-
Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Patrzcie na tą magię pełnej klatki
Canon EF 200mm f/2 L IS USM Lens Image Quality 70D vs 6D
Po pierwsze. Większy przetwornik to większy wizjer. Milej się pracuje. Po drugie, mniejsze upakowanie pikseli daje większe dostępne ISO. Po trzecie mniejsza GO (jak potrzeba, czasem przeszkadza, ale lepiej mieć niż nie mieć). Po czwarte nie ma przelicznika ogniskowych 1.6 (łatwiej kupić obiektyw 50 mm 1.4 niż 35 mm 1.4). Po piąte to w tym przykładzie lepiej wygląda zdjęcie z 6D. Bardziej kontrastowe na brzegu. Mimo iż APS-C wycina wszystko co najlepsze z obrazu, to i tak musi to bardziej powiększyć, przez to nawet najlepszy środek może nie wyrobić z rozdzielczością.
Aczkolwiek po wyjściu Sigmy 18-35 1.8 pojawił się poważny atut dla aparatów z APS-C. Zawsze coś. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
[...]
Jeśli ktoś nie potrzebuje mega super GO, a potrzebuje aparat z dużą ilością detali od Canona, nie zauważy na co dzień w pracy różnicy między 6D a 70D.
Szczęśliwi ci, co nie widzą różnicy pomiędzy obrazem z obiektywu, a wycinkiem obrazu z tego samego obiektywu. Oni mają taniej.
Różnica ta jednak istnieje i jest bardzo wyraźna - coś tak jak z przysłowiowymi klapkami na oczach i bez.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
czy wiesz dlaczego tańsze proszki nigdy nie dopierają?
nie piorę, nic nie wiem o proszkach, nawet pralki nie umiem włączyć, robię zdjęcia zupełnie amatorsko (tak to określę żeby nie pisać że fotografuję ;) )
-
Jak zwykle kłótnie i zamęt. Tyle jest aparatów, formatów i szkiełek, że każdy coś dla siebie odpowiedniego wybierze. Publiczne udowadnianie wyższości jednego modelu nad innym nie ma sensu.
-
Po przeczytaniu testu w DFV utwierdziłem się w postanowieniu o zakupie tego modelu :) Czekam teraz aż trafi do sklepów.
--- Kolejny post ---
Po przeczytaniu testu w DFV utwierdziłem się w postanowieniu o zakupie tego modelu :) Czekam teraz aż trafi do sklepów.
-
-
Na Optycznych pojawiły się przykładowe zdjęcia z 70D. Jak je oceniacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Na Optycznych pojawiły się przykładowe zdjęcia z 70D. Jak je oceniacie?
**** nie urywa, spodziewałem się czegoś lepszego.
-
Klasyczny tekst. Może napisz, jak wygląda to "lepsze".
-
Nie jest źle, iso 3200 ujdzie, 6400 na bardzo wszelki wypadek też.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Klasyczny tekst. Może napisz, jak wygląda to "lepsze".
Po kampanii reklamowej tego aparatu, i gwizdaniu o rewolucyjnej matrycy nakręciłem się na ten aparat myśląc że Canon zrobi w końcu skok górę ( nie tylko jeśli chodzi o skok ceny sprzętu C ) jeżeli skupić się na fotografowaniu, nie na filmowaniu !! to u konkurencji w dużo starszych modelach aparatów wciąż mamy lepsze matryce (Lepsze używalne iso, lepsze DR ) Fajnie tutaj mamy nowoczesny system AF z poziomu LCD no wręcz cudowna sprawa, o której tak głośno - ale po co? skoro i tak w większości ludzie będą używać wizjera optycznego, a najbardziej zależy nam na obrazku i efekcie końcowym, a póki co sam osobiście przeglądając sample nie tylko z optyczne trochę się rozczarowałem.
- 4600zł ? dobra cena ? dla mnie i dla moich potrzeb nie! a teraz czas powsadzać tą piękną matrycę w 7dmk2, zrobić dobrą kampanie reklamową, dopisać do sprzętu przydomek "PRO" i sprzedawać po 7000 zł albo drożej ... :)
-
Kurczeblade ma rację! Canon w matrycach, jeśli chodzi o jakość obrazka stoi w miejscu....:(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lokowaty
Kurczeblade ma rację! Canon w matrycach, jeśli chodzi o jakość obrazka stoi w miejscu....:(
Taaaak, tak stoi w miejscu, że na 6D na 6400 i 12800 ISO można robić zdjęcia z takim poziomem szumów jak na 5D Mark II na 3200 ISO...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
lokowaty
Taaaak, tak stoi w miejscu, że na 6D na 6400 i 12800 ISO można robić zdjęcia z takim poziomem szumów jak na 5D Mark II na 3200 ISO...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
wszystko rozbija sie o to jakie sa priorytety. mnie osobiscie szumy na ISO powyzej 800 totalnie zgrzewaja, bo 80% czasu uzywam ISO 100 a kolejne 15% to ISO 200.
pod tym wzgledem Canon osiagnal w cropie maksimum na 600D, a matryca 70D jest uwstecznieniem, bo nie daje nawet porownywalnego poziomu szczegolow co 600D.
z drugiej strony, dla kogos kto foci przy wyzszych ISO i patrzy na szum to wlasnie 600D (pomijajac nawet jego aspekty funkcjonalne) moze byc gorszy a 70D lepszy...
FF to juz zupelnie inna kategoria jesli mowimy o szumach. badzmy uczciwi...
co do nowego AF w 70D - IMHO bardzo mocny punkt aparatu. taki, ze zdecydowanie kupie 70D zamiast 60D w momencie gdy cena zejdzie ciutke w dol. w kazdym razie na tyle przekonujacy, ze poki co wstrzymuje sie ze zmiana 600D i nie bedzie to 60D tylko wlasnie 70D. jako drugi aparat w plecaku do roslinek czy zdjec familijnych taka kombinacja lekkiego cropa z uchylnym ekranikiem i szybkim AF w LV jest perfekcyjna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
--- Kolejny post ---
Super BRAWO ! rozumiem że FF kończy się tylko na aparatach Canona i na 6D bo w konkurencji jest gorzej z obrazkiem, w kategorii tego samego sprzętu ? :)
Z resztą, nie omawiamy aparatów FF, tylko APS-C . a w tym wypadku nawet starsze konstrukcje pentaxa wypluwają ładniejsze obrazki :)
Akustyk to też mam na myśli, aparat jest ok. Fajny bajer do robienia zdjęć z ruchomym wyświetlaczem. Ale moim zdaniem warto poczekać aż cena spadnie, bo nie ma aż takiej rewolucji żeby się napalać za taką kwotę :-)
-
Ciekawe czy ten aparat w trybie LV może wykazywać FF/BF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Super BRAWO ! rozumiem że FF kończy się tylko na aparatach Canona i na 6D bo w konkurencji jest gorzej z obrazkiem, w kategorii tego samego sprzętu ? :)
Z resztą, nie omawiamy aparatów FF, tylko APS-C . a w tym wypadku nawet starsze konstrukcje pentaxa wypluwają ładniejsze obrazki :)
Akustyk to też mam na myśli, aparat jest ok. Fajny bajer do robienia zdjęć z ruchomym wyświetlaczem. Ale moim zdaniem warto poczekać aż cena spadnie, bo nie ma aż takiej rewolucji żeby się napalać za taką kwotę :-)
Obalam jedynie Twój argument, że Canon stoi w miejscu. Nie stoi. Nie wspominałem nic o konkurencji, jedynie że nowe przetworniki są lepsze o przynajmniej 1 EV od poprzednich. Do tego 70D ma czujnik fazowy wielkości 80% matrycy - jaki inny producent oferuje taką funkcjonalność?
Możemy jedynie podyskutować o tym, czy rozwija swoje produkty w taką stronę, jakiej byś oczekiwał. Natomiast zupełnie nieprawdziwe jest twierdzenie, że Canon nie robi nic. Między bogiem a prawdą to chyba dość jasno widać, że matryce CMOS Canona są teraz opracowywane w taki sposób, żeby świetnie sprawdzały się w filmowaniu - co nie oznacza, że nie nadają się przy tym do zdjęć czy też są gorsze do fotografowania od konkurencji. Według mnie, w obecnej generacji aparatów (5D Mark III, 6D, potencjalnie 1D X, prawdopodobnie 70D) Canon oferuje najlepszy na rynku kolor na zdjęciach i bardzo dobrą szczegółowość obrazu. Oczywiście, że inni dają matrycę o większej rozdzielczości, z których cienie można ciągnąć nawet o 3 EV. Tylko co z tego, jak mi nie leży kolorystyka, ergonomia czy inne czynniki, a nie mam problemu z w miarę prawidłowym naświetlaniem i skorygowanie RAWów o 1-2 EV nie jest żadnym problemem. Jako pakiet wszystkich cech Canon ma dla mnie najlepszą obecnie ofertę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ciekawe czy ten aparat w trybie LV może wykazywać FF/BF?
