Pewnie nie tanie to urządzenie... ale extra jest motyw z przesuwaniem obiektu o 360 stopni!! pelen wynalazek!
Wersja do druku
Pewnie nie tanie to urządzenie... ale extra jest motyw z przesuwaniem obiektu o 360 stopni!! pelen wynalazek!
Tyle że powiedział bym że to już raczej nie fotografia a coś jakby skanowanie :)
zegarek musi jeszcze poczekać - zastanawiam się nad kompozycją - może coś w weekend pyknę ...
nie pamiętam czy się już chwaliłem, ale mam na kącie jeden taki 360' w formacie .mov - zajmuje 8.5MB (tak że chwil może się ściągać), do odtwarzania potrzebny jest QuickTime - można zoomować i przesuwać za pomocą rączki ... acha nie używałem do tego żadnego specjalnego urządzenia tylko 20D +białe tło i dwie lampy :)
Church 3D 360'
pozdrawiam
Moze ktos mnie tu zlinczuje za herezje jakie wypowiem, ale patrzac na ten projekt tego pojemnika do packshotow wpadlem na pewien pomysl. Matryce LCD sa podswietlane swietlowkami ktore rownomiernie podswietlaja ekran. A gdyby tak kupic 6 takich lcd bez warstwy wyswietlajacej dane, tylko samo rownomierne podswietlenie, zlozyc z tego szescian oraz prosty regulator mocy kazdej ze scian, otwor na obiektyw i powinno byc dosc dobrze ? ;) wiem ze moc wydaje sie byc mala ale efekt moze byc ok ;)
Panowie mam pytanko dotyczące sprzętu do packshotów, od razu przepraszam, wiem że to dział technika robienia zdjęć a nie o sprawach sprzętowych ale gdzie ja znajdę więcej fachowców jak nie w tym wątku"
A więc zaczynamy :
Do czego - zdjęcia przedmiotów, najczęściej wielkość przedmiotów 25 do 50 cm wysokości, czasami trochę mniejsze lub trochę większe.
zdjęcia "często u kilenta" w sklepie a więc chciałbym aby to był zestaw łatwo przenośny.
Wymyśliłem coś takiego :
Jedna lampa błyskowa +statyw+ softbox - i tyle
Powiedzcie czy to dobry pomysł, czy jedna lapma wystarczy.
Druga sprawa, prosił bym o doradzenie jaki sprzęt warto zakupić, jakiej firmy, jaka moc, jaka wielkość softboxu.
W przyszłości mam plan zrobić sobie studio z prawdziwego zdarzenia i zakupić sprzęt w Elfo ale chwilowo nie mam tyle kasy na te zabawki, więc chciałbym coś tańszego.
Panowie da rade wyrobić się w okolicach 500-600 zł ? i kupić coś co nie będzie kompletym dziadostwem ?
Co radzicie ?
Pozdrawiam
To moze ja sie podlacze ;-)
Pierwsze w zyciu packshoty ;-)
Chyba cienie mi wyszly a tak nei powinno byc ;-)
Wesolych Swiat wszystkim.
... do uzyskania efektu 'grawerki' nałożyłem na napis dwa efekty:
Bevel and Emboss + Contour na 50%, przy dobieraniu kąta Shading sugerowałem się naturalnymi cieniami pod "nóżką" kieliszka...
oraz Inner Glow by podkreślić wygrawerowane krawędzie liter :
generalnie wszyskie parametry dobierałem ręcznie, aż do uzyskania oczekiwanego efektu, na koniec zrobiłem jeszcze Resterize warstwy z napisekm i nałozyłem Gaussian Blur z małym Radius'em (0.3) by napis wygladał bardziej naturalnie, na dużym wydruku :)
mam nadzieje że dogłębnie wyjaśniłem tajemnice grawerki, jak ktoś z was ma inny patent na takie napisy bardzo chętnie się dowiem:)
pozdrawiam
wielkie dzięki. Takiego opisu szukałem :)
To ja tez sie podlacze. Ujdzie cos takiego?
