-
Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
No to mamy film na którym obraz się nie trzęsie
https://youtu.be/QU6K_pYTclo?t=5
i do nakręcenia którego nie był potrzebny AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Fajny wątek. Canon nie jest firmą idealną i nie projektuje/produkuje sprzętu idealnego ale... czekam na film, gdzie ktoś przejdzie z Canona na Leice oraz Summiluxy. Wtedy pstryki wiewiórek oraz wróbli z parku nabiorą mocy... Zadziwiające jest, że tak dużo osób upatruje problemów w sprzęcie a nie w sobie i zamiast wydać pieniądze na naukę wydaje na zmianę systemów...
Żadna firma nie jest idealna i nie robi najlepszych aparatów. Warto jednak dobrać tak sprzęt aby nam odpowiadał i służył jak najlepiej czy to będzie fotografia przyrody, czy portret w studio.
Mnie dziwi fakt, że tyle tutaj wypowiedzi i powiedzmy hejtu na tego pana z YT a gość się tylko dzieli swoimi odczuciami i przekazuje to szerzej.
-
A jaki jeat powod w ostatnim czasie zmiany na Sony? Sporo osob robi takie kroki kupujac chwile wczesniej cala szklarnie Canona a nastepnie wszystko sprzedajac w pyl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
A jaki jeat powod w ostatnim czasie zmiany na Sony? Sporo osob robi takie kroki kupujac chwile wczesniej cala szklarnie Canona a nastepnie wszystko sprzedajac w pyl.
Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum ;)
A na serio (a może i nie ;) lepsze DR, więcej możliwości oraz dostęp do tańszej optyki...
-
W moim przypadku to był Tamron 28-75/f2.8. Głównie filmuję a u Canona próżno szukać czegoś podobnego do ML jeśli chodzi o zakres i światło w cenie tego Tamrona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
A na serio (a może i nie ;) lepsze DR, więcej możliwości oraz dostęp do tańszej optyki...
No dobra ale co niektorzy maja topowy juz sprzet kupiony topowe szkla a nie jakies budzetowe i wszystko sprzedaja. Dziwne rzeczy. A przeciez szkla sie nie zmienia jak skarpetki jak siekupi to sie nimi robi i robi. Ja nie mowie ze mnie tez nie korca inne systemy, ale tak naprawde nie mam top of the top z Canona wiec dlatego moze rozmyslam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Oj powodów było kilka ale na pewno nie takie, że Canon robi złe zdjęcia. Polityka firmy i brak obiektywów to były główne przesłanki jednak na razie cały czas mam i RP i RF24-70 dalej się zobaczy jak się potoczą sprawy...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wyjaśnij poroszę co znaczy "Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum ;)"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Bo mogą ;). Tak samo są migracje w odwrotną stronę - znam takich. W wielu przypadkach są to klasyczni "sprzętowcy" dla których wartość artystyczna zdjęcia jest wyrażeniem nie zawierającym żadnej konkretnej treści, bo nie da się jej ocenić w sposób liczbowy. Za to studiują zawzięcie tabelki, wykresy, statystyki itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Wyjaśnij poroszę co znaczy "Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum ;)"
^To taka lekka ironia.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Magnum_Photos
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Oj powodów było kilka ale na pewno nie takie, że Canon robi złe zdjęcia. Polityka firmy i brak obiektywów to były główne przesłanki jednak na razie cały czas mam i RP i RF24-70 dalej się zobaczy jak się potoczą sprawy...
--- Kolejny post ---
"
Jaki korpus konkretnie z Sony na start i jak pierwszw wrażenia? :)
-
Jak tak czytam narzekania na jedną czy drugą firmę, to może po prostu lepiej kupić 2 systemy? (Jest zdaje się kilku użytkowników tego forum, którzy są kilku systemowi) W sensie Canona do portretów sobie zostawić, stałki itp, a do ptactwa kupić A7mk3 + Sony 200-600. Problem z głowy. A7 tanie teraz jest, ten Sony zdaje się, że też nie powala cenowo. Odsprzedać tele z Canona i się spora część zwróci.
