robertskc7
a jakie trzeba ustawić parametry aby zablokować ostrość na obiekcie potem przekadrować, a AF będzie trzymał ostrość na pierwotnym obiekcie
Wersja do druku
Jeśli ... w uchwycie na pasku od plecaka Peak Design .. znaczy Capture to mam pytanie, po jakim czasie "naumiałeś się" wsadzać aparat do uchwytu bez patrzenia/po ciemku ?.
Też teraz używam 2 Capture, jeden na plecaku a drugi przy pasku spodni, przypiete "na stałe"
Zrezygnowałem z paska na szyję, miałem "stary" pasek przez ramię BlackRapid, odciąłem w nim sprzączkę i w jej miejsce dałem zaczep PeakDesign a do aparatu przypiąłem klips PeakDesign.
Aparat "zawsze" jest przypięty do BlackRapid, łatwość fotografowania i bezpieczeństwo a wsadzam do któregoś Capture gdy noszę/nie fotografuję (jestem z plecakiem lub bez plecaka)
jp
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem R-ki, ale mam problem gdyż nie mogę znaleźć w menu funkcji "timer interwałowy". Funkcje tę dotychczas używałem do robienia zdjęć szlaków gwiazd. Czy może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Instrukcja obsługi EOS R str. 224 Nagrywanie filmów proklatkowych. Tam jest możliwość ustawienia ilości zdjęć, odstępu czasowego ich wykonania i ekspozycji, tylko w formacie 16:9.
No widzisz. Opinia i to często osób, które są stronnicze jest ważniejsza od faktów. Ucieknę od walki Canon - Sony, celowo by pokazać siłę stereotypów. Otóż coraz więcej kupuje Nikony Z i są .. zachwyceni. Wszystkim. Kupują Z jako drugie body, albo i wracają od Sony do Nikona. DR jak w Sony albo i lepszy, wysokie ISO lepsze, wizjer elektroniczny wiele lepszy w Nikonie (przeskoczyli Sony juz w pierwszym modelu bezlustra), od wersji 2.01 AF świetny, Nikkory F z przejściówką śmigają czasami lepiej niz na lustrzance, ba, używają ludzie przejściówek z Sony E na Nikon F i te szkła na Nikonie Z pracują i to dobrze (poza Samyangami, jak sie okazuje).
Cichy własnie zamienił Sony na Nikona Z. Bo do Z podepnie wszystko, także szkła Sony, a do Sony nie podepnie szkieł Nikkor Z.
Aha - Sony ma przewagę w sprawności działania eyefocus. Tyle zostało im z przewag. Na razie.
Czy ktoś tu w ogóle myślał o Nikonie? Pewnie nikt. Nikona zhejtowano, bije się tylko Canon z Sony. Marketingowo Nikon leży. A sprzęt ma (zawsze miał) fajny. Canon nie ma takiej lustrzanki FF jak D850 ani cropowej jak D500. Parametry matrycy (DR), szybkostrzelność, AF, szerokie rozłożenie pól AF itd itd - Canon tego nie oferuje.
Więc ja namieszam, nie myślcie o (bezlustrze) Sony, pomyślcie o Nikonie. Szkła od Canona z bagnetem EF działają, jest stabilizacja matrycy, duże DR, szkła natywne - najpierw takie dla ludzi - 1.8 i 4.0, w planach szkła 1.2
Niech Nikon się tylko jakoś marketingowo ogarnie.
Ja postanowiłem odżałować na C1.. Jakoś nie umialem przywyknac do mysli o subskrybcji i dożywotniej zaleznosci od dostępu. Workflow nie co inny i niezbyt początkowo wygodny, ale mega się zaskoczyłem, o ile mniej roboty jest z fotkami (w porównaniu do LR4). Po eksporcie z C1 fotosy są gotowe. Wczesniej, po eksporcie z LR, musiałem sobie je jeszcze przepuścić przez automat resize'ująco-wygladzająco-wyostrzający żebym był zadowolony. Kilka niedociągnięć w nim jest, ale nie dotyczą one wołania RAW.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Ważne że jest konkurencja bo bez tego nie mielibyśmy tych obniżek jakie mają miejsce ostatnio.
R-ki używam dopiero od 4 dni, więc moja opinia jest pisana "na świeżo" - zrobiłem dopiero około 200 zdjęć, wszystkie w raczej trudnych warunkach, ISO 3200 - 12 800.
Przesiadłem się z 5DmkII na EOS R i różnica jest kosmiczna.
Mam wrażenie, że z dnia na dzień moje zdjęcia są w 80%-90% trafione, kolory są lepsze, szumy na iso 6400 w pełni akceptowalne, a radość z robienia zdjęć jest taka jakiej dawno już nie miałem :)
Długo zastanawiałem się czy zostać w C, czy przejść na inny system - postawiłem na R i nie żałuję. "Broniłem się" też przed bezlusterkowcem i widzę, że nie miało to sensu.
Jak dla mnie (amatora) R jest świetnym body - zdecydowana większość zdjęć nie wymaga dubli (w 5DmkII leciałem serią, żeby przynajmniej jedno z serii zdjęć na dużej diurze było trafione), i jakoś sporo mniej czasu poświęcam na obróbkę w LR. :)
Z konkurencji się cieszę, bo aparat dało się kupić poniżej 8k, i to nie wliczając cashbacka od Canona.
Z drogich obiektywów RF też jestem całkiem zadowolony, bo liczę (nawinie) na spadek cen używanych stałek L na bagnecie EF :D
Takie są fakty, 5 lat tworzone portfelami/ocenami ludzi.
Załącznik 3399
Sadzisz więc że najgorszy wynik i największy trend spadkowy ( z około 1250 na 350 czyli ponad 3,5 razy) Nikona to tylko sprawa złego marketingu ?
U Canona ów spadek to tylko (około) 2 razy więc gdyby Nikon miał marketing Canona to by było znacznie lepiej niż u Sony ?
Chyba jesteś (podświadomym/ukrytym ?) fanem Nikona.
Liczą się fakty a nie wnioskowanie życzeniowe
jp
To jakbyś opisał moją historię. Współpraca z obiektywami EF bez zarzutu. Nawet EF 85 f/1.8 trafia pewnie przy słabym oświetleniu. 1,3 roczny syn ostry prawie na każdym zdjęciu a potrafi być bardzo ruchliwy. Wizjer elektroniczny daje radę, fotografuję w okularach.
Przy okazji od dzisiaj jest nowe firmware: 1.6.0.
Jacek coś wspominał o świetnym Af w nikonnach, to tu mamy nieco inne zdanie. 6.40
https://www.youtube.com/watch?v=Y22VPblxWjs
Druga wersja oprogramowania totalnie odmieniła AF. Opinia (stereotyp) powstał gdy wypuszczono modele na rynek. Czyli z wersją 1.0
Nawet nie słucham co tam mówi yutuber, bo mam swoje zdanie na temat ludzi produkujących masowo filmy. Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi. Sprzęt wpierw trzeba poznać. Eyefocus w nikonie potrafi się gubić i wyraźnie napisałem, że ta funkcja jest gorsza niż w Sony. Mam nadzieję, że tak jest tylko na razie i kolejny model Z-ki będzie pod tym względem lepszy.
Choćby ten kipon https://www.nikoneye.com/first-image...focus-adapter/
A masz Zetkę ? Pytam, bo takie "Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi" i następnie pisanie, że coś jest lepsze lub gorsze jak się nie mm sprzętu, którym się regularnie foci jest własnie takim "Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi"
Tak czy siak ( odnośnie tematu Canon EOS R - dyskusja ogólna. ) po update 1.4 w R gościu z filmiku stwierdził, że funkcja eyeAF jest niemal na poziomie sony i tym samym lepsza od nikona Z - który się "gubi" Wg jego opinii popartej praktycznymi testami a gościu wyraźne zaznacza, że pracuje na soniaczach.
Jacek_Z dziękuję za info. Próbowałem szukać w polskiej dystrybucji ale jakoś nie znajduję.
Na razie jakoś dziwny. Te przyciski wiadomo, że nie to co prostota i jasność wszystkiego jak w 5D. Te pokrętło pod kciuk bardzo niewygodne i jedną ręką nie do obsłużenia. Czemu po lewej stronie zmarnowali wspaniałe pokrętło tylko na funkcje ON/OFF i nie dodali MODE: M,TV, AV itd. Czekam na grip meike, uchwyt nieco wyższy będzie idealny.
Też byłem zdecydowany na 5D IV ale w końcu wybór padł na R. Przeważyło AF (śledzenie oczu po aktualizacji 1.4.0), ruchomy wyświetlacz i niższa cena. To czego mi najbardziej brakuje to dłuższy czas pracy baterii.
Szczerze pisząc, nie rozumiem tego, że niektórych odstrasza przed zakupem sprzętu inna "filozofia" sterowania. Miałem 550d, 60d, 7dmk1, 6, 6d2 i teraz R i generalnie nigdy nie miałem problemów z szybkim przestawieniem się na nowe. Być może wynika to jakieś indywidualne predyspozycje, że ja ogólnie tego typu kwestie ogarniam bardzo szybko.
Ta taka mityczność przepaści w ergonomii między różnymi systemami ;)
Przeskoczyłem z nikona na sony (które to miało być kalekie w tej materii) i przestawiłem się bardzo łatwo.
Jezu, ale macie jakiś ból duszy czy co?
Po prostu - chciałem pracować w identycznej guzikologii i tyle. Żadnej mitycznej ergonomii czy jej braku. A może wręcz ta guzikologia nie jest ergonomiczna, ale mi leży i koniec. Czy ja gdzie piszę, że obsługa R jest gorsza czy be?
Mój wybór obsługi plus konieczność stosowania przejściówki do każdego z posiadanych słoików EF zdecydowała o wyborze tego a nie innego aparatu. A finalnie najważniejsze jest to, ze ja jestem z tego zadowolony.
Jak mi się odwidzi, kupię co innego. I tez rozdzierania szat nie będzie.
przestawic sie mozna na wszystko i dzieki temu ze czlowiek jest inteligentna istota, zrobi to szybko .
ale zeby zmienic zwykly tryb naswietlania w 5-kach wystarczy jeden ruch pokretlem o kilka stopni , w R musisz wykonach tych ruchow kilka .
Podstawowe funkcje winny byc osiagalne w pierszym poziomie dostepnosci , w R ce sa w drugim lub trzecim a i kolkiem trzeba sie nakrecic.
Zupelnie horrendalna sytuacja - patrzysz we wzernik , a wczesniej otwierasz monitorek by palcami lewej dloni przesuznac pole AF i nastawic o. Oczywiscie sa tez inne opcje , ale ta jest w zasadzie ta , z ktorej canona jest dumny i dla ktorej zrezygnowal z joystika.
Jak napisalem gdzies wczesniej - ten aparat laczy wspaniale wielolelnie doswiadczenie Canona z pomyslami dzieci neostrady.
Kazdy z producentow w przeszlosci miewal takie dziwne konstrukcje , te zaliczam do dziwnych.
Juz nie mowie , ze byloby milo , gdyby obsluga obu systmow - dslr i R byly zblizone , gdyz to pozwoliloby na przyjemniejsza praca oboma systemami. FV niczego nie zalatawia , ostatecznie od dawna istnieje P , ktore Jest jeszcze latwiejsze w obsludze i prowadzi do tego samego wyniku- czyli prawidlowej ekspozycji.
Ogolnie - swietny aparat z dostatecznymi glupotami aby miec prawo nie kupic.
@chester_jds mój post był tylko nawiązaniem do Twojego; absolutnie nic osobistego. Wątek o ergonomii przy zmianie puszek pojawia się dość często. Nie tylko zresztą w kontekście R.
Co dokładnie masz na myśli? W R zmiana trybu pracy aparatu, czy korekcja naświetlania, też odbywa się jednym ruchem. Właściwie dokładnie analogicznie, jak w 5-tkach. Tylko kółka inne i w trochę innych miejscach.
W pierwszej chwili najbardziej bałem się braku joysticka, ale stwierdzam, że mazanie palcem po ekranie, z okiem przy wizjerze, jest bardziej precyzyjne, niż 'dżoj'.
nie horrendalna to sytuacja - aby sciagnac af na srodek wciskasz przycisk "kosz" , ktory znajduje sie w dolnym prawym rogu obudowy , czyli pod zadnym z palcow ? Konieczna jest ekwilibrystyka.
Canon znakomicie wie jak pozycjonowac przyciski by byly w razie potrzeby dostepne pod palcem.
Akurat w tym modelu odszedl pod tym wzgledem od znakomitych rozwiazan.
Swietny Korpus , swietny wziernik , swietny AF , dobra matryca i idiotyczna guzikologa.
Aparat projektowany niechybnie przez tych co sie wychowali na komorkach - byc moze w nadziei , ze skoro obsluga podobna do komorkowej to sie lepiej sprzeda ?
Nie - Taki aparat kupuje sie wlasnie dlatego ze jest inny od komorki , w przeciwnym wypadku mozna posluzyc sie od razu komorka i z zakupu zrezygnowac .
Jedny ML na rynku bez IBIS ( wsrod domowych aparatow dla fotografii zaangazowanej).
na pewno kosz nie jest pod kciukiem.
pod kciukiem sa pasek , kolko, AF on , * i lupa.
zeby kciukiem z okiem przy wzierniku obsluzyc przycisk "kosz" nalezy obrocic cala dlon.
Chyba, ze jestem wadliwie zbudowany , ale nosze zwykle rekawiczki z seryjnej produkcji a kciuk ma skierowany ku gorze .
Załącznik 3440
Czy ktoś używal jakiegoś adaptera na obiektywy Leica M? Ma jakieś doświadczenia.
Na rynku od 12-100$ - w zasadzie 4 konstrukcje
https://pl.aliexpress.com/item/4000224082618.html
https://pl.aliexpress.com/item/32951536171.html
https://pl.aliexpress.com/item/32954762857.html
https://pl.aliexpress.com/item/33037364008.html
ten za 100$ daje możliwość odsunięcia szkła aby uzyskać większe powiększenie.
https://pl.aliexpress.com/item/4000311710978.html
@Bechamot pisząc pod kciukiem to może był zbyt duży skrót myślowy; generlanie chodziło mi o to, że w moim przypadku kosz bez żadnych problemów obsługuję kciukiem i nie uważam tego za żadną ekwilibrystykę.
Dla amatora ustawienia R wydają się bardziej przyjazne niż 5-tek.
Zdarza mi się przez miesiąc nie dotykać R bo używam M50 a tam jest inaczej.
Sterowanie R jest na tyle przejrzyste, że łatwo sobie wszystko przypomnieć.
Tryb Fv, ustawianie pola AF na ekranie, nawet ten gładzik bardzo mi pasuje. No i zasłonka przed matrycą.
Włączanie kółkiem wydaje się stratą miejsca.
Dorzucę swoje trzy grosze w kwestii obsługi R.
Ogólne wrażenie całkiem pozytywne, a z rzeczy o które ludzie się "czepiają"...
Gładzik jak gładzik. Nie wadzi, ale zwykłym kółkiem działałbym tak samo - nie mam adaptera z pierścieniem, więc ustawiłem tam sobie zmianę ISO (szybciej/sprawniej niż M-Fn). Wcześniej miałem tam ustawione powiększenie obrazu, tego do kółka raczej nie dałoby się przypisać - więc z odpowiednim adapterem/RFami przydatne narzędzie.
Ten nieszczęsny kosz :) Mi osobiście jakoś bardzo to nie przeszkadza, ale wciska mi się go najtrudniej ze wszystkich przycisków - jest jakoś głębiej osadzony/ma większy skok? Jeszcze nie przyglądałem się temu bliżej.
Obsługa AF... Ekranik - super. Jednak zazwyczaj (w 80D) mam "schowany", w bezlustrze z racji EVF jego odwracanie jest zasadniczo zbyteczne (w lustrze choćby zmiana WB była bez tego zwyczajnie niemożliwa) - dlatego sympatycznie byłoby mieć inne opcje. Niekoniecznie joy :) I tu przechodzimy do kolejnego "problemu" (chyba że to ja muszę jeszcze znaleźć jakąś opcję) - czemu "kółko" wokół Set/Q jest bezużyteczne? Samo z siebie nic nie robi, trzeba wcisnąć lupkę żeby zmieniać nim punkty, ale wtedy już można użyć kółek. Jeszcze rozumiałbym jakby miało inną funkcję, ale tak jak jest - bez sensu.
tak chwalony tryb Fv nie jest niczym nowem.
ja to mialem juz 25-30 lat temu nikonie f401 , tyle ze latwiej dostepne , gdyz wprost na pokretlach przyslony ( pierscien na obiektywie o ile pamietam) i czasow.
Bardzo logiczne , przejrzyste , ale okazalo sie w praktyce jednak b. uciazliwe od kola PASM. Jednak przestaw bylo wiecej, krecenia wiecej. Dla czasuA i przyslony A mamy w ogole tryb A , wiec to nic szczegolniego.
Ja niestety bardzo czesto przerzucam pomiedzy trybami naswietlenia i jest mi wazny sposob dostepu.
Ale generalnie nie bardzo rozumiem filozofie canona , dlaczego zdecydowali sie na tak odmienna koncepcje obslugi aparatu , co b. utrudnia poslugiwanie sie i dslr i ml , a kompatybilna optyka wlasnie to umozliwia - nie trzeba dublowac optyki.
Fatalnie pracuje sie dwoma roznymi systmami . Jeszcze pare lat temu mialem o N i C - nie da sie. Nie tylko ze inny kierunek zakladania/zdejmowania obiektywow , ale podwojna optyka , podwojne Software itd ip , dosc szybko pozbylem sie drugiego systemu.
Dla mnie waznym jest aby nie zajmowac sie obsluga aparatu a skoncentrowac sie na zdjeciu.
Zanim biore aparat do oczu wszystko jest nastawione , tylko wyzwolenie migawki - jedynie AF wymaga czesto przestawienie z aparatem u oczu. Nie znosze grzebania w paracie przy oczach , ale jesli taka koniecznosc zajdzie , to musi byc to mozliwe natychmiast.
Canon pod tym wzgledem byl przykladowy .
Nie wiem który z podlinkowanych przez Ciebie adapterów sprawdzi się najlepiej, natomiast wiem że przy podpinaniu obiektywów Leica M pod R-kę występuje "excessive color shift" oraz "corner smear".
Dzieje się tak na pewno w przypadku obiektywów o ogniskowych 35mm i krótszych. Im dłuższa ogniskowa tym problem może się zmniejszać - "The "color shift" in the in 50mm, but is not expressed clearly as 35mm, but it is a fact."
Dlaczego tak się dzieje?
https://www.dpreview.com/forums/post/61857261
Jak sobie poradzić z tym problemem?
https://lavidaleica.com/content/usin...correct-images
Można też oczywiście ograniczyć się do robienia wyłącznie czarno-białych zdjęć.
Cała moja wiedza wraz z cytatami pochodzi z https://www.dpreview.com/forums/post/61826473 gdzie można sobie obejrzeć kilka przykładowych zdjęć z kombinacji R-ka plus obiektywy Leica M.
Facet używał adaptera "Made in China. Adapter SHOTEN/GABALE ~ 53$ (eBay)".
https://www.ebay.com/sch/i.html?_fro...acat=0&_sop=15
https://www.ebay.com/sch/i.html?_fro...acat=0&_sop=15
https://www.dpreview.com/forums/post/61857261
Wygląda na to, iż największą zasługę w pozbawianiu tych wad mają matryce w aparatach Sony A7III/A7RIII.Cytat:
I was interested to know how well Leica m lenses can be adapted on Canon EOS R body and was curious about the Canon EOS R sensor glass stack thickness and found the answer here, https://petapixel.com/2018/10/24/can...de-the-camera/
"The internal low-pass filter and the dust reduction system glass combined had a thickness of about 1.6mm".
Comparing with Sony's A7 series which has a thickness of 1.8mm, we know the first and second generation A7 series cameras suffered the color shift/corner smear issue when adapting wide angle range finder lenses. The third generation has greatly reduced the color shift problem with BSI design, but corner smear of wide angle seems to still remain. So For Canon EOS R, with 1.6mm glass stack thickness and without BSI technology, it might not be a surprise to see the same issue. But thanks for the testing! This is the first report I saw on adapting Leica M lens on Canon EOS R.
https://www.dpreview.com/forums/post/61826473
Autor tego wątku który wspomniał o "excessive color shift", wspomniał o nim podczas używania obiektywu Leica Summilux-M 35mm f/1.4 FLE, który to obiektyw z tego co widzę jest najnowszym modelem obiektywu o tej ogniskowej z mocowaniem Leica M https://www.overgaard.dk/leica_lens_compendium.html
Tu w tym miejscu powinniśmy chyba zakończyć naszą słowną przepychankę, bo nie wiem czy szwayko posiada R-kę oraz jakieś obiektywy z mocowaniem Leica M. My się tu będziemy produkować, facet machnie ręką na temat a na nam czas ucieknie a jak sam wiesz czas to pieniądz.