czy się nadaje -nie wypowiadam się bo nie znam dobrze kryteriów,
IMHO że powinno być raczej tak:
butelka po prawej = napis od dołu do góry , ludzie piszący od lewej do prawej = łatwiej odczytują od dołu do góry :) ( tłumacząc: szybciej główka w lewo niż w prawo :) )
LOL. Można wiedzieć w jak magiczny sposób ledy usuwają pryszcze i zmarszczki?
mieszanina promieniowania świetlnego o różnych długościach fal od podczerwieni do ultrafioletu, emitowana przez diody LED o bardzo dużej mocy (nie da się patrzeć na wprost bez bardzo mocnych okularów przeciw słonecznych, podobne używane są w sygnalizacji drogowej oraz w nowych samochodach jako światła stop) stymuluje regeneracje komórek naskórka, wzmaga produkcję witaminy D i zabija bakterie odpowiedzialne za trądzik oraz wszelkiego rodzaju infekcyjne zmiany skóry ... ale to tyko moja teoria ;)
Może masz rację, mi się wydaje że poprostu ktoś miał ciekawy pomysł na chwytliwy gadżet (czego to nie robią nastolatki aby pozbyć się trądziku :) ).
Generalnie to nawet w zwykłego leda nie powinno się patrzeć z bliska (w wiązkę) bo może uszkodzić wzrok. Dobra dość oftopu.
Moje pierwsze próby z żywnością.
Pancolar 50mm f/5, lampa z lewej (150Ws, 1/2mocy) + złota blenda z prawej
Uwagi mile widziane, szczególnie te krytyczne :)
nie to żebym sie znał na tego typu fotografii, ale aż sobie zrobiłem kolację. ;)
moja krytyczna uwaga: tak trzymać!Cytat:
Uwagi mile widziane, szczególnie te krytyczne
Takie zdjęcia ma działać na ślinianki - u mnie poskutkowało :) ide na lunch :D
Smakowicie wygląda i o to chodzi.
czy takie zdjecie mozna juz uznac za udane podejscie ?? ;)
mi się nie podoba, zerknij na:
http://the-art-of-light.blogspot.com...afia-szka.html
pozdrawiam
witam wszystkich dostałem zlecenie na zrobienie fotografii przedmiotom porcelanowy i szklanym i teraz mam takie pytanie czy białe tło będzie dobre czy lepiej wziąć jakiś inny kolor i czy szkło tez się nadaje zamiast plexy
ABY nie klonowac postow.....co myslicie o tym?
http://canon-board.info/showthread.php?t=34451
wiem ze fotka jest beznadziejna ale prosze o podpowiedz jak to "ugrysc" aby fotki wygladaly bardziej "profesjonalnie".............
A ja mam pytanko techniczne... na jakich czasach robicie packi? Z kolegą złozyliśmy namiot bezcieniowy, po obu stronach mamy halogeny 500W i niestety żeby zrobić zdjęcie czegoś trzymanego np. w dłoni jest za ciemno- wychodzi poruszone, lub za ciemne. Nawet przy f8, wstępnym podnoszeniu lustra, etc.
Może zmiana prześcieradeł na kalki poprawi ilość światła? Z tym, że kalki mają chyba max rozmiar A4... kleić je?
Veene2
Wg. mnie jest bardzo dobrze naświetlone, mam tylko wrażenie, że na szkle są refleksy spoza namiotu ;) Ale byćmoże takie szkło na butelce...
ja polecam przeskoczyć na oświetlenie błyskowe, nawet prymitywne (tzw 'żarówki błyskowe')...
Popieram zdanie kolegi, używałem świetlówek, halogenów...
Błyskowe najlepsze :)
Mam dwie lampy, niestety nie są identyczne... zastanawiałem się nad wyzwalaniem radiowym i chyba coś w tym kierunku będę komvinować ;)
Heh, nie widzę opcji edycji postu, więc napiszę pod spodem... Nurtuje mnie jeszcze kwestia ostrości. Czytając poprzednie posty widziałem wytyczne, że packshoty powinny być bardzo ostre w pełnym zakresie, jednak przy moim obiektywie Canon 28-105mm f3.5-4-5 jest to niemożliwe... A przynajmniej mi nie wychodzi, na f8 i wyższych przysłonach ostra jest tylko część obiektu. Co prawda jest to większość, jednak dalszy plan niestety nie jest taki, jak powinien, tu przykład:
http://www.sxc.hu/photo/1093033
Doszedłem do wniosku, że trzeba robić 2 zdjęcia- ostry pierwszy, a na drugim zdjęciu drugi plan i je złożyć...
Witam
to mój pierwszy post na forum (ale czytam go już od dawna :-D)
czy wg. was to jest packshot?
jeśli tak to czy jest ok a co byście w nim zmienili
jakbym bym menadżerem Canona to bym nie denerwowało, że logo jest nieostre ;)
wg mnie odbicie przeszkadza w zorientowaniu się jaki kształt ma ten obiektyw - na pierwszy rzut oka wydaje się być dłuższy niż w rzeczywistości
Otoczenie obiektywu w jego dolnej części jest zbyt ciemne, przez co Canon corp. raczej by go nie wykorzystał w reklamie "korka".
Otoczenie powinno sprzyjać w ukazaniu wizerunku produktu i jego cech szczególnych, a nie nad nim dominować. Do tego mnie osobiście bardzo przeszkadza złamanie tła w środku kadru.
Witam!
Mam pytanie w imieniu kolegi.
Kolega handluje zegarkami i ma własną stronę internetową z ofertą.
Do tej pory zdjęcia robił u fotografa ale teraz sam się tym zajmie.
Pytanie: Czy jest jakiś obiektyw powiedzmy do 1000zł którym da rade coś powalczyć??
Dla przykładu wklejam kilka zdjęć z jego strony - kolega oczekuje czegoś takiego. (nie musi być wcale lepiej - ważne żeby nie gorzej)
Dodam że body to 400D
Proszę o pomoc
Canon 100 2.8 Macro
Moja mama robi tym packshoty i się bardzo dobrze sprawdza, używany można kupić za 1000-1200 zł. Jeżeli nie to może tamron 90/2.8, ale one są w podobnych cenach. Taniej to nie bardzo widzę. Chyba że coś z M42 + przejściówka.
Ale 50 1.4 i 85 1.8 to mniej więcej ten sam pułap cenowy. Próbowałem robić takie zdjęcia 50/1.8, ale dla mnie za szeroko. Zdjęcia które pokazywałeś to małe przedmioty, więc z tych co wymieniłeś to najbardziej 85/1.8, ale 100/2.8 macro kosztuje podobnie a będzie lepsze.
A czy Canon 60mm f/2.8 Macro nie będzie dobrym rozwiązaniem?
Najtańszy tutaj za 1299zł http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...-s-macro.html#
Jeśli chodzi o oświetlenie - Kolega ma już namiot bezcieniowy. Czy 3 TAKIE żarówki wystarczą do dobrwgo oświetlenia zegarka? (z prawej, z lewej i od góry)
50, czy 85 ogniskują zdecydowanie za daleko, ciężko będzie z zegarkami.
Obiektyw do 1000 zł to też ciężki temat.
Ja walczyłem z zegarkami 60 macro canona, efekty przyzwoite:
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-359071.php
Oświetlenie w tym przypadku to 3x świetlówki takie jak pokazałeś wyżej z prawej, lewej i od góry, oraz namiot bezcieniowy 75 cm bo mniejszego nie miałem :)
OK. Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Więc trzeba kumpla przekonać do 60mm macro;-)
Okej, nie ma sprawy, 60 macro do zegarków fajna, za to średnio nadaje się na owady ;)
Od tych świetlówek zdecydowanie lepsze będą żarówki błyskowe.