Odezwij się do forumowych foto tipów np. nowarta. Kupiłem od niego 85L 500 zł taniej niż w najtańszym sklepie, obiektyw oczywiście nowy i z gwarancją.
Wersja do druku
Odezwij się do forumowych foto tipów np. nowarta. Kupiłem od niego 85L 500 zł taniej niż w najtańszym sklepie, obiektyw oczywiście nowy i z gwarancją.
Oczywiscie ze dobrze, bo wiedza co pisza, z wlasnego doswiadczenia.
Jesli masz 2 body, to odpusc sobie zoomy, zwlaszcza 24-70mm, to juz jednak stary lens i widac braki, poza tym trzeba szukac dobrego egzemplaza.
Jesli koniecznie musisz miec jakis zoom to 16-35 bedzie dobrym wyborem, na 5D II bedzie to juz bardzo szeroko, a wysokie iso piatki bedzie pomocne w ciemnych sytuacjach. Do kompletu 50 1.4 + 85 1.8, backup 40D i masz juz przyzwoity zestaw, pamietaj ze 85 na crpoie da ok 135, piekna ogniskowa do portretow.
Pozdrawiam.
A ja myślałem, że profesjonalizm w tej branży to kilkadziesiąt porządnych kadrów a tu mowa co niektórych o tysiącach ....
sądzę, że nie rozwinie bo:
a/ nie miał tego szkła wcale w rękach,
b/ trafił na rozjechany egzemplarz.
To bardzo dobre szkło. Zarówno optyczne jak i mechanicznie. Nie rozlatuje się masowo jak analogiczny ultrahipernanokrystalicznosoniczny Nikkor :)
Coraz częściej powtarzam, iż zdumiony jestem tą wszechobecną pogonią za jak największą rozdzielczością i nowościami - zwłaszcza w czasach, gdy znakomita większość odbiorców ogląda fotografie na ekranach monitorów/telewizorów lub na odbitkach nie przekraczających 20x30cm... aa tak, wiem, dziś każdy cropuje i ostrość zawsze się przyda ;)
Widocznie wszystko już zostało napisane... jakby nie patrzeć ponad 570 stron ;)
Dużo małych kart - zabezpieczenie na wypadek awarii. I zgrywanie w czasie wesela (niekoniecznie na laptop, ale np. bank pamięci) też nie jest głupią sprawą, bo robimy sobie backup (zdjęcia oczywiście zostają na karcie).
A 50d, gdzie rawy to 18-20mb wychodzi zazwyczaj poniżej 10GB materiału (ponad 700 ujęć, razem z dublami, etc.), z czego klienci dostają ok. 300.
Osobiście mam 3x4GB + 3x2GB, czyli spory zapas.
No i kolejna ważna sprawa, o której już wspomniano - baterie - dwie w gripie zazwyczaj wystarczają, choć parę razy musiałem zmieniać, więc 3 baterie to minimum i ładowarka w torbie (jakby, któraś padła). No i baterie do lampy - dwa komplety zazwyczaj wystarczają, ale nigdy nie wiadomo gdzie trafisz i jak będzie trzeba błyskać, więc trzeci komplet również mile widziany.
Mówisz, że masz 30d ? Więc możesz spróbować mojego pomysłu :) - na 5d stałka, a na cropie dajemy jakiegoś uniwersalnego zooma, np. taki tani i dobry tamron 17-50 f/2.8, który przyda się w sytuacjach, gdzie 'machnąłeś' się z ogniskową stałki jaka będzie potrzebna.
nowart, zachowaj sarkazm dla innych, to czy mam(mialem to szklo) to juz nie powinno Cie interesoac, w innym przypadku bym nie pisal, moj egzempaz jest dobry mechanicznie i ostry, jednak nie dorownuje szklom staloogniskowym, i to jest niestety prawda potwierdzona przez wiele osob z ogromnym dorobkiem w tej branzy. Nie bawie sie w wojny systemowe, jednak fakt faktem, nikorr 24-70 jest o niebo lepszy od eLki. Nawet nie chodzi tu o pogon za nowinka, ale o wygode pracy, jaka daje nam pewny focus i swiatlo w stalkach, a sa sytuacje kiedy niestety tego nam bardzo potrzeba.
Czesc. A ja mam pytanie co dokupic, w zasadzie bedzie to wielka zmaina.
Mamteraz:
500D
50mm 1.4
85mm 1.8
szeroki zoom
Chce:
5d/5dII
24mm L
35mm L
inna jasna dluga stalka...?
pytanie czy warto kupowac tak bliskie ogniskowe? to ponoc tylko jeden krok (24 i 35)
zostawiam wszystko co mam i na dwa aparaty bede mial zapiete rozne obiektywy,
np w razie kupna 24L bedzie on na 5d, a 85 powedruje na 500D.
a moze 14 i 35? ;/
Ktos cos potrafi poradzic?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam, ze chce kupic aparat i 2 obiektywy w cenie ok 5000zl (wiadomo dotacja) to mnie ogranicza. Prosze o porade co nabyc do mojego skromnego zestawu.....
Na początek nie ma sensu kupować 24L i 35L na raz. Kup jedno z nich i do tego coś szerokiego (17-40?) bo długie widzę że już masz..