Na pewno 'firmowość' zamiennika zmniejsza szansę na awarię, ale kupując tanie aku z gwarancją ten problem znika, a za te same pieniądze można miec dwie (albo i więcej) akumulatorów.
Wersja do druku
Na pewno 'firmowość' zamiennika zmniejsza szansę na awarię, ale kupując tanie aku z gwarancją ten problem znika, a za te same pieniądze można miec dwie (albo i więcej) akumulatorów.
Baa, są osoby które wolą kupić droższy ale za to 100% pewny oryginał zamiast niosących większe lub mniejsze ryzyko 'podróbek'... tylko pewnie tu nie zaglądają;)
De gustibus... ja wolę 'podróbkę' Maxxcella z gwarancją za 30zł niż 'podróbkę' Hanhela za 80zł i zdania nie zmienię!;)
To ja jeszcze do tego wątku dorzucę małe info - na 2 sztukach Premium Goldów BP-511 w gripie do 40D zrobiłem ponad 8000 zdjęć na jednym ładowaniu.....
Nie wiem jak w przypadku innych, choć przewinął się już podobny przypadek w tym poście odnośnie użytkowania zamiennika w temperaturach minusowych.
W porównaniu z oryginalną baterią bardzo szybko wskaźnik wskazywał rozładowanie, gdzie oryginał wciąż pokazywał pełne naładowanie. I tak jak już ktoś wspomniał, schowanie zamiennika na chwilę w ciepłe miejsce i włożenie w Body ponownie wskaźnik pokazywał częściowe rozładowanie. W temperaturach dodatnich - zamiennik jednak przewyższa żywotnością oryginalny akumulator Canona (różnica wieku jakieś dwa miesiące).
Ostatnio akumulator Canona, dość długo pokazuje, że jest w pełni naładowany, po czym bardzo szybko przechodzi do rozładowanego i wyłącza się. Odwrotnie jak zamiennik, po kilkdziesięciu zdjeciach - wyświetla częściowo rozładowany, a potem czeka i czeka ;D . Czyżby mój oryginalny akumulator już odmawiał posługi? (ma już 3 lata a 200 zdjęć na nim zrobię)
Długo się zastanawiałem nad zakupem zamiennika i kiedy w końcu dziś się zdecydowałem, przeżyłem na allegro szok.
Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć, co się stało, że nagle oryginalne BP-511A są sprzedawane nawet po 50zł w opcji "kup teraz"? Mam dość ograniczone zaufanie do takich okazji, przecież do niedawna cudem było znaleźć oryginał za 189zł.
One po prostu raczej nie są oryginalne, ale nie każdy sprzedawca chce o tym informować.
To jeszcze pozwolę sobie zapytać:
po czym można rozpoznać oryginalną baterię? Te o których piszę (50-130zł) mają identyczne opakowania, hologramy i naklejki, jak akumulatorki sprzedawane po 250-300zł w sklepach foto :-?
Jak tak to nie wiem. Kilku znajomych którzy kupowali na aukcjach gdzie było napisane że oryginalne dostawali potem zwykłe no-name.
witam
mam negatywne doświadczenia z zamiennikiem za 60zł ogniwa do 450D
oryginalne ma 1050mAh, zamiennik niby 2500mAh, ale kupując nie wierzyłem, ze będzie lepszy i nie jest, na oryginalnym psytykałem średnio 3 dni na urlopie, a zamiennikiem 1-1,5 dnia... na dodatek są z nim problemy przy ładowaniu, oryginalna ładowarka canona czasem mruga naprzemiennie zielonym i pomarańczowym światełkiem, nie wiem co to miałoby oznaczać, raczej nic dobrego
Witam!
Kupiłem do 400d zamiennik Hahnela - akumulatorek jest nawet trochę lepszy od oryginalnego. Bez problemu można zrobić 700 - 800 zdjęć (bez lampy rzecz jasna), ładuje się normalnie. Wykonanie (jakość plastiku) niczym nie różni się od oryginalnego Canona używam ponad pół roku i nie ma żadnych niespodzianek. Polecam wszystkim!
Z Hanhelami ludzie też mieli problemy, także jedyny sensowny wniosek nt. zamienników jest taki, że należy kupować tam gdzie dają rachunek i gwarancję. Im tańszy zamiennik tym większa szansa na wpadkę, ale nawet zakup GP za 100zł czy oryginalnego Canona za 200 nie daje 100% pewności bezawaryjniej pracy. IMO lepiej mieć baterie za 35zł z roczną gwarancją niż kupionego okazyjnie za 150zł oryginalnego Canona bez.
Czy ktoś już sprawdził te BP-511A po 50zł pakowane jak oryginał z hologramem ?
chodzi mi o to coś http://allegro.pl/item448054762_cano...11a_tanio.html jak ktoś już wcześniej tu napisał wygląda jak oryginał, ale czy jest nim w rzeczywistości ?
Moim zdaniem albo jest to bardzo dobra podróbka albo faktycznie oryginał lecz z odrzutu (taki sprzęt także pojawia się na rynku). Mogą być to także ogniwa niewłaściwie magazynowane i pod względem parametrów znacznie odbiegające od specyfikacji producenta.
Jeżeli od ceny podanej na aukcji odejmiemy koszty wystawienia, prowizję, koszty przesyłki (według opisu aukcji wynoszą one 1.00 zł, czyli w rzeczywistości pokrywa je sprzedający) oraz "zysk" sprzedającego to "obraz" jaki pozostanie raczej pozbawia wszelkich złudzeń co do jakości oferowanego produktu, choć na pewno znajdą się osoby które myśląc iż trafiły na świetną okazję zakupu markowego ogniwa w rewelacyjnej cenie skorzystają z (nie)wątpliwej okazji.
ja kupilem u tego pana (http://www.allegro.pl/search.php?str...8914&country=1)
baterie do 40d za 26,99 i po pierwszym naladowaniu zrobilem na niej 900 zdjec (w tym czesc z flashem)
Jak dla mnie bardzo dobry wynik.
Czy napisanie czegokolwiek w dowolnym temacie powoduje zwiększenie licznika powodującego zmianę opisu pod nick'iem na "zupełne uzależnienie" ?
Używając zamienników, uzbierałem na szkła i nowe body :)
wlasnie zamierzam zakupic dodatkowy akumulator do swojego canona 450D. Poprzegladalem allegro oraz te forum - i tak sie zastanawiam czy brac tego "Hahnela" ? czy moze jest cos tanszego a zarazem dobrego ?
Jak sadzicie , warty jest on kupna jako zapasowy , nic w ostatnim czasie nie wyszlo nowego lub nie popsulo sie w "Hahnela" (zla partia itp) ?
Kiedys w Hybrydzie uzywalem akumulatora HAMA (swietnie sie sprawowal , nawet lepszy niz oryginalny) ale widze ze do 450D nie produkuje
mozesz podac linka jakiegos do tego ogniwa Energizer ?
hmm , ciekawa propozycja , troche tanszy niz hanhel , tylko ktory lepszy ?
energizer CA511 7.4V - 1500 mAh w 40D i zrobione okolo 1300 zdjec (100% bez lampy, tylko na stopce ST-E2) wystarczyl na napstrykanie prawie 18-19GB zdjec (RAW+mJPG) zdecydowanie polecam
pewnie daloby sie duuuuuzo wiecej ale zmienilem jak tylko wskaznik spadl do polowy, zeby miec pewnosc ze nie zabraknie pradu w waznym momencie
no tak , wiekszosc zamiennikow na poczatku trzyma swoje parametry ale z iloscia cylki gwaltownie spada (mowa o tanich zamienikach bo w tych lepszych spada ale normalnie tak jak w oryginalach)
czy dlugo masz tego Energizera , duzo razy ladowales ?
dzisiaj poszperalem na stronie Energizer i nie znalazlem aby produkowal on wlasnie te zamiennika - wiec ja zle szukalem , albo producent tego nie podaje ( dziwne) albo to sa jakies podruby ( takie nasuwa mi sie na mysl)
Oferowane ogniwa nie koniecznie muszą być "podrubami". Proponuję zajrzeć na stronę Energizer-a do "działu foto" aby przekonać się iż jest wiele modeli zamienników oryginalnych ogniw oferowanych przez tą firmę które to będąc w sprzedaży nie są wyszczególnione w ich oficjalnym zestawieniu.
Wykaz zamienników ogniw zasilających sprzęt foto :
http://www.energizer.pl/en/products/.../lithium-photo
Przykład ogniw które nie będąc wyszczególnione w oficjalnym zestawieniu są oferowane w sprzedaży :
http://fotozakupy.pl/akumulator/ener...-511-512,7996s
http://fotozakupy.pl/akumulator/ener...s-li-10b,7995s
wiesz , nie zarzucam tutaj odrazu ze to podruba tylko taki brak na stronie producenta nasuwa pewne mysli, czemu akurat Energizer nie chwali sie tym produktem powiekszajac przy tym swoja duza baze danych produktow
Ale może być i tak.
