Rewelacja, naprawdę mnie rozbawiłeś :)
Wersja do druku
bezlusterkowiec ma być ponoć mniejszy i lżejszy - ale jeśli nie zrozumiałem właściwie to co ma mieć lepszego?
- ile ten będzie ważył ze szkłami(f4) 16-35 24-105 100-400? - .673+.518+0.425+1.4kg = 3.016 (24-105 nie znalazłem dałem 24-70) to w kilogramach trzeba dorzucić kilka baterii :) - 4 żeby było sprawiedliwie +0.083x4 = 0.332 = 3.348 nadal w kilogramach - odpowiednik canona .615+.670+1.38 = 2.665 + korpus .769 w moim przypadku = 3.434 no i dwie baterie .160 co daje 3.595 różnica 0.246 czyli stara kostka masła tyle mniej dźwigania dwadzieścia pięc deko i obiektyw canona ma więszy zakres (24-105) - wiekością to wjdzie podobnie.
- na resztę parametrów zwykle branych pod uwagę przy takim zakupie (np. możliwości rozbudowy systemu żeby nie mówić tylko o cenach) miłosiernie pominę i nie będe porównywał - zdjęcia wyjdą podobnie - mam nadzieję, ale też wątpliwości - bo jak oglądam te na forum z korpusu sony to mam wątpliwości - znaczy canon tak tragicznych nie robi :mrgreen:.
aha i tak będzie z każdymi sensownymi szkłami lub kompletami szkieł branymi do porównania
ja zaczekam następne lustro ff canona ma ponoć być mniejsze i lżejsze :mrgreen:
i jeszcze na koniec - jak oglądasz zdjęcie to tak naprawdę liczy się tylko obraz a czy aparat miał lustro czy go nie miał czy był dinozaurem czy szwagrem telewizora to nie ma najmniejszego znaczenia - tylko obraz jest istotny
W świecie Canona aku w 5d3 wystarczy na ponad 1000 zdjęć. Czyli przy normalnym fotografowaniu na tropie na 2-3 dni... Mając zapasowy aku lądowanie robisz raz na 5-6 dni. W Sony tez tak masz?
--- Kolejny post ---
Edyta:
miało być na tripie, a nie tropie i ładowanie, a nie lądowanie :-)
Ale nie o to chodzi.
Zawsze miałem zapasowe ze sobą i zmieniałem gdy było trzeba.
Teraz też mam.
ok, zmieniam częściej ale dla mnie to żaden kłopot
jp
--- Kolejny post ---
Obudź się !
(matryce) czyli jakość zdjęć w rankingu testów DxO pierwszy Canon (5D4) jest na 15 miejscu a przed nim
jest 6 puszek Sony i 6 puszek Nikona
@Jan Pawlak
w zasadzie co Ciebie skłoniło do zmiany na sony? Miałeś wielce godny sprzęt, wymiana na body 5dIV tez jak rozumiem nie stanowiłaby problemu. Co więc osiągnąłeś zmianą tak radykalną (z dużą tez stratą finansową)? Uważasz, ze robisz teraz lepsze zdjęcia? Dzieki tej lepszej ponoć matrycy?
Nikon w D5 pokazal jakosc swoich produktow. TCS na youtubie juz dawno opisywal problemy z DR na niskich ISO. DxO nadal twierdzi, ze wszystko jest ok i tam Nikon jest wysoko. Optyczne wlasnie wrzucilo test do sieci (D5) i znowu sytuacja jak w TCS.
Czyli co 15 lat tradycji czy ile tam i (_._).
Panu Janowi nie przydalaby sie nowa puszka, a komplet filtrow lee i dobry polar. Taniej i lepsze rezultaty.
Skłoniła mnie .... ciekawość, chęć zmiany po kilkunastu latach z lustrzankami Canona, chęć poznania nowej technologi.
Do fotografowania lustro nie jest potrzebne.
Z punktu widzenia mojego fotografowania, wyliczając tylko główne/podstawowe
1. zyskałem :
- patrząc na wydruki, robię je duże : lepszą rozdzielczość
- lepszą ostrość
- możliwość korzystania ze stabilizacji dla wszystkich obiektywów, robię dużo "nocnych" z ręki
- więcej miejsca w plecaku i mniejszy ciężar w ręku i na szyi
- możliwość robienia "tajnych"/cichych zdjęć
2. straciłem :
Porównując 5D3 (5D4) z A7R2 nic nie straciłem
Nigdy nie twierdziłem ze Canon robi zły sprzęt.
Po prostu, z różnych powodów "przespał" start nowej technologii, pojawiła się silna konkurencja
i to zarówno w body jak i obiektywach robiąca lepszy sprzęt i mająca zdecydowanie lepszą dynamikę rozwojową.
jp
Zdecydowanie tak.
Bateria to w zasadzie była jedyna rzecz jaka na prawdę dała mi się we znaki po przesiadce.
Oczywiście wszystko jest względne - jeżeli weźmiemy takiego DSLR'a i będziemy go używać wyłączenie w trybie LiveView czy jak to się tam u innych nazywa, przypuszczam, że żywotność baterii będzie porównywalna - przy czym oczywiście rozumiem, że nie po to ma się lustro żeby z niego nie korzystać (czemu absolutnie przeczą moje ostatnie obserwacje uliczne ze sposobu użycia lustrzanek w segmencie amatorskim ;) )
p,paw