Bardzo dobry wybor. Pojemna i wieczna torba :)Cytat:
Wybrałem Tamrac pro12. Myślę że to dobry wybór na torbę ślubną. Dzięki za pomoc!
Wersja do druku
Bardzo dobry wybor. Pojemna i wieczna torba :)Cytat:
Wybrałem Tamrac pro12. Myślę że to dobry wybór na torbę ślubną. Dzięki za pomoc!
Tamrac wygląda bardzo fotograficznie, a poza tym ma klapę, która mnie doprowadza do pasji (wyjęcie czegoś z torby będącej na ramieni = szok w trampkach). Ja osobiscie na śluby biorę lowepro classifield 200 i wchodzi tam: nikon d3, d700, 70-200, 24-70, 14-24, 85/1,4, dwie lampy.
Jest to chyba najsensowniejsza torba jaką miałem (a miałem ich sporo - a te lowepro używam już coś koło 2 lat). Dostęp do sprzętu "od góry", dość niepozorny wygląd, możliwość poszerzenia (zamek powodujący zwiększenie górnej części torby - przydatne przy zapchaniu na maksa z dwoma korpusami). A jak się bierze mniej sprzętu (d3, 24-70,70-200 i np 85 1,4) torba jest naprawdę niepozorna i wygodna do noszenia.
:)
pozdrawiam
tomisiek
Fajna torba sam się nad nia zastanawiałem ale jednak padło na domke.Cytat:
Ja osobiscie na śluby biorę lowepro classifield 200
Co do lowepro bardzo dobrze wykonana dosyć niepozorna,bez zadnych udziwnien wskazujących że to torba foto...po prostu miejska torba ;) tylko jak ją ogladałem to doszedłem do wniosku że swoich stałek będę szukał tam godzine,torba fajnie sie sprawuje i jest wlasciwie przeznaczona do dłuższych szkieł tzn zoomy
ludzie a mi pomożecie ?
potrzebuję torbę małą zgrabną gdzie wejdzie 50d z 17-55, 70-200f/2.8 i lampa i fajnie by było jak by miała ta torba kieszonkę na kartę baterie i inne mniejsze badziewka.
Komuś nasuwa się jakiś model
(mile widziane liniki)
z góry dzięki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ajjjj
zapominałem dodać że body z gripem
(proszę moderatorów o połączenie moich dwóch ostatnich postów)
Tak się zastanawiam, bo po przejrzeniu pobieżnie tego wątka a także innych stron najbardziej spodobał mi się Lowepro Fastpack 250 i zastanawiam się czy ma ktoś i mógłby się podzielić opinią na temat tego plecaka i czy inne firmy mają jakichś godnych polecenia konkurentów (podobnych wielkościowo i funkcjonalnie) tego Lowepro, na które również warto zerknąć.
Docelowo plecak ma pomieścić Canona 40D+C70-200/4+C50/1.8+C18-55(lub cod o podobnych rozmiarach)+MacbookPro 13", milo jakby jeszcze lapma się zmieściła - da radę?
ludzie powiedzcie mi czy torba lowepro nova 200aw pomieści 50D + tamrona 17-50, 55-200, falcona 8mm , samyang 85mm + lampa i inne drobne rzeczy
a może lepsza będzie: CASE LOGIC XNSLR4?
To może i mi coś podsuniecie...
Potrzebuję:
1.plecak
2.musi mieścić laptopa 17"
3.musi mieścić 1 body plus 3 obiektywy plus lampę ( największe szkło to 70-200)
Zdecydowanie odpada LowePro Rower bo miałem (jak jeszcze nie miałem 17") i nie byłem z niego zadowolony. Mam NG5737 ale nie mieści mi się 17" poza tym jest ciut za duży na codzień...
Ewentualnie może jakaś torba??
Myślę o tym plecaku Lowepro Fastpack 250 i zastanawiam się czy pomieści 5D z gripem założonym 70-200/2,8, 135/2 L 50/1,4 HSM oraz 16/2,8 + lampa i drobiazgi?
Poszukuję opinii nt. torby Lowepro Stealth Reporter D400 AW ? Ktoś miał, używał, jakie plusy/minusy, no i pytanko, czy torba zmieści: 2xDSLR, 4 szkła, 1-2 lampki i kilka dupereli. Teoretycznie producent informuje, że w/w sprzęt powinien się upchnąć, ale wzorem producentów samochodów i deklarowanego przez nich zużycia paliwa dla danego auta w granicach 6l/100km - efektywnie 10l/100km wolę potwierdzić te informacje :]
Mam fasta 250, do tego 50d+grip+70-200/4 ... więc porównywalne wymiary. Jeżeli chodzi o długość zestawu to mieści się bez problemu. Natomiast body z gripem wchodzi na styk i do tego trzeba pasek umiejętnie upchać. Reszta "drobiazgów" powinna wejść bez problemu, chociaż nie wiem jaki duży jest 135/2. Jeżeli nie zmieści się w dolnej przestrzeni .... to w górnej na pewno;).
Zmieścisz. Używałem przez 2 lata D300AW , a od pół roku D400AW. W tą pierwszą wkładałem 1 body z podpiętym szkłem, 3-4 obiektywy i lampę którą łamałem w ten sposób że palnik wchodził w jedną z komór a resztę "kładłem" obok body, jakoś tak. D400 jest nieco większa, ale głównie bardziej głęboka co podoba mi się mniej. Lepiej gdyby była szersza, bo przez tą głębokość jest sporo nie wykorzystanego miejsca. Zależy jeszcze jakich używasz szkieł, ja głównie noszę w niej krótkie stałki więc nie potrzebuję tak wysokiej torby (np spokojnie mieści w pionie 300/4 IS.
Generalnie torba jest ok, dobrze leży, jest "miękka" (co dla jednych jest zaletą a dla innych wadą), jak zapomnisz jej zapiać to i tak jest stabilna i nie ma strachu że coś zgubisz etc. Ja zmieniłem z D300 na D400 aby dać więcej ochrony dla 85/1,2 bo z w/w zestawem była mocno napchana.
W sieci jest sporo filmików z tymi torbami. Zerknij na nie.
potrzebuję torby na miasto
powinno się zmieścić
40d + grip z zapiętym szkłem 24-105
obok 4/70-200 i 50mm
chętnie coś w lowepro tylko szukam i albo wchodzi bez gripa albo 2 szkła się nie mieszczą
mam wstępnie Tamraca pro7
http://www.tamrac.com/5607.htm
ale ma kilka rzeczy, które mi w nim przeszkadzają
w lowe mam Pro Mag II AW i mi bardzo odpowiada pojemnościowo ale suwak na wierzchu i cena 500zł to masakra
mam jeszcze do wyboru Stealth Reporter D200 AW ale nie widzę z fot czy szkła które wymieniłem zmieszczą się w takim komplecie - ktoś ma i coś może dodać ? ewentualnie jakieś inne propozycje ?
pozdrawiam
szukam czegoś do 350 najchętniej z lowepro
Może Lowepro Outback 200? Mam i nie narzekam. Wady to suwaki na wierzchu i problem z zapakowaniem 3 tulipanków do wszystkich szkieł, ale spokojnie mieści duży korpus z gripem i 3 długie obiektywy (typu 70-200/2.8). Poza tym jest wygodna i zapewnia szybki dostęp do sprzętu.