Tego nie wiem, niemniej brak aktualnych produktów oferowanych przez daną firmę na jej oficjalnej stronie nie świadczy zbyt dobrze o jej dziale marketingu. A tak na marginesie to wstyd aby strona tak znanej firmy jak Energizer nie posiadała tak prostego i szalenie przydatnego narzędzia jakim jest moduł wyszukiwarki.
zgadza sie , brak wyszukiwarki :)
Mam takie pytanie. Kupiłem akumulator w Marcu 2008roku. I na akumulator dostałem 6 miesięcy gwarancji (czyli do Sierpnia), no fajnie się złożyło, że w Lipcu akumulator po prostu padł! Ani w ładowarkach nie działał, ani w body, zero reakcji. Pojechałem do sklepu i Panowie wymienili mi z łaski akumulator, jeszcze sugerując niewłaściwe użytkowanie (akumulator ładowałem może z 4 razy). No i oczywiście dostałem nowy, ładnie zapakowany i cacy. Po 4 ładowaniach ... zonk - identyczna sytuacja, z racji, że rzadko fotografuje w chwili obecnej a jak robię zdjęcia to 1 akumulator mi wystarcza, jednakże ten okres Czerwiec - Sierpień zapowiada się pracowicie i będę potrzebował akumulatora. Ale problem polega w tym, że opakowanie od niego to już marzenie znaleźć - paragon to pewnie jeszcze większe marzenie. Ale chodzi mi o sam fakt.
W przypadku, gdy otrzymałem nowy akumulator otrzymuje również na niego od nowa gwarancję? Czy też na ten nowy pozostaje mi gwarancja pierwszego akumulatora (jej czas trwania)?
Znalazłem w Internecie taki zapis: zgodnie z nowymi przepisami odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową trwa dwa lata od wydania towaru kupującemu- termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru.
Czy zgodnie z tym, jakbym znalazł teraz paragon (w cuda niektórzy wierzą), to sprzedawca zobowiązany byłby to wymiany ponownie?
Pytanie czysto edukacyjne, jak postępować gdyby taka sytuacja miała miejsce ponownie. Teraz to już wątpię, abym ten akumulator jeszcze miał, a tym bardziej paragon. Jednakże ciekawie wiedzieć czy wtedy zmuszeni byliby wymienić na nowy bo ZNOWU nie działa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czytając dalej wątek przewijają się informację, że niezależnie czy zamiennik za 30zł, czy za 90zł Hahnel pojawiają się czasami usterki i wady bo nie działa właściwie. Postaram się odnieść do stwierdzenia:
Za 30zł akumulatorek po 5,5 miesiącu szlag trafił, a wymieniony w ramach gwarancji nie pożył wiele dłużej.
Dlatego mam pytanie do zamiennika jaki spotykam ostatnio - HAMA.
http://allegro.pl/item545955522_akum...l_gw_g_ce.html - zamiennik jak każdy inny bo zamiennik, a w dodatku 5 letnia gwarancja, mogłaby sugerować, że producent jest pewny swojego towaru...
Kup każdego po jednej sztuce, pomęcz pół roku czy rok, zostaw i dokup te, które CI się najbardziej spodobały.
Ja miałem Premium Goldy 2szt., dokupiłem z ciekawości 2szt hahneli. Wszystkie się nadal bdb spisują więc jako kolejną partię dokupiłem znowu Premium Goldy (eltec.pl ) - na szczęscie mają inny spód niż te starsze więc da się je odróżniać parami :) .
Towar wymieniany ze względy na niezgodność towaru z opisem, traktowany jest jako towar nowy a co za tym idzie przysługuje mu taka sama gwarancja jak każdemu innemu towarowi.
Zainteresowanych odsyłam do: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 /Dz. U. Nr 141, poz. 1176, ze zm/ o szczegółowych warunkach....
do znalezienia w necie.
Swoją drogą jeszcze nie znalazłem nigdzie w sieci testu pokazującego wydajność oryginalnych ogniw i zamienników.
No aż takiego zapotrzebowania Vitez nie mam żeby kupować ich aż tyle ;) Zdecydowanie jeden akumulator wystarczy mi ;) Tudzież dwa.
Ta. Ja miałem problem w firmą FORMAX w 40D, To tej firmy akumulator dwukrotnie padł, a wcześniej w 350D działał bez zarzutu i działa do dziś dobrze. Natomiast z Premium Goldem kolega w 30D miał identyczną sytuację po niecałym roku... Aczkolwiek firma wydaje się być OK, bo wiele dobrego mówiono i zamiennikach Premium Gold na forum.
Jednak w przypadku Hahnel lub Hamy zastanawia długi okres gwarancyjny (odpowiednio: 2 i 5 lat). Skoro Hama daje 5 lat gwarancji to znaczy, że może być pewna swojego produktu.
Dziękuje, o to mi chodziło ;) Szkoda, że nie mam paragonu bo chętnie bym się posprzeczał ;)
A przestrzegali na forach żeby nie kupować tanich zamienników!
I co? I kupiłem bezpośrednio w HK gripa i dwa chińczyki do 40D, oryginalne chińskie. I co? I działają bez zarzutów.
A jeśli dobrze pamiętam to wspominane przez Viteza Premium Goldy też zostały "zjechane" za marna jakość, oczywiście również posiadam.
Niestety, czasami się trafi na ścierwo.
Czy ktos testowal juz zamienniki do 5D mk2?
Na allegro cos ich nie widze ale na ebayu mozna je znalezc:
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_t...All-Categories
Czy accu premium gold do 1000d (LP-E5) na koniec jak dochodzi do stykow to czuc wiekszy opor, niz przy oryginalnym akumulatorku? Nie chcialbym sobie po paru latach zajezdzic blaszek od wymieniania baterii.
Mialem podobne problemy z paluszkami energizera i forevera.
Uzywalem je dobre pare lat temu zima w battery packu z EOSem 300.
Trzeba je bylo nosic w koszyku na kabelku pod kurtka :))
Mysle ze wiekszosc akumulatorkow moze nogi na mrozie wyciagnac...
Przy zamiennikach do 400D z allegro raz mialem jedna uszkodzona
na dzien dobry, drugi raz inna miala pojemnosc tak mala ze starczala
na okolo 30 zdjec i ladowala sie z kilka minut. Na szczescie wymienili
na gwarancji. Teraz tylko maja ten problem ze sie cholernie szybko
rozladowuja od lezenia :/
podzielę się swoimi doświadczeniami...
FORMAX - ściema, wytrzymuje 50% tego co oryginał (jednak patrząc na cenę, to można kupić takie 4 zamiast oryginału i będzie taniej i więcej ;))
Hahnel - nie ustępuje oryginałom C
ostatnio kupiłem Tytan Phottix BP511 1600mA - na razie nie ustępuje oryginałom, zobaczymy jak będzie później. cena ok. 50pln, na razie jestem zadowolony.
Witam
Ostatnio zakupiłem zachęcony opiniami na forum 2x Premium Gold 3000mA/h
Po pierwszym naładowaniu jedna bateria pokazywała full (po włożeniu do aparatu), druga tylko jedną kreseczkę - pomimo, że ładowała sie pełne 12h...
W terenie ta słaszbsza sztuka padła po około 10 zdjęciach z errorem, druga dotrwała do końca sesji i jeszcze jej nie zdążyłme w pełni rozładować...
Będę próbował jeszcze z raz w pełni rozładować i naładować te słabszą sztukę - ale na razie "skuteczość" zamienników to 50%....
bo jeżeli będzie działała to po co wydawać kase i marnować czas (swój i obsługi sklepu) i na końcu wyjść na lamusa, który nie potrafi przeczytać instrukcji pt" Jak sformatować baterie" - zrobie jak sugerują, a potem jak nie będzie działać swróce się do eltecu z reklamacją.
http://www.allegro.pl/item693935557_...h_wroclaw.html
Ja zakupiłem kilka miesięcy temu takowy i muszę przyznać ze działa idealnie, spokojnie dorównuje oryginałowi
Ja kupilem MaxPower za 25zl, udalo mi sie go wkoncu przetestowac. 300D na nim robi ok 700 zdjec w trybie mieszanym - bez lampy i z wbudowana lampa :) Co mnie ogromnie cieszy bo oryginal osiagal juz tylko 30-40 zdjec max :) Ladowac sie laduje normalnie, juz ktores ladowanie z rzedu i jest wszystko ok :) Taki http://www.allegro.pl/item690072548_...0_aku_zam.html
Ja poszukuję dobrego zamiennika do 50D. Może ktoś już jakiś zanabył i może polecić ? Zastanawiam się nad tym:
http://allegro.pl/item800267826_akum...d_30d_usa.html
ewentualnie nad tym..
http://allegro.pl/item802130193_akum...1a_bp_511.html
Wszystkie i tak pochodzą z jednej fabryki i nie znajduje się ona w Sillicon Valley więc bierz co tańsze...