W tym swietle 6400iso bez rewelacji, a nawet lekko rozczarowujące...
Wersja do druku
No to teraz pytanie:
Kiedy "druga piątka" będzie normalnie dostępna w sklepach bez konieczności oczekiwania 2 miesiące na dostawę ? ;-)
nie wiem czy już było :)
są też fototapety :) u mnie już świeci :)
mi się fotki podobają
http://cweb.canon.jp/camera/5dmark2/index.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ISO 50-25600 nocą :)
http://flickr.com/photos/akihabarane...th/2960662153/
tja.... 4 zdjecia i 6 filmow...
bardzo lubie, jak producent daje wprost do zrozumienia za kogo ma
swoich klientow... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
przeciez to jest parodia :twisted: moze jeszcze do systemu EOS wozki
dodadza, do prowadzenia akcji po linii? :evil:
albo jestem malo inteligentny albo wciaz mam za duzo krwi w kawie, ale nie widze zadnych podpisow pod tymi zdjeciami, ktore by podpowiadaly, ktore zdjecia tam sa przy jakim ISO robione?
na aukcjach już sie pojawiły wózki z torami przystosowane do zapięcia 5D. na razie wersja bez napędu ale producent zapowiada wersję z napędem elektrycznym na początek przyszłego roku. ma też mieć w ofercie wysięgniki specjalnie pod 5d robiony. Stadycam też już są w ofercie. filmowanie czas zacząć ;-) ;)
co do sampli masz rację. niby sporo osób ma już te 5dII w łapkach a porządnie zrobionej foty to ja jeszcze nie widziałem. to chore.
dzieki za info. exif-a nie mam jak podejrzec, ale te komentarze wystarcza...
Kubek z logo i breloczek też już masz? ;)
Zima się dopiero zaczyna, a Ty sie własnie obudziłeś z dlugiego zimowego snu? Wrzucasz stare linki do fot z przedprodukcyjnej puszki, linkowane tu juz wielokrotnie.
PS. Gdzie dobre foty z produkyjnej puszki są!?!?!?
Pozdro
Najpierw grzecznie proszę a wy swoje - byle napisać coś głupiego. Naprawdę jak dzieci... kto tu ma jakiś problem ze sobą że usilnie śmieci w wątku?
Btw jak tylko się pojawi realnie pierwszy właściciel tu na forum to ten wątek na pewno zostanie zamknięty.
krótki filmik pokazujący zabawę przesłoną za pomocą Nikon 17-35 f2.8 AFS
http://www.vimeo.com/2351776
To ja chciałbym ostrzec wszystkich, którzy w to wierzą - zamówiłem w przedsprzedaży MK3 u oficjalnego dystrybutora, posiadającego sieć sklepów "Canon". Po potwierdzeniu dostępności pojechałem po towar i okazało się że jest "wielu innych" chętnych na mój egzemplarz i jeśli chcę go kupić muszę dopłacić 650pln. Z nową 5ką może być podobnie...
teraz wiesz przynajmniej gdzie zakupów robić wiecej nie bedziesz. i w ten sposób sklep o którym wspominasz nie tylko nie zarobił na Tobie dodatkowych 650 zł ale stracił dużo, dużo wiecej kasy.
masz na forum kilku zaufanych sprzedawców. zamiast eksperymentować poprostu sporo ludzi kupuje u nich . śmiem twierdzić że numer jaki opisujesz u żadnego z nich nie mogłby mieć miejsca.
będzie lekki "OT" - ale nie do końca:
mam obecnie 40d i na pewno dokupię FF (pewnie 5dII)
mam 4 szkła i trzy z nich musiałem ustawiać (naostrzyć) do body na Żytniej (nawet 24-105 nieźle mydliło - miało FF)
co będzie z używaniem tych szkieł z dwiema puszkami ?
- czy można każde z nich ustawić tak aby wspópracowało jak należy z 2 body, czy też jak ustawie je pod nową puchę, to ze starą już nie będzie śmigało poprawnie ??
(wolę o to nie pytać na żytniej bo to są ludzie mało pomocni i pewnie coś mi rzucą na odwal się...)
wacho - nie ustawia się szkieł pod body tylko body pod szkła. w przeciwnym razie są potem takie kwiatki...
co do drugiego body 5DMKII - jeśli zakres regulacji pozwoli na odpowiednie skalibrowanie w body to problemu być nie powinno. ale musisz to sprawdzić osobiście bo nie wiadomo co pokręcili "specjaliści" na Żytniej w szkłach...
wtedy masz wyregulowane pod stare 40D a pod piątkę wyregulujesz sobie w body.
