Ja proponuję godzinę 14:30.
Wersja do druku
Ja proponuję godzinę 14:30.
ok, ja będę, chyba żeby pogoda jakoś specjalnie nie dopisała...
mój nr 603 727 758, jakby się coś działo, bo samej to mnie się nie będzie chciało wspinać ;)
Nie bardzo wiem gdzie jest wejście na cmentarz, ale rozumiem, że punktem docelowym jest kopiec kraka - postaram się dotrzeć przed 15. Mój nr 606 754 223
tylko prognozy pogody wyglądają coraz mnie zachęcająco ;) byle nie padało
Co Wy, nie pracujecie?!
Sami bezrobotni :)
Robert to ja mam pytanko do Ciebie z innej beczki. Przymierzałem się do zakupu Canona 85 f/1.8 pod kątem portretów. Wprawdzie myślałem też nad 50 f/1.4 bo szersza i bardziej uniwersalna. Dziś jednak miałem okazję postrzelać z Canona 70-200 f/4L IS. Przyznam otwarcie że wprost sie zakochałem w tym szkiełku. Niestety jednak 15 minut obcowania nie daje mi możliwości oceny bez emocji :D Jak Ci się to szkło sprawuje. Jakieś wady faktycznie przeszkadzające ? Pytam bo jeśli podzielasz moje odczucia to wole dozbierać te 500 zł i właśnie jego kupić. Nie pisz tylko proszę, że to zależy ode mnie jak mi on pasuje, czy mi wystarcza zasięg itd bo nie mam możliwości porównania go do czegoś innego. Obecnie mam kita 17-85 więc sam wiesz, że wszystko jest lepsze :D Co Ty o nim sądzisz - co sądzicie o nim wszyscy posiadacze ? Piszę do Roberta bo tylko u niego w podpisie widziałem to szkło ;)
Dokladajac 500zl to starczy na wersje bez stabilizacji. ta z IS jest troche droższa.
70-200 f/4L IS na pewno pozostanie u mnie na dłużej. Jedno z moich ulubionych szkieł, solidnie wykonany. Polecam, pod warunkiem że wystarczy Ci światło 4. Wersja IS kosztuje więcej niż 500 zł dopłaty. W tym zakresie ogniskowych stabilizacja dużo pomaga, działa skutecznie.
85 do cropa trochę za wąski. Moim zdaniem 50 będzie lepszym rozwiązaniem. Poczytaj wątki w dziale obiektywy.
Przepraszam rozpędziłem się :D Miałem na myśli Canona EF 70-200 mm f/4L USM. W chwili obecnej można go kupić na alledrogo za 2 tys + przesyłka - no chyba że odbiór osobisty. Właśnie tak sądziłem, że "85" będzie zbyt wąska. "50" niby bardziej uniwersalna ale....sam już nie wiem co myśleć. Miałem to cudo przez chwile i naprawde zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Jeszcze co do "50". Naprawde poczytałem już chyba wszystko co możliwe. Obawiam sie jednak, że na początek przygody z fotografią stałka może nie być dobrym wyborem. Dlatego też jakiś zoom biorę pod uwagę. A że nie ma sensu kupować takowego za 700 zł to patrzę troszke do przodu. Bardzo podoba mi sie fotografia portretowa i stąd pomysły z 85 i 50. Jednak możliwości jakie daje zoom też dają sporo do myślenia. Właśnie patrzę ile kosztuje wersja ze stabilizacją..... 4 tys... Jasny Antoś :D Toż to drugie tyle. Jak już to napewno kupię tą bez stabilizacji + statyw i będzie dobrze tylko uciążliwie ;)
WhiteWolf, zamiast pogrążać się w dylematach, lepiej przyjdź na któryś plener, sporo osób ma te szkła, więc będziesz mógł sobie potestować. Mi np bardzo odpowiada ogniskowa 85mm na cropie.
A co do dzisiejszego spotkania, to wyglądam przez okno i widzę mleko :) Jakby się poprawiło, to będe się z Wami łączył telefonicznie. moj numer 790 726 737
Miałem byc na plenerku 2 tyg temu - na nocnych światełkach na cmentarzu ale mnie angina dorwała :/ Ten tydzień pracuje od 13-22 więc nie bardzo mam jak przyjść - chyba że sobota lub niedziela - zależy od pogody.
proponuję przełożyć spotkanie, widoczność kiepska, a na słońce to chyba nie ma co liczyć :)
no i znowu wróciła angielska pogoda do Krakowa :(
Dobra będę zgadywał :
Sigma 70-200 mm F/2.8 APO EX DG HSM MACRO II
czy
Sigma 70-200 2.8 APO EX DG HSM II
Jeśli mam być szczery to nie bardzo wiem czym one się różnią poza ceną :) Pierwsza ok 2100 a druga ok 3600....
Yoshitaka to któa masz ? :roll:
On ma białą Elę, trochę ciężką, ale za to ładnie rysuje ;)
Cholera dlaczego te szkła są takie drogie co ? Z jednej strony chciałbym Canon'a 70-200 F/4 L USM bo jest świetna. Z drugiej jednak zastanawiam się nad kupieniem np C 50 f/1.4 i do tego jakiegoś tańszego zoomu. Szkoda mi na początek wywalić 2 tys na samego Canona 70-200 choć to świetne szkło. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie kupienie właśnie "50" i czegoś jeszcze np Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM. Chciałbym się zmieścić w kwocie ok 2 tys. W sumie za tą kwote kupiłbym te 2 szkła i mam "niby" portretówkę - taką bardziej uniwersalną i jako takiego zooma. Wiem, że zabraknie czegoś szerokiego ale nie da rady kupić 3 szkieł :) Ciężka sprawa....
A może 70-200/4 + 50/1.8? Jak się postarasz lub rozejrzysz za używaną 50 to zmieścisz się spokojnie w 2500 zł...
WhiteWolf
ja bym poszedł w 50 f1,4
a jeśli chodzi o coś dłuższego i niekoniecznie jasnego to:
EF-s Canon 55-250 IS (jeśli może być EF-s)
EF Tamron 70-300 USD VC
a wpada ktoś na plenery ze szkłem 24-70 2.8 ? potrzebuję go porównać z pewnym innym szkiełkiem.. (kwestia zrobienia 5 zdjęć :) )
Raczej nikt nie ma.
Pójdź na studencką 6 do sklepu to popstrykasz do woli.
Ostatnio stało im to szkło na półce.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To nie szkła są drogie tylko w Polsce zarobki do bani.
Poza tym kasa jaką się wyłoży za L akuratnie w tym przypadku cieszy jakością obrazka.
IMHO nie ma co na siłę kupować maksymalnej ilości szkła pod budżet, tylko wybrać jedno dobre i ciułać na drugie.
...tak, ta ELKA jest bardzo ciężka...po 40 minutach focenia będziesz czuł ukłucia pod lewym żebrem...zadyszkę i inne dziwne rzeczy będą się z Tobą działy..proponuję rozgrzewkę na siłce ....noooo, ale jak już się przyzwyczaisz docenisz jej zalety....ostrzy bez zarzutu....ja zaczynałam od 50tki 1.8 za 4 stówki, poniżej przykład fotki zrobionej przy ISO 400 w świetle dziennym w pomieszczeniu, z małym podrasowaniem tylko w DPP:
No nic. Dzięuję Wam za opinie i pomoc. Macie racje, że lepiej kupić 1 dobre szkło i zbierać na drugie. Jednak budżet jaki mam pozwoli mi zakupić 2 szkła. Jedno CANON EF 50 mm f/1.4 USM. Dużo poczytałem i jednak jest spora różnica w "50" pomiędzy 1.4 a 1.8. To szkiełko kupię napewno. Troszkę grosza zostanie i kupię na początek Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM - jeśli o zoomy chodzi. Podobno jest niezłe - jedynie przy 300mm ma jakieś tam niedociągnięcia. Nie kosztuje dużo więc stwierdziłem, że za te pieniądze sprawdzę jak mi takie odległości podchodzą. Jeśli będzie ok - to za jakiś czas....pewnie dłuższy kupię coś sensowniejszego. Jedyny mankament tego zooma to to, że podobno tak jak wszystkie Canony w plastikowej obudowie ma po jakimś czasie problemy z luzami a co za tym idzie utratą jakości. Wiecie coś o tym ?
A na chwilę obecną - no może za miesiąc już - wystarczą mi mój kitek 17-85 i ta piękna "50". Raz jeszcze dziękuję. Mam nadzieję, że na najbliższym plenerku już się spotkamy. Dość, że będę miał okazję poznać takich maniaków to jeszcze czegoś się nauczę o szkiełkach ;)
Pozdrawiam.
Mam nadzieję, że nie zdubluje postów. Pomyliłem się :D Zamiast Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM miało być CANON EF 100-300 f/4,5-5,6 USM. I tak problem luzów pozostaje :D
Jak poczekasz to jak wróci wkrótce mój Tamron 100-300 do mnie to będę mógł ci pożyczyć do zabawy.
Ela, nie strasz chłopaka. Jakoś daję radę a i siłownia z takim szkłem za darmo jest :mrgreen:
Jedyna wada tego szkła to wymiary i przez to ciężko robić foty z ukrycia w tłumie, bo ludzie reagują tak jak na widok armaty w ich stronę skierowanej.
....70-200 C 2.8, to naprawdę dobre szkło i wagą nie można się zniechęcać....:)
WhiteWolf
Mam 50/1.4-najczesciej uzywane,70-200/2.8-rownie czesto oraz 85/1.8 b.rzadko.Chcesz mozemy sie kiedys spiknac to sobie popstrykasz.
Tu mam z 50/1.4
http://www.flickr.com/photos/55667156@N02/5176337118/
Dane masz w exifie.
Wielkie dzięki za chęć udostępnienia szkiełek - napewno je "obadam" przy najbliższej okazji. Co do C 70-200 2.8 to wszędzie to szkło chwalą i nie ukrywam, że sam chciałbym takie mieć... Cena jednak na chwile obecną jest dla mnie zaporowa. Dlatego też napewno zrobię tak jak pisałem wyżej - najpierw 50 1.4 a następnie 100-300. 50 napewno będzie używana bardzo często a chce sprawdzić jak będą mi "leżały" takie zoomy. Na takim tańszym sie nauczę a za ten czas może uzbieram na taką eLeczkę :)
PS. Kiedy planujecie jakiś plenerek ? Mam nadzieję, że się dopasuje bo w piątek idę na nockę do pracy - od 18 do 6 rano, sobota wolna i w niedziele od 21 - 7 rano ( cały tydzień ).
A tak sobie jeszczepomyślałem. Jakby zapowiadali łądną pogodę to może wybierzemy się gdzieś dalej. Ja też dysponuje autkiem więc nie będzie problemów. A pomyślałem, żeby zebrać się baaaardzo wcześnie rano i pojechać np do Zakopanego a tam wybrać się do Doliny Pięciu Stawów - albo w jakieś inne miejsce. Wycieczka byłaby naprawde fajna a pasowałoby się wyrobić przed śniegiem bo wtedy się już tam nie dostaniemy :D
Ja jak pisałem wyżej - odpadam. Od niedzieli mam cały tydzień nocek w pracy 21-7 więc nie ma szans niestety. Biednemu zawsze wiatr w oczy i wiaderko piachu....:roll:
Ja jestem chetny na poniedziałek/wtorek przyszłego tygodnia, jak również jestem chetny w tym tygodniu, nawet dzisiaj w dzień, lub wieczorem. tel 790 726 737
Bardzo chętnie piszę się na wyjazd w Tatry w poniedziałek przed świtem :).
Witam, wtrącę swoje 3 grosze. Posiadam i z chęcią podzielę się na jakimś spotkaniu 24-70, a przy okazji złożyło się, że kumpel ma na zbyciu 70-200 f4 IS, praktycznie nieużywaną. (pewnie niedługo pojawi się na giełdzie) Aktualnie trzyma mnie przeziębienie (jest w końcu czas na wywołanie zdjęć z pleneru) ale na przyszły tydzień może znajdę jakiś wolny wieczór.
EDIT: To ja jeszcze dorzucę w końcu kilka zdjęć z pleneru z 1 listopada. Ogólnie rzecz biorąc, jestem średnio zadowolony, jakoś nie miałem weny tego dnia.
1.
2.
3.
4.
5.
canis_lupus: dobry pomysł z tym foceniem. Jest ktoś jeszcze chętny??
Mi teoretycznie termin pasuje, jaka miejscówka?
No to proponuję wtorek, tak żeby nie było od razu po weekendzie.
Bez względu na pogodę - knajpa na Kazimierzu (do ustalenia) o 18:30. Ci co mogą to wcześniej na plener.
Ja jestem do 20 w pracy, ale z chęcią później dołączę.
A nie może to być w weekend? :(
Dla mnie weekend też możliwy jeżeli będą chętni.
ja chętnie, postaram się dostosować do dnia i godziny :)
W weekend na pewno Katia nie będzie mogła