Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Już widzę skuteczność przy współczesnym sprzęcie, satelitach, AI itd
    I mediach społecznosciowych.

jp
    Skuteczność będzie względem zwykłego "Kowalskiego"

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    @Bangi

Niestety już w relau miałem w związku z tym przepisem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z ochroniarzem, który usilnie udowadniał że od teraz nie można robić zdjęć przed hotelem bez zgody właściciela i zarządcy obiektu
    Na takie przypadki to zazwyczaj żadne przepisy i argumenty nie działają - w sensie, że jak trafisz na nadgorliwca, który najczęściej jednocześnie uważa się za najważniejszego i najmądrzejszego

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    @Bangi

Niestety już w relau miałem w związku z tym przepisem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z ochroniarzem, który usilnie udowadniał że od teraz nie można robić zdjęć przed hotelem bez zgody właściciela i zarządcy obiektu
    Czy ten hotel to obiekt szczególnie ważny dla bezpieczeństwa i obronności państwa?
    Czy poprosiłeś ochronę o pokazanie zgody Ministra Obrony Narodowej na umieszczenie tego znaku określonego w rozporządzeniu MON?
    Jeżeli to była samowola to za to są sankcje karne - mandat za bezprawne umieszczenie tabliczki. Mogłeś postraszyć wezwaniem policji.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Czy ten hotel to obiekt szczególnie ważny dla bezpieczeństwa i obronności państwa?
    Czy poprosiłeś ochronę o pokazanie zgody Ministra Obrony Narodowej na umieszczenie tego znaku określonego w rozporządzeniu MON?
    Jeżeli to była samowola to za to są sankcje karne - mandat za bezprawne umieszczenie tabliczki. Mogłeś postraszyć wezwaniem policji.
    Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
    Tak samo hotel ma prawo sobie ustalić taki regulamin.
    Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Tak tylko wtedy taka tabliczka to zwykłe życzenie, bez żadnej prawnej mocy sprawczej.

Coś już napisał Awatar Lukas87
    Miasto
    Warszawa

Dokładnie. Może powiesić sobie również tabliczkę, że nie można patrzeć na hotel/obiekt bez zezwolenia tylko nie ma to żadnego zastosowania. W takich przypadkach, na spokojnie, trzeba zaproponować wezwanie policji w celu wyjaśnienia. W 90% faja mięknie i odpuszczają.
    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Kiedyś próbowałem wieczorem focić rafinerię Gdańską bodaj 10 lat temu i już wówczas nie minęło 5 minut jak pojawiła się ochrona i kazała mi spadać z "terenu" rafinerii (droga dojazdowa 50 metrów dalej jest stacja benzynowa i tam już było im nie pod drodze. Ciekaw jestem co by się zadziało obecnie przy wizycie kilku foto ze statywami i dronami?

Nawiasem pisząc w necie jest zylion zdjęć rafinerii: z przodu, z boku, z drona itp https://www.google.com/search?q=rafi...dE&sclient=img
    oraz https://galeria.trojmiasto.pl/Rozswi...222,88754.html Najczęściej udokumentowany fotograficznie z ziemi i z powietrza obiekt strategiczny w 3M

BTW:
    https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...iskata-sprzetu

No i dziennik ustaw: https://dziennikustaw.gov.pl/D2025000043201.pdf

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
    Tak samo hotel ma prawo sobie ustalić taki regulamin.
    Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.
    Onegdaj robiłem na dachu galerii sesję fitness z dwoma modelkami. (jeśli nie wiecie - to generalnie w każdej galerii w środku gonią za focenie Ochroniarz przydereptał na sam koniec jak się zwijaliśmy i przekonany jestem, że się przykleił wcześniej do ekranu i nie chcąc przeszkadzać to wyszedł na sam koniec z kantorka i zapytał, czy mamy zezwolenie administratora budynku

Generalnie nie lubię się szarpać i wolę odpuścić, ale uprzednia częsta nadgorliwość może mieć teraz podstawę prawną i to jest niefajne
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-04-2025 o 18:14
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Jak łatwo teraz będzie zrobić legitymowanie i kontrolę wraz z przeglądaniem tego co mamy zapisane w smartfonie praktycznie każdemu. Wystarczy jako powód podać podejrzenie nagrywania pobliskiego chronionego obiektu.
    Wyobraźmy sobie teraz: Fotograf robi reportaż ślubny, staje na bramce zrobionej przez PSP (strażacy często sobie robią), robi zdjęcia i ucieka pod salę weselną gdzie podjeżdża Policja na bombach. Kują fotografa, spisują i po godzinie puszczają, ale zabierają sprzęt Okazuje się, że w tle był jakiś otabliczkowany obiekt i ochrona to zgłosiła. Może ta wymyślona na szybko historyjka jest zbyt kuriozalna, ale nadal możliwa. Z drugiej strony do większych głupot codziennie dochodzi.

Co teraz będzie z kamerkami w autach? Podczas przejeżdżania obok takiego obiektu muszę kamerkę wyłączyć?

To nie po to ma się immunitet?
    Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego tutaj takich idiotyzmów brak !
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego tutaj takich idiotyzmów brak !
    Bo Czechy mają trochę gdzie indziej granicę jakbyś nie zauważył

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Ten zakaz jest bez sensu, teraz łatwy do obejścia.

Byłem w wielu różnych miejscach (muzea, miejsca kultu, luksusowe sklepy, ...) gdzie obsługa pilnowala zakazu fotografowania.
    I nie miałem żadnych rozterek robiąc zdjęcia, robiłem tylko dla siebie.

Smartfon wisi na szyi/na klatce, kąt szeroki, dużo Mpix, samowyzwalacz schowany w ręku, bez zatrzymywania
    I tyle

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-04-2025 o 21:01
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Tak tylko wtedy taka tabliczka to zwykłe życzenie, bez żadnej prawnej mocy sprawczej.
    Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.

Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się znalazło.

Nie jestem absolutnie żadnym fanatykiem, ale warto mieć świadomość, że nie zawsze to wszystko jest takie proste, szczególnie w naszej "fantastycznej" rzeczywistości prawnej.

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów