Strona 325 z 378 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335375 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 241 do 3 250 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oświetlenie ściany za monitorem nie musi być idealne pod względem spektralnym - chodzi jedynie o to, by tło nie było zbyt ciemne/jasne, a biel nie odbiegała zbytnio od bieli monitora.

Jakość widmowa światła ma znaczenie przy oświetlaniu odbitek porównywanych ze zdjęciem wyświetlanym na monitorze i tu już nie ma zmiłuj - musi to być światło dzienne, Solux Daylight lub świetlówka graficzna D50 (Just Normlicht, GTI, GrafiLite, Philips Graphica Pro, Osram Lumilux Color proof). Tanie świetlówki 5000K mogą sprawiać problemy.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Oświetlenie ściany za monitorem nie musi być idealne pod względem spektralnym
    Powinno, jeśli oświetlenie ma być względnie naturalne, przyjemne w odbiorze. Mnóstwo ludzi nie trawi świetlówkowego światła, a bierze się to m.in. ze wspomnianego składu widmowego, mocno różniącego się od światła słonecznego, pomimo podobnej temperatury barwowej.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dobra panowie, to teraz już wiem chociaż, że ścianę za biurkiem mam pomalować na szaro i muszę ją oświetlić
    czy jest jakaś opcja na światło prawie słoneczne z czegoś mniejszego niż ta świetlówka czy inne na 180W? coś bardziej przypominającego... lampkę biurkową?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    coś bardziej przypominającego... lampkę biurkową?
    http://www.grafilite.com/product_info1.html
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Powinno, jeśli oświetlenie ma być względnie naturalne, przyjemne w odbiorze. Mnóstwo ludzi nie trawi świetlówkowego światła, a bierze się to m.in. ze wspomnianego składu widmowego, mocno różniącego się od światła słonecznego, pomimo podobnej temperatury barwowej.
    Neutralne, średnio jaskrawe tło za monitorem ma jedynie zapobiec przypadkowej adaptacji chromatycznej i efektowi Bartlesona-Brenemana. Jest mało realne, by nawet nędzna świetlówka 5000K świecąca na tło o względnie równomiernej odpowiedzi spektralnej mogła mieć istotny wpływ na postrzeganie barw wyświetlanych na monitorze. Choć oczywiście można łyknąć lepszą świetlówkę/halogen, mieć mniej irytujące oświetlenie i przy okazji coś, co można wykorzystać do oceny barw na zdjęciach.

dobra panowie, to teraz już wiem chociaż, że ścianę za biurkiem mam pomalować na szaro i muszę ją oświetlić
    czy jest jakaś opcja na światło prawie słoneczne z czegoś mniejszego niż ta świetlówka czy inne na 180W? coś bardziej przypominającego... lampkę biurkową?
    Halogeny Solux Daylight albo lampki GrafiLite.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pan Sławomir z Eizo.pl polecił mi SX2262W zamiast tamtego 2433 i jakiś ich "czujnik Easy Pix 2", bo "tylko nim da się ten monitor skalibrować sprzętowo, a to zawsze lepiej"
    myślicie, że to dobry wybór?
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, że to inna przekątna przy tej samej rozdzielczości, a więc plamka będzie sporo mniejsza. Ja brałbym jednak 24".
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, że to inna przekątna przy tej samej rozdzielczości, a więc plamka będzie sporo mniejsza.
    zauważyłem
    myślisz, że to źle?
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

zauważyłem
    myślisz, że to źle?
    Jeśli nie ma Pan wady wzroku, to nie. Faktem jest jednak, że 24" z tą samą rozdzielczością jest dla bardzo wielu ludzi bardziej komfortowa. Statystycznie, jeśli ma Pan około 40-tki lub więcej, istnieje spore prawdopodobieństwo, że elementy ekranowe na 22" 1920x1200 mogą wymagać pewnego wysiłku oczu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pan Sławomir z Eizo.pl polecił mi SX2262W zamiast tamtego 2433 i jakiś ich "czujnik Easy Pix 2", bo "tylko nim da się ten monitor skalibrować sprzętowo, a to zawsze lepiej"
    p. Sławek ma rację - SX2262W jest o klasę lepszy od S2433W, sam też wolałbym ten monitor kosztem wygody.

Dla odmiany zestaw EasyPIX2 ze swoją "sprzętową kalibracją" i rebrandowanym Spyderem3 nie budzi już u mnie wielkiego entuzjazmu.

Strona 325 z 378 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335375 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów