Strona 26 z 45 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 449

Wątek: Canon EOS R5 Mark II

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Canon EOS R5 Mark II

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Nie mam nic do powiedzenia to się przyp.... ;-) Takie to nasze, swojskie

p,paw
    MEGA polskie

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Cyfrowe.pl ma dużo większą wyprzedaż, w tym R5 w tej samej cenie (i na raty 0% dla tych co hobbystycznie).

--- Kolejny post ---

Swoją drogą, jak się doklikałeś do tego linka/oferty?
    No tych cen (podobnie jak na cyfrowe.pl) nie ma na WWW, normalnie przeklikując się przez oferty...
    Z listy mailingowej mailem otrzymałem.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Przede wszystkim śmigła się nie krzywią. W R5 to pochyłe tło jeszcze dało się znieść, ale robić wszystkiego co ma śmigła w dowolnej formie się w żaden sposób nie dało.

p,paw
    a jak już wszystko zawsze będzie proste to trzeba będzie w PS śmigła wykrzywiać i kolory usuwać.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Krzywe śmigła z R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    a jak już wszystko zawsze będzie proste to trzeba będzie w PS śmigła wykrzywiać i kolory usuwać.
    Oczywiście można się podśmiewać, ale ...
    O ile rzeczywiście dziś tematem do śmiechu jest wyliczanie DR z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, czy tam doszukiwanie się jakiś zasadniczych różnic w szumie - wszystkie matryce dziś pod tym względem są taki same, a lepszych w najbliższym czasie nie będzie. Sufit i tyle. Tak więc z tego punktu widzenia mk2 nie wnosi absolutnie nic. Nie ma się czym ani zachwycać ani podniecać.

Z drugiej strony, 5-ki zawsze były takimi body, skierowanymi głównie do rynku "prosumer", gdzie w kompaktowej formie dawały dostęp do technologii z puszek w linii 3 i 1, które z natury były doskonałe ale równie duże i drogie.
    Zawsze byłem dobrym klientem Canona w tym segmencie. Nigdy nie myślałem o posiadaniu czegoś z najwyższej lub pół-najwyższej półki, za to chciałem mieć body w normalnym rozmiarze ale dające te fajne "rzeczy". Jeżeli dobrze pamiętam miałem 5Dmk3 i 5Dmk4. Uwielbiałem te puszki.

R5 taką puszką nie było. Pewnie dlatego, że kiedy powstawał po prostu nie było jeszcze technologii, która umożliwiła by pojawienie się R3 i R1.
    R5mk2 w/g mnie taką puszką jest. W bardzo fajnym formacie daje technologię z górnej półki.

W moim wypadku ES jest bardzo ważną zmianą. Nie dlatego, że jakoś bardzo mi szkoda mechanicznej migawki ale dlatego, że ES znacząco zwiększa szansę na dobre zdjęcie (w moim amatorskim wydaniu). A to dlatego, że:

- ES zapewnia "bakckout free" podgląd na żywo w trakcie wykonywania serii
    - ES zapewnia znacznie większy fps niż mechaniczna
    - ES nie wprowadza zniekształceń

W moim wypadku szczególnie pierwszy punkt daje się zauważyć - wykonujący ciasne manewry przy dużej prędkości samolot jestem w stanie znacząco stabilniej utrzymać w kadrze, niż w wypadku robienia serii z blackouta'mi. Oczywiście zapewnię profesjonaliści są w stanie przewidzieć dokładny tor samolotu, więc nie potrzebują taki bajerów - ja tak.
    Oczywiście R5 da się zrobić doskonałe zdjęcie na pokazach. Po prostu w moim wypakdu mk2 zwiększa szansę na takowe.

W moim przekonaniu ES w R5 nie nadawał się do robienia zdjęć na pokazach. Po pierwsze rolling-shutter a po drugie - nawet włączenie trybu "blackout free" nie dawało takie odczucia, że robi się zdjęcia "w tle". Ostatecznie te 12 bitów jednak też w wypadku cięższych warunków miało jakieś tam znacznie.

