Jak pisze Tom01 - zależy dla kogo. Ja mam (jeszcze) bardzo dobry wzrok, ale przy monitorze z większą plamką po prostu mniej się męczą oczy.
Wersja do druku
mam 22 lata, ale noszę okulary. w każdym razie zdecydowałem się na ten wynalazek. mam nadzieję, że to nie tylko strasznie drogi przebrandowany Samsung :)
dzięki za pomoc. jak Was podpuścić, to potraficie pomóc ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Panie Tom, na swoim forum napisał Pan, że SX2262 jest niekalibrowany i poleca Pan używać na ustawieniach fabrycznych
czyli nic się nie stanie, jeśli nie będę go kalibrował?
mam kilka pytań odnośnie tego Eizo 2262
-czy dobrze widzę, że jedyny znośny obraz jest w trybie sRGB? wszystkie domyśle tryby strasznie wypalają kolory czy mam się do nich przyzwyczaić?
-czy mogę sobie ustawić jasność i kontrast według własnego gustu? czy raczej muszą być to konkretne wartości by monitor wyświetlał zdjęcia wiernie? a może to automatyczne dostosowywanie dobrze działa?
-czy da się mieć podłączone dwa monitory na raz i ustawić na nich różną rozdzielczość?
jeszcze jedno pytanie: mam podłączone dwa monitory. Główny (Eizo) pokazuje właściwe kolory, a stary (Samsung) - szaleje strasznie. np. zamiast cz-b widzę fioletowo-zielonkawy. co i gdzie trzeba ustawić?
Nie nie wypala. Trzeba ino używać aplikacji z zarządzaniem barwą. Zresztą jest to normalne, bo monitory szerokogamutowe pchają się drzwiami i oknami. No, chyba że ma Pan Mac'a.
Monitor trzeba skalibrować. Wówczas wynikną parametry obrazu. Wszelkie automaty bezwzględnie się wyłącza.
Tak.
W menu Samsunga proszę spróbować "doregulować" go do obrazu monitora głównego.
dziękuję za odpowiedzi, ale ciągle kilka rzeczy mnie dręczyjaki program do tego Pan poleca? na płycie dołączonej do monitora nie było nic przydatnego (choć oba programiki zainstalowałem)
dziękuję za odpowiedź. jak to zrobić?Cytat:
Monitor trzeba skalibrować. Wówczas wynikną parametry obrazu. Wszelkie automaty bezwzględnie się wyłącza.
jeszcze chciałbym wiedzieć, co to wynalazek tryb sRGB w monitorze?
Matryca może i daje, bo dalej używam takiej, ale elektronika nie dawała. To był Gateway.
W kwestiach "krucjaty" prowadzonej przez Tom01 - jak najbardziej on widzi półśrodki - półśrodkiem jest np. S2243:) - sam na takim półśrodku jadę.
Oczywistym jest, że trzeba znać swoje potrzeby. Jeśli ktoś robi sobie zdjęcia rodzinne i nie zamierza publikować i zarabiać na nich to problemu nie ma.
Ale jeśli chcemy szlifować swój warsztat dyskutując na temat zdjęć, kolorów, półtonów to jak chcemy to robić używając zwykłego monitora z komputronika za 600zł? Taka dyskusja będzie wyglądała podobnie do dyskusji na temat ruchu na Ziemi, z tym że jedna osoba będzie znajdowała się na Ziemi a inna poza Układem Słonecznym - raczej się nie dogadają.
Wystarczy spojrzeć na wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=66683
ile tam jest koszmarków wyprodukowanych przez forumowiczów - jak myślicie, czy oni celowo produkowali te koszmarne kolory skóry?
A może po prostu oni widzą to na swoim monitorze ok, a potem ktoś im pisze że zrobili masakrę.
Jeśli mamy zamiar dyskutować na temat zdjęć to mówmy o tym samym!
Skoro Tom01 mówi, że to "coś" co ktoś nazwał monitorem nie jest w stanie w sposób akceptowalny wyświetlić kolory, to znaczy, że tak jest i basta!
Cała ta dyskusja wygląda jak rozmowa wizażanek na forum wizaż.pl czy jakoś tam: oo znalazłam fotografa
- tak a jaki
- no za 1000zł
- oooo to fajniusi
- aaa, super
- extra na pewno będziesz miała fajne zdjęcia!
Bądźmy poważni. Jeśli ktoś inwestuje w puszkę semipro kilka tysięcy złotych i do tego szkło i lampy to myślę że powinien też być w stanie wyłożyć 3 tysiące na podstawowy monitor, chyba że miejscem docelowym dla jego zdjęć jest jego własny dysk twardy -wtedy nie ma o czym mówić!)
Oj ma - tryb pracy to odgórne narzucenie monitorowi jak ma wszytko wyświetlać, natomiast to co próbują wyświetlić na szerokogamutowym monitorze programy, które nie czytają otagowanych treści to inna sprawa.
Ten temat jest opisany na forum MVA
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1...e5f8fa1afa5c24
też walczyłem z tym problemem:)
dzięki za link
w każdym razie Lr wygląda jako tako tylko w trybie sRGB - w innym są nienaturalne, wyjarane kolory
dzięki za link. wygląda na to, że trzeba się do tych kolorów przyzwyczaić - w Firefoksie już mi wyświetla normalnie, teraz tylko Lr został
Mam monitor skalibrowany, chciałem sobie ustawić ekran z MBP na oko pod ten monitor. Nie mam kalibratora w domu niestety, nie obrabiam zdjęć na matrycy laptopa, ale chciałbym troszkę zbliżyć go do kolorystyki mojego monitora. W jakim programie mogę wygenerować sobie odpowiedni profil?
Nie wiem czy juz było takie pytanie -trochę się rozrósł wątek. Czy mógłby ktoś zrecenzować krótko taki monitor - Lenovo 220x.
Czy ma sens użycie go do obróbki foto przy założeniu, że mogę co jakiś czas przejechać go Spyderem 3?
Jak bardzo źle będzie?
Mam pytanko do obeznanych z tematem. Czy w nazwach modeli eizo jest jakaś logika? Pierwsze 2 cyfry to rozmiar w calach, ale 2 ostatnie cyferki / ostatnia cyfra? Pytam bo może da radę jakoś odróżnić co mają w środku, bo nie chce mi się za każdym razem googlować, żeby sprawdzić. Czy po prostu im wyżej tym lepiej?
Eizo ma pokrętną logikę i lubi robić niespodziewanki. Natomiast jednej zasady trzymają się sztywno - te lepsze są droższe, a tańsze są gorsze.
witam,
Mam mozliwosc kupic od kolegi ten monitor w dobrej cenie - NEC LCD2690WUXi, poczytalem o nim w sieci i zbiera raczej dobre oceny (krzywa kolorow bardzo dobra i swieci rown) - wiekszosc recenzji jest jednak sprzed okolo 2-3lat. Jak ma sie on do rynku na dzien dzisiejszy? Czy w rejonie 2-2.5k znajde cos lepszego (>22'')? Zastosowanie to obrobka zdjec i filmu.
PS - Wesolych Swiat!
Za ok. 2500 kupisz PA231W.
Kto w Warszawie lub okolicach (w stronę Łodzi) skalibruje mi dwa monitory?
Idealnie byłoby, gdyby podjechał do Żyrardowa.. Możecie kogoś polecić?
nie wiem, czy to pasuje do tematu, ale wydaje mi się, że taka lampka była by dobra do oświetlenia miejsca pracy
http://www.lightmarket.pl/produkt-21...SRAM-763-.html
5200K tylko ma gwint jak halogeny budowlane i ciężko znaleźć do tego lampę
tańsza alternatywa to takie coś: http://www.lightmarket.pl/produkt-21...IPS-8762-.html ale ma 1,5m długości :/
Strasznie mocne te lampki :)
Dobra, to w końcu FF4 wspiera pełne ICC? Bo u mnie na tescie wychodzi, że nie wspiera ICCv4, a o ile pamiętam miał wspierać wszystko.
Wersja 4 nie jest do szczęścia potrzebna.
