Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
We havenât been able to nail down cost in the United States, but we expect it to be between $3200-$3500 body only. We do know that the body will cost north of $4200 in Canada.
Read more: EOS 5D Mark IV
5dmk3 kosztuje 2,6 $
wiec w sumie taka cena jak poprzednika na poczatku
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Mówcie sobie co chcecie, ale ja bym kupił budżetową wersję nowej 5-tki z matrycą z mk1. Bez kozery mogę stwierdzić, że miałem z tamtego aparatu najbardziej soczyste obrazki.
matryca z 5d z dobrym afem i lv to chyba marzenie niejednego canoniarza :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W UK strasza tym paskiem juz od dluzszego czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
matryca z 5d z dobrym afem i lv to chyba marzenie niejednego canoniarza :mrgreen:
Problem nie w genialności matrycy z 5D, która dla mnie była nieakceptowalna z racji braku detalu ale w niezrozumiałym podejściu Canona do kwestii nasycenia barw.
W końcu za to właśnie wszyscy lubią 5D.
Poczynając od 5DII zaczęły się wymoczkowate kolory w światłach i cieniach. Nie wiem czy to kwestia matryc czy też oprogramowania. Jak dotąd jakie takie nasycenie prezentuje 5DS ale do matryc Sony to jeszcze daleko. Światła nadal bezbarwne, bez potencjału.
Dla landszafciarzy Fuji Velvia była ideałem pięknej kolorystyki pomimo tragicznie małego DR (może 5-6 EV). Canon daje jakąś niby neutralną kolorystykę ale do krajobrazu to się praktycznie nie nadaje. Nowe 5DIV pewnie nic tu nie wniesie ale problem jest widoczny gołym okiem.
Na fotoblogii cos napisali o nowej piątce, są zdjęcia. Canon EOS 5D Mark IV â peĹna specyfikacja i zdjÄcia produktowe wyciekĹy do interntetu | Fotoblogia.pl
Przyznam, że mi kombinacja 30 Mpx i 7 fps bardzo podchodzi. Wolałbym oczywiście jeszcze więcej fps, ale nie kosztem mniejszej ilości Mpx.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Mówcie sobie co chcecie, ale ja bym kupił budżetową wersję nowej 5-tki z matrycą z mk1. Bez kozery mogę stwierdzić, że miałem z tamtego aparatu najbardziej soczyste obrazki.
Dlatego do dziś mam ten aparat. Robie plenery
Ta cena 3800 Eur to jakiś mocno ponury żart. Jak tak dalej pójdzie to zamówię sobie jakiegoś Nikona ze 105/1.4 :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ta cena 3800 Eur to jakiś mocno ponury żart. Jak tak dalej pójdzie to zamówię sobie jakiegoś Nikona ze 105/1.4 :/
Ale będziesz wtedy passe. Na olimpiadzie tylko leszcze chodzą z Nikonami :-)
Idąc tą drogą Canon nowego 6dII w przyszłym roku wstawi w cenie Nikona d750.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Problem nie w genialności matrycy z 5D, która dla mnie była nieakceptowalna z racji braku detalu ale w niezrozumiałym podejściu Canona do kwestii nasycenia barw.
Poczynając od 5DII zaczęły się wymoczkowate kolory w światłach i cieniach. Nie wiem czy to kwestia matryc czy też oprogramowania. Jak dotąd jakie takie nasycenie prezentuje 5DS ale do matryc Sony to jeszcze daleko. Światła nadal bezbarwne, bez potencjału.
Dla landszafciarzy Fuji Velvia była ideałem pięknej kolorystyki pomimo tragicznie małego DR (może 5-6 EV). Canon daje jakąś niby neutralną kolorystykę ale do krajobrazu to się praktycznie nie nadaje. Nowe 5DIV pewnie nic tu nie wniesie ale problem jest widoczny gołym okiem.
Problem w tym że to o czym piszesz to wyłącznie opinie, a nie obiektywne prawdy. Znam wiele osób dla których sprawy mają się zgoła inaczej ale nie sądzę żeby był jakikolwiek sens w dyskusji o gustach 8-).
Pomijam kwestie osób biegłych w obróbce raw-ów, które potrafią wycisnąć z nich praktycznie co chcą.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
nie zgadzam sie o tyle, ze ja nie widze jakies wielkiej roznicy w kolorystyce 5D mkI a mkII.
widze niemala pomiedzy 5D mkII a 6D. ten drugi korpus IMHO duzo lepiej reaguje na nasycanie barw czy podnoszenie kontrastow.
co do roznicy w detalach - dla mnie ilosc detalu w 5D mkI nie jest wielkim problemem. ogladajac zdjecia z roznych aparatow na monitorze 4K (po eksporcie do tej rozdzielczosci!) widze podobny poziom szczegolow miedzy 6D a 5DmkII. i tylko nieco mniejszy z 5D mkI - bo to wbrew pozorom nie jest gigantyczna roznica. de facto to fotki z 5D mkI wydaja sie bardziej szczegolowe niz z Fuji X-E1 (16Mpix), choc tu czescia problemu moze byc demozaikowanie przez Lightrooma. Spadek to ja widze dopiero przy Panasoniku LX100, ktory de facto tez ma 12Mpix ale jednak na znacznie mniejszej matrycy.
ogladajac ta sama scene sfocona 5D mkI i 5D mkII na 100% widac roznice w szczegolowosci. tylko to sie potem nie przeklada na wyglad foty przeskalowanej do ekranu 4K, na ktorym, naprawde, widac na raz na jednym zdjeciu zarabista ilosc detali. ja nie mam dla siebie zastosowan, gdzie potrzebowalbym ze zdjecia wiecej wyciagnac. to wzorowe, pocztowkowe 4K (o pieknych kontrastach i kolorach) to i tak jest gigantyczna jakosc w porownaniu z nawet lepszymi zdjeciami spotykanymi w zyciu. nawet dobrej jakosci gazety czy albumy foto nie zblizaja sie do tego poziomu.