Idę na ptaki - biorę Sony. Idę na spacer z rodziną - biorę Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Aaa teraz kumam, tępy jestem to nie wiem :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Jaki korpus konkretnie z Sony na start i jak pierwszw wrażenia? :)
Jaki korpus z Sony na start? Pytasz co polecam? Zależy do czego ale na portrety czy architekturę polecę A73 a do ptaków polecę A6700, a jako ogólnie uniwersalną puszkę polecę np. A74.
Co do pierwszych wrażeń z Sony to ja je mam już dawno za sobą bo pierwszym aparatem był A6400 i nadal uważam go za bardzo dobry wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Jak tak czytam narzekania na jedną czy drugą firmę, to może po prostu lepiej kupić 2 systemy? (Jest zdaje się kilku użytkowników tego forum, którzy są kilku systemowi) W sensie Canona do portretów sobie zostawić, stałki itp, a do ptactwa kupić A7mk3 + Sony 200-600. Problem z głowy. A7 tanie teraz jest, ten Sony zdaje się, że też nie powala cenowo. Odsprzedać tele z Canona i się spora część zwróci.
Idę na ptaki - biorę Sony. Idę na spacer z rodziną - biorę Canona.
Ale po co puszka Canona skoro ma się puszkę Sony? Sony portretu się nie zrobi? Raczysz Waść żartować. Jedyne co trzeba przyznać to R6 leży lepiej w dłoni niż A7III ale jeśli trzeba aparat na gimbal wrzucić to już mniejszy rozmiar ma znaczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ale po co puszka Canona skoro ma się puszkę Sony? Sony portretu się nie zrobi? Raczysz Waść żartować. Jedyne co trzeba przyznać to R6 leży lepiej w dłoni niż A7III ale jeśli trzeba aparat na gimbal wrzucić to już mniejszy rozmiar ma znaczenie.
Zamień słowa "Canon" na "Sony" i odwrotnie w Twojej odpowiedzi. Czyli wracamy do punktu wyjścia. Generalnie każda próba krytyki Canona, Sony, Fuji czy czegokolwiek jeszcze ZAWSZE spotka się z odpowiedzią taka jak ta, czyli "A co, xxx nie zrobi takiego zdjęcia?" (gdzie xxx to marka producenta aparatów). Moja wypowiedź natomiast tyczyła już kompletnych malkotentów. Skoro tak źle i tak nie dobrze, to niech kupią 2 systemy - problem z głowy.
-
Aparaty obecnie są na takim poziomie technologicznym, że to nie one są ograniczeniem. Owszem są niuanse jeśli chodzi o funkcje, ergonomię itp. ale jakość zdjęć jakie oferują jest na tak wysokim poziomie, że bez wnikliwej analizy trudno stwierdzić korpusem jakiego producenta zostało wykonane zdjęcie.
A dla kompletnych malkontentów to zawsze będzie coś źle bo jeśli dwa systemy to dwa rodzaje zasilania a więc więcej akumulatorów i ładowarek.
-
Zeby nie bylo tak różowo w RF że śmigają jak wściekłe to powiem, że RF24-240 tez ma problemy z ostrzeniem takie same jak Sigma, tj aparat ustawia kwadracik na zwierzu lub na oku ale obiektyw nie ostrzy. Tak przepadlo mi kilka klipow takiego smiesznego zwierzaczka pika. Nie zawsze tak się dzieje, ale czasem tak jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Zeby nie bylo tak różowo w RF że śmigają jak wściekłe to powiem, że RF24-240 tez ma problemy z ostrzeniem takie same jak Sigma, tj aparat ustawia kwadracik na zwierzu lub na oku ale obiektyw nie ostrzy. Tak przepadlo mi kilka klipow takiego smiesznego zwierzaczka pika. Nie zawsze tak się dzieje, ale czasem tak jest.
Ten kwadracik zaznaczający "obiekt", czy kwadracik od punktu AF?
p,paw
-
Różnie. W trybie wideo mam ustawiony AF na sledzenie i wykrywanie oka zwierza. Siersicuch dobrze wypenia kadr i obiektyw nie powinien miec problemów. No i czasem musialem przerwac nagrywanie, stuknac palcem w ekran na zwierza zeby go wyostrzyl. Tylko ten juz mi zwiał…
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Różnie. W trybie wideo mam ustawiony AF na sledzenie i wykrywanie oka zwierza. Siersicuch dobrze wypenia kadr i obiektyw nie powinien miec problemów. No i czasem musialem przerwac nagrywanie, stuknac palcem w ekran na zwierza zeby go wyostrzyl. Tylko ten juz mi zwiał…
Hm. Ciekawe. To trochę wygląda że to raczej AF z samym body się gubi - skoro musisz mu na nowo pokazać obiekt. Ale cholera wie jak to w tym RF wszystko działa :)
p,paw
-
Filmując ostrzy się manualnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Aaa teraz kumam, tępy jestem to nie wiem :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Jaki korpus z Sony na start? Pytasz co polecam? Zależy do czego ale na portrety czy architekturę polecę A73 a do ptaków polecę A6700, a jako ogólnie uniwersalną puszkę polecę np. A74.
Co do pierwszych wrażeń z Sony to ja je mam już dawno za sobą bo pierwszym aparatem był A6400 i nadal uważam go za bardzo dobry wybór.
Chodziło mi bardziej o to na co TY zamieniłes system Canona ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Chodziło mi bardziej o to na co TY zamieniłes system Canona ;)
A to było tak od razu pisać ale być może i ja źle zrozumiałem :roll: Do końca jeszcze nie zamieniłem ale już wyjaśniam. R6 + RF-y 70-200/2.8 + 15-35/28 + 85/2.0 sprzedałem, z Canona zostawiłem sobie jeszcze RP i RF 24-70 ale też raczej sprzedam chociaż nie mam jakiegoś parcia aby się pozbywać powyższego. Z Sony zakupiłem A7RV + Zeiss 55 + 24-105G no i 200-600 (jeszcze nie dotarło).
-
Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio -Ale dlaczego ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
A to było tak od razu pisać ale być może i ja źle zrozumiałem :roll: Do końca jeszcze nie zamieniłem ale już wyjaśniam. R6 + RF-y 70-200/2.8 + 15-35/28 + 85/2.0 sprzedałem, z Canona zostawiłem sobie jeszcze RP i RF 24-70 ale też raczej sprzedam chociaż nie mam jakiegoś parcia aby się pozbywać powyższego. Z Sony zakupiłem A7RV + Zeiss 55 + 24-105G no i 200-600 (jeszcze nie dotarło).
Dzieki. Puszka zapowiada się topowo,gratuluje. Będziesz cos pisał jeszcze na tym forum czy przenosisz się? Ciekaw jestem spostrzezeń :) Pozdro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Będziesz cos pisał jeszcze na tym forum czy przenosisz się?
Oczywiście, że zostanie. Każdy, kto przeszedł na sony tkwi na tym forum jak drzazga w d. Żeby przekonywać, jakiego wspaniałego wyboru dokonał. Przekonywać siebie głównie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Dzieki. Puszka zapowiada się topowo,gratuluje. Będziesz cos pisał jeszcze na tym forum czy przenosisz się? Ciekaw jestem spostrzezeń :) Pozdro.
Proszę bardzo, a dlaczego to miałbym uciekać z forum skoro mam jeszcze masę ciekawych zdjęć i doświadczeń z Canona? Nie mam takiej potrzeby aby się wynosić a jestem tutaj już dość długo, nie zawsze się dzielę zdjęciami ale coś tam sensownego czasami napiszę :mrgreen:
-
@Eberloth Smutek i frustracja wylewa się z Twojej wypowiedzi. Może zmień system to świat stanie się znów piękny a Ty uśmiechnięty?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Oczywiście, że zostanie. Każdy, kto przeszedł na sony tkwi na tym forum jak drzazga w d. Żeby przekonywać, jakiego wspaniałego wyboru dokonał. Przekonywać siebie głównie.
Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz się w moim imieniu? Wyjaśnij bom ciekaw :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bo mogą ;). Tak samo są migracje w odwrotną stronę - znam takich. W wielu przypadkach są to klasyczni "sprzętowcy" dla których wartość artystyczna zdjęcia jest wyrażeniem nie zawierającym żadnej konkretnej treści, bo nie da się jej ocenić w sposób liczbowy. Za to studiują zawzięcie tabelki, wykresy, statystyki itd.
Natomiast jak się wspomni, że ta zmiana sprzętu rewolucji nie zrobiła i może idź pooglądać jakieś wystawy i zobacz jak inni to robią, może poczytaj trochę o kompozycji i czystości kadry, może skocz na jakieś warsztaty, pojeździj na jakieś spotkania i pogadaj z lepszymi, zmień technikę... to jest obraza bo przecież ma już stronę z photography w nazwie. Niestety z osobami zapatrzonymi w technikę dyskusji dużej nie ma najczęściej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Trafne spostrzeżenie.
Wracając do tematu to gość gani i chwali Canona za wszystko jednocześnie, jak księżniczka na ziarnku grochu. Ostatecznie problemem był RF100-500 który z założonym extenderem nie mieścił się w jego torbie i tego już nie mógł pochwalić więc podziękował Canonowi.
-
Zamiast się tak przekomarzać panowie, po prostu idźcie zrobić zdjęcia. Nie ważne czym, nawet S23.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
@
Eberloth Smutek i frustracja wylewa się z Twojej wypowiedzi. Może zmień system to świat stanie się znów piękny a Ty uśmiechnięty?
Ale ja jestem bardzo zadowolony ze świata który mnie otacza, mając na myśli zabawki fotograficzne i nie potrzebuję niczego zmieniać. Uśmiech mi znika tylko wtedy, jak ktoś mnie przekonuje z zapędem misjonarza, że nie uświadamiam sobie po prostu własnego nieszczęścia jako użytkownik Canona i że wszędzie indziej jest lepiej, a najlepiej oczywiście w sony.
-
Nie rozumiem czemu az takie hejtowanie kogoś,że zmienił sobie system... zawsze mozna poczytać spostrzeżenia z pierwszej reki jak w innych systemach są rozwiązywane jakieś kwestie i samemu sobie wyrobic zdanie. To przecież narzędzia i jak komuś bardziej pasuje młotek 0.5kg z rączką 20cm to jest zle,bo lepiej jest używać 0.6kg z raczką 19cm...?? :))) przecież sam temat o tym traktuje..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Ostatecznie problemem był RF100-500 który z założonym extenderem nie mieścił się w jego torbie i tego już nie mógł pochwalić więc podziękował Canonowi.
A to już plaga jakaś. Niektórym na forum też nie podoba się np. w zoomach IF, bo obiektyw większy i musieliby ulubiony plecak zmienić.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Nie rozumiem czemu az takie hejtowanie kogoś,że zmienił sobie system...
Nie no, oczywiście. Uprawnione jest tylko hejtowanie tych, którzy systemu nie mają zamiaru zmieniać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ale ja jestem bardzo zadowolony ze świata który mnie otacza, mając na myśli zabawki fotograficzne i nie potrzebuję niczego zmieniać. Uśmiech mi znika tylko wtedy, jak ktoś mnie przekonuje z zapędem misjonarza, że nie uświadamiam sobie po prostu własnego nieszczęścia jako użytkownik Canona i że wszędzie indziej jest lepiej, a najlepiej oczywiście w sony.
Nie przesadzajmy,większość nikomu nie nakazuje zmian systemu. Raczej ktos pisze,że zmienił, bo to czy tamto... Jak komus brakuje 600mm w dobrej cenie to ma o tym nie pisać? Faktem jest,że Canon tani nie jest przecież.Ludzie głosno piszą,że Sigma wypuszcza szkła za pół ceny np Canona i wygląda to na ten sam poziom.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A to już plaga jakaś. Niektórym na forum też nie podoba się np. w zoomach IF, bo obiektyw większy i musieliby ulubiony plecak zmienić.
--- Kolejny post ---
Nie no, oczywiście. Uprawnione jest tylko hejtowanie tych, którzy systemu nie mają zamiaru zmieniać :)
No może do jednej osoby bym to podpiął.. ;)) ale po co tworzyc takie odniesienia do wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Zamiast się tak przekomarzać panowie, po prostu idźcie zrobić zdjęcia. Nie ważne czym, nawet S23.
Ja tak czynię od dawna i z nikim nie zamierzam się tutaj kłócić bo nie taki jest mój zamiar. Najważniejsze jest aby czerpać radość z robienia zdjęć a czy to jest Canon czy Sony co to ma za znaczenie? Żadne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Zadałem Ci pytanie "Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz się w moim imieniu? Wyjaśnij bom ciekaw" ale widzę nie zamierzasz odpisywać tylko olewasz...widać jaki masz stosunek do innych. Ja ze swojej strony nie mam nic do dodania wszyscy widzą i czytać potrafią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Zadałem Ci pytanie "Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz się w moim imieniu? Wyjaśnij bom ciekaw" ale widzę nie zamierzasz odpisywać tylko olewasz...widać jaki masz stosunek do innych. Ja ze swojej strony nie mam nic do dodania wszyscy widzą i czytać potrafią.
Nie olewam, tylko nie każdy jest przyklejony do netu 24h/d.
Zgadłem że zostaniesz. Nie odbierałem Ci prawa do wypowiadania się we własnym imieniu. Jeśli zostajesz by pokazywać foty a nie zasilisz grona misjonarzy S, to tym bardziej się cieszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Nie olewam, tylko nie każdy jest przyklejony do netu 24h/d.
Zgadłem że zostaniesz. Nie odbierałem Ci prawa do wypowiadania się we własnym imieniu. Jeśli zostajesz by pokazywać foty a nie zasilisz grona misjonarzy S, to tym bardziej się cieszę.
O i to jest odpowiedź i szanuję bardzo szczerość. Ja zawsze się staram być przede wszystkim szczery i szanować każdego nie ważne czy ma aparat Canon, Pentax czy robi np. foty telefonem.
Co do marki Sony ja tutaj nikogo nie zamierzam przekonywać do tego, iż jest to jedyna słuszna firma bo tak nie jest i nawet nie chciałem się specjalnie dzielić na jakie body wymieniłem swoje R6 ale skoro padło pytanie to uważam, że należy się odpowiedź.
Foty z Canona będę pokazywać bo dla mnie nie jest ważne, że onę są zrobione Canonem takim czy takim ważny jest efekt końcowy ale i pewna historia każdego zdjęcia, to się dla mnie liczy.
-
Ktoś tu namawia do przejścia na Sony? Jakaś mania prześladowcza Cię dopadła? To że ktoś mówi otwarcie o wadach Canona a przy okazji wskazuje zalety innych systemów zasługuje na miano misjonarza?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Znam twoje zdanie, ale nie po to kupowalem aparst z eye af, poza tym w terenie nie ma czasu na zmiane ustawien, bo 24-240 nie ma dedykowanego przelacznika na mf. A w tym czasie pika czmycha dalej [emoji23] na szczescie funkcja ta w wiekszosci przypadkow działa niz nie dziala..
-
Niemniej jednak warto nauczyć się ostrzyć manualnie żeby w razie czego zastąpić automat. Ja mam zaprogramowany jeden z przycisków na korpusie który przełącza AF/MF a do tego Focus Peeking, który aktywuje się automatycznie oraz pod innym przyciskiem powiększenie obrazu, które nie przerywa filmowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Przecież nikt tu nie płacze z powodu polityki Canona. Tym którym ona nie pasowała przeszli w całości bądź częściowo na inny system. .
Nie zakłamuj rzeczywistości. Płaczą.
Przechodzili dawniej, bo Canon miał lustrzanki, a bezlusterkowców FF nie miał, więc przechodzili na ML. Aktualnie mogą przechodzić ze względu na szklarnie nie taką jakiej by chcieli (np zbyt drogą).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Eee tam. Jest masa narzekaczy w necie którzy np. wypowiadają się negatywnie o premierach sprzętu którego i tak nigdy nie kupią. .
Oj, tak, absolutnie. To wręcz norma.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
To było X lat temu. Nawet wtedy nie wszyscy i nie zawsze pracowali manualnie. No i pokaż mi transmisje telewizyjne gdzie ostrzą ręcznie.
Aktualnie to chyba tylko dinozaury ostrza manualnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Aparaty obecnie są na takim poziomie technologicznym, że to nie one są ograniczeniem.
Zgadza się, no chyba, że ktos ma jakieś niszowe wymogi.
Natomiast w tej dyskusji często nie chodzi o wybór aparatu, a o wybór optyki do Canona.
-
To że ktoś mówi otwarcie o wadach Canona a przy okazji wskazuje zalety innych systemów zasługuje na miano misjonarza?[/QUOTE]
Być może po obejrzeniu tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=SEUnkK8x6Es co nieco rozjaśni ci się w tych dwóch tematach.
-
Ale chyba nie uwazasz,że nalezy milczeć,bronić czy atakować innego producenta, jak Canon wypusci takiego 24-50 i pokazywac wtedy przyklady ze inni potrafią duzo lepiej i uczciwiej?? Czy to juz naganianie do innej firmy??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Nie przesadzajmy,większość nikomu nie nakazuje zmian systemu. Raczej ktos pisze,że zmienił, bo to czy tamto... Jak komus brakuje 600mm w dobrej cenie to ma o tym nie pisać? Faktem jest,że Canon tani nie jest przecież.Ludzie głosno piszą,że Sigma wypuszcza szkła za pół ceny np Canona i wygląda to na ten sam poziom.
oczywiście nikt nie nakazuje bo niby jak miałby to zrobić, po prostu od czasu do czasu pojawia się post sugerujący że kupujący produkty naszej ulubionej firmy to idioci, płacący całą cenę za obiektyw zamiast połowy ceny za produkt firmy niezależnej to półidioci, a ogólnie za moment canon wyłaczy wszystko i "nie będzie niczego" :mrgreen:
ja osobiście mam dość krytyczny stosunek do produktów naszej firmy, widzę wady, widzę czasem koszmarne implementacje funkcjonalności (np. ugrade hires R5), dziwne decyzje dotyczace interfejsu - mój telefon ma bardziej filmowy interfejs niż mój hybrydowy ponoć R5, cięcia funkcjonalności w sprzęcie za niemałe "piniądze" np. implementacja log w R5 ale staram się (odwrotnie niż klasyk) żeby plusy ujemne nie przesłoniły mi jednak plusów dodatnich, uważam że mogę wyrazić swoją krytyczną opinię o sprzecie który zakupiłem i który używałem co również często nie jest zbyt dobrze przyjmowane na forum pomimo że nie wypisuję opowieści o idiotach i końcu świata.
co do produktów firm niezależnych to obiektyw za pól ceny jest po prostu warty pół ceny jeśli ktoś uważa że jest inaczej to trudno (wiem że taka oczywista prawda jest trudna do przełknięcia).
i ogólnie to chętnie się dowiem czegoś o A7V kolegi który zmienił system, ludzie zmieniają systemy i nic strasznego się nie dzieje
-
@mirror Śmiało pisz jakie masz pytania, ja sam z siebie raczej tutaj żadnego testu ani porównania nie będę robić. Dopiero wracam z kolejnego wyjazdu i mam już nieco przemyśleń i jakieś 10 tysięcy zrobionych zdjęć.
-
Ja rowniez chetnie poczytam o twoich spostrzeżeniami przy pracy tymi systemami..plusy i minusy jednego czy drugiego twoim okiem. Zamierzasz pozostać w dwóch systemach czy będzie przesiadka na jeden i który?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Ja rowniez chetnie poczytam o twoich spostrzeżeniami przy pracy tymi systemami..plusy i minusy jednego czy drugiego twoim okiem. Zamierzasz pozostać w dwóch systemach czy będzie przesiadka na jeden i który?
To już jesteś drugą osobą która jest ciekawa wrażeń z użytkowania dwóch systemów. Dopiero co wróciłem w Włoch, jak się ogarnę ze wszystkim to pomyślę gdzie i jak to zrobić ale raczej nie tutaj bo jeszcze niektórym zaszkodzi, że piszę o Sony :mrgreen:
-
Ja tez chetnie poczytam:)