystkie programy z PC mają odpowiedniki w Androidzie.
Ale .. nie zrezygnowałem z subskrybcji M 365 (30 zł/m) i dołączyłem do subskrybcji smartfon/tablet oraz nie zrezygnowałem z BT myszy i klawiatury no i stacjonarnego monitora które w szczególnych sytuacjach są dla mnie przydatne.
W osobistych zastosowaniach stacjonarne systemy PC zostały na peronie.
Ale ... każdy może uprawiać swoje hobby/zawód jak chce, jego czas i jego kasa
jp
Janie, ten nowy Mac Mini M4 z tego co piszą jest bardzo OK. Kasa nieduża a pełnoprawny sprzęt z całkiem niezłą mocą na obróbkę zdjęć.
Na pewno jeszcze więcej zalet z niego jest gdy ma się do kompletu iPhona niż np Samsunga.
Nie powiedziałbym że to to samo co PC. Używam obu systemów Maca i PC i jednak komfort pracy na Mini jest zdecydowanie na plus, no i to małe ciche pudełeczko na biurku.
Dodają tam duzo z tej SI/AI zarówno w LR jak i w PS (w PS dużo więcej tego jest) więc to co było jeszcze rok temu dwa, teraz to dużo się zmieniło.