Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo
No i jaka płaca, taka praca. ???
Pzdr. Rysiek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Taką ogólnoświatową mafią jest Uber i jemu podobne patologiczne firmy przewozowe czy portale oferujące wynajem kwater. Nie zapłacisz nam haraczu to cię wykończymy. Czerpią zyski z czyjejś pracy niczym alfonsi z prostytucji.
Rozpleniło się to, ja nadal korzystam z prawdziwych radio taxi. I wielu innych klientów, A na pewno tych którzy się na uberze dosłownie przejechali.
Ale to już zahacza o kryminał.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak więc próg wejścia smartfonowych "fotoglafów" jest praktycznie zerowy , podobnie jak ich pojęcie o ekspozycji i naświetleniu kadru (te osoby korzystają przeważnie z aplikacji Picsart AI Photo Editor, Video i to jest ich wiedza). Warto dopytać wcześniej czym ktoś "robi" zdjęcia ;)
W innym wątku samsung sam wykadrował sarnę, pannę młodą też zapewne da radę.
Kiedyś tak za free robiłem przy komputerach. W końcu olałem temat i znajomych ubyło. Na śluby z aparatem też byłem zapraszany, ale jakoś nie skorzystałem (na ostatnim właśnie tel robił za fotografa).
I znów mam gotowe podsumowanie http://glebsky.pl/jutro-bede-operowa...zia-mam-kupic/
I powiem Wam jeszcze jeden przykład... Mam kolegę, który jest prawnikiem. Nawiasem mówiąc, robiłem mu zdjęcia na ślubie. Gdy uzyskał dyplom (czy co to tam się dostaje), zrobił z tej okazji imprezę, na którą zaprosił wszystkich przyjaciół. Też na niej byłem... W pewnym momencie (zanim jeszcze wszyscy byli pijani), wstał i ogłosił co następuje:
Wiecie, że właśnie zacząłem moją pierwszą pracę. Chciałbym Was wszystkich poprosić, byście jednak pamiętali, że dla was, nie jestem prawnikiem, tylko waszym kolegą. Nie przychodźcie do mnie z "tylko jednym małym pytankiem", ani po żadną poradę, bo wam jej nie udzielę. Od przyjaciół nie wziąłbym pieniędzy, a za darmo pracować nie zamierzam, bo zdobycie tego zawodu kosztowało mnie bardzo wiele czasu, wyrzeczeń i środków. Krótko mówiąc, potrzebny wam prawnik? To sobie go poszukajcie. Ale do mnie nie przychodźcie...
Piękne i treściwe przemówienie. Parę osób nawet próbowało się obrazić, ale widząc, że większość zrozumiała przekaz, odpuścili. To jest ten "drugi koniec kija", o którym wypadałoby choć wspomnieć. I nie można porównywać do tego, dzielenia się jabłkami ze swojego sadu, bo to zupełnie dwa różne światy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Wiecie, że właśnie zacząłem moją pierwszą pracę. Chciałbym Was wszystkich poprosić, byście jednak pamiętali, że dla was, nie jestem prawnikiem, tylko waszym kolegą. Nie przychodźcie do mnie z "tylko jednym małym pytankiem", ani po żadną poradę, bo wam jej nie udzielę. Od przyjaciół nie wziąłbym pieniędzy, a za darmo pracować nie zamierzam, bo zdobycie tego zawodu kosztowało mnie bardzo wiele czasu, wyrzeczeń i środków. Krótko mówiąc, potrzebny wam prawnik? To sobie go poszukajcie. Ale do mnie nie przychodźcie...
A zakazał innym udzielania porad lub oświadczył, że tylko on może to robić? No właśnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Piękny tekst! I symptomy ostrzegawcze też celne.
Dla wielu ludzi wydaje mi się, że fotograf to nie zawód, tylko ktoś kto umie trochę lepiej niż oni cykac fotki i tyle. Bo przecież cóż to jest, młodzi mają też aparat i robili zdjęcia na imprezach, żadna sztuka
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
I znów mam gotowe podsumowanie
http://glebsky.pl/jutro-bede-operowa...zia-mam-kupic/
I powiem Wam jeszcze jeden przykład... Mam kolegę, który jest prawnikiem. Nawiasem mówiąc, robiłem mu zdjęcia na ślubie. Gdy uzyskał dyplom (czy co to tam się dostaje), zrobił z tej okazji imprezę, na którą zaprosił wszystkich przyjaciół. Też na niej byłem... W pewnym momencie (zanim jeszcze wszyscy byli pijani), wstał i ogłosił co następuje:
Piękne i treściwe przemówienie. Parę osób nawet próbowało się obrazić, ale widząc, że większość zrozumiała przekaz, odpuścili. To jest ten "drugi koniec kija", o którym wypadałoby choć wspomnieć. I nie można porównywać do tego, dzielenia się jabłkami ze swojego sadu, bo to zupełnie dwa różne światy.
Znakomicie ująłeś to blogu! Szacun!
Dokładnie w to wszystko co pisałem wcześniej wpisała się niedawno dziewczyna z pięknym opisem pod zdjęciem próbującym uzasadnić swój brak umiejętności w obsłudze aparatu foto. Jak można się domyślać na IG ma w opisie "Artista"
Ilu z Was chciałoby, aby ta Pani wykonała za darmo sesje zdjęciową Wam , czy Waszym bliskim? Zdjęcia byłyby oczywiście pełne artyzmu oraz "w nostalgicznym klimacie" i wykonane przez "artystkę".
Załącznik 12751
Załącznik 12752
Tak, bardzo "nostalgiczne". Wywołuje nostalgię za "normalną", nieartystyczną fotografią.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak więc próg wejścia smartfonowych "fotoglafów" jest praktycznie zerowy , podobnie jak ich pojęcie o ekspozycji i naświetleniu kadru (te osoby korzystają przeważnie z aplikacji Picsart AI Photo Editor, Video i to jest ich wiedza). Warto dopytać wcześniej czym ktoś "robi" zdjęcia ;)
No ale to jest właśnie odpowiedź. "Próg wejścia" - obecnie jest on w tej branży bardzo niski. Nawet kupienie zawodowego sprzętu to nie jest jakiś wielki wydatek. Dodatkowo nie potrzeba żadnych wielkich umiejętności ani kończenia niewiadomo ilu szkół. Mało tego, często definiowane zawodowca następuje przez sprzęt więc wystarczy że kupisz używane body z długą rurą i już jesteś "pro"....;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ale zachowajmy jakiś umiar w tych porównaniach. Odpowiedzialność związana z wykonywaniem pewnych zawodów jest nieporównywalna z innymi dziedzinami życia, toteż ten "próg wejścia" w nie jest bardzo wysoki - i dobrze. Wyobrażasz sobie że porad lekarskich może udzielać każdy kto ma smartfona i umie w google ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Znakomicie ująłeś to blogu! Szacun!
Dokładnie w to wszystko co pisałem wcześniej wpisała się niedawno dziewczyna z pięknym opisem pod zdjęciem próbującym uzasadnić swój brak umiejętności w obsłudze aparatu foto. Jak można się domyślać na IG ma w opisie "Artista"
Ilu z Was chciałoby, aby ta Pani wykonała za darmo sesje zdjęciową Wam , czy Waszym bliskim? Zdjęcia byłyby oczywiście pełne artyzmu oraz "w nostalgicznym klimacie" i wykonane przez "artystkę".
Załącznik 12751
Załącznik 12752
Gdzieś mi to mignęło na FB, nawet nie wchodziłem w komentarze, by zobaczyć co się tam dzieje :)