Odp: Canon 135mm f/2 USM L vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Każdy ma swoje przyzwyczajenia i dobrany optymalnie sprzęt. Ja np. zamiast 135L wolę praktycznie w tej cenie 100/2 i 200/2.8. Setka w plenerze wg. mnie ma realnie obrazek jak 135L, a daję radę jeszcze wewnątrz i jest dużo mniejsza, bo nie robiona pod TC Canona. 135 ma bardzo dużą winietę stąd jak nie ruszana daje też ten "tzw. Look". Do kompletu mam parę 24L i 50L i to moje ulubione ogniskowe. Ale dla osób przyzwyczajonych do 35mm najlepsze jest wg. mnie 85mm, dopiero potem coś dodatkowo czy awaryjnie dłuższego. Do Nikona sprawa jasna 85EX zamiast 135mm. Na tytułowe pytanie to do Canona polecam poczekać na 85Art, albo nie wydawać tyle kasy i kupić 100/2.0.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
przy okazji napisz proszę jakie masz doświadczenia z używania 85L, ile czasu jej używałeś, na ilu ślubach czy sesjach, że masz o niej wyrobione i takie złe zdanie? Zdaje mi się,że nigdy nie chwaliłeś się jej nabyciem.
Doświadczenie z używania 85L mam praktycznie zerowe, bo tylko raz miałem w ręku ten obiektyw (na godzinę zamieniłem się z kamerzystą - wtedy jeszcze używałem Sigmy 85/1.4)
Ale..
Fociłem tego dnia z 85L w formie testowej gości weselnych którzy sobie stali, pili i palili przed salą - symulując perspektywę w jakiej zazwyczaj fotografuje w plenerze i różne odległości tła, w sensie rozkładu GO i bokeh.
To mi wystarczyło, żeby stwierdzić z całą pewnością że 8000 pln na ten obiektyw nigdy nie wydam :)
Bokeh super, kolorki też ale CA ? - masakra!
Chyba nawet gorzej niż w Sigma 85/1.4
(po roku usuwania CA praktycznie z każdego zdjęcia z Sigmy 85/1.4 dosłownie rzygam już abberacją)
Ostrość na f/1.2 w centrum kadru ok, ale na rogach lipa - dla mnie rogi są równie ważne pod względem ostrości, co środek zdjęcia - czemu? widać to po sposobie kadrowania w moim pf.
85L jest wielkie, ciężkie, wolne, niepraktycznie zbudowane (tylna soczewka, elektryczny MF), cena z pupy - a przy tym wszystkim jakoś mega wielkiej różnicy w obrazku względem Sigmy 85/1.4 imho nie ma.
Przez te wszystkie lata pisania na forum i przeglądania zdjęć, naoglądałem się wystarczająco bdb zdjęć z 85L, ukazujących możliwości obiektywu i doskonale wiem jaki obrazek daje to szkło.
Poza tym miałem przez rok obiektyw o bardzo podobnych parametrach (Sigma 85/1.4) i godzina testów w popołudniowym słońcu wystarczyła mi, abym miał pewność że 85L jest nie dla mnie.
Lepiej pracuje mi się z ogniskową 135mm niż 85mm
Canon 100/2.0 miałem, i złego słowa o tym szkle nie powiem - ale nie było tego "wow" jak ze zdjęć z 135L
Natomiast co do nadrobienia bokeh z 85L świeceniem w plenerze to miałem na myśli np. takie coś:
Te samo ujęcie z 85L miałoby pewnie trochę lepszy bokeh, ale bokeh ze 135L też jest super, a w połączeniu ze świeceniem w plenerze daje fajny efekt i koniec końcem wow factor jest duży zarówno z obrazka z 85L jak i 135L :mrgreen:
W innym wątku ktoś dał parę fajnych linków, na uzmysłowienie jakości bokeh:
https://www.flickr.com/groups/canon8...57615823389107
The Canon Lens Wars Ultimate Bokeh Showdown!
Niech każdy sobie sam odpowie, czy te kilka tysięcy różnicy w cenie obiektywu, będzie miało przełożenie w bokeh (bo rozumiem, że tylko bokeh jest dylematem pomiędzy 85L vs 135L)
BeatX, a jak z AF w 135L w totalnych ciemnościach?
Miałeś okazję przetestować?
Wytalkowane z GT-I9100
Pewnie że miałem :)
Przy wspomaganiu AF z lampy - na centralnym czujniku jest bdb przy statycznych ujęciach (na bocznych punktach jest tak sobie)
Obiekty w ruchu to totalna loteria.
A to szkoda, że bez wspomagania cienko bo akurat planowalem zastosować jako jasne i krótkie tele w sali gdzie po scenie jarzą halogeny a na widowni noc.
Niestety wspomaganie odpada bo odległość jakieś min. 10-12m
Wytalkowane z GT-I9100
No to nie wiem.. to tylko 70-200/2.8L zostaje.
Chociaż wątpię żeby ten obiektyw miał celniejszy AF od 135L
135L to jest imho absolutny top jeżeli chodzi o celność i skuteczność AF w całym systemie Canona.
A ja nietypowe pytanie...
wykorzysta się 135 na sali ? bo obecnie najlepiej robi mi się 85 :) ale czasem za ciasno... i tak się zastanawiam czy to szkło w ogóle ma sens do pomieszczeń ? Bo fakt, plener robi robotę :)
ja fotografuje na sali bardzo często 135tką
Ja również, zdecydowanie częściej niż w kościele wykorzystuję go na sali, ten obiektyw jest genialny gdy chce się wydobyć emocje i nie podchodzić zbyt blisko. Najgorsze, jak zbierze się wtedy kilka osób, które wstają np przy stoliku chcą zdjęcie grupowe :mrgreen: Jak jest dłuższa sala to też fajnie można polować podczas wolnych tańców by pstryknąć*jakiś*filmowy kadr.
dokładnie mam tak samo :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
A ja nietypowe pytanie...
wykorzysta się 135 na sali ? bo obecnie najlepiej robi mi się 85 :) ale czasem za ciasno... i tak się zastanawiam czy to szkło w ogóle ma sens do pomieszczeń ? Bo fakt, plener robi robotę :)
Kwestia jaka sala i jakie kadry chcesz wyciągnąć. Ostatnio byłem na takiej sali, że nawet 85 było za ciasne. Jak dla mnie 135 na dużej sali da radę, bo nawet w słabym świetle AF działa pewnie, tylko, że nie może na parkiecie być za ciasno :). 85L do tańca średnio z uwagi na wolny AF, to jest szkło do pleneru i portretu. Dla mnie rewelacja. Na pewno przy pełnej dziurze przeszkadzać może CA, ale dość łatwo ją można skorygować.
Jak dla mnie używanie 135 na sali to tak jak używanie fisha. Można parę przebitek zrobić na postacie, "głowy w tańcu" przy świetle z dyskoteki i nic poza tym. Można to osiągnąć przy wykropowaniu z 85-tki/100-ki przy 5d2. Więc do torby na sale to raczej nie (chbya że sala wielkości boiska)
Dzięki za info. Rozumiem, że wszystko zależy od wielkości sali - to oczywiste. Byłem ciekaw czy można 135 wykorzystać i jak często. Czym dłużej interesuję się fotografią tym bardziej dojrzewam do "dobierania obiektywu" do potrzeby a nie zabawy w kadrowanie... Zdecydowanie lepiej wykadrować 10 zdjęć niż 210 :D
Jeszcze tak myślę czy ta 100L nie była by w moim przypadku idealnym kompromisem :mrgreen:
to pomyśl o 100 f2
to bardzo dobre szkło,mocno niedoceniane
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to pomyśl o 100 f2
to bardzo dobre szkło,mocno niedoceniane
Potwierdzam!
No kiedyś już o nim myślałem :D Niestety nie mam tyle kasy by mieć jedno i drugie :D bynajmniej teraz ;)
Czy miałby ktoś porównanie strzałów z Sigma 85mm 1.4 i Canona 135L?
Interesuje mnie odcięcie postaci od tła i bokeh - portrety oczywiście na pełnych otworach.
Kupiłem ostatnio 100mm f2 do kompletu z 85 1.8 i 135L. Z jednej strony nigdy nie miałem tego obiektywu, a z drugiej strony lubię się pobawić*czymś nowym, a co najlepiej mi pasuje zostawić i używać*:) Nie miałem jeszcze przyjemności korzystać z setki w reportażu, ale zabrałem wszystkie 3 obiektywy na zewnątrz i popstrykałem dookoła. Wnioski? Może mało tutaj wniosę, ale 85 i 100 zachowują się bardzo podobnie, również dają*podobny obrazek. 135L już dość mocno jeśli chodzi o obrazek. Jednak pod światło wypadają lepiej nie-eLki. Szybkość af i celność w dobrych warunkach oświetlenia porównywalna. do 100mm trzeba się przyzwyczaić, że jednak troszkę większa jest odległość ostrzenia od 85tki, a wielkościowo i wagowo to praktycznie to samo. Miałem przyjemność podpiąć*Sigmę 85 1.4 oraz 85L i oba obiektywy są*na prawdę świetne. Z tych dwóch na plus zaskoczył mnie jednak af starej sigmy. Po prostu trafiał w reporterskich portretach zachowując bdb rozdzielczość i kontrast, fajnie przy tym rozmywając. Chwila zabawy z 85L utwierdziła mnie,że raczej bym jej nie chciał, pomijając powolny af, to jednak kawał ciężkiego i bardzo drogiego szkła. Podsumowując... Super zestawem jest nadal 85+135, gdyż to zdecydowanie inne ogniskowe, jednak powalczę zamiast nich samą setką na najbliższym reportażu i zobaczę czy zostanie tym uniwersalnym środkiem, który ten duecik zastąpi :)
Przepraszam za OT, ale czy stara canonowska 85 f/1.8 powinna dobrze działać pod ostre światło. Mam ten obiektyw od niedawna i jak fotografuje nim pod światło to zdjęcie ma dramatycznie mały kontrast. To normalne? Inne obiektywy zachowują się znacznie lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
Interesuje mnie odcięcie postaci od tła i bokeh - portrety oczywiście na pełnych otworach.
Lubię wyzwania ale nie udało mi się znaleźć zdjęć porównawczych z obydwu obiektywów w Internecie.
Natomiast znalazłem porównanie tekstowe, ktoś kiedyś posiadał obydwa obiektywy i się wypowiedział tutaj:
EF 135 f2L or Sigma 85mm 1.4 -- Canon EF and EF-S Lenses in photography-on-the.net forums
"Bokeh: tie" czyli "Bokeh: remis".
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
Sigmy 85/1.4 nie mam, ale porównanie Canon 85/1.2 ze 135 mam na pełnych otworach mam. W sumie pomiędzy 1.4 a 1.2 nie ma za bardzo widocznej różnicy.
Córka satała w tym samym miejscu na obu zdjęciach i tło to samo, tyle że robiene w inne dni.
85/1.2
135/2
Na takich przykładach, to nie zobaczysz różnicy w bokeh pomiędzy 85L, a Canon 85/1.8...
Zgadza się, ale odnośnie pierwszej części pytania o odcięcie od tła już tak. Główny temat jednak dotyczy C135/2 VS S1.4 i w kwestii bokehu są inne.