A przepraszam, któryś wykazuje? Na poziomie teoretycznym jest to przecież niemożliwe :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
**** nie urywa, spodziewałem się czegoś lepszego.
Realnie ta matryca ma ponad 40mln pikseli i jak na tak drobne piksele wyniki są całkiem znośne.
-
Canon EOS 70D Hands-on Review (filmed with a Canon 70D) - YouTube
Jak dla mnie to średnio to się sprawdza przy filmowaniu (chyba, że ostrość była ustawiana na tło). Czyli generalnie cały pomysł można o kant zadka potłuc. Aczkolwiek miło, że ma tradycyjny AF z 7D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jak dla mnie to średnio to się sprawdza przy filmowaniu (chyba, że ostrość była ustawiana na tło). Czyli generalnie cały pomysł można o kant zadka potłuc. Aczkolwiek miło, że ma tradycyjny AF z 7D.
Jak dla mnie sprawdza się świetnie przy filmowaniu:
#1047 PCM Canon EOS 70D Liveview AF Test - YouTube
i nie tylko:
Canon 70D, 650D Live View Focus Test - YouTube
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Realnie ta matrycy ma ponad 40mln pikseli
Nie rozumiem. Jak to ponad 40mln? Czy to nie jest tak, że te 20mln to już są te "dual" piksele?
-
Każdy z 20 mln jest złożony z dwóch subpikseli - tu masz to wyłożone: Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
-
Ten nowy autofocus w trybie filmowym działać będzie tylko z obiektywami stm czy z dowolnym ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Każdy z 20 mln jest złożony z dwóch subpikseli
Canon tak wyjaśnił swoją nową technologię żeby nie było wiadomo do końca o co chodzi. Wydaje mi się, że gdyby mogli to nie omieszkaliby napisać, że jest to matryca 40mln. Tymczasem w specyfikacji wyraźnie napisali: "Liczba efektywnych pikseli Około 20,20 megapiksela
Łączna liczba pikseli Około 20,90 megapiksela"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
(...) argument, że Canon stoi w miejscu. Nie stoi. Nie wspominałem nic o konkurencji, jedynie że nowe przetworniki są lepsze o przynajmniej 1 EV od poprzednich. Do tego 70D ma czujnik fazowy wielkości 80% matrycy - jaki inny producent oferuje taką funkcjonalność?
Wszyscy softwarowo wyciągają coraz więcej z matryc (głównie coraz lepesze odszumianie). Każdy poprawia jak może, kwestia jak się w danym momencie ma do poziomu konkurencji. Ale już dawno poziom praktycznie wszystkich aparatów (szczególnie ISO, DR nie koniecznie) jest taki że powinien wystarczać 80% użytkownikom, i dawno przekracza to co dawał analog.
Co do detekcji fazy z matrycy - świetnie. Tylko po co w takim razie lustro? Po co ten starożytny, kłapiący, spowalniający i generujacy drgania mechanizm? Dziś już AF po kontraście (przynajmniej na S-AF) śmiga nawet szybciej niz AF na detekcji fazy. Dodanie detekcji fazy do matrycy, albo użycie hybrydowego AF (detekcja kontrastu + detekcja fazy) przyśpieszy jeszcze bardziej (szczególnie C-AF). Detekcję fazy na matrycy oferuje teraz także Sony na swoich matrycach (choć pixeli pełniących tą funkcję jest mniej niż u Canona), a nowe produkty z tymi matrycami mają także hybrydowy AF (Olympus EM-1 który będzie miał premierę 10 września, a także zdaje się nowe modele bezlusterkowców Sony).
Po co w takim razie jeszcze robić lustra? Dla wizjera optycznego? Najnowsze elektroniczne mają już naprawdę wysoki poziom, a do tego mnóstwo funkcjonalności której nie ma optyczny. Ostatni produkt Epsiona (używany choćby przez Olympusa - jako doczepiany VF-4 lub zamontowany na stałe w EM-1) daje obraz rozmiarów takich, jak optyczne we flagowych lustrzankach (większy od wszystkich APS-owych, większy od flagowców FF Nikona, tylko nieco mniejszy niż w najnowszej "jedynce" Canona).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
A przepraszam, któryś wykazuje? Na poziomie teoretycznym jest to przecież niemożliwe :-)
A czemu? Z tego co zrozumiałem, to w trybie LV ten aparat używa detekcji fazy, więc czemu nie ... Poprzednie tego nie miały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malibu
Ten nowy autofocus w trybie filmowym działać będzie tylko z obiektywami stm czy z dowolnym ?
Ze wszystkimi za wyjątkiem niektórych starszych konstrukcji. Jest podana liczba kompatybilności.
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Canon tak wyjaśnił swoją nową technologię żeby nie było wiadomo do końca o co chodzi. Wydaje mi się, że gdyby mogli to nie omieszkaliby napisać, że jest to matryca 40mln. Tymczasem w specyfikacji wyraźnie napisali: "Liczba efektywnych pikseli Około 20,20 megapiksela
Łączna liczba pikseli Około 20,90 megapiksela"
To chyba czytamy różne opisy, bo w linku który Ci podałem jest wszystko przedstawione dość precyzyjnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Po co w takim razie jeszcze robić lustra?
Jeśli powstanie jakikolwiek system z pełnoklatkową matrycą i jasnymi stałkami i nie będzie kosztował przy tym tyle, co dobrej klasy samochód, to z przyjemnością się przesiądę.
Cytat:
Dla wizjera optycznego? Najnowsze elektroniczne mają już naprawdę wysoki poziom
A które to te najnowsze elektroniczne? Czy SLT-A65 to już ten wysoki poziom?
Jeśli tak, to zaprawdę powiadam ci - dalej ta technologia jest w ciemnej, murzyńskiej d...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To chyba czytamy różne opisy, bo w linku który Ci podałem jest wszystko przedstawione dość precyzyjnie.
Dzięki za ten link. Jednak ja ten opis rozumiem tak, że każdy piksel przypadają dwie fotodiody, które działają niezależnie przy ustawianiu ostrości, natomiast podczas rejestracji obrazu, sygnał z obu jest łączony w jeden na wyjściu. Zatem jak by nie patrzeć to jest jednak 20mln :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malibu
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Dzięki za ten link. Jednak ja ten opis rozumiem tak, że każdy piksel przypadają dwie fotodiody, które działają niezależnie przy ustawianiu ostrości, natomiast podczas rejestracji obrazu, sygnał z obu jest łączony w jeden na wyjściu. Zatem jak by nie patrzeć to jest jednak 20mln :)
Praktyka pokazuje że obraz z łączonych pikseli to zupełnie nie to samo co z pojedynczych. Dlatego ma znaczenie że to nie są pojedyncze piksele.
Tak jak ktoś wyżej napisał Canon idzie własną drogą i nie ma zupełnie powodu żeby siedzieć tu i biadolić jak to powinni gonić konkurencję, bo najwyraźniej nie mają takiego zamiaru. Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" i nie jest to kwestia na którą w puszkach amatorskich będzie kładziony nacisk.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" i nie jest to kwestia na którą w puszkach amatorskich będzie kładziony nacisk.
5D III i 1Dx amatorskie puszki :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Praktyka pokazuje że obraz z łączonych pikseli to zupełnie nie to samo co z pojedynczych.
To znaczy co? Pytam, bo w ogóle nie siedzę w temacie. Czy jest szansa, że obraz będzie szedł w kierunku Foveona?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A które to te najnowsze elektroniczne? Czy SLT-A65 to już ten wysoki poziom?
Jeśli tak, to zaprawdę powiadam ci - dalej ta technologia jest w ciemnej, murzyńskiej d...
Epsona choćby. Sprzedaje go Olympusowi jako VF-4, ale pewnie sprzeda też innym.
tu trochę więcej o tym:
Olympus VF-4: nowy, rewelacyjny wizjer
VF-4 można przypiąć do większości modeli bezlusterkowców Olympusa, a nawet niektórych kompaktów. A najnowszy model (premiera 10 września) ma mieć taki wbudowany (i jeszcze zmodernizowany). Może kupią go od Epsona także inni, bo czemu by nie (Samsung, Fuji). Sony ma zdaje się swoje, z każdym modelem coraz lepsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
5D III i 1Dx amatorskie puszki :mrgreen:
A co ta uwaga ma do rzeczy - kto pisze że są amatorskie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
To znaczy co? Pytam, bo w ogóle nie siedzę w temacie. Czy jest szansa, że obraz będzie szedł w kierunku Foveona?
Bardzo prawdopodobne że będą próbowali z matrycami warstwowymi (zresztą nawet nie tak dawno Canon i Panas zarejestrowali jakieś patenty tego typu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" ...
Ale wyniki w testach jednak trochę tak, a w tych ostatnio Canon strasznie dostaje właśnie ze względu na DR. Można oczywiście zamówić testy, w których to nie jest wcale brane pod uwagę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Epsona choćby. Sprzedaje go Olympusowi jako VF-4, ale pewnie sprzeda też innym.
No to rozdzielczość podobna jak w P-SLT-ation.
Może za 10 lat będzie się to do czegoś nadawało...
-
Czy któryś z Forumowiczów jest już w posiadaniu tego cuda? Miało być w sierpniu, a mamy prawie połowę września i nic.
-
Kupić przecież już chyba można? Najwyrazniej na razie nikt nie uznał, że to atrakcyjna propozycja (czemu sie nie dziwie).
-
-
Ano fakt. Jak sie sprawdza oferty sklepow to jest, ale w praktyce niedostepny.
Jak ktos rozwaza, to polecam się dwa razy zastanowić nad 7d. Cena podobna, za to AF nie jest wykastrowany...
--- Kolejny post ---
PS. Jak przestana robic 7d to będzie kultowa puszka :lol:
-
U nas jest dostepny od ręki w sklepach photo... 1099 Euro :(
-
Obecnie cena 7D to ~ 4400, tylko brać. W tej samej cenie jest 70D; podobno przyszły do jednego sklepu w ilości 4 sztuk i się rozeszły na pniu ;)
-
w saturnie mi powiedzieli, że będzie w sklepie zaraz po polskiej premierze...
to kiedy ta premiera? :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ano fakt. Jak sie sprawdza oferty sklepow to jest, ale w praktyce niedostepny.
Jak ktos rozwaza, to polecam się dwa razy zastanowić nad 7d. Cena podobna, za to AF nie jest wykastrowany...
--- Kolejny post ---
PS. Jak przestana robic 7d to będzie kultowa puszka :lol:
odrazu mówię że totalnie się nie znam, ale
w porównywarkach niby minimalnie lepsze parametry ma 70D ;)
no i AF w 70D taki niby full-wypas, szczególnie do filmów amatorskich
w zdjęciach pewnie za dużych różnic nie ma
zastanawiam się nad 70D, więc chętnie usłyszę co by było lepsze a w podobnej cenie
jak już mam kupować sprzęt za taką kasę nie chcę później żałować :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emi89
zastanawiam się nad 70D, więc chętnie usłyszę co by było lepsze a w podobnej cenie
Kup Nikona D7100
Matryca w d70 jest sto lat za ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Kup Nikona D7100
Matryca w d70 jest sto lat za ...
Zgadza się. CCD 6 Mpix w 2013 roku to już mocny przeżytek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emi89
Może istotnym argumentem będzie dla Ciebie informacja że obecne Canon UK prowadzi akcję Autumn Cashback i za 7D masz 85 funtów zwrotu. Nie wiem jak Cashback UK ma się do "sprawy polskiej" ale może warto pokombinować ?
Sam również stoję przed wyborem nowego body z zastosowaniem przyroda/sport, w planach było 50D vs 7D ewentualnie 70D, na stan dzisiejszy na 50D nie liczę bo cena używanych jest dla mnie nie do zaakceptowania, na placu boju pozostaje 7D który spełnia wszystkie moje wymagania, ale z racji że zakup planuję początkiem 2014 roku, poczekam aż 70D przetestują użytkownicy, teraz w ciemno bałbym się wydać takiej kasy.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zgadza się. CCD 6 Mpix w 2013 roku to już mocny przeżytek.
Może i przeżytek ale dawała bardzo naturalne kolory i ostrość - w przeciwieństwie do tego co Nikon później montował w swoich korpusach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może i przeżytek ale dawała bardzo naturalne kolory i ostrość - w przeciwieństwie do tego co Nikon później montował w swoich korpusach.
O rety, chyba Kolegę poniosło.