Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wg mnie to S35, C 85, C 135, 70-200 i nic więcej nie potrzeba
zalezy jak kto foci, widzisz dla mnie 85mm w zupełności wystarczy jako najdłuższe szkło podczas dnia ślubnego. Zauważyłem jednak że coraz więcej imprez na 35mm potrafi sprawić lekki kłopot i jednak ciut szerzej by się przydało. 24mm sigmy wyglada fajnie ale to kolejne szkło, kolejne zmienianie obiektywów podczas pracy, więc ten nowy S24-35 to fajna alternatywa, bo poniekąt pokrywa nam dwie bardzo fajneogniskowe, a drugie szkło mozna wziąć 50/1,4 albo pracować nawet na 50/1,8 sam mam 1,8 i nie specjalnie myslalem ozmianie na ten jaśniejszy model.
Z innej beczki jest pytanie tego typu. Czy kolega nie myslał żeby w tych 10 tys kupić drugie body, wziać stałki i pracopwać na dwa aparaty? Moze kolega ma backup ale napisał, wtedy luz, jeżeli nie ma to proponuje rozważyć zakpu dodatkowego body dla tego typu imprez
Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem :) Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Kupilem Canon 24-70mm f/2.8L II + 50mm f/1.8 STM
Doskonały wybór! Zwłaszcza TEN zoom. STM nie raz Cię zawiedzie kiedy AF w ciemności będzie potrzebny, ale ze wspomaganiem lampą jakoś dasz radę, bo w sumie nie masz wyjścia ;) A za tą kasę to najlepszy wybór. Następny krok to wymiana 50 1.8 STM na 35mm f/2 IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem :) Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.
moderacja powinna to dużymi literami umiescic w naglowku działu slubnego, tak zeby kazdy poczatkujący (i nie tylko) slubniak to przeczytał. BRAWO.
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
zalezy jak kto foci, widzisz dla mnie 85mm w zupełności wystarczy jako najdłuższe szkło podczas dnia ślubnego. Zauważyłem jednak że coraz więcej imprez na 35mm potrafi sprawić lekki kłopot i jednak ciut szerzej by się przydało. 24mm sigmy wyglada fajnie ale to kolejne szkło, kolejne zmienianie obiektywów podczas pracy, więc ten nowy S24-35 to fajna alternatywa, bo poniekąt pokrywa nam dwie bardzo fajneogniskowe, a drugie szkło mozna wziąć 50/1,4 albo pracować nawet na 50/1,8 sam mam 1,8 i nie specjalnie myslalem ozmianie na ten jaśniejszy model.
Z innej beczki jest pytanie tego typu. Czy kolega nie myslał żeby w tych 10 tys kupić drugie body, wziać stałki i pracopwać na dwa aparaty? Moze kolega ma backup ale napisał, wtedy luz, jeżeli nie ma to proponuje rozważyć zakpu dodatkowego body dla tego typu imprez
Poza 6d mam 550d z założonym 50mm 1.8 więc powinno mi to wystarczyć. Ile ma kosztować ta nowa Sigma?
Może mnie zjedziecie ale w podbramkowych momentach typu zdjęcie grupowe, zakładam kit 17-55 bo nie miałem innej alternatywy hehe :p
Cytat:
Zamieszczone przez
msgraf
Poza 6d mam 550d z założonym 50mm 1.8 więc powinno mi to wystarczyć. Ile ma kosztować ta nowa Sigma?
Może mnie zjedziecie ale w podbramkowych momentach typu zdjęcie grupowe, zakładam kit 17-55 bo nie miałem innej alternatywy hehe :p
jezeli pracujesz na 1 body i chcesz zeby tak zostało to spoko, ale komfort pracy na 2 aparatach znacznie wiekszy w moim odczuciu. Druga rzeczto jakie 17-55 ty zakładasz do FF?
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
jezeli pracujesz na 1 body i chcesz zeby tak zostało to spoko, ale komfort pracy na 2 aparatach znacznie wiekszy w moim odczuciu. Druga rzeczto jakie 17-55 ty zakładasz do FF?
Przecież napisałem, że mam 6D i 550D ;-)
6D mam od kilku dni, więc 17-55 zakładałem na 550D, dlatego teraz szukam szkieł pod pełną klatkę ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą)
Albo sytuacja w kościele gdzie młodzi siedzą tak blisko, że między nimi, a podwyższeniem jest ok 1 metra odległości - niczym powyżej 24 nie da się rady - to jest dopiero masakra kiedy masz problem z objęciem młodych siedzących przed ołtarzem. 35 nic by się nie zrobiło.
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Albo sytuacja w kościele gdzie młodzi siedzą tak blisko, że między nimi, a podwyższeniem jest ok 1 metra odległości - niczym powyżej 24 nie da się rady - to jest dopiero masakra kiedy masz problem z objęciem młodych siedzących przed ołtarzem. 35 nic by się nie zrobiło.
Trzeba podkreśić ze każdy z nas fotografuje indywidualnie i zdjecia młodych siedzących i patrzących w obiektyw nie jest tzw "must be" , ja np nie robie takich i jakos tez nigdy o to nie prosił ani nie dopominał się. Najważniejsza jest świadomość kadrów które chcemy wykonywać i tyle a kupowanie szkła pod 1 zdjęcie (w teori) mija sie z celem :)
35 mm wystarcza Wam do fotografowania wesela (głównie taniec) ?
Wiadomo, że każdy ma swoje metody i kadry, ale mam małe obawy, że jednak może być delikatnie za ciasno..
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Trzeba podkreśić ze każdy z nas fotografuje indywidualnie i zdjecia młodych siedzących i patrzących w obiektyw nie jest tzw "must be" , ja np nie robie takich i jakos tez nigdy o to nie prosił ani nie dopominał się. Najważniejsza jest świadomość kadrów które chcemy wykonywać i tyle a kupowanie szkła pod 1 zdjęcie (w teori) mija sie z celem :)
To nie jest kwestia jednego zdjęcia z przodu ale i zdjęć z boku, ukosa czy jakie tam kadry lubisz - opisałem sytuację jakie się zdarzają i bez szerokiego konta sobie nie poradzisz. Uważam tylko, że coś szerokiego typu 24 i szerzej jest niezbędne do ślubów i nie mówię tu o kilku kadrach - są sytuacje, że dasz **** bo dalej nie odejdziesz w tył.