to nie ma takiego pisania! Koniec imprezy, dobranoc!
MSPANC
Wersja do druku
Już dzisiaj.
OK, sam jestem gorącym "promotorem" 18-200VR czy 15-85IS, ale musisz pamiętać, że każdy kij ma dwa końce. Przykład: Kielce, większość nie chce startować w konkursach bo po co...
Tak, dokładnie. Jest czas na forum i onan i jest czas na zdjęcia.
W zasadzie MZ 85L to takie szkło, które nie wymaga/samo sobie robi PP.
No mi te z Miami się bardzo podobają, choć ja zostawiłbym flasha w torbie, ale generalnie do klubowych klimatów bajka. Imho o tyle większa im ostrzejsza na krawędziach, przy f/1.4-2.0.
A do zdjęć ślubnych to ja bym jednak wolał 35mm
Ktorys news dotyczacy 16-35 zapowiedzial ze jest to poczatek serii budzetowych f4. Doczekamy sie odpowiednika 24-105 i 70-200?
Jesli tak to zrobi sie ciekawie, mnie do canona ciagnely wlasnie f4L-ki
Hmm Kielce kojarzą mi się z artursem. Stopke ma fajną, a zdjęcia gdzieś można zobaczyć? Bo stopka nie rysuje mi obrazów niestety...
Ja nie mówie, że onan jest zły. Ale litości :) Przecież normalnym, że skoro Nikkor w końcu wypuszcza po 100 latach swoje 24/1.4 to musi być lepsze niż coś co zostało zaprojektowane dużo wcześniej. Choćby dlatego, że w pewien sposób można korzystać z doświadczenia. Zdziwiłbym się, gdyby to szkło było gorsze od 24II, bo to znaczy że przez 2 lata (czy kiedy to szkło wyszło), nie potrafili dobić do wzorca...
PP to Piękny Portret? Bo mi się kojarzy z Piekielnie Powolny ;)
Ano właśnie! Troche rozmyślałem sobie o tym. O co chodzi z tą ogniskową 24mm. Bo jakoś mam wrażenie, że to ani nie szeroko, ani w sam raz. Używając 16-35 robie część zdjęć na 24mm, ale zdecywanie większość to 35mm lub 16/20mm.
I właśnie do tego dąże. Gdyby w Canonie był 35II i 24I tylko, to wszyscy uważaliby że 35L ma idealną ogniskową do ślubów, ale że tabele pokazują przewage 24II nad 35I to wszyscy uważają, że to właśnie 24mm robi robote. I to jest smutne, bo zdecydowanie jestem zdania że obiektyw powinno się dobierać (zwłaszcza stałke) w pierwszej kolejności uwzględniając ogniskową i światło. Później można myśleć o rogach, af, konstrukcji, szczelności, wadze itd. Bo to dodatki, które nie rysują światłem (wspomniałem o rogach? :D)..
Max 3 tys.. taka powinna być cena na polski rynek. Ale pewnie po pierwszym miesiącu sprzedaży stanie na 3990zł
To jest dość ciekawy komentarz z CR:
Cytat:
Zamieszczone przez Gareth Cooper
Nowości Nikona świetne, ze specyfikacji oba lensy przewyższają odpowiedniki Canona (ceną też). Mnie się stabilizacja w N16-35 bardzo podoba, a to że statyw jest od VRa lepszy to niczego nie zmienia, lepszy VR niż nic.
Ciekaw jestem jak winietuje N24/1.4, jeśli mniej niż 24L to Canon powinien się schować ze wstydu.
35L II pewnie jeszcze w tym roku, lekki spadek ceny 24L II też, w końcu dla niektórych to szkło było powodem wyboru całego systemu.
Padł też kolejny mit o niemożliwości zrobienia takiego szkła z powodu mniejszego bagnetu. Jak widać, w niczym to nie przeszkadza. Jeśli da się zrobić 24/1.4 to także i 50/1.0 i 85/1.2
IMHO za dużo trzeba kontrolować przerysowania przy 24mm na FF przy ludziach. A street to ludzie i szybkie strzały. 35mm lub 50mm panie ;)
Zresztą, popatrz na zdjęcia miclesa ze streetu. Te robione na UWA są paskudne w większości. Te robione 28mm zdecydowanie lepsze.
Coś Cie tutaj powaliło? Ostrość na 995px to można wiesz co zrobić...IMHO te zdjęcia nic nie mówią o tym szkle..Cytat:
Zamieszczone przez spuki
najlepsze premiery u Nikona od paru lat...
Czacha Ty lepiej idź na ulice, bo co jak co, zawsze lubiałem przeglądać street w Twoim wykonaniu :) A licze, że comeback na forum oznacza i powrót do aktywności fotograficznej ;)
haha ;) Dopiero teraz zrozumiałem, że można było to inaczej odebrać niż jak to spoon przedstawił. Wybacz spuki, jeżeli inaczej to zrozumiałeś ;)Cytat:
chyba chodzilo o "powalilo na kolana", tylko wyszlo dwuznacznie
Spoko, przeprosiny przyjęte :) Na drugi raz precyzuj co powaliło ludzi i na co ;) Jajka wyszły :lol:
Jestem swiadomy, że sample tej rozdzielczości nie są w stanie do końca pokazać czy szkło jest ostre czy nie. Widać jednak, że szkiełgo daje radę :) Trza się zastanowić nad dokupieniem nikona w segmencie UWA i WA :)
Taaa, już to widzę... w taki mróz to Panasy zamarzają.. :mrgreen:
a serio - ciekawe jak będzie to śmigać.. pewnie u Grześka niedługo pod ladą będzie
No bo tu wiadomo kto wygra zanim konkurs ogłoszą ;)
Hmm.. muszę na jakiś etat w promocji Kielc się załapać skoro Kielce kojarzą się ze mną :mrgreen: - coś tam jest na forum np.: http://www.canon-board.info/showthre...arturs&page=14
stopkę mam słabą, za to wszystkie szkiełka które bym chciał to właśnie u Pawła Gietrzy zapinałem ;) - tyle że teraz złośliwie ma tylko kompakta i dlatego ma dużo czasu na dpr i inne fora, za 2-3 miesiące pewnie z d3 i tymi nowymi szkłami wyskoczy i pozamiata wszystkich ;)
Walczysz z wiatrakami, forum jest od tego by się wybrandzlować wykresami a nie zdjęcia robić;).
Btw - nikonowi musi się pupa palić że w końcu puścili jasne 24...
Aż takiego ciśnienia na razie nie mam. W Canonie 16-35II aż tak bardzo mnie nie zachwyca. Po podpięciu 14/2,8L II stwierdziłem, że dla 2mm szerzej oraz utraty zakresu, który czasem mi się przydaje, nie będę opróżniał portwela.
Widzę, że wypuszczenie przez nikona 24/1,4 jest dość sprytnym zabiegiem. Wielu ludzi dla tego szkła zostało w Canonie. Teraz, jeśli będzie ono minimum tak dobre jak 24LII podbiją sprzedaż korpusów w segmencie FX i przygarną do siebie kolejną część rynku.
Niezły zabieg martekindody... :mrgreen:
Cofnijmy się do roku ztcp 2005: dano nam 5D, podnieta na maxa Jarków wszelkiej maści, wreszcie 35=35, 1.4= plastic'ha, itd. 12 MPx nie było uważane za low-res...
... jest 2010 rok, mamy 21 MPx, zero perspektyw na 12 MPx w nowym Digic'u i tu jest Nikon, ma 24/1.4, śmieszny 35/1.8FX, 85/1.4 i te szkła DC, oraz korpusy gdzie auto iso działa w M (zero stresu o ekspozycję, imho bajka), jest nowoczesne 12 MPx i absurdalne acz skuteczne ISO.
Proszę mi wytłumaczyć trzy rzeczy:
1. dlaczego nie dobili Canona wypuszczając obok 24/1.4 35/1.4 i/lub 135/2VR
2. jakie odbitki (cm) żądają młodzi, że te 12 MPx to za mało, jednocześnie co praktykowano w czasach dominacji 5D w podobnych sytuacjach.
3. dlaczego nie dual-system setup:
a) Canon: 50-85-100-135L
b) Nikon: 24-35
No ja też , ja też :-D.
Może tak może nie . Pamiętać wszak należy, że ten segment rynku to zupełny margines. Więc albo jest tak, że mimo dotychczasowych premier nic im nie drgnęło, a przynajmniej nie na tyle ile się spodziewali (i to jest próba ratunku) albo właśnie drgnęło i próbują to jakoś utrwalić. Pewnie zresztą 35/1.4 też się pojawi.
Co do drugiego szkła to nie wiem dla kogo ono jest ale litości nie porównujmy go z 17-40, bo cena to prawie połowa, wielkość też.
Nie wiem dla kogo jest to szkło ale marzenia o budżetowym zoomie dla mas o stałym świetle i o przyzwoitej budowie moim zdaniem w żółtym obozie pozostaną póki co niespełnione.
Do tego dochodzi jeszcze dla mnie taki drobiazg, że zakres ogniskowych eLki ledwo się nadaje do cropa (chodzi o długi koniec) jako zoom podstawowy. Koniec ogniskowych na 35mm powoduje, że to szkło byłoby zupełnie pozbawione cech jakiejkolwiek uniwersalności. Być może jednak to tylko takie moje skrzywienie.
Pewien jestem natomiast, że to nie jest i nie będzie odpowiednik eLki i nie spełni też jej roli. Jeśli Nikon tak sobie wyobraża serię F4 to pozostaje mi tylko współczuć.
Nihil novi, nic się nie zmieni - ceny nawet nie drgną - takie są moje przewidywania.
Żeby canon w rewanżu nie wyskoczył z kolejnym produktem odstawiając ich na innym polu. W ten sposób nie generują sobie wzajemnie kosztów badań i wprowadzania nowych zabawek.
Zwykle kotlety lądują w 20x30. Ale jest grupa klientów, którzy potrzebują zdecydowanie większych druków czy naświetleń. Za czasów pierwszego 5D musiałeś wypożyczać średniaka, płacić za skanowanie itp. Teraz zwykle obrazek z 5DII wystarcza.
Brzmi świetnie, ale:
a) niekompatybilne oświetlenie, 4 flashe to już nie dwa.
b) przyzwyczajenia i wygoda. W wygodnej pracy trzeba się naprawdę długo przyzwyczajać, żeby odruchowo operować parametrami, kierunkiem wkręcania szkła czy guzikologią. Brak autoiso to pikuś.
http://nikonrumors.com/2010/02/11/ni...f4g-ed-vr.aspx - póki co VR znaczy tutaj Virtual Reality ;)
17-40/4 z takim światłem bez ISa i marnym zakresem i tak się nie nadaje na żaden obiektyw standardowy do cropa.
N16-35/4 VR tak samo, jak również nie nadaje się do reporterki na FF bo za ciemny. To idealne szkło stworzone do wnętrz i krajobrazu tyle że na razie ma absurdalną cenę.
Tu by można polemizować. Oczywiście gdy na zdjęciu mamy ruch, to odpada. Ale reporterka to także np dość statyczna ceremonia ślubna (i nie tylko).
1. Obiektyw może złapac więcej zastanego niż szkło 1.4 ! (o ile ma to deklarowane 4 EV skuteczności) dając przy tym większą GO, co dla jednych jest zaletą, a dla innych wadą.
2. Poniżej 24 mm nie ma bardzo jasnych szkieł, więc w zakresie 16-23 mm króluje pod kątem ilości złapania zastanego.
3. Dużo zastanego łapią tylko te super jasne szkła, a to oznacza stałki. Niektórzy lubią wygode zoomów, a chcą miec max zastanego. Czyli - VR (IS).
Ja tam widzę sporo chętnych na te szkło.
4. Co do GO oczywiście są różne podejścia. Ale na 1.4 powinny pracować osoby ze sporym doświadczeniem, artyści. A mając przysłonę 4 ma się bufor bezpieczeństwa, że sie trafi z ogniskowaniem. To też ważne (np slub ciężko powtórzyć).
Jednym słowem super, że jest alternatywa. A jak kto chce to prosze - 24/1.4.
Z naciskiem na funeralną chyba. Poza tym 4EV licząc od 1/15s., to chyba nie do końca możliwe.
Dziękuję, ale obecną alternatywę trochę ciężko jest podłączyć do nikona. Taak, wiem, BĘDZIECIE mieli, ale na razie to raczej d.. blada.
No co, jak będą mieli, to będą się wozić, na razie można ich sprowadzić na właściwe miejsce :mrgreen:
Przy ogniskowych 16-35mm czas przy którym można zrobić zdjęcie "z ręki" i tak jest już dosyć długi, najczęściej zbyt długi to fotografowania nawet spokojnie idących ludzi.
Głębia ostrości f/2.8 a f/4 przy takim zakresie ogniskowych jest praktycznie nierozróżnialna przy obiektach oddalonych o kilka metrów i 2.8 daje również komfort dużej głębi ostrości.
Wiecie jakie będzie na żółtym forum święto jak ten obiektyw doczeka sie premiery? :D Dobrze ze jakiś czas potem publikują ceny to ostudzi trochę emocje. Ale myślę ze będzie w granicach 6tys ;)
Zrobi się naprawdę ciekawie. Do tego zapowiedzi nowej linii obiektywów f4.
No no w końcu nikon się chyba bierze do roboty.
Ja tak czasem tęsknym wzrokiem patrze na zdjęcia całego systemu obiektywów nikona z lat wstecz gdzie jeszcze wszystko było na śrubokręt..
Niech jeszcze machną własną fabrykę do produkcji cmosów i możemy się przesiadać;).
n24 1.4 sprawił ze powoli zaczynam sie zastanawiać nad zmiana systemu...
no cóż canon traci sukcesywnie swoja przewagę nad nikon...
... a na dodatek jeszcze "5D Mk III z bagnetem F" w drodze: http://nikonrumors.com/2010/02/13/ta...n-cameras.aspx ;)
Ja porównywałem 16-35/4 VR do szkiełka 1,4, a nie 2.8.
GO na 1,4 a 4 jest już dość znacząco różna.
Od jakiegoś szkła 2,8 ten zoomik o jasności 4, ale z VR wpuszcza o 3 EV więcej zastanego!!! więc bez zastanowienia ja bym wybierał własnie VR, tym bardziej, że jak piszesz 2.8 to niewiele mniejsza GO.
Grunt to mieć wybór, każdy weźmie co woli (o ile tylko kasy starczy :) )
http://nikonrumors.com/2010/02/16/ni...lerometer.aspx
Z włączoną stabilizacją kręciłby się wolniej? ;)
USA, 01.03.2010 - 27.03.2010
70-200mm with any SLR - $400.00 instant rebate
24-70mm with any SLR - $300 instant rebate
18-200mm VRII with any SLR - $250.00 instant rebate
24-120mm with any SLR - $200.00 instant rebate
Było. Wszelkie prognozy sprzedaży dslr na rok 2009 wzięły w łeb, bo pojawił się PEN z braćmi oraz Brygada Kryzys. Wszyscy są do tyłu i wypychają na maxa wszystko z magazynów, bo jak pewnie słusznie zakładają to nowe coś (Nikon EVIL) zje sprzedaż D3000 a wiadomo, że każdy będzie brał D3000 do szkła a potem ibej/FM.