Po przeczytaniu niektórych opinii o AF w nowej 5-ce też miałem obawy, ale nie jest źle. AF działa pewnie, ale do 1-nki mu sporo brakuje;-)
Natomiast zdjęcia z 85/1.2 czy 35/1.4 na pełnej dziurze to już trójwymiar:lol:
Wersja do druku
ja nie moge jakoś skalibrowac do końca 50 1.4 z 5D MkII... raz trafia oki, ale jak juz wymieszam światło żarowe z błyskiem to daje FF.... grrr
to nie tylko u ciebie :) z 85 f/1.8 nie mam tego problemu
to jest przypadlosc AF canona od lat.
POnad wszelka watpliwosc:
jesli barwa swiatla przesuwa sie ku czerwieni AF canona skraca wynik pomiaru - pojawia sie tendencja do FF. Jesli sklad widmowy swiatla przesuwa sie ku zimniejszemu - AF wydluza nastwe - tendencja BF.
Oznacza to ze jesli dokonasz justacji obiektywu w swietle bialym to przy slonecznym wschodzie slonca AF bedzie dawal FF a przy pogodzie pochmurnej BF - bedzie ostrzyl za dlugo.
Sa to dosyc spore roznice .
Stad wrazenie niektorych tzw " plywajacego " AF w canonie.-
wystarczy, ze dokona sie justacji raz przy swietle zarowym , ponownej kontroli za jakis czas przy swietle dziennym i odniosi sie wrazenie , ze trzeba ponownie justowac.
Niestety tak jest.
Przypominam sobie przed laty jeszcze w analogu , jesli ostrzylem przy uzyciu czerwonego swiatla wysylanego przez pilota lampy , wszystkie zdjecia byly nieostre. Dzisiaj wiem dlaczego. Prawdoposobnie tak bylo od zarania w canonie.
Ze jest tak dzisiaj nie mam najmniejszych watpliwosci - pomierzylem to parokrotnie dosyc dokladnie.
Wiedzac o tym mozna przedsiewziac jakies srodki zaradcze ,jesli to konieczne-a jest koniecznym fotografujac na malych przyslonach , czyli malej GO .
ponizej wykresik
zaleznosc rozdzielczosci od poprawki.
dwie sserie pomiarow w slonsu i przy pogodzie pochmurnej.
akurat tutaj zrobione dla c50d .c5dmk2 ma to samo.
Ciekawe rzeczy piszesz, ale jaki zwiazek ma kolor swiatla fotografowanej sceny do działania detekcji fazowej?
widocznie ma.
matryce w ukladzie af jak to matryce maja nieco rozne uczulenie spektralne.
tzn czulosc rosnie lekko dla swiatla w kierunku czerwieni
Byc moze to odgrywa role?-nie wiem dokladnie
sorry poprzedni post sie jakos sam przebudowal .
wykres sie nie zamiescil.
Duzo czasu stracilem zanim na to wpadlem i to rozgryzlem.
Potwierdza mi sie w empirii wielokrotnie.
faktycznie namieszales w tym poscie ;) wyedytuj go i popraw, ewentualnie napisz na nowo tak jak ma byc a ja usune stary
niestety nie pojawia mi sie na ekranie dzisiaj przycisk edytuj.Kod php:
faktycznie namieszales w tym poscie ;) wyedytuj go i popraw, ewentualnie napisz na nowo tak jak ma byc a ja usune stary
nie mam mozliwosci poprawy , dawno bym to zrobil.
nie da sie zamiescici wprost zdjcia - domaga sie podania url.
wczoraj bylo inaczej :-( - wszystko funkcjonowalo.
Naprawilem za Ciebie ;) Mala prosba - do cytowania uzywaj opcji [ QUOTE ] a nie [ PHP ]
Cytat:
Problem jest znany. Mnie natomiast zastanawia to dlaczego jest tak trudny do preskoczenia. CZy nie da sie softowo tego naprawic. Przeciez WB mierzy przyczyne "plywania" i powinien o tym informowac system odleglosci.
oczywiscie ze to sprawa softu -algorytmow.
mysle ze canon tego nie poprawia w pogoni za szybkoscia.
kazda dodatkowa operacja rachunkowa to strata ulamkow sekund - canon zawsze podkreslal jak szybki ma AF, milczac n.t. jego precyzji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ach jeszcze jedno
w wiekszosc canonow WB nie jest mierzony .
ma to tylko jedynka ( cytuje z pamoieci ) i nikon d3.
kolor jest jaki jest . balans jest wyliczany dopiero pozniej po zrobieniu zdjecia.
nie ma danych na temat barwy oswietlenia zewnetrznego.
wielki dzieki, oczywiscie.
czy mozna wprost zamiescic zdjecie , czy jest to mozliwe wylacznie przez podanie jego url ?
Naciskajac ikonke zdjecia domaga sie url.
normalnie zawsze bylo mozliwym zalaczenie zdjecia bezposredni do postu.
strasznie ciezko to sciagnac bo transfer albo marny albo przerywa... za 3 razem dopiero poszlo. jakby ktos chcial: http://www.bartekkucharczyk.pl/5d200203.fir (:
tu tez lezy http://nt9m.ath.cx/5D/eos5d2203.exe
czy do wgrania firmware na kartę pamięci trzeba posiadać czytnik kart pamięci ?
bo wyskakuje mi jakiś błąd jak próbuję kopiować firmware przez kabel USB
niestety na aparat podlaczony kablem nie da sie nic skopiowac. musisz miec czytnik albo wgrac przez eos utility (:
No i stało się, mój 5D II zamilkł, w niedzielę robiłem zdjęcia przez 5 minut przed domem w lekkich opadach śniegu, wczoraj kilka w lecznicy zwierzakom, podczas tego zaczął spontanicznie wyłączać się, a dziś... Martwy byk.
Może ktoś wie, co można zrobić poza wyjęciem baterii i karty (na aparat spadło KILKA kropel śniegu, który zaraz stopniał, po przyjściu do domu został wytarty) ?
Help...
nie ma prawa mu sie nic stac. 5D (mkI co prawda) katowalem w strugach lejacego deszczu (poswiateczne wakacje w gorach) i nawet sie nie zajaknal, kiedy z natury w miare szczelny plecak LowePro Vertex byl juz w srodku solidnie zamoczony.
30D w wodzie morskiej wykapalem i po gruntownym wysuszeniu do dzisiaj dziad dziala.
To może coś mu w środku zdechło. Poczekam może kilka dni (choć sam nie wiem, czy to mu pomoże) i wysyłam na Ż.
Aparat po prostu nie włącza się, nie reaguje na nic, trup.
a jak to się robi tym EOS UTILITY ? bo nie ogarniam tego programu ...
tutaj sie musisz dostac:
nie znalazlem screena po angielsku a sam nie mam zainstalowanego (:
bartheq - dziękuję bardzo, zaoszczędziłem przez to sporo czasu min. nie muszę biegać po sklepach za czytnikiem :)
PS. soft zaktualizowany
"wszyscy maja nowy- mam i ja":-D
a czy ktos bedzie tak miły i powie mi "co zyskałem?:mrgreen:
manual audio, 24p, 25p, filmowanie w Av i Tv
Zmiany w firmware 2.0.3:
* Możliwość rejestracji filmów w standardzie NTSC w następujących trybach:
o 1920×1080: 30 kl/s (zmieniono, dokładna wartość 29.97 kl/s),
o 1920×1080: 24 kl/s (dodano, dokładna wartość 23.976 kl/s),
o 640×480: 30 kl/s (zmieniono, dokładna wartość 29.97 kl/s).
* Możliwość rejestracji filmów w standardzie PAL w następujących trybach:
o 1920×1080: 25 kl/s (dodano, dokładna wartość 25.0 kl/s),
o 1920×1080: 24 kl/s (dodano, dokładna wartość 23.976 kl/s),
o 640×480: 25 kl/s (dodano, dokładna wartość 25.0 kl/s).
* Dodano funkcję ręcznej zmiany poziomu dźwięku (64 poziomy).
* Dodano funkcjonalność wyświetlania histogramu (jasności lub RGB) dla filmów rejestrowanych w trybie ręcznej ekspozycji.
* Dodano możliwość rejestracji filmów w trybie priorytetu przysłony oraz priorytetu migawki.
* Zmieniono częstotliwość próbkowania dźwięku z 44.1 kHz do 48 kHz.
* Poprawiono błąd mogący wystąpić w aparatach z firmware w wersji 1.2.4, związany z brakiem komunikacji między aparatem i obiektywem po uruchomieniu funkcji ręcznego czyszczