-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Dla mnie ostrość jest na dalszym miejscu, mniej więcej to wszystko jest porównywalne. Ważniejsza jest wrażenie w obrazku i poręczność. Ta Sigma wg mnie jest za wielka i ciężka jak na standardową stałkę 50mm. Ta Sigma ma wymiary jak 24-70L i waży tyle samo. Nie jest to szkło na codzień wg. mnie. Dlatego ja bym wolał raczej 50L.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
Nie doczytałem z jakiej odległości oni robią testy, ale raczej z bliskiej fotografuję tablice testowe. To nie jest obiektywne na wszystkie sytuacje. Ja wolę poczekać na realne porównania tematów oddalonych 5m czy 10m od aparatu. A te tablice w slrgear to nie znalazłem z jakiej odległości oni fotografują?
-
Cytat:
Ta Sigma ma wymiary jak 24-70L i waży tyle samo. Nie jest to szkło na codzień wg. mnie. Dlatego ja bym wolał raczej 50L.
24-70 to obiektyw zakładany od święta? Do 50 L to się tego szkła prawdopodobnie nie będzie dało porównać. Bo wiadomo, że L jest magiczne i ma piękne niebieskości. :)
Fajnie, że wątku o S50A jest kolejne 3 strony durnych przepychanek o S35.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
W sklepie przecież nie koniecznie trzeba robić zdjęcia tylko i wyłącznie tablicom testowym.
Kończąc już ten OT pokażę, że w sklepie można też zrobić inne zdjęcia, nie tylko tablicom testowym:
cud - mniód malina, czyż nie ?
Bez wahania wziąłem :-D
-
Kiedy w końcu s50 1.4 art trafi do sklepu? Czekam czekam ( od stycznia) i jakoś doczekać się nie mogę ;/.
Czy ktoś ze śląska użyczyłby np na jeden dzień do testów canona 50 1.2 chciałbym po prostu sprawdzić czy rzeczywiście daje taki magiczny obrazek......
Bo jak czytam ze sigma jest mniej więcej takich rozmiarów jak 24-70, że coś af , to nie za bardzo mi sie to podoba i jestem coraz bardziej zdegustowany:). ( na razie mam 135 2.0L i 24 1.4 II L więc chciałbym mieć mniejszy poręczny obiektyw a nie znowu jakiś kloc)
Chcę mięć obiektyw który również podepnę pod glidecam'a więc pewnie będzie mi go trudniej wyważyć z powodu swych rozmiarów.
-
Ja też ciekaw niezmiernie ceny, 35mm 1.4 stoi u progu ;) potem sprzedaż EF 50mm 1.4 (jak będzie to możliwe w ogóle) dokładka i zakup w/w Sigmy tj. 50/1.4
Biorąc pod uwagę że canona uda się sprzedać za ~800zł, Sigma 50 1.4 będzie w podobnej cenie co 35 Art to za cenę ef 35mm dokładając ~1k będę miał 35 i 50/1.4 ;) i to w lepszej jakości optycznej niż Lki.
Można chcieć czegoś więcej? ;)
-
Cytat:
więc chciałbym mieć mniejszy poręczny obiektyw a nie znowu jakiś kloc)
40 2.8? :) Bo 50L też małe nie jest. 50 1.8 i 50 1.8 Canona są małe. Masz duży wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Ja też ciekaw niezmiernie ceny, 35mm 1.4 stoi u progu ;) potem sprzedaż EF 50mm 1.4 (jak będzie to możliwe w ogóle) dokładka i zakup w/w Sigmy tj. 50/1.4
Biorąc pod uwagę że canona uda się sprzedać za ~800zł, Sigma 50 1.4 będzie w podobnej cenie co 35 Art to za cenę ef 35mm dokładając ~1k będę miał 35 i 50/1.4 ;) i to w lepszej jakości optycznej niż Lki.
Można chcieć czegoś więcej? ;)
usb docka do kalibracji tych wynalazków
-
miałem canona 50 1.4 ( fajny leciutki) po kupieniu obiektów z serii "L" został sprzedany.
Jednak różnica jest kolosalna pomiędzy seria "L" a tanimi obiektywami.
Więc zostaje 50 1.2 L lub sigma 50 1.4 art. Czekam do piątku i zobaczymy ile będzie kosztować:)
-
Cytat:
Jednak różnica jest kolosalna pomiędzy seria "L" a tanimi obiektywami.
No popatrz.
Tak tylko nabijasz posty, bo chcesz coś sprzedać na giełdzie? :)
Cytat:
Więc zostaje 50 1.2 L lub sigma 50 1.4 art. Czekam do piątku i zobaczymy ile będzie kosztować
Na 99% taniej niż 50 1.2.
-
Dzisiaj przeglądałem swoje archiwum. Skupiłem się na zdjęciach wykonanych pięćdziesiątką canona, wersją 1.8 i 1.4. Szkieł już dawno nie mam, bo z moimi puszkami af był tragiczny , trzykrotna kalibracja na 20D nic nie pomogła, z piećdziesiątką też szału nie było. Szkła służą komuś innemu. Ale to nie powód, żebym krytykował te szkła - widać z moimi korpusami się nie zgrały- ot, cała elektronika. Tu, co niektórzy psy wieszają na sigmie, bo im nie trafiała. Czy to znaczy, że to złe szkło ? Nie. Dlatego czekam na piećdziesiątkę sigmy, bo znów zaczynają mi się podobać zdjęcia wykonane tą ogniskową. Jeżeli będzie tak dobra jak 35 1.4, a cena akceptowalna, to wyląduje u mnie w torbie. Żeby jeszcze sigma wypuściła 24 1.4 Art.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Żeby jeszcze sigma wypuściła 24 1.4 Art.
Poczekaj jeszcze chwilę, na pewno będzie.
Mają rozmach s... :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Dla mnie ostrość jest na dalszym miejscu, mniej więcej to wszystko jest porównywalne. Ważniejsza jest wrażenie w obrazku i poręczność. Ta Sigma wg mnie jest za wielka i ciężka jak na standardową stałkę 50mm. Ta Sigma ma wymiary jak 24-70L i waży tyle samo. Nie jest to szkło na codzień wg. mnie. Dlatego ja bym wolał raczej 50L.
--- Kolejny post ---
100% racji.
Od stycznia jestem zapisany na liście oczekujących na 50Art w Sigma Procentrum, ale czym więcej czytam, czym dłużej czekam coraz bardziej przechodzi mi ochota. Tylko ostrość, ostrość, ostrość. Na co komu ta ostrość? Wszystkie szkła, które mam są wybitnie ostre i na pewno nie potrzebuję kolejnego wybitnie ostrego kloca by być szczęśliwy. Za to cena 50L może spaść w chwili premiery Sigmy :) Tak jak to się stało z 35L, która po jakimś czasie znów odbiła. I dalej są ludzie, którzy płacą za Lkę sporo więcej bo widzą różnicę warta kilku tysięcy złotych, a ostrość zostawiają teoretykom.
-
Coś w tym jest z tą ostrością. Jednak pamiętać należy jaką fajną "kremową" plastyką mogła pochwalić się poprzednia wersja tej Sigmy...
-
Dla fanów bokeh i wysokich cen jest Nikkor 58 1.4. Obiektyw o zerowej głębi ostrości. :) Dla takiego szkła warto kupić i jakąś puszkę Nikona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Od stycznia jestem zapisany na liście oczekujących na 50Art w Sigma Procentrum, ale czym więcej czytam, czym dłużej czekam coraz bardziej przechodzi mi ochota. Tylko ostrość, ostrość, ostrość. Na co komu ta ostrość? .
Ano na to, że jeszcze żadna jasna 50-tka do Canona z AF jej wystarczająco nie posiada.
-
Ale z prawie AF już była jedna ostra 50-tka. Od Sigmy właśnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ale z prawie AF już była jedna ostra 50-tka. Od Sigmy właśnie :)
Ta jasne, ostra jak cholera z prawie AF :)
Ja mówię o takiej różnicy:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
A ponoć 50A ma właśnie Otusowi dorównać.
-
Cholera też czekam na to szkiełko, nabyłem 18-35/1.8 i dla mnie rewelacja
-
Zapytałem się P Gosi Janik czy wart jest takiej wysokiej ceny chodzi o canona 50 1.2. Odpisała:
"Jest warty tej ceny, kiedy działa dobrze. Mój ostatnio coś szwankuje, ale wysłużył mi się przez 7 lat albo i więcej.
Dużo znajomych, którzy go mają, mają problemy z nastawieniem ostrości..
Trzeba pamiętać o tym, że faktycznie ciężko ją nastawić przy tak otwartej przysłonie.
Pozdrawiam!"
Z tego wynika że jak się go nie kupuje w ciemno to satysfakcja gwarantowana.
-
Cytat:
Z tego wynika że jak się go nie kupuje w ciemno to satysfakcja gwarantowana.
Z tego wynika, że jak chcesz za niego zapłacić to zapłacisz. No i jeszcze to, że ma zwalony mechanizm AF (częste awarie) i focus shift. :) ale każdy może w tym mailu wyczytać co chce.
-
Coś mi się zdawało czy 10.04.2014 mieliśmy poznać cenę ? :)
-
-
-
Niestety nie jest dobrze
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art: Available April 25th in Canon Mount ť Sigma Rumors | dp Quattro Cameras, Art Lenses, and More
NA nasze to około 1,250 USD, 900 EUR plus podatki czyli cena 1099EUR jak najbardziej prawdopodobna. Cóż, przekroczyli magiczną barierę 4000zł więc poczekam jak stanieje. Pytanie ile będę musiał czekać :(
-
-
cóż moja kundelkofobia nie pozwoli mi go wycenić na kasę jaka pojawia się w ostatnich postach. i tym sposobem system nadal kwiczy niby tyle standardowych 50 ale każdej coś dolega. canon teraz wypuści standard 50 1.8 w cenie 2000zł i uznamy że to okazja.
-
To 4500 na to szkło to na razie nie mam. Z drugiej strony Zeissa za darmo nikt nie da. Heh. Zdjęcia przykładowe nieciekawe niestety i nic nie wnoszą. BTW to strasznie zepsuli interface flickr'a.
Cytat:
canon teraz wypuści standard 50 1.8 w cenie 2000zł i uznamy że to okazja.
Najpierw będzie musiał wycofać 50 1.8 i 50 1.4. Wtedy to będzie okazja.
-
Nikoniarze są większymi optymistami, stawiają na 900$
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art pricing and shipping info | Nikon Rumors
Update
http://nikonrumors.com/2014/04/11/si...r-at-949.aspx/
Czyli 949$ za preorder. Ciekawe jak to się przełoży na ceny w Polandzie, stawiam na 3990zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Nie chce mi się wierzyć, że ten obiektyw będzie kosztował ponad 4000 tys. zł. Rzeczywiście byłoby niedobrze.
-
Skąd 4,5k? W Stanach Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Lens for Canon EF 311101 B&H Photo Video czyli poniżej 3300zł z 8% podatkiem stanowym, w PL nie powinno być więcej niż 3799zł :confused:
-
Za cenę 3.500 zł, chyba bym kupił (z resztą pewnie nie tylko ja:)), nawet do mojego cropa, a z czasem zostałby jako standard do ff.
-
1099$ to będzie ze 4500. Jakby było 950$ to będzie te 3800. Zobaczymy jaką cenę da Polski dystrybutor.
-
za optycznymi - 3490zł jak dla mnie bomba :)
-
-
Nom, jak konku nie wypusci nic lepszego i tanszego ( a nie wypusci ) to za rok bedzie za 3k ;)
A jak oba ma zdecyduje zaatakowac w imie swiatowego pokoju jakis kolejny kraj to przy lecacym na pysk dolcu, cena moze spadnie do 2.5k... ;)
-
3500 sugerowana detaliczna, czyli rzeczywista powinna być poniżej 3000, i tu już jakiś związek z rzeczywistością w końcu się pojawia, teraz jeszcze napaleńcy i beta testerzy, potem obniżka do jakiejś bardziej realnej ceny i będzie można pomyśleć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piterr83
Jakoś mnie te sample nie powaliły na kolana...
-
Cytat:
Jakoś mnie te sample nie powaliły na kolana...
Ciesz się, masz całe kolana. Z 50 1.2 i z Zeissa nie byłby lepsze. Pstryki przy słabym świetle, kiepsko skadrowane. Nie patrz co inni robią z tym szkłem, pomyśl co możesz z nim zrobić.
Stara Sigma pod względem ostrości jest dopiero na 2.8 tak dobra jak ta na 1.4.
Cytat:
3500 sugerowana detaliczna, czyli rzeczywista powinna być poniżej 3000, i tu już jakiś związek z rzeczywistością w końcu się pojawia, teraz jeszcze napaleńcy i beta testerzy, potem obniżka do jakiejś bardziej realnej ceny i będzie można pomyśleć.
Ile staniało 35? Bo ta cena i tak nie jest wygórowana. Zwłaszcza biorąc pod uwagę konkurencję. A właściwie jej brak.
-
S35mm na samym początku kosztowało 3500-3600zł, z DE było 300zł tańsze; po roku kosztuje już 3000zł. Z 50tką powinno być podobnie i jeśli ktoś nie ma ciśnienia to poczeka sobie rok na obniżkę, a w tym czasie sigma poprawi ew. błędy.
-
-
Ma zauważalną podłużną aberrację chromatyczną. Lipa lekka. Bokeh ładny. Raczej nie będę rok czekał na to szkło. :)
-
Hmm, ale bokeh to ma byle jaki :/ Ostrość też nie ta co w Otusie, a aberracje to już bardzo duże w porównaniu doń.
http://3zgehi1uaxi23dphbrgqa50r6z.wp...c-at-f-1.4.jpg
-
Patrząc na te fiolety i cenę 3490zł
Moja C50 1.4 nadal będzie robić piękne zdjęcia ;)
-
No i czar prysł...
A takie były już ochy i achy :D
Wytalkowane z GT-I9100
-
Jakby ktoś podpisał, że sample są z wersji I to pewnie nie zorientowałbym się. Wychodzi na to, że dopłata 2500zł za prawdopodobnie lepszy AF.
-
na mnie te pierwsze zdjecia tez jakos wrazenia nie robią strasznego.. jest dobrze, ale czy szał.. jak ktoś chce to nizej wrzucam 4 zdjecia z obecnie posiadanej sigmy 50 1.4 HSM, którą miałem sprzedać ale sie w obecnej sytuacji waham, sample wyłącznie na 1.4.. różnica nie taka straszna chyba..
LINK
-
-
Miał być Otus killer a jest ledwie 50USM killer :) Chętnie zobaczyłbym porównanie z poprzednią wersją Sigmy.
-
a w styczniu w media markt w bielsku był nowy 50 1.2l za 5300zl - nie kupowałem bo czekałem na sigme. Teraz żałuję.;/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piterr83
a w styczniu w media markt w bielsku był nowy 50 1.2l za 5300zl - nie kupowałem bo czekałem na sigme. Teraz żałuję.;/
hahaha wspólczuje Ci :)
a cena tej Sigmy zmroziła mnie, mam nadzieję że nie będzie tak dobra jak 35 1,4 ale jeśli będzie się w połowie tak sprzedawać jak 35/1,4 to i tak będzie HIT.
No ewidentnie żółtki w Sigmie wdrażają projekty z "półki 2017 rok".