Outback odpada w głównej komorze mieści tylko korpus z tele plus dodatkowe LC
właśnie pogoniłem 75AW - szukam torby która wewn, pomieści komplet
do powyższych podanych mogę sobie dopiąć LC jak będę potrzebował zapakować 1-2 kolejne szkła w LC
Pro Mag kusi ale ma zaporową cenę
suwak jest do przeżycia najwyżej po 2-3 latach codziennego noszenia oddam na serwis
na 3-5 miesięcy problem jest z tym że nie wiadomo czy dostane taką samą torbę czy jakiś nowy zamiennik który znów nie będzie mi pasował do sprzętu
Witam czy ktoś używa torbę HAMA DEFENDER 220.Chodzi mi o to czy aparat w niej stoi na obiektywie, czy jest zawieszony na gąbkach.Nie mogę znaleść tej informacji .
Witam, chciałbym się podzielić swoim ostatnim doświadczeniem z futerałem na obiekty Tamrac nr MX5375 (system MAS). Zgodnie z Tamrac Lens Case Fit Chart futerał ten nadaje się m.in. do obiektywu EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Moim jednak zdaniem nie do końca się nadaje do tego obiektywu, bowiem jak mam założony filtr polaryzyacyjny i do tego jeszcze załozę oba dekle na obiektyw to wchodzi on co prawda do futreału, ale futerał zapina się bardzo na siłę i mam wrażenie, że tak nie powinno być. Uważam, że jest minimlanie za mały (za niski, za krótki - jak ktow woli) do takiej konfiguracji.
Piszę gdyby ktoś chciał kupić ten futerał do tego obiektywu i się zastanawiał. Sugeruję większy.
Bangi przerzuć tą informację do właściwego wątku
http://canon-board.info/showthread.php?t=40462&page=6
pzdr
ale ten futerał jest również elementem Toreb ktore mają MAS, dlatego tu umieściłem, ale napiszę również w podanym przez Ciebie
LOWEPRO PASSPORT SLING - korzystal ktos moze? zastanawiam sie czy nie kupic, jako torba do miasta i ogolnie pojetego transportu. Zmiesci sie 40d z 17-40L i 70-200L?
Witajcie,
Z racji tego, że nie mam możliwości sprawdzenia wszystkich toreb na rynku bardzo prosiłbym o polecenie modeli toreb fotograficznych ( nie plecaków), które pomieściłyby: 5dmk2, 50d, c70-200, c85/1.8, c24-70, 580exII. NIe wiem czy to wszystko da się zmieścić do jednej torby. Torba oczywiście ma być adekwatna pod względem jakości wykonania, wytrzymałości do wartości sprzętu.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Oglądam ją i naprawdę ma pokaźne wymiary, powinna wszystko pomieścić, a nawet więcej. Mógłbyś napisać jak jakość wykonania - przede wszystkim jak z przegrodami i ogólną ochroną sprzętu - czy jest jakoś wzmacniana aby dobrze chronić nasz dobytek ?? Czy zastanawiałeś się może jeszcze nad jakąś inną ? Ja myślałem nad Hama Defender ale one nie są za pojemne.
naprawdę dobra jakosć wykonania. Jakichś specjalnych wzmocnień nie ma ale jest na tyle dobrze wykonana że nie powino nic się zniszczyć. Szukałem bardzo długo tego typu torby i nic lepszego nie wyczaiłem:) A mimo swoich "pokaźnych" wymiarów po zapakowaniu wszystkiego okazuje się całkiem zgrabna
Horak z Pro 12 będziesz zadowolony Tamrac wszystko ładnie i mocno zszywa, wszystko trzyma wymiary i się nie mechaci materiał. w Pro12 zmieścisz wszystko co opisałeś bez składania osłon p.słonecznych i jeszcze trochę miejsca zostanie, ta torba wydaje się tylko być duża [w porównaniu do pro13 :) ]
w Hama Defender nawet w największą się nie zmieścisz
ja mam ultra Pro 13 kolega ma Pro 12, ten segment jest perfekcyjny pod względem jakości, trwałości [suwaki,szwy, szlufki, paski] Tamrac daje na torbę 5 lat gwarancji, przy zakupie warto się dopytać sprzedawcy gdzie w razie czego uderzać po 3 latach, i czy np suwak gwarancja obejmuje. Pytania zadawać przez mail będziesz miał na piśmie.
pzdr.
ponawiam pytanie bo zalezy mi na odpowiedzi, czy ktos mial doczynienia z torba HAMA DEFENDER 220.Chodzi mi o to czy aparat w niej stoi na obiektywie, czy jest zawieszony na gąbkach.Nie mogę znaleść tej informacji .
głębokość tej torby to 27cm jak masz krótszy obiektyw to możesz ustawić tak przegrody żeby korpus włożony obiektywem do dołu nie dotykał dna, zresztą jak w każdej torbie z przegrodami, możesz też dać przegrodę poziomą w połowie głębokości i pod korpusem będziesz miał jeszcze miejsce ....
nie wiem czy o to ci chodzi ?
JA mam pytanie dotyczące plecak na sprzęt fotograficzny. Potzrebuję plecak do którego zmieściły by się następujące rzeczy: 1000D+ 18-50 + 70-300 + jak dokupię 10-20 + jak dokupię 135-400 + lampa nissin di866 + kompakt fujiS5600 + filtry baterie i na zewnątrz uchwyt na statyw Velbon df-60.
Będę używac go na wyprawach w góry itp tak że miło by było gdyby miał pokrowiec przeciwdeszczowy ale niekoniecznie, jak coś to dokupię turystyczny pokrowiec dopasowany wielkością.
Cena tak do 450zł.
Ja po górach chodziłem z Naneu-Pro Alpha L - cena jakieś 350 zł. Spokojnie to wszystko co wymieniłeś wejdzie do niego, w zestawie ma pokrowiec, jest też mocowanie na statyw.
Ma też kieszeń na Laptopa, ale jest także tańsza wersja bez kieszeni na lapka.
Plecak na prawdę wygodny - solidny pas biodrowy i pas piersiowy. Robią go w trzech kolorach: oliwkowy, granatowy i czarny.
Do wyboru, wszystko ładnie opisane.
http://www.kata-bags.com/kata.asp?Version=Photo
No, pięknie opisane z tym że plecaki z pokrowcem itd. tej firmy są kosmicznie drogie.
Mam tą torbę i powiem tyle, że jest ogromna. Najdłuższy obiektyw jaki mam to 85/1.8 ale podejrzewam, że nawet 70-200 włożysz razem z korpusem pionowo (obiektywem do dołu). Do użytkowania na co dzień kupiłem Tamraca Pro 12, bo Hama naprawdę jest wielka :)
Co do trzymania aparatu... nie stoi na obiektywie - korpus trzyma się na gąbkach z rzepami.
dzięki esel o to mi chodziło
Potwierdzam. Mam wersje bez L i jest naprawdę wygodny. Ja maiłem w nim 50D+18-55+50/1,8+85/1,8 + metz48 i było jeszcze trochę miejsca, jedno szkło wejdzie spokojnie(nawet dwa gdyby stałki ułożyć na sobie[ jest dość głęboki]). Może nawet znalazłoby się więcej, gdyby to zmyślnie ułożyć. ;) poza tym ma dość sporą komorę na kanapki, wodę itp. Na statyw, kurtkę masz paski na wierzchu.
ja polecam LOWEPRO Flipside 400AW.
plecak mam juz ponad rok. był ze mną w Bieszczadach, Tatrach i na Mazurach. bardzo wygodny, szelki solidne i dobrze dopasowują się do ramion. jest pasek na klatkę piersiową do spięcia szelek oraz praktyczny pasek biodrowy - mnie skusiła solidność, rewelacyjny pokrowiec (mam torbę LoWEPro Nova 180AV - firma i produkty solidne.).
dostęp do całego sprzętu jest od pleców - nikt nie będzie grzebał obcy. nie trzeba zdejmować plecaka i kłaść żeby się dostać do szkieł i body - wystarczy, przy zapiętym pasie biodrowym zrzucić szelki i obrócić plecak - FILMIK.
w moim zestawie jest 50D-griped + 17-55 + 50 + 28 + 85 + 55-250 + Metz 58 + osłony PS do szkieł + komplet Photix Tetra do wyzwalania, w kieszeni mieści się zestaw filtrów, 4 baterie do body 8 do lampy, szmatki, gruszka, 0,5l wody i kanapki.
plecak bardzo pakowny i praktyczny. serio - niech Cię nie zniechęca "ładowanie" od pleców - wbrew pozorom jest łatwy dostęp no i bezpieczeństwo. plecak i sprzęt przetrwały ogromną burzę na Tarnicy - przemokłem do kości - plecak... ehmm, wystarczyło strzepnąć wodę, wyjąć body i chwytać tęcze w Bieszczadach ;)
.
.
ps.
aha... czasem do plecaka trafia C 100-400 zamiast 55-250. możliwość konfiguracji jest ogromna.
.
.
ps.2.
w wiekszości plecaków przy naciągniętym pokrowcu musisz go zdjąć by dostać się do sprzętu, tu nie. nawet nie musisz go kłaść na błocie, czy mokrej ławce ;)
po prostu polecam!
.
a dla mnie po prostu odwrotnie - mówimy tu o turystyce - tak jak napisałem, nie kładę wszystkiego w błoto czy tym podobne i nadal mam szybki dostęp do gratów. bo najpraktyczniej to wyjmuje się jednak z torby. ale kto co woli - ja jestem bardzo zadowolony i korzystam z "patentu".
.
.
aha... no i mówimy o "patencie", który jest bardzo praktyczny w przypadku gdy dostęp do gratów jest od pleców, bo w innym przypadku to faktycznie mało przydatne. poza tym patent podobny do tego z jednoramiennej serii SlingShot.
.
A co powiecie o NANEU PRO SAHARA 217F ? Czy zmiesći mi się do niej to wszystko co wymieniłem trochę wyżej?
dobry wujek google pokazał mi coś TAKIEGO - wygląda obiecująco, jeśli masz takie oczekiwania.
.
Zaczynam powoli wariować. Mam 500D, grip, 18-55mm, 50mm i przejrzałem masę aukcji z różnymi torbami. Nie wiem co wybrać, a szukam czegoś względnie dobrego do 130 złotych. Sęk w tym, że torba którą kupiłem wraz z aparatem jest przejściowa bo w sklepie nie było większych, a nie chciałem trzymać puszki ciągle na statywie.
Jaka jest szansa znalezienia czegoś większego niż seryjna torba canona? Daje ją na przykład ponieważ aktualnie mam torbę o takich samych wymiarach.
o której torbie Canona mówisz? Gadget Bag 10EG - ta nie jest chyba taka mała.
może TO
ja mam Lowepro Nova 180AW, gdzie pakuję puszke z gripem, 17-55, 85mm i lampę. w sumie 2-3 szkieł griped body i lampę. do tego zapas kart i baterii w kieszeń przednią.
.
Witam mam pytanie do posiadaczy torby hama defender , do spakowania c50d obiektywy c70-200- c17-40 -c50-lampa c430ex trochę innych gratów w przyszłości c100 macro może c28-70 czy pomieszczę to w 210 czy 220. Mile widziane zdjęcia .
ja w 220 mieszczę w zasadzie wszystko co mam w stopce. a na pewno nie są to jeszcze granice możliwości...
Mam takie pytanie, zakupiłem sobie plecak tamran aero 85 i jego zapach mnie wkurza na maxa jest jakiś taki "plastikowy" za chwile cały sprzęt mi tak będzie pachnieć ... jak się pozbyć takiego niechcianego zapachu nowości :) ????
tamrac - literówka
a ja w dalszym ciągu nie mam pomysłu na miejską torbę na korpus z 2 zoomy i stałkę najchętniej z Lowepro z uwagi na gwarancję