Krajobrazy oczywiście zawsze będę robił na mechanicznej - tutaj nie można przecież oprzeć się tej dynamice większej o 0,5 EV ;-) ;-)

pzdr,
    Paw.
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 09-09-2024 o 20:14
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

i z tego co wiem ES w R5.2 daje 12 bitowy zapis, a nie 10, jak w R5
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    i z tego co wiem ES w R5.2 daje 12 bitowy zapis, a nie 10, jak w R5
    To w filmach.
    W foto daje 14-bitowy tak samo jak mechaniczna.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Powiem tak. Jak się miało dobrą puszkę i wywaliło kilka tysiaków dla kilku bajerów to jakoś trzeba to uzasadnić. Ale tak jak pisałem wcześniej. Kto bogatemu zabroni? Chciał kolega sobie kupić to kupił. Jego sprawa. Ja z własnego doświadczenia widzę że zmienianie puszki ma sens jeśli przeskoczy się przynajmniej z 3 a może i 4 kolejne modele.

Dopiero zaczyna

Czy na podstawie wykonanych zdjęć, zapewne w większości w serii, możesz powiedzieć jak zachowuje się bufor. Po zapełnieniu blokuje aparat aż do wyczyszczenia, czy "puszcza" klatki ale wolniej? w miarę zapisu na karcie. W Canonie R5 maksymalna szybkość zapisu na karcie (wewnętrzny transfer)to około 520 Mb/s i praktycznie każda CFexspress dawała radę Jak jest w MII. Nie wiem jakich kart używasz, ale Czy karty z szybszym ciągłym zapisem np. 1000, 1400 Mb/s lub więcej, coś dają i pozwalają szybciej opróżnić bufor?. Nie znalazłem nigdzie wartości dla R5 MII. Nie wiem czy warto inwestować w szybsze karty.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Powiem tak. Jak się miało dobrą puszkę i wywaliło kilka tysiaków dla kilku bajerów to jakoś trzeba to uzasadnić. Ale tak jak pisałem wcześniej. Kto bogatemu zabroni? Chciał kolega sobie kupić to kupił. Jego sprawa. Ja z własnego doświadczenia widzę że zmienianie puszki ma sens jeśli przeskoczy się przynajmniej z 3 a może i 4 kolejne modele.
    W drugą stronę to też działa, zawsze znajdzie się argument dlaczego nie kupić. Motywacja działa w obie strony

Cytat Zamieszczone przez Wiarus Zobacz posta
    Czy na podstawie wykonanych zdjęć, zapewne w większości w serii, możesz powiedzieć jak zachowuje się bufor. Po zapełnieniu blokuje aparat aż do wyczyszczenia, czy "puszcza" klatki ale wolniej? w miarę zapisu na karcie. W Canonie R5 maksymalna szybkość zapisu na karcie (wewnętrzny transfer)to około 520 Mb/s i praktycznie każda CFexspress dawała radę Jak jest w MII. Nie wiem jakich kart używasz, ale Czy karty z szybszym ciągłym zapisem np. 1000, 1400 Mb/s lub więcej, coś dają i pozwalają szybciej opróżnić bufor?. Nie znalazłem nigdzie wartości dla R5 MII. Nie wiem czy warto inwestować w szybsze karty.
    Używam CFExrpess'a 1500mb/s odczyt i 800Mb/s zapis.
    Przy 20 fps i seriach nie dłuższych niż 20-25 klatek w cRAW (więcej nie potrzebuję) w zasadzie istnienia bufora nie zauważam - fotki schodzą na kartę w zasadzie na bieżąco.
    Przy przepełnieniu bufora - ogranicza się fps - to znaczy aparat strzela tyle klatek na ile obecnie ma miejsce w buforze.

Na DPR ktoś robił testy i mu wyszło że MkII zapisuje coś koło 550Mb/s - ale nie wiem na ile te testy są wiarygodne (jaka karta itp).

p,paw

Strona 26 z 45 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów