Odp: "kolory" obiektywow?
Akustyk, Jeśli te fotografie były wywoływane w LR na tych samych parametrach to tamron wyraźnie ociepla. Lanszaftom może to pomóc ale z portretem i odcieniami skóry może być już gorzej. Oczywiście, da się to skorygować ale mając w bibliotece do obróbki kilkaset fot robionych różnymi szkłami czynność ta może być pracochłonna. Podobna sprawa jest z Takumarem multicoated, niektórzy nawet twierdzą, że zdjęcia z użyciem tego szkła mają zafarb "sików" ;)
P.S. Zazdroszczę odwiedzanych miejsc.
Cytat:
Zamieszczone przez
ArtMoon
Akustyk, Jeśli te fotografie były wywoływane w LR na tych samych parametrach to tamron wyraźnie ociepla.
no wlasnie to sa eksporty z wyzerowanymi ustawieniami, tylko podkreconymi kolorami, zeby bylo wyrazniej widac roznice.
przy czym, takie porownania sa o tyle niedoskonale, ze nie daja obrazu tego jak sie foty wywoluje i jakie sa wrazenia organoleptyczne przy korekcji WB i kontrastu juz na kompie. to trzeba samemu zrobic i wyczuc..
niemniej, moje wrazenia odnosnie Tamrona sa podobne. ociepla.
Cytat:
Zamieszczone przez
ArtMoon
Lanszaftom może to pomóc ale z portretem i odcieniami skóry może być już gorzej.
bardzo zalezy od landszaftow, tzn. konkretnej kolorystyki scenerii. z tym ze na pewno latwiej sie wywoluje poprawne choc nasycone barwy L, niz Tamrona czy Samyanga
z tym ze w przypadku akurat Tamrona 28-75 jego odwzorowanie barw jest IMHO bardzo na plus do portretu. to szklo ma znacznie mniej nasycone barwy niz 17-40 czy 24-105 i to IMHO wyglada juz na golym RAW-ie lepiej. moze nie w odniesieniu do wiernego odwzorowania kolorow skory, ale to daje ladniejsze, bardziej pastelowe barwy...
do landszaftu z kolei... ja jestem starej daty, more is more, lubie duzo koloru. no to tu bez watpienia coco-jumbo i do przodu. tylko L ewentualnie, pod wzgledem kolorystyki przynajmniej: Tokiny
Cytat:
Zamieszczone przez
ArtMoon
Oczywiście, da się to skorygować ale mając w bibliotece do obróbki kilkaset fot robionych różnymi szkłami czynność ta może być pracochłonna. Podobna sprawa jest z Takumarem multicoated, niektórzy nawet twierdzą, że zdjęcia z użyciem tego szkła mają zafarb "sików" ;)
pewnie zalezy od kopii. ja mialem taka, ze kanal niebieski nie istnial, wiec faktycznie siki na calego. ale sa Takumary "wygrzane", ktore tego problemu juz nie maja.
ojaaa... ale musztarda kolory z tego samyang'a! :shock:
takie same jak z tamronow..
kurde, a juz chcialem sobie dokupic jako UWA.
chyba jednak wroce do 17-40L, jednak co L to L
17-40L w fotografii podrozniczej czy krajobrazowej nie zawiodlo mnie ani razu, a sprzedalem tylko i wylacznie bo zbieralem do 24LII
ale cos czuje, ze stara i poczciwa 17-40L ponowniei zagosci w mojej torbie 8-)
--- Kolejny post ---
ale wpierw i tak musze sfinalizowac zakup 135L :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ale cos czuje, ze stara i poczciwa 17-40L ponowniei zagosci w mojej torbie 8-)
poczekaj na 17-40/4 IS za 1500$, wtedy ta stara wersja zrobi sie (oprocz starej i poczciwej) rowniez kultowa i tania jak barszcz ;)
17-40L IS ?
Marzenie scietej glowy :]
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
17-40L w wersji z IS-em?? Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić po co w tak szerokim szkle stabilizacja.... chyba, żeby w nocy landszafty z ręki robić? ;)
dokladnie po to wlasnie ;)
na cholere dzwigac statyw do zdjec nocnych/krajobrazowych, jak mozna czesciowo rozwiazac kwestie IS'em, a czesciowo wyzszym ISO.
jak sobie pomysle, ze mam dzwigac gdzies statyw, to odechciewa mi sie wychodzic z domu ;]
swoja droga.. Canon moglby wkoncu zrobic puszke ze stabilizacja matrycy.
uszczesliwilby tym posunieciem jakies pare milionow osob na calym swiecie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
17-40L IS ?
