Odp: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Bo Czechy mają trochę gdzie indziej granicę jakbyś nie zauważył
Ojej ;) :D Uważasz, że dla prawdziwych szpiegów czy innych wywrotowców ma to jakiekolwiek znaczenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
BuRton
Ojej ;) :D Uważasz, że dla prawdziwych szpiegów czy innych wywrotowców ma to jakiekolwiek znaczenie?
Tak.
To dla nich wskazówka gdzie warto być
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
Tak samo hotel ma prawo sobie ustalić taki regulamin.
Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.
nie popadajmy w obłęd z tą prywatną wlasnością - wydaje się że nie mieszkamy w hameryce (jak to u mnie na wsi mawiają) tylko w europie, jeśli fotografujesz z ulicy (znaczy stoisz w miejscu które nie należy do tej mitycznej prywatnej własności) to możesz fotografować - ochroniarz jest tyko nagabującym cię cieciorkiem - i może sobie regulamin lącznie z tabliczką ......
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tak.
To dla nich wskazówka gdzie warto być
jp
Bądź poważny :) To bat z kagańcem na zwykłych śmiertelników. Bo kiedyś bardziej uderzało to w posiadaczy fotoaparatów.
Cytat:
Zamieszczone przez
BuRton
Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego ;) :D tutaj takich idiotyzmów brak !
z ciekawostek czeskich to miałem kiedyś przypadek na morawach - wyjechałem na taką górkę z jakąś za... wielką anteną i jak to na morawach zacząłem focić okoliczne pola, znudzona małżowinka wyciągnęła leżak z bagażnika bo wiedziała że fotografowanie to czynność nudna i długa szczególnie dla postronnych - po chwili podjechała ochrona albo policja i spytała co tu robimy - "mąż fotografuje" - "a to przepraszamy pełno tu tych wariatów fotografujących pola tej wiosny", do mnie nawet nie podjechali :mrgreen: czechy piękny kraj
Ano Pane :) Jeszcze weselej mieszkać na pograniczu i czasem wielokrotnie w ciągu jednego dnia przenikać w te różne rzeczywistości :D To je krásné!
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.
Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się znalazło.
Nie jestem absolutnie żadnym fanatykiem, ale warto mieć świadomość, że nie zawsze to wszystko jest takie proste, szczególnie w naszej "fantastycznej" rzeczywistości prawnej.
Z ich terenu ok, ale nie z miejsca, które jest publiczne, tj ulica, chodnik, park. Polecam audyt obywatelski na YT, tam gościa nawet żandarmeria straszyła, ale skończyło się tylko na gadaniu. Gość może i prowokuje niektóre sytuacje, ale w teorii ma rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukas87
Z ich terenu ok, ale nie z miejsca, które jest publiczne, tj ulica, chodnik, park. Polecam audyt obywatelski na YT, tam gościa nawet żandarmeria straszyła, ale skończyło się tylko na gadaniu. Gość może i prowokuje niektóre sytuacje, ale w teorii ma rację.
Radzę dokładnie przeczytać rozporządzenie żebyś się potem nie zdziwił.
czyli dronem nad Siekierkowskim w tle z elektrownią Żerań już sobie nie polatam..
a właśnie spojrzałem na YT - masa filmów z infrastrukturą krytyczną Warszawy z ostatniego roku ;)
jaka jest egzekwowalność tej ustawy? komuś skonfiskowali już sprzęt?
A w ogóle możesz latać dronem w takiej przestrzeni (miasto, droga, most z dużym ruchem) bez zezwolenia?