W Polsce nie wiem, ale w Dublinie wczoraj się dowiedziałem, że mają potwierdzoną przedwczoraj dostawę na przyszły tydzień. Cena bez VAT 1999 euro (czyli, mniej więcej to co oferowały polskie hurtownie po przeliczeniu), cena z VAT około 2400 euro. Info ze sklepu-firmy, która zdaje się prowadzi autoryzowany serwis Canona ( http://www.imagesupplysystems.ie/index.htm ).
No dobra, byłem na pokazie z 5DII.
Pan pokazujący trzyma tezę, że to wcale nie on mówił o cudownym rozmnożeniu krzyżowych punktów w 5DII. Jak się dowiedział, że mają to nagrane, to doszedł do wniosku, że musiał się pomylić :mrgreen:
Układ jest dokładnie ten sam, co w 5D.
Aparacik jest dołująco mały i lekki. Ma ładny wyświetlacz. Zamiast gripa można podpiąć transmiter bezprzewodowy o podobnej wielkości. Z ciekawych rzeczy to tyle.
Szczerze? Z nowych zabawek to albo Ds3, abo se kupcie nikona.
Pan wszystkim reporterom ślubnym poleca... G10.. Zwyczajnie nie wytrzymałem i wyszedłem.
Nowe 24L jest całkiem fajne. Ostre na brzegach, dziwne, co?
Aha, pan proponował zakup 5dII za 8500 praktycznie od ręki. Na 50 fotografów ślubnych na sali, jeden wyraził nikłe zainteresowanie. Ale to jeszcze zanim doszliśmy do omawiania AF :mrgreen:
oskarkowy - skąd wrażenie o małości i lekkości? odniosłem inne wrażenie choć miałem ją przez kilka minut w rękach - przecież waga ta sama co w starej wersji...
chyba negatywnie się nastawiłeś i nic Cię już nie przekona ;)
Tak, ktoś ma potwierdzoną datę ;). Jutro pierwsze puszki lecą do klientów :D
Pan wszystkim reporterom ślubnym poleca... G10..
Pan powinien stracic prace.
Od jutra sprzet bedzie w sprzedazy, ciutek szybciej niż sie spodziewałem :) - sprzet z dystrybucji DE - , z canon.pl puszki najpozniej maja byc w srode.
Pzdr.
Wrażenie? Obok leżał Ds3.. To jest aparat, a nie wydmuszka.
A co do nastawienia, planowałem ten aparat jako backup, teraz jestem pewien, że nawet do wożenia w bagażniku czy robienia nim 15x21 będzie zbyt zawodny.
To trochę nie tak. Nie chcieliśmy słuchać części prezentacji o pierdołach i pan nas przekonywał, że G10, to aparat uniwersalny itp. Równie gorąco nas przekonywał że DPP to najlepszy na świecie konwerter rawów. W końcu za to mu płacą.
Ale co Ty porównujesz?? Jak idzisz do salonu Fiata to masz pretensje do sprzedawcy że to nie Maybach ??
Dziwi mnie, że ktoś, kto fotografuje jedynkami oczekuje od piątki równie dobrej jakości wykonania i pancerności. Przecież nie od dzis było wiadomo, że pod względem konstrukcyjny i mechanicznym to (poza uszczelnieniami) to samo co stary model a jedynki to granat zaczepny z zamontowanym lusterkiem :) Nie rozumiem zatem skąd to porównanie...
Przestrzeliłem dzisiaj 5d mk2. Ogólne wrażenie - bardzo pozytywne. Rewelacyjny tryb filmowy, oglądam to co nakręciłem i muszę przyznać, że fajny dodatek. AF działa, śledzi nawet twarze podczas nagrywania, prognozuję przydatny dodatek podczas focenia ślubów :)
Reszta jak można się było spodziewać - szumy odrobinę lepsze niż w mk 1, ale bez szału na pewno :)
Przeglądam zdjęcia, jak będzie coś wartego uwagi - powrzucam. Mam też porównanie vs mk1, ale nie wiem, czy Niedźwiedź wyrazi zgodę na wykorzystanie wizerunku :D
Chyba żartujesz, miałeś go w ręku ? Zrobiliśmy z Dagmarem porównanie VS mk1, tzn Dagmar musiał zrobić po swojemu, bo według mojego porównania mk2 vs mk1 to na rogach istny DRAMAT.
5D2 iso 6400 wyłaczone odszumianie: miniaturka i kropek
http://img141.imageshack....cimg4886dp9.jpg
http://img385.imageshack....rimg4886pj1.jpg
może się ripek nie obrazi bo chyba nie taki brzydki...??:mrgreen:
z filmami bardziej własnie Marcin sie wypowie. Miałem problem z ostrzeniem ale to może ja cos zle dawałem, no i ponoć nie można samemu zmieniac przyslony ino aparat sam se to robi. Ostrość przy filmowaniu -detekcja kontrastu jak w lajfiu..
Cichy, to co ja widziałem u ciebie na wyswietlaczu to miałem takie samo wrażenie, ale taki test z ręki ..??
Przepraszam, ale nie kumam. Zawodny w czym? W fotografowaniu zawodów ślizgaczy, reklamowej fotografii studyjnej czy plenerów ślubnych?
Sorry Jarek, ale po kimś, kto ma pojęcie o fotografii spodziewałem się jakichś wyważonych opinii a nie andronów. Równiez miałem MII w ręku - być może za krótko, ale na tyle długo, aby zauważyć kilka plusów w stosunku do starej 5. Jestem przekonany, że nowa puszka w momencie, kiedy ją się solidnie przepstryka w różnych warunkach i bez BEiKS-owej gorączki - okaże się warta zakupu, a już na pewno doskonale sprawdzi się jako backup :)
Nie sądzę aby ktokolwiek negował na tym forum wyższość 1DsMIII nad 5DMII. Nie sądzę również, że jest tu więcej niz kilka osób, które na jedynkę stać. I to moim zdaniem wyczerpuje wszelkie dyskusje porównawcze, nie sądzisz?
Uważam podobnie.8)
Pozdrawiam
EDIT:
Chyba się obraził i zablokował linki:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
spróbuj je skrócić przez tinyurl
Witam luzaków :) ostatnio pojawiły sie w sprzedazy Canony 5D mark II i mam pytanie, czy to jest "lipa" ? Zadzwoniłem do 3 sklepow ktore oferowaly aparat i do zadnego nie dodzwonilem sie, w koncu zadzwoniłem do Balty a tam powiedzialno mi ze realizuja zamowienia w ciagu 3 dni, o co chodzi ? bo z tego co wiem Canon Polska informuje ze bedzie sprzet ale w polowie stycznia, ale to tez nieoficjalna wersja. W poniedzialek mam podbno miec zrealizowane zamowienie :) heheh ciekawe jak ?:) podobno juz jest w sprzedazy w Niemczech, czy ktos widział ? o co chodzi ? Czy firma Canon ma az tak mocno w d... swych wielbicieli ze nie informuje nas nawet o takim szczegole jak: KOCHANI SPRZĘT BĘDZIE W SPRZEDAŻY OD 15 STYCZNIA 2009 :), do tej pory myslalem ze czeski film jest tylko w Czechach, a jak widac w Japonii tez maja to samo kino :) hehhee prosze o info jezeli ktos cos wie i czy to prawda ze w Niemczech jest w sprzedazy ?
http://img385.imageshack.us/my.php?i...img4886pj1.jpg
http://img141.imageshack.us/my.php?i...img4886dp9.jpg
nie lubie Goxdzikowej bo to prawie jak żywiec a nie lubię "prawie" -wróciłżem zza rogu z monopola... i już przechodzi...;)
Marek, ale wiesz, czego nie pokazałeś ? :D:D:D
A oskarkowy, że tak zapytam, to czym cyka śluby? Tak z ciekawości pytam...
Myślę, że panu polecającemu G10 serdecznie dziękujemy i machamy na pożegnanie ;-) Robi to, za co mu płacą, a nikt nie zmusza nas do zgadzania się z tą opinią...
Moim skromnym zdaniem jakiekolwiek porównania 5D Mark II do 1Ds Mark III są grubo nie na miejscu. To jest mniej więcej tak jakbym ja porównał moją 350 do 5D Mark II... a bardziej obrazowo mówiąc pasują do siebie jak świni siodło :D
Ponieważ na 1Ds Mark III mnie jeszcze nie stać, 1D Mark III mi nie odpowiada do ślubów z kilku względów, to nie mam alternatywy dla nowej piątki... I tak będzie ogromny przeskok jakościowy w stosunku do mojej wysłużonej 350
Zostaje jeszcze Nikoś D3... ale po pierwsze nowa szklarnia, po drugie nikon mi nie leży w kwestii plastyki zdjęcia, choć ma wiele innych zalet
Jarek, to że Ds tak długo zgrywał te 3 foty na kartę to temu żeś go wyłączył zara po ich zrobieniu.Ja nie miałem tego problemu. Fajna sprawa z tym natychmiastowym przesyłaniem fot do netu. Czy ktos wie ile ten transmiter kosztuje..??
Loram, za Dsa masz D3 i kilka fajnych szkiel. Zdaje sie na Habakuka i troche na zdrowy rozsądek. No i technologicznie Ds3 to już lekki przeżytek- zaraz mnie zjedzą...:(
no i skończyło się rumakowanie...:roll:
zrobiłem kilka fot Dsem w tych samych warunkach na iso1600 nie było wiele lepiej niz na 5D2 przy iso 6400 ...:(
czekaj, czekaj- co się odwlecze... :mrgreen: