MEGA polskie ;)
Wersja do druku
Krzywe śmigła z R ;)
https://lotnictwo.net.pl/gallery/ima...a1ccbb8176.jpg
Oczywiście można się podśmiewać, ale ...
O ile rzeczywiście dziś tematem do śmiechu jest wyliczanie DR z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, czy tam doszukiwanie się jakiś zasadniczych różnic w szumie - wszystkie matryce dziś pod tym względem są taki same, a lepszych w najbliższym czasie nie będzie. Sufit i tyle. Tak więc z tego punktu widzenia mk2 nie wnosi absolutnie nic. Nie ma się czym ani zachwycać ani podniecać.
Z drugiej strony, 5-ki zawsze były takimi body, skierowanymi głównie do rynku "prosumer", gdzie w kompaktowej formie dawały dostęp do technologii z puszek w linii 3 i 1, które z natury były doskonałe ale równie duże i drogie.
Zawsze byłem dobrym klientem Canona w tym segmencie. Nigdy nie myślałem o posiadaniu czegoś z najwyższej lub pół-najwyższej półki, za to chciałem mieć body w normalnym rozmiarze ale dające te fajne "rzeczy". Jeżeli dobrze pamiętam miałem 5Dmk3 i 5Dmk4. Uwielbiałem te puszki.
R5 taką puszką nie było. Pewnie dlatego, że kiedy powstawał po prostu nie było jeszcze technologii, która umożliwiła by pojawienie się R3 i R1.
R5mk2 w/g mnie taką puszką jest. W bardzo fajnym formacie daje technologię z górnej półki.
W moim wypadku ES jest bardzo ważną zmianą. Nie dlatego, że jakoś bardzo mi szkoda mechanicznej migawki ale dlatego, że ES znacząco zwiększa szansę na dobre zdjęcie (w moim amatorskim wydaniu). A to dlatego, że:
- ES zapewnia "bakckout free" podgląd na żywo w trakcie wykonywania serii
- ES zapewnia znacznie większy fps niż mechaniczna
- ES nie wprowadza zniekształceń
W moim wypadku szczególnie pierwszy punkt daje się zauważyć - wykonujący ciasne manewry przy dużej prędkości samolot jestem w stanie znacząco stabilniej utrzymać w kadrze, niż w wypadku robienia serii z blackouta'mi. Oczywiście zapewnię profesjonaliści są w stanie przewidzieć dokładny tor samolotu, więc nie potrzebują taki bajerów - ja tak.
Oczywiście R5 da się zrobić doskonałe zdjęcie na pokazach. Po prostu w moim wypakdu mk2 zwiększa szansę na takowe.
W moim przekonaniu ES w R5 nie nadawał się do robienia zdjęć na pokazach. Po pierwsze rolling-shutter a po drugie - nawet włączenie trybu "blackout free" nie dawało takie odczucia, że robi się zdjęcia "w tle". Ostatecznie te 12 bitów jednak też w wypadku cięższych warunków miało jakieś tam znacznie.
Krajobrazy oczywiście zawsze będę robił na mechanicznej - tutaj nie można przecież oprzeć się tej dynamice większej o 0,5 EV ;-) ;-)
pzdr,
Paw.
i z tego co wiem ES w R5.2 daje 12 bitowy zapis, a nie 10, jak w R5
Powiem tak. Jak się miało dobrą puszkę i wywaliło kilka tysiaków dla kilku bajerów to jakoś trzeba to uzasadnić. Ale tak jak pisałem wcześniej. Kto bogatemu zabroni? Chciał kolega sobie kupić to kupił. Jego sprawa. Ja z własnego doświadczenia widzę że zmienianie puszki ma sens jeśli przeskoczy się przynajmniej z 3 a może i 4 kolejne modele.
