Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
upewnie sie: w JPEG-ach robisz?
RAW + JPEG, bo wieść gminna niesie, że jpegi bardzo dobre. Jakoś jednak nie mogę się przekonać i nawet zdjęcia z wakacji obrabiam z RAW.
Już jestem prawie w połowie zeszłorocznego Gozo i Malty :mrgreen:
Cytat:
a co do kadrowania na zombie... cudowna sprawa do ujec makro. zwlaszcza przy prawie 40-letnich plecach juz meczonych hokejem halowym... ;)
No pewnie, czasem się przydaje. Nawet parę razy użyłem tej zaawansowanej funkcji aparatu jaką jest odchylany ekranik.
Ale to nie jest sytuacja "na zombie" o której mowa.[/quote]
Cytat:
no i to czesciowo rozwiaze problem polara. zmiana trybu pracy na M(asters) tez.
na polowki niekoniecznie...
Rozwiązuje też problem zdjęć z lampami studyjnymi lub repo wyzwalanymi radiowo.
Bezlusterkowce powstały "przed chwilą"
1. zasilanie
Mam A7R2, wożę ze sobą tylko jedną ładowarkę.
Jak jest intensywny dzień fotografowania to 2 + trochę baterii się "zużywa".
Po powrocie do hotelu, przed wyjściem na drugi dzień sprawa załatwiona
To na razie słaby punkt tej technologii choć w A9 już jest (ponoć) znacznie lepiej
2. wizjer elektroniczny
Może rzeczywiście dla kogoś sprawa filtrów to wada/niedogodność ale widać duży postęp w tym podzespole.
Jeśli będzie taka "wolna" użytkowników to problem na pewno zostanie rozwiązany
Mam przekonanie że za 2 - 4 lata nie będziemy nawet pamiętali o tych subiektywnych wadach.
jp
jp,
Ja nie robiłem za i przeciw porównania canona i sony aby przekonać, że jakieś rzeczy są w sony które przeważają za tym, żeby kupić sonkę a canona sprzedać. Dla mnie podkreślam dla mnie najważniejszym parametrem oceny jest jakość i dokładność zdjęcia. Jestem w stanie przeboleć wiele głupich a wręcz idiotycznych rozwiązań w korpusie, jeśli jakość rozumiana przez: ostrość, AF celuje tam gdzie chcę, w miarę niski szum do iso 800, doskonały detal, nienaganny kolor i brak drażliwych niedokładności zdjęć: aberacja itp... jest perfekcyjna. Zapomniałem dopisać do listy, ale powiem to teraz, że przed zakupem Sonki rozpatrywałem jeszcze 2 puszki. Średnioformatowy Pentax 645D oraz Z. Nawet mam z nich jeszcze testowe zdjęcia to może podrzucę, ale gwarantuję, że nic istotnego nam nie umknęło. Ah macałem jeszcze Canona 5Ds - nawet mi się podobał... ale zaporowa cena mnie odstraszyła.
Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem. Być może wrócę do Canona, ale bezlusterkowego, jak trochę ogarną technologię, ale jak czytam, że Sony już zaraz ma wypuszczać a7R3 z 80Mpix, to po tym co na razie widziałem na A7R, Canon odpływa w siną dal...
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam przekonanie że za 2 - 4 lata nie będziemy nawet pamiętali o tych subiektywnych wadach.
Zapewne ze względu na te subiektywne wady powstają wynalazki typu:
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
RAW + JPEG, bo wieść gminna niesie, że jpegi bardzo dobre. Jakoś jednak nie mogę się przekonać i nawet zdjęcia z wakacji obrabiam z RAW.
