-
Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Znalezc bylo latwo. To sa oznaczenia chinskiej normy EFUP (Environment Friendly Use Period) czy przez ile lat produkt bedzie przyjazny dla srodowiska. Po tym czasie niebezpieczne substancje moga wydobywac sie z produktu... Tu (aparaty, obiektywy) bardziej pewnie chodzi o jakies procesy w tworzywach sztucznych uzytych do budowy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Znalezc bylo latwo. To sa oznaczenia chinskiej normy EFUP (Environment Friendly Use Period) czy przez ile lat produkt bedzie przyjazny dla srodowiska. Po tym czasie niebezpieczne substancje moga wydobywac sie z produktu... Tu (aparaty, obiektywy) bardziej pewnie chodzi o jakies procesy w tworzywach sztucznych uzytych do budowy...
Trudno, po 10 latach trzeba będzie robić zdjęcia z maseczką ochronną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Opakowanie zawiera ogniwa Ni-Cd nadające się do recyklingu?
Niestety, obiektywy nie mają baterii, a poza tym to jest kółko nie trójkąt.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Pewnie chodzi o to, że po 10 latach ma prawo nie działać :mrgreen:
Spotkałem też wyjaśnienie, że użyty materiał został już zrecyklingowany co najmniej 10 razy, co ma zachęcić do kupna osoby ekologicznie motywowane.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Odpowiedź prawidłowa. Gratulacje, wygrałeś 20 USD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
bardziej pewnie chodzi o jakies procesy w tworzywach sztucznych uzytych do budowy...
Bardziej pewnie chodzi, o to żeby ograniczyć czas życia produktu do 10 lat. To i tak dużo, spodziewałbym się redukcji tej liczby w nowych produktach.
-
Witajcie ! Nie za bardzo orientuję się w temacie lamp ogólnie. Nigdy nie miałem okazji kupować ani potrzeby. Teraz jednak chciałbym się w takową zaopatrzyć. Niekoniecznie zależy mi na nowej. Jaki model ? Jakie parametry ? Na co szczególnie zwrócić uwagę ? Proszę najlepiej o podanie jakiś konkretnych modeli, które będą kompatybilne z tym body. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
-
-
Jaki budżet? Za niecałe 800zł masz teraz nową 430ex III.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
430ex ii
Jest jakaś alternatywa czy to jedyny model pasujący najlepiej ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
Jest jakaś alternatywa czy to jedyny model pasujący najlepiej ?
Lampy błyskowe Speedlite - Canon Polska
to tylko z systemowych, są jeszcze lampy innych producentów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
macmathys
Jaki budżet? Za niecałe 800zł masz teraz nową 430ex III.
Bardziej patrzę na jakieś używki,,, nie potrzebuję nowej. Myślę, że połowa z tego. Jeśli to w ogóle możliwe?!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
no jest lepiej (o 1EV) niż zwykle czyli nadal brakuje 1EV do konkurencji ale mz i tak jest nieźle.
-
Witajcie !
Czy ten model lampy będzie współpracował z canonem 80D - YonGnuo YN-468II E-TTL ?
-
Całkiem przyzwoita recenzja:
Review – Canon EOS 80D
Oczywiście dla tych, którzy jeszcze widzą sens używania APS-C ;)
Wygląda na to że Canon wypuścił na prawdę fajne body z ładnym obrazkiem.
-
Właśnie zagościł u mnie na dłużej :). W moim plecaku będzie rywalizować o miejsce z Sony A6300. Oba w zestawie z 100-400 II + 1.4 TC III.
Pierwsze wrażenia po kilku godzinach obcowania całkiem pozytywne. Wydaje się działać szybciej (zwłaszcza AF) niż 70d, bardziej jak 7d2. Również dźwięk migawki i lustra inny, bardziej wytłumiony. Reszta wyjdzie w praniu...
-
Hmmmm... No więc, ogólnie to aparat niby fajny jest, AF nie ma żadnego porównania do 70d i w ogóle ;) Ale na razie jest jeden problem: nie podoba mi się obrazek. Szumy trochę za duże na wysokich ISO i kolory jakieś takie nie-canonowe. Za bardzo w niebieski-fiolet podkolorowane. Co ciekawe, tę samą kolorystykę widzę również w Canonie M10. No nic, może się jeszcze przyzwyczaję. Na plus jeszcze może to, że jednak te 24MPx daje z ostrymi szkłami wyraźnie więcej detalu niż 70d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
... kolory jakieś takie nie-canonowe. Za bardzo w niebieski-fiolet podkolorowane.
Jak otworzę obrazek ( z netu) w DPP to przelatując po stylach kolor nieba zmienia się dramatycznie a cała reszta kolorów raczej umiarkowanie. Coś jest na rzeczy z tym niebieskim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
... ... kolory jakieś takie nie-canonowe. Za bardzo w niebieski-fiolet podkolorowane. ...
Może zrób sobie odpowiedni profil kolorów w którym ściągniesz ten "niebieski-fiolet" i nie będzie problemu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
... kolory jakieś takie nie-canonowe. Za bardzo w niebieski-fiolet podkolorowane. Co ciekawe, tę samą kolorystykę widzę również w Canonie M10.
W nowych wersjach oprogramowania dla procesorów DIGIC Canon (wreszcie!) przestał podbijać czerwienie - może stąd masz takie wrażenia?
zdRAWki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
HuleLam
W nowych wersjach oprogramowania dla procesorów DIGIC Canon (wreszcie!) przestał podbijać czerwienie - może stąd masz takie wrażenia?
zdRAWki
Całkiem możliwe.
-
Z zaskoczeniem "odkryłem" dzisiaj przypadkiem, że 80d może "zdalnie" (apka Camera Connect) nagrywać filmy.
-
Kontynuując monolog dotyczący niezbyt (na razie) intensywnego użytkowania 80d ;): jeśli ktoś używał w poprzednich puszkach Quick mode podczas ustawiania ostrości w trybie LV, to w 80d już go nie użyje...
-
Co to było "quick mode" w Live View? Może się czegoś nauczę z Twojego prawie-monologu...
EDIT: Właśnie doczytałem - Quick Mode to kłapnięcie lustrem - złapanie ostrości na sensorach - kłapnięcie ponowne.
zdRAWki
-
hej, mam pytanie do posiadaczy tytułowego korpusu. Szukam następcy mojego 50D, jako wsparcia dla 5dmkII - priorytet ostrość/szczegółowość obrazka (fotografia produktowa, food, krajobraz), szybkość af nie jest priorytetem, gdyż i tak większość zdjęć robię na mf+statyw. W testach rozdzielczość znalezionych w necie widać zdecydowaną przewagę konkurencji - a jak Wy ją oceniacie w praktyce?
Pozdrawiam
-
70d zupełnie wystarczy przy wymienionych zastosowaniach. W praktyce różnice ostrości pomiędzy poszczególnymi korpusami są pomijalne. Jeśli gdzieś doszukiwałbym się jakiejś różnicy, to w DR co teoretycznie mogłoby Ci się przydać w krajobrazie. Moim zdaniem też jednak nie są to zbyt duże różnice, a pomiędzy 70d i 80d mniejsze niż np. pomiędzy 80d i a6300.
-
Dzięki Jotes. Czy ktoś z Was się przesiadł z 50/70D na 80tke? Czy poza technicznymi sprawami (np. większą ilością punktów af i +4mp) widać różnicę na zdjęciach?
-
Owszem, przesiadłem się, lecz nie dla różnic w obrazku. Pod tym względem chyba większy sens ma przesiadka z 50d na 70d niż z 70d na 80d. W tej chwili widzę dwie różnice pomiędzy 70d i 80d. Po pierwsze, cienie w 80d na niskich ISO są wyraźnie mniej zaszumione niż w 70d i to jest na pewno różnica na plus. Z drugiej strony na wysokich ISO szumu w 80d jakby przybywa szybciej niestety niż w 70d, ale to może być konsekwencja zbyt częstego oglądania powiększeń 100%. W tej kwestii nie wyrobiłem sobie jeszcze ostatecznie zdania. Ale jakby co, to ostrzegałem ;)
Aha, różnicę pomiędzy 20 i 24 w ilości detalu też widać, ale w sytuacjach "granicznych" i z ostrym szkłem. W typowej fotografii raczej bez znaczenia.
-
Ja pracuje tylko na 100% wielkości pliku, więc detale i szumy mają dla mnie duże znaczenie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Dzięki Jotes. Czy ktoś z Was się przesiadł z 50/70D na 80tke? Czy poza technicznymi sprawami (np. większą ilością punktów af i +4mp) widać różnicę na zdjęciach?
Ja zakończyłem przygodę z aps-c na etapie 40d,50d. Używałem go równolegle z 5dmk2, i różnica w obrazku była dla mnie na tyle duża, że praktycznie 50d leżała w torbie jako zapas. I nie chodzi mi tu o różnicę w plastyce pomiędzy apsc a ff a pracę z rawem pod względem koloru, kontrastu itp. Ciężko było uzyskać podobny efekt jak z 5d2 pomimo robienia zdjęć w tym samym czasie tymi samymi szkłami. Po zakupie 80d widzę znaczną poprawę pod względem obrazka, używam dużo częściej w duecie z 5dmk3. Można więcej wyciągnąć z RAWa przy niskim iso, odchylany ekran z szybkim af live view również fajnie się sprawdza. Dla mnie fajne uzupełnienie do pełnej klatki. Jeśli przesiadasz się z 50d to będziesz mega zadowolony.
-
Dziękuję za wasze opinie:) Mam do niego C10-22, a resztę obiektywów na ff (24-1054, 16-35/4, itd). Jest sens brać zestaw z kitem 18-55/18-135 stm? Różnica w cenie z/bez jest niewielka, a coś czytałem, że jakość kitów się bardzo poprawiła. Od kilku lat robię praktycznie tylko 5dmkII, więc wypadłem z obiegu jeśli chodzi o obiektywy cropowe.
-
Ja akurat mam 70D ale z kitem 18-55STM. Bardzo dobre szkiełko, optycznie takie samo jak 15-85USM oczywiście z wyjątkiem zakresu ogniskowych. Jeśli do przewidywanych zastosowań nie przeszkadza ciemnica 3.5-5.6 to brać - mały, lekki, niewiele miejsca zajmie w torbie a przy foceniu np. krajobrazu przydać się może bardzo. 18-135STM znam tylko z opinii i testów i te są również bardzo pozytywne. Pytanie czy przy już posiadanej szklarni potrzebujesz obiektywów o takim świetle i takim zakresie ogniskowych?
-
A jak się sprawuje kółko do wyboru punktów af w porównaniu do joysticka (jeśli chodzi o szybkość ustawienia konkretnego pola)?
-
Witam, na tym forum jestem nowy i zwracam się do Was z zapytaniem, czy ktoś uzywa 80d z ob. Tamron 17-50 VC. Zakupiłem taki zestaw oczywiście oddzielnie i okazała się, że w obiektywie w trybie LV i podczas filmowania nie działa stabilizacja,pomimo jej włączenia. Obiektyw został wysłany do Tamrona do serwisu i odpowiedź jest taka, że producent nie gwarantuje poprawności działania sprzętu podczas filmowania, obiektyw słuzy do robienia zdjęć, ale tryb LV to jest tryb robienia zdjęć. Wgrany mam w obiektyw najnowszy soft ale to nic nie pomoglo. Obiektyw zapiąłem do 6d (oczywiście winieta, ale nie o to chodzi)i stabilizacja działa podczas LV i video, czyli jakaś blokada 80D. Sprawa zakończyła się że oddalem obiektyw do sklepu i zamieniłem na sigmę 17-50 OS, czekam na paczkę, mama tylko nadzieję, że ten zestaw zadziała.
-
Z pewnością obrazek będzie lepszy od Tamrona.
-
Niestety, obawiam się, że stabilizacja to tylko początek problemów. Następny będzie AF. W szczególności do puszek Canona z dual pixel nie należy raczej kupować Sigm lub Tamronów. No chyba, że się nie zamierza używać. A szkoda, bo 80d jest chyba pierwszą puszką Canona, gdzie AF w LV i podczas filmowania jest więcej niż przydatny.
-
Witam ponownie, Sigma dotarła i powiem, że przepowiednia "jotes25" nie potwierdza się,stabilizacja dziala (także podczas LV i filmu) i Af też bardzo ładnie chodzi. Sigma ma mniejszy obrót pierścienia AF, wydaje się że szybciej trafia w punkt wskazany na monitorze nie ma tendencji do myszkowania. Tak więc pozostaje się cieszyć, że coś dziala i nie muszę kupować drogich szkiel canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pol23
Witam ponownie, Sigma dotarła i powiem, że przepowiednia "jotes25" nie potwierdza się,stabilizacja dziala (także podczas LV i filmu) i Af też bardzo ładnie chodzi. Sigma ma mniejszy obrót pierścienia AF, wydaje się że szybciej trafia w punkt wskazany na monitorze nie ma tendencji do myszkowania. Tak więc pozostaje się cieszyć, że coś dziala i nie muszę kupować drogich szkiel canona.
To się cieszę :) A jak działa AF w LV i podczas filmowania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To się cieszę :) A jak działa AF w LV i podczas filmowania?
Z tego co zauważyłem to dziala "zaje..." porównując do mojego 6d to ogromna przepaść. Filmowanie jest bajeczne, dotykam ekranu i już nastawione, bajka.
-
Witam!
Mimo, że zaglądam tu czasami, a Canonów używam od wielu lat, to jest to mój pierwszy postu tutaj, więc dobry wieczór :)
Zastanawiam się mocno nad 80D, ale różne testy (optyczne.pl) i komentarze pod nimi nie zachęcają do jego zakupu.
Aktualnie mam 550D, z którym najczęściej używam Tamrona 17-50 2.8 SP VC. Aparat kupiłem zaraz po premierze, więc mam go już ponad 6 lat i z jednej strony trochę z nim przeżyłem, a z drugiej coraz bardziej irytują mnie jego ograniczenia.
Myślę nad 80D. Szczególnie (w porównaniu z 550D)zależy mi na:
-górnym wyświetlaczu
-bardziej szczegółowym obrazku
-szybkim i pewnym AF (!)
-dynamice tonalnej
-niskich szumach do ISO3200 włącznie
-lepszej ergonomii
-wydajnym akumulatorze
Fotografuję głównie architekturę, plenery, raczej spokojne kadry, często ciemne wnętrza, fotki nocne, statyw (urbex, itp.)
Myślałem przyszłościowo nad FF, ale mam niechęć do używek, nowe trochę kosztują, nawet dziadek 6D, z którego korzystałem i zasadniczo nie byłem zachwycony tym, co z siebie wypluwał.
Chciałbym pozostać przy APS-C, ale różne opinie o matrycy 80D mnie trochę skołowały. Miałem przez jakiś czas 70D i o ile ergonomia i szybkość AF mi się podobały, to osiągi matrycy były dla mnie na poziomie rozciągniętego 550D...
Teraz jest cashback i body byłoby za 4000, czy warto?
Na początek chciałbym zostać przy 17-50 jako główne szkło, mam nadzieję, że dobrze będzie pracować z 80D (z 70D działało szybko i pewnie).
Pozdrawiam! :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
Zastanawiam się mocno nad 80D, ale różne testy (optyczne.pl) i komentarze pod nimi nie zachęcają do jego zakupu.
...
Chciałbym pozostać przy APS-C, ale różne opinie o matrycy 80D mnie trochę skołowały.
A może zamiast czytać testy takie jak na optycznych lub co gorsze pitolenie niektórych komentatorów pod tymi testami, spróbuj ściągnąć sobie RAW-y z tego body, przy różnych ISO, różnych obiektów, wywołaj po swojemu i zobacz czy Tobie odpowiada to co zobaczysz. A jak masz już z czym porównać to decyzja urodzi się sama.
To kosztuje troszkę pracy ale nie da się tego niczym zastąpić.
-
Jeśli chodzi o matrycę z 80D to z mojego punktu widzenia jest ona przełomowa. DR jest znacznie lepszy co dla mnie ma duże znaczenie. Jeśli dla kogoś ten parametr jest nieistotny w uprawianym przez niego typie fotografii to może się okazać, że nie zauważy dużej różnicy pomiędzy obrazkiem z 80d i 550d...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
Witam!
Fotografuję głównie architekturę, plenery, raczej spokojne kadry, często ciemne wnętrza, fotki nocne, statyw (urbex, itp.)
.....
Myślałem przyszłościowo nad FF, ale mam niechęć do używek, nowe trochę kosztują, nawet dziadek 6D, z którego korzystałem i zasadniczo nie byłem zachwycony tym, co z siebie wypluwał.
Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś, radziłbym na razie się wstrzymać i odkładać pieniądze. W tej chwili nie ma korpusu w żadnym systemie, który zachwyciłby Cię tym, co wypluwa, na który jednocześnie byłoby Cię stać, ale prawdopodobnie wcześniej czy później się taki pojawi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
Witam!
Mimo, że zaglądam tu czasami, a Canonów używam od wielu lat, to jest to mój pierwszy postu tutaj, więc dobry wieczór :)
Aktualnie mam 550D, z którym najczęściej używam Tamrona 17-50 2.8 SP VC. Aparat kupiłem zaraz po premierze, więc mam go już ponad 6 lat i z jednej strony trochę z nim przeżyłem, a z drugiej coraz bardziej irytują mnie jego ograniczenia.
Myślę nad 80D. Szczególnie (w porównaniu z 550D)zależy mi na:
-górnym wyświetlaczu
-bardziej szczegółowym obrazku
-szybkim i pewnym AF (!)
-dynamice tonalnej
-niskich szumach do ISO3200 włącznie
-lepszej ergonomii
-wydajnym akumulatorze
Chciałbym pozostać przy APS-C, ale różne opinie o matrycy 80D mnie trochę skołowały. Miałem przez jakiś czas 70D i o ile ergonomia i szybkość AF mi się podobały, to osiągi matrycy były dla mnie na poziomie rozciągniętego 550D...
Teraz jest cashback i body byłoby za 4000, czy warto?
Na początek chciałbym zostać przy 17-50 jako główne szkło, mam nadzieję, że dobrze będzie pracować z 80D (z 70D działało szybko i pewnie).
Pozdrawiam! :)
architektura plenery spokojne kadry, urbex
po co co górny wyświetlacz? - akurat mam ale jest to ostatnia cecha aparatu jaka mnie interesuje
lepsza ergonomia? - do spokojnych kadrów
szybkim i pewnym AF? - że pewnym to rozumiem ale szybkim? do architektury?
dziadek 6D i nie byłeś zachwycony tym co wypluwa? 6D to aktualny korpus - ile ma lat 3? na następcę poczekasz jeszcze kilka dobrych miesięcy, jeśli nie byłeś zachwycony to obawiam się że żaden obrazek żadnego canona cię nie usatsfakcjonuje - raczej obstawiam problemy z operatorem :mrgreen: niż korpusem
raczej nic nie kupuj, albo kup jakieś dobre szkło na początek, używałem 500D w "normalnych" warunkach potrafi zrobić świetne zdjęcia - oczywiście nie ma porównania z tym co daje np. taki 6D, a trudniejszych warunkach lub np. z gęstymi filtrami na długim czasie to nie ma żadnego porównania, ale skoro 6D cię nie zachwycił to nie ma o czym pisać.
operator, szkła, korpus - mniej więcej w takiej kolejności musi być dobrze żeby zdjęcia były dobre.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
operator, szkła, korpus - mniej więcej w takiej kolejności musi być dobrze żeby zdjęcia były dobre.
Bardzo dobra sentencja, powinna być zapisana w stopce na forum CB :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Bardzo dobra sentencja, powinna być zapisana w stopce na forum CB :)
tylko kto to przeczyta ;)........
-
Jeśli od ponad 6 lat używam tego body, to wystarczająco poznałem jego możliwości. 550D na jakimkolwiek szkle wierci i wierci, a często nie łapie ostrości. Na 70D tego nie miałem (porównuję, bo to korpus bliski 80D).
Zasadniczo jestem zadowolony z tego, co daje mi 550D, ale brakuje mi paru rzeczy, chciałem zostać w systemie, a odświeżanie zacząć od body, bo podłączenie 17-50 do takiego 70D było dla mnie objawieniem.
Liczyłem na merytoryczną rozmowę nt nowej matrycy, DP, DR i sprawności nowego AF.
Ergonomia także, w czym również ma swój udział wyświetlacz górny - tak, lubię go i korzystam z niego, gdy mam możliwość. To, że sporą część fotek klepię bez pośpiechu, nie znaczy, że mam sobie wziąć teraz analoga bez TTL, światłomierz i wracać do tradycji.
6D mi się nie podobał, ale to może kwestia wywołania RAWów.
I nie czuję się dobrze z poradami typu 'operator, szkła, korpus', bo jestem tego świadom od dnia, gdy pierwszy raz miałem DSLRa w ręce... A tutaj jedynie pytam, czy warto zamienić 550D na 80D, ale nakreślam swoje wymagania, by dostac sensowne odpowiedzi :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
I nie czuję się dobrze z poradami typu 'operator, szkła, korpus', bo jestem tego świadom od dnia, gdy pierwszy raz miałem DSLRa w ręce... A tutaj jedynie pytam, czy warto zamienić 550D na 80D, ale nakreślam swoje wymagania, by dostac sensowne odpowiedzi :)
Nie obrażaj się ale dostałeś bardzo dobrą poradę. 6D nie ma AF ale na jakoś obrazka nie można w nim narzekać (i w porównaniu do 550d to gołym okiem widać podczas obróbki RAW, że jest lepszy i wygodniejszy ). Jeśli tego nie zauważyłeś to rada jest jak najbardziej ok i 80D może pod względem obrazka też rozczarować...
-
Kupilbym na Twoim miejscu nikona d7200
-
W mojej opinii nie warto.