Czy na podstawie wykonanych zdjęć, zapewne w większości w serii, możesz powiedzieć jak zachowuje się bufor. Po zapełnieniu blokuje aparat aż do wyczyszczenia, czy "puszcza" klatki ale wolniej? w miarę zapisu na karcie. W Canonie R5 maksymalna szybkość zapisu na karcie (wewnętrzny transfer)to około 520 Mb/s i praktycznie każda CFexspress dawała radę Jak jest w MII. Nie wiem jakich kart używasz, ale Czy karty z szybszym ciągłym zapisem np. 1000, 1400 Mb/s lub więcej, coś dają i pozwalają szybciej opróżnić bufor?. Nie znalazłem nigdzie wartości dla R5 MII. Nie wiem czy warto inwestować w szybsze karty.
W drugą stronę to też działa, zawsze znajdzie się argument dlaczego nie kupić. Motywacja działa w obie strony :)
Używam CFExrpess'a 1500mb/s odczyt i 800Mb/s zapis.
Przy 20 fps i seriach nie dłuższych niż 20-25 klatek w cRAW (więcej nie potrzebuję) w zasadzie istnienia bufora nie zauważam - fotki schodzą na kartę w zasadzie na bieżąco.
Przy przepełnieniu bufora - ogranicza się fps - to znaczy aparat strzela tyle klatek na ile obecnie ma miejsce w buforze.
Na DPR ktoś robił testy i mu wyszło że MkII zapisuje coś koło 550Mb/s - ale nie wiem na ile te testy są wiarygodne (jaka karta itp).
p,paw
Czy otwory wentylacyjne na spodzie R5mk2 można jakoś zabezpieczyć przed zachlapaniem?
Jeśli to jest zupełnie szczelny kanał mający początek w podstawie i wychodzący obok klapki USB, to może wystarczy czasem tylko przedmuchać.
Tak, głębsza analiza przy pomocy latarki potiwerdza, że jest to komora z metalu, do której prowadzi wyłącznie "wlot" na dole body i "wylot" obok slotu USB.
Myślę, że jak dostanie się tam woda to nie powinno się nic stać.
Rzeczywiście warto o tym pamiętać i czasami to przedmuchać z jakiś paprochów.
Śmieszne - przez te prawie 2 tygodnie posiadania aparatu nie zauważyłem tych otworów :)
p,paw
Jak by ktoś chciał popatrzeć, to reszta zdjęć z "testów" na pokazach:
https://pawel.online/airpower-2024/
p,paw
Hejka,
Nie zauważyłem, by ktoś się do tego odniósł, ale aparat jest znacznie cieplejszy w dotyku niż R5ka. Nie wykonałem zbyt wielu zdjęć a i tak objawił się wskaźnik temperatury i poszybował w okolice 2/3. Niezbyt komfortowo się taki sprzęt trzyma w dłoni, która zdążyła się przy tym nieźle spocić (ogólnie w niedzielę ciepło było). Nie miałem zbyt wielu okazji, by się pobawić AF. Generalnie na polujących kobczykach radził sobie znośnie, ale też i bez nie wiadomo jakich rewelacji. No i oczywiście zamiast wyłączać/włączać aparat to z uporem maniaka przełączam tryb foto/video... ;)
/v.
Pisałem kilka wiadomości wcześniej, że odniosłem wrażenie, że w mk2 najbardzej grzeje się bateria - stąd uczucie ciepła. Rzeczywiście grip jest ciepły i to jest różnica w stosunku do mk1.
Wskaźnik temperatury pokazał mi się ze 2 razy - ale tylko na pierwszą kreskę i głownie po tym jak zostawiłem aparat na słońcu.
Nawyk przełączania na film zamiast wyłączania ustąpił po 2 dniach ;-)
p,paw
To najwidoczniej u mnie było cieplej. Na próbę wyłączyłem aparat, poczekałem chwilę a następnie pomachałem trochę obiektywem na lewo i prawo. Wskaźnik temperatury pojawił się bardzo szybko i po chwili był wskazywał już połowę zakresu. Nie robiłem żadnych zdjęć, tylko ostrzenie. Mnie też się wydaje, że to bateria najbardziej się nagrzewała. Być może obiektyw (600ka) w jakiś sposób korzysta z faktu większej wydajności prądowej baterii i dorzuca się do poboru mocy przez sam aparat. Nie próbowałem tego powtarzać z krótszym obiektywem, by mieć jakieś porównanie
Nad nawykiem to najwidoczniej jeszcze muszę popracować...
/v.
Przecież zrobienie zdjęcia to w takiej puszce już ostatni etap w procesie. Mi nieraz już bateria zjadła się od samego viewfindera i ostrzenia.
Nie narzekaj, poka lepiej te foty z R5tki i 600tki :)
Raczej narzekam na nagrzewanie się a nie na zużycie baterii. W R5 to można było patrzeć i patrzeć a łapki zimne ;) Robienie zdjęć/zapis wpływa na temperaturę - karta potrafi się nieźle nagrzać, ale tutaj tego nie było a mimo to aparat z temperaturą się bardzo rozpędził.
600ką focę z półtora roku, zdjęcia raczej wrzucam tylko na fb w małej rozdzielczości, ale to tak tylko dla utrzymania jakiej oglądalności.
/v.
Osobiście jestem ciekaw fot z tego drugiego... https://www.canon.pl/for_home/produc..._slr/eos_600d/ :mrgreen:
Napisałem kilka słów u siebie. To tak dla formalizmu, bo już to wszystko opowiedziałem tutaj ;-)
https://pawel.online/r5-mark-ii/
p,paw
Na starych bateriach nie podobno nagrywa tylko w 30fps'ach i nie dziala wifi - prawda to?
Za instrukcją obsługi:
2: Łączność sieciowa (Wi-Fi/przewodowa sieć LAN) niedostępna.
3: Zmniejsza szybkość serii zdjęć i uniemożliwia wybór wielkości nagrywanych filmów 8K DCI/8K UHD/RAW/SRAW, jakości obrazu Fine i prędkości nagrywania 239,76/200,00/119,88/100,00/59,94/50,00 kl./s.
Wyjście HDMI RAW, robienie zdjęć podczas nagrywania filmu, nagrywanie filmów z wysoką prędkością i wstępna rejestracja ciągła nie są dostępne.
p,pae
W R6 mam wszystkie dostepne funkcje fotowideo niezaleznie jakich baterii używam, z wyłączeniem patone z wbudowanym usbc (szybkostrzelnosc spada do kilku klatek).
Czyli co, wloze Newela do R5 i nie ma juz 4k/120?
Jak na razie do mk2 nie włożysz żadnej podróbki NH - chyba, że lubisz oglądać błędy :)Cytat:
Zamieszczone przez cauchy
W wypadku nowych „P” przy ich ewidentnie wyśrubowanych parametrach związanych z wydajnością prądową ja podróbek na pewno nie będę ryzykować. Szkoda puścić puszkę z dymem :)
P,paw
ale oryginalny LP-E6NH działa, tylko wyciapuje filmy powyżej 30kl?
czyli dla mnie wyciapuje połowę funkcjonalności z jakiej korzystam :( no nic, trzeba będzie kupić drugi, w tej cenie to 2 powinny być w opakowaniu już :D
Pawle, wrzucisz jakieś sample z iso 3200, 6400, 12800 na mechanicznej i elektrycznej? najlepiej jakiś jeden obiekt centralnie ustawiony, z fragmentami kadru w cieniu
Proszę Cię bardzo:
https://www.dropbox.com/scl/fo/rs17l...=ztr89t42&dl=0
p,paw
dzięki :D
jest naprawdę spoko, nie ma dramatu
hmm starych już nie mam to nie wiem, ale z ciekawości sprawdziłem przed chwilą to co mam teraz:
- Canon E6NH i Patone protect E6NH - działają ze wszystkim na H+ łącznie z RF TC 1.4
- Newell plus - działa ze wszystkim na H+ oprócz prócz TC, z TC prędkość wyraźnie spada
- Patone z wbudowanym usbc do ładowania - nigdzie nie działa ani H+ ani H, prędkość jest pi razy drzwi 5-6kl
No to Ci mówię że na oryginalnych LP-E6 Canona, masz ostatni przypadek...
na 5teczkę poczekam jeszcze trochę bo looknąłem na YT i na reviewsy, siedzę już w tym ze 3h i się okazuje, że dookoła fotowideo wszystko super hiper, AF z kosmosu, szybszy odczyt, preshooting, blablabla, ale jak przychodzi do clue, czyli samych fot i wideo to R5/R3/R6.2 są zauważalnie lepsze :roll:
Australijczyk wylał trochę frustracji, myślę sobie jak cię mogę niech tam, koleś już nie raz narzekał że sprzęt mu nie ostrzy na oko pszczoły ze 100m, więc przymykam oko na to co mówi o DR czy kolorach (choć niewątpliwie ma bezpośrednie porównanie)
ale wchodzę na YT, potem na DPRev, przeglądam sample 4k/60 i się okazuje że jak nie kręcisz w RAWach to to jest subsampling z 8k i wygląda to po prostu kiepsko, w sensie mydło. Opcje cinematic typu 24/25 (FINE) są ok, ale 60 i 120 R5tka była lepsza.
To wszystko, plus 11k za starą R5tkę zwraca mnie teraz na starszy model..
O tym, że nie będzie 4K Fine @50fps było wiadomo od samego początku. Jeżeli miałbym robić tym aparatem jakieś wideo to właśnie ten tryb byłby dla mnie najatrakcyjniejszy. Na szczęście nie filmuję - choć mam nieustanny zamiar zacząć.
Testy na DPR wskazują że to jest wyłącznie ze względu na zarządzanie energią, bo jeżeli chodzi o szybkość odczytu itp - to wszystko daje radę. Możliwe że kodowanie takiego filmu do kontenera z kompresją to za dużo dla procesora, jeżeli ma jeszcze zajmować się wszystkim innym. Choć jestem przekonany, że w tym całym Digic'u jest jakiś hardwarowy kodek.
Ogólnie to uważam że to wpadka. Jednak musieli mieć jakiś powód bo to jest dość poważny mankament (tak mi się wydaje)
p,paw
ok, mnie technikalia tak bardzo nie interesują jak wynik końcowy
moze jakimś softem to poprawią
a może jeszcze się wstrzymam z pół roku i zaczekam na R6.3 :roll:
Załącznik 18158
A tak wygląda rolling shutter na skrzydłach zimorodka... linie i ząbkowania. Mimo wszystko spodziewałem się mniejszego efektu... Oko za to w miarę ostre ;)
/v.
>IMHO im szybciej będzie poruszał się obiekt - w tym przypadku machał skrzydłami - tym bardziej efekt będzie widoczny.
Oczywista oczywistość w przypadku braku globalnej migawki. Niemniej jednak nie spodziewałem się, że te linie będą aż tak widoczne.
/v.
Mnie się też jedno trafiło na pokazach - widoczność dotyczy ledowego światła błyskowego.
Można nawet policzyć po ile linii na raz jest skanowanych (zdaje się, ze powinno wyjść - po 12).
Załącznik 18159
p,paw
Wygląda jak skutek funkcji deinterlace w stosunku do sygnału wideo z przeplotem.
Czyżby miks rolling-shutter z dual-gain i odczytem po te 12 linii w jednym cyklu?
Załącznik 18170
:))))
Piękny zrzut wszystkich zakładek jakie masz w przeglądarce (sorry, zboczenie zawodowe).
Polski język trudna język - szczególnie dla translatorów ;-)
p,paw
--- Kolejny post ---
To raczej tylko efekt odczytu po 12 linijek i bardzo szybkiego stroba na LED'ach. Ciekawe czy jak by włączyć anti-flicker to by coś pomogło.
Dual-gain nie ma tu nic do gadania, bo cała klatka zawsze łapana jest na jednym stopni wzmocnienia.
A propos, w stosunku do R5 próg zmienił się z ISO 400 na ISO 500.
p,paw