prawie jak trzy stalki o swietle f/2, nie za jasno ale odczuwalnie lepiej
ale jakos nie wierze w zoom f/2 w jakimkolwiek ff systemie
Wersja do druku
Eee.... zdarza się. Natomiast to szkło na pewno tanie nie będzie. Wszystko tylko nie to. Szczególnie jak będzie to rodzynek typu TS17 to cena będzie kosmiczna. Księgowi Canona nie posiadają po prostu w swoim słowniku pojęcia "litość" - synonimy też wyrzucili :lol:.
a teraz wlaczamy Google Translate, wklepujemy "litość" i wybieramy Polski->Japoński
http://translate.google.com/#pl|ja|lito%C5%9B%C4%87%0A
nastepnie przeklejamy pierwszy znaczek z japonskiego slowa i tlumaczymy z japonskiego na polski:
http://translate.google.com/#ja|pl|%E6%AE%8B
zaklad, ze to akurat slowo maja w swoim repertuarze? :mrgreen:
CR2: nowy, niszowy lens to: ef-s 8mm fish eye :mrgreen:
Ja myślałem, że brakujące tse lub 180 macro ;)
...a na co to komu teraz? Samyang juz jest ktoremu naprawde trudno cos zarzucic, no moze poza AF-em, ktory jest tu potrzebny w b.oganiczonym zakresie.
Brac sie za update 17-40 a nie sztuczny tlok robic... :)
Z ... strony: co musi mieć Canon, żeby kupić jego zamiast Samyanga?
Z kolei, ef-s fish to projekt kilkuletni i pewnych rzeczy nie opłaca się teraz (Samy) zatrzymać.
W tym przypadku imho straty (Samy, niszowy lens) zostały wliczone w koszta.
A wystarczyłoby zrobić ef-s 20/1.8 czy 15/2.8 (by uchronić spadek sprzedaży eLi).
Tak, tylko to jest zgodne z oczekiwaniami użytkowników, atu ni o nie chodzi. ;)
APS-C ma byc kulawy jak najdłużej (brak jasnych szerokich stałek) - dopóki uda się utrzymać cenę FF na stosunkowo wysokim poziomie. Jak FF spowszednieje i APS-C zacznie tracić znaczenie, to pojawią się długo oczekiwane (i optycznie dobre) obiektywy stałoogniskowe EF-S.
Ma i nie ma jednocześnie - pojawienie się 7D strasznie skomplikowało ten segment u Canona.
moim zdaniem wlasnie wtedy te obiektywy sie nie pojawia.
Canon celuje w sprowadzenie FF na polke zaawansowanego amatora/semi pro. poki rynek (Playstation, moze Samsung) tego nie wymusi to sobie poczekamy, ale docelowo musi pojawic sie FF-trabant w cenie rynkowej na poziomie 1200 EUR.
racja bytu APS-C w Canonie beda wtedy male, byc moze bezlusterkowe trabanty na niskiej polce, nieco wieksze i mocniejsze xxD (ale to nie bedzie xxD takie jak znamy, bo i tansze!) i 7D mk, czyli crop full-wypas. z czego ta ostatnia dzialka bedzie zyc, owszem, stalkami, ale o 3-cyfrowych ogniskowych. a tej pierwszej, w ramach jakiegos tam miniaturyzowania gabarytow zostanie rzucone cos w desen EFS 35/1.8 i raczej nic wiecej.
przy czym nie jestem pewien tego xxD w cropie. moze sie okazac, ze 60D to jest wlasnie ten trabant FF. a Canon zostawi 3 linie cropowe: 7D, 550D (dla amatora to jest, powiedzmy sobie szczerze - totalny wypas!) i najtanszy super-wydmuszkowe czterocyfrowki (2000D itp.), w ktorych upychac bedzie nadmiar czesci z xxxD.
Ja dopuszczam także wariant, w którym Canon będzie się starał, aby przynajmniej co poniekórzy mieli po dwa komplety body i szkieł.
Jasne rozdzielenie segmentów chyba nie jest na rękę C - to by pozwoliło przyjąć dalekosiężną strategię nieco bardziej świadomym użytkownikom. Zamieszanie i mętlik jest korzystniejsze dla C - dzieki niemu więcej haotycznych zakupów i zdublowanych zestawów. Załózmy, że format FF jest już przystępny cenowo - wtedy pojawia się na przykład (drogi - a jakże !) EF-S 17-55/2.0 IS. I mamy ruch na rynku...
Tak czytam kolejny raz o stałkach EF-S. Widział ktoś kiedyś jakąś stałkę EF-S czy ja o czymś zapomniałem?
nie wydaje mi sie z jednego wzgledu - na chwile obecna jak masz FF, to zakup cropa musi wynikac z jakiejs realnej potrzeby (i vice versa poniekad). ja sam nosze 5D do kompletu z 450D, bo po zapieciu 70-200 ten drugi daje znacznie wiekszy zasieg a optycznie (przy ISO100/200 na statywie) jest zupelnie w porzo. biorac pod uwage wage (i cene!) jest to dla landszafciarza lepsze rozwiazanie niz dokupienie 300/4 USM :)
landzafciarstwo to nie jedyny temat, dlatego probuje sobie wyobrazic inne zastosowanie cropa rownolegle do FF (pomijajac robienie za backup). i tak w sumie nie bardzo to wyglada w Canonie. mozna miec spacerowe xxxD + 18-200 jako druga puszke (a to Canon ma kryte) i pewnie czesc uzytkownikow chcialaby xxxD/xxxxD + jasna standardowa stalka. ale poza tym...?
powiem tak: dopoki sam mialem glownie cropa to tez mi sie tak wydawalo. ale z punktu widzenia juz "mania" FF to strategia Canona wydaje sie absolutnie klarowna - powyzej polki poczatkujacych(*) i potrzebujacych(**) to ma byc FF. gdzie poczatkujacy to 3- i 4-cyfowe trabanty a potrzebujacy to 7D i 1D, czyli juz konkretne zabawki. z czego do 1D tak czy siak sa szkla od FF. dlatego tez brak parcia na rozbudowe szklarni EF-S jest dosc logiczny. ona ma z jednej strony zapewniac pokrycie tych przyczolkow, ale tez odpowiednio "zachecac" do zakupu FF ;)
To co piszesz jest logiczne - niewykluczone, że tak będzie. Ja jednak obstawiam, że Canon będzie chciał utrzymywać politykę "trudnego wyboru" - w momencie, gdy zbyt wielu użytkownoków jakąś drogę zacznie uznawać za oczywistą, pojawi się "coś", co zachwieje ich w pewności. To "coś" w konsekwencji będzie oznaczać większy przypływ gotówki dla Canona.
Jest jeszcze jedna sprawa - powoli, bo powoli, ale nadchodzi zmierzch lustra (przynajmniej w niektórych segmentach) - niewykluczone, że pojawi się trzecia (bardziej opłacalna dla C) droga...
Ano chyba właśnie tak - APS-C jest obstawione zoomami i to większości klientów wystarcza.
Ale nie obraziłbym się na Canonowską wersję Sigmy 30/1.4 jako kit do 600D ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ano - to mam pytanie: czy "pellicle mirror" jest istotnie droższe do zwykłego (biorąc pod uwagę to, że nie trzeba by montować całego mechanizmu "klapania"? - ten patent Sony z AF mi się podoba...)
to prawda. z tym ze, o ile akurat canonowskiego TC nie mam, o tyle jednak Kenko 1.5x nie jest od niego gorsze rozdzielczosciowo a duzo tansze.
moje wlasne obserwacje z uzytkowania 5D/30D/450D z 70-2004 non-IS i Kenko 1.5 DG:
5D + Kenko + 70-200 = kiepsciutko. mydlo moze nie, ale spory spadek ostrosci. plus ostrzejsze i twardsze winietowanie (70-200 samo w FF winietuje a z TC problem wzrasta).
450D + 70-200 = wrecz nieskoncze lepiej niz 5D z Kenko. a jeszcze do tego odpada problem winietowania
30D + Kenko + 70-200 = dosc dobrze. bezposrednio nie porownywalem z 5D ale to moze nie byc przypadek, ze w cropie ten TC pracuje lepiej.
450D + Kenko + 70-200 = musze sprawdzic ;)
jakbym mial 450D kupowac wylacznie jako "telekonwerter" do lensa, no to pewnie bym piszczal, ze drogo. ale ze akurat malzonka ma, to sobie nosze, zeby nie kurzyl sie na polce ;)
To nie jest nowy patent Sony. Lustro pelikalne czy jak to się tam zwało, było montowane w którejś odmianie EOSa 1V (chyba RS) co pozwalało na 10 klatek na sekundę.
Więcej powinno by na ten temat na tym forum w dziale o analogach.
Ne mówię że Canon jako pierwszy to zastosował, ale bardzo możliwe.
Nie sądzę, zwłaszcza, że "zwykłe" też jest w części półprzezroczyste.
Jednak w przyszłości lustro w ogóle zaniknie. Wizjer elektroniczny dobrej jakości (już jesteśmy blisko) i kłopoty z drogą i nieprecyzyjną mechaniką (FF/BF) zostaną zredukowane. I będzie przy tym świetna okazaja do dyskretnego odstawienia do muzeum obiektywów EF i EF-S. Powiedzmy, że mocowanie będzie kompatybilne, lecz dziwnym sposobem nowe algorytmy AF z detekcją kontrastu będą lepiej pracowały na całkowicie nowych szkłach. Miłych zakupów ;)
Oczywiście - ja pisałem o patencie Sony, żeby wykorzystać to lustro inaczej nieco niż dotychczas: poświęcić wizjer optyczny (którego Kolega niżej cytowany i tak nie chce ;)), a w jego miejsce dać klasyczny ("fazowy") układ AF.
Ja już "wszystko" mam, co potrzebuję ;)
Co nowego u Canona?
Ano chyba data wypuszczenia nowego firmware do 5dmark2.
O ile tłumacz google daje rade z japońskim.
http://translate.google.pl/translate...2eos5dmk2.html
Zadna nowosc, wiadomo o tym od poczatku marca ;)
Był news o dostępności softu od połowy marca.
Teraz jest to pazdziernik.
Ale pewnie wyjdzie z mk3.
albo ozbnacz to że dopiero od października nowy sofr będzie dostarczany tam seryjnie w puszkach.
CR1:
60D - nie tak prędko
1Ds3 - sierpień 2010
5D3 - 2011
300/400 - koniec 2010
9D (poniżej 5D ;)) - 2011
nowy bagnet EF pod video nadchodzi, pewnie 2011