Mam pytanie - co byście wybrali z takiej listy monitorów:
1. Eizo Foris FS2331
2. Dell U2411
3. Eizo EV2333
4. NEC EA232WMi
5. HP LP2475W
Głównie będę pracował w sRGB i wykorzystywał do obróbki zdjęć.
Co z tego byłoby najlepszym wyborem ?
jak za pomocą urządzenia EasyPIX mogę skalibrować monitor Eizo S2231W
przepraszam nie dokończyłem,
gdy włączam oprogramowanie EIZO EasyPIX wyświetla się komunikat "Failed to detect applicable monitor"
Jak można ten problem rozwiązać?
A monitor jest podłączony USB do komputera?
Zasięgnąłem języka, EasyPix działa dopiero od wersji S2232W.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy kalibratorem EasyPIX skalibruje monitor Ezio S1932 czy też nie da rady?
Witam. Jestem fotografem ślubnym i czeka mnie zakup nowego monitora. Jaki monitor polecilibyście do 1200 zł. Z góry dziękuję za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam
Witam. Proponuję na początek zapoznać się z listą: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Mam pytanie, jak wygląda jakość obrazu Dell U2410 vs HP LP2475w vs EIZO FORIS FS2331?
I drugie, może mniej sensowne, bo to bardzo subiektywne: czy na monitorze Dell U2710 pracuje się wygodnie? Ma dość niewielki rozmiar plamki, a chyba tej wielkości monitor raczej trzeba ustawić w pewnej odległości... ma ktoś doświadczenie z 27"?
Ja mam pytanie na temat wyswietlacza w laptopie
HP EliteBook 8560p Notebook PC (LG735EA)
Szlyszalem ze jeden z lepszych.
Potrzebuje dobrego laptopa ze wzgledu na wyswietlacz, na codzien pracuje na Eizo CG245W i jestem bardzo zadowolony.
Laptop ma mi sluzyc do wstepnej obrobki zdjec kiedy jestem poza domem ( lubie podrozowac z aparatem) i nie mam dostepu do mojego komputera.
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziekuje.
nie wiem jaki wyświetlacz jest w elitebook 8440p - jeśli taki sam to będzie porażka..
i jeszcze jedno - ostatnio w robocie kupili NEC 26'' LCD MultiSync EA261WM - do całkiem innych celów niż obróbka zdjąć ale na pierwszy rzut mojego niewprawnego oka widać że to co piszą w folderze że niby taki dobry to racji nie mają.. oprofilowanie nie pomaga - kicha i tyle, jak ktoś chciałby zdjęcia na tym obrabiać to niech sobie z głowy to wybije..
Plamka jest mała (chyba za mała) - ale po przesiadce z 24'' ciekawe wrażenie - sporo wiecej przestrzeni na obróbkę :-D. Wybrałem 27'' z myślą za stosunkowo mała kasę można robić edycję foto na czymś spoza listy Tom1 :) (... bo U2710 miala załączony wynik kalibracji, producent wykonał interesujące "presety" ustawień tj. sRGB, AdobeRGB - wbudowane w monitor, DisplayPort, ciekawe guzicziki do obsługi menu ... ). Tyle telemarketingu.
Niestety ... nie polecam tego Della. Po paru godzinach pracy, wypala sie dziura w oczodołach. Redukcja jaskrawosci do okolo 15-20% umozliwia jako taką pracę. O ile z jaskrawością można powalczyć (odpalając za plecami wyszystkie światła w pomieszczeniu) to gorszy jest totalny rozjazd na kolorach (użyłem wbudowanych ustawień sRGB dla U2711 w porównaniu do kalibrowanego wąsko gamutowego 2490WUXi2)
W resultacie Dell służy jako miejsce na suwaczki przy obróbce, albo do net-a i pracy jako duuuuży pulpit.
Zdecydowanie odradzam używanie trybu sRGB w zwykłych monitorach szerokogamutowych. Tego typu tryb ma prawo poprawnie działać tylko w monitorach z wielobitowym 3DLUT - NEC PA, Spectraview, EIZO CG, SX.
HP 24'' ZR24w. Co sądzicie o tym monitorze? Chodzi oczywiście o obróbkę zdjęć. Pozdrawiam