Marzenie scietej glowy :]
Cytat:
Zamieszczone przez
ArtMoon
17-40L w wersji z IS-em?? Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić po co w tak szerokim szkle stabilizacja.... chyba, żeby w nocy landszafty z ręki robić? ;)
podam jeden dorazny powod: zeby to szklo bylo ostre.
wyjasnienie: 99% dzisiejszych fotografow robi foty z reki i mimo bardzo wyraznych sygnalow przeciwnym z uporem maniaka uwaza wlasna reke za bog wie jak stabilna.
a niestety nowe, geste matryce, maja znacznie silniejsze wymagania co do dyscypliny robienia zdjec. i 1/20s przy niestabilizowanych 17mm to absolutnie nie jest czas
gwarantujacy nieporuszonego zdjecia. wrecz, powiedzialbym, ze pozostawia jakies 5% szans na to. bo przy 21Mpix, zeby szanse podniesc do statystycznych 95%,
powinno sie przy tych 17mm trzymac czas na poziomie 1/60 sekundy :)
szklo ze stabilizacja pozwoli tu spokojnie wyciagnac czas do nawet 1/5 sekundy (mowie o 95% pewnosci a nie kotleciarskim "jedno z 5 mi w miare ostre wyszlo").
i wtedy nagle okaze sie, ze szklo w pomiarach laboratoryjnych rownie ostre jak obecny 17-40 nonIS, wiekszosci uzytkownikow daje "zauwazalnie ostrzejsze" zdjecia.
a juz zupelnie obiektywnie: dzisiejszy 17-40 jest tanim szklem jak na katalog Canona. ta "wade" beda chcieli kiedys zlikwidowac. a jak wypuszczac nowa wersje, to juz zdecydowanie
ze stabilizacja. w kwestii optyki nie wierzylbym w cuda, ale spodziewam sie jednak lekkiej poprawy, tak zeby przy f/5.6 prawie-ekstremalne rogi osiagaly granice przyzwoitosci.
zastosowania do landszaftow: niskie kadry, do ktorych nie da sie podejsc ze statywem, fotki "przez balustrade" gdzie stabilne rozlozenie statywu jest niemozliwe...
wzglednie po prostu mozliwosc spokojnego robienia z lapy na normalnych czasach z polarem...
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
dokladnie po to wlasnie ;)
na cholere dzwigac statyw do zdjec nocnych/krajobrazowych, jak mozna czesciowo rozwiazac kwestie IS'em, a czesciowo wyzszym ISO.
jak sobie pomysle, ze mam dzwigac gdzies statyw, to odechciewa mi sie wychodzic z domu ;]
zmien statyw, albo daj mu szanse ;)
ja w plenerze praktycznie nie robie fot bez statywu. kwestia przyzwyczajenia, ale o ogromnym przelozeniu na jakosc zdjec.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
swoja droga.. Canon moglby wkoncu zrobic puszke ze stabilizacja matrycy.
uszczesliwilby tym posunieciem jakies pare milionow osob na calym swiecie :mrgreen:
Maeda-san nie bylby szczesliwy, jakby jego ksiegowi przyniesli swoje arkusze ;)
poza tym - wole fantastyczna stabilizacje 70-300L od kombinacji stabilizowana matryca + jakies 70-300 nonIS. w praktyce to beda ze 2 dzialki skutecznosci stabilizacji.
a do kompletu lepszy AF - bo nie zapominajmy, ze stabilizowana optyka oznacza takze stabilizowany obraz na czujniku AF. jak ktos sie bawil korpusami Canona/Nikona
i porownywal z Playstation... to chyba nie bedziemy kopac lezacego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Maeda-san nie bylby szczesliwy, jakby jego ksiegowi przyniesli swoje arkusze ;)
Nie byłby szczęśliwy? Nie wiem gdzie w odróżnieniu od Rosjan Japońcy wysyłają na "wczasy" osobników z takimi pomysłami ale podejrzewam że tam właśnie by wylądowali żeby jednak ponownie przemyśleć swoje idee 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie byłby szczęśliwy? Nie wiem gdzie w odróżnieniu od Rosjan Japońcy wysyłają na "wczasy" osobników z takimi pomysłami ale podejrzewam że tam właśnie by wylądowali żeby jednak ponownie przemyśleć swoje idee 8-).
do R&D dzialu Kalkulatory :D