Już jestem prawie w połowie zeszłorocznego Gozo i Malty :mrgreen:
no... tak duzo ich nawaliles, jak jakis niedzielny pstrykacz? :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
az mi sie przypomnialo: "ale zaj* zegarek! no, tylko baterie ciezkie"
Zegarek : Najśmieszniejsze żarty, dowcipy i kawały Najśmieszniejsze żarty, dowcipy i kawały
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
jp,
Ja nie robiłem za i przeciw porównania canona i sony aby przekonać, że jakieś rzeczy są w sony które przeważają za tym, żeby kupić sonkę a canona sprzedać. Dla mnie podkreślam dla mnie najważniejszym parametrem oceny jest jakość i dokładność zdjęcia. Jestem w stanie przeboleć wiele głupich a wręcz idiotycznych rozwiązań w korpusie, jeśli jakość rozumiana przez: ostrość, AF celuje tam gdzie chcę, w miarę niski szum do iso 800, doskonały detal, nienaganny kolor i brak drażliwych niedokładności zdjęć: aberacja itp... jest perfekcyjna. Zapomniałem dopisać do listy, ale powiem to teraz, że przed zakupem Sonki rozpatrywałem jeszcze 2 puszki. Średnioformatowy Pentax 645D oraz Z. Nawet mam z nich jeszcze testowe zdjęcia to może podrzucę, ale gwarantuję, że nic istotnego nam nie umknęło. Ah macałem jeszcze Canona 5Ds - nawet mi się podobał... ale zaporowa cena mnie odstraszyła.
Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem. Być może wrócę do Canona, ale bezlusterkowego, jak trochę ogarną technologię, ale jak czytam, że Sony już zaraz ma wypuszczać a7R3 z 80Mpix, to po tym co na razie widziałem na A7R, Canon odpływa w siną dal...
Nie chciałbym tutaj powielać (dosyć emocjonalnej i trochę mało merytorycznej) dyskusji o wynikach testów DxO z zakładki
//sprzęt fotograficzny innych firm/sony A9
dotyczących body oraz obiektywów w kontekście jakości otrzymywanych z tych zestawów zdjęć. Jedną z badanych cech jest ostrość (np. #169)
Z przetestowanych do tej pory 11311 zestawów najlepszą ostrość można uzyskać na zdjęciach wykonanych obiektywem Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM podpiętym do EOS 5DS R , SonyFE 85mm F1.4 GM podpietym do A7R2 oraz Carl Zeiss Apo Sonnat 2/135 ZE podpietym do EOS 5DS R
Gdybyś potrzebował wsparcia
jan.pawlak@onet.pl
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mam zamiar założyć wątek "Pożegnanie z Sony po roku" :lol:
Więc zachowajcie jeszcze trochę sił na dyskusję ;)
Myślę, że na to sił nigdy nie zabraknie :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no... tak duzo ich nawaliles, jak jakis niedzielny pstrykacz? :lol:
Nie, nie... 600-700 gdzieś, jak na dwa tygodnie to chyba nie jakoś specjalnie dużo.
Po prostu taki mam zapał do obróbki, nie mówiąc już o czasie i dwóch przeszkadzaczach plątających się wiecznie pod nogami ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no to chyba na slepo focisz jesli to jest prawda :) zgaduje, ze cos innego chciales wyrazic...
Chodziło o podgląd po zrobieniu zdjęcia.
Robie tylko w RAWach i wywołuję w LR, ale wolę gdy obróbki jest mniej niż więcej i dlatego to co się da wolę osiągnąć na etapie robienia zdjęcia - chociażby po to, aby selekcja była łatwiejsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Z przetestowanych do tej pory 11311 zestawów najlepszą ostrość można uzyskać na zdjęciach wykonanych obiektywem Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM podpiętym do EOS 5DS R , SonyFE 85mm F1.4 GM podpietym do A7R2 oraz Carl Zeiss Apo Sonnat 2/135 ZE podpietym do EOS 5DS R
I naprawdę wierzysz w te testy? Uważasz, że sony 85 1.4 G na a7r będzie ostrzejszy niż Otus, Batis 25 lub sigma 85 Art na tym samym body bo DXO tak napisało ? A co jeśli zrobię zdjęcie 5dsr na ISO 6400 z ręki na 1/80 a fuji na iso 400 na 1/160 podobną ogniskową( ekwiwalent). To które zdjęcie będzie ostrzejsze ? Jeszcze ten 5dsr, wiadomo, że matryce N i S rozwalają Canona na łopatki, a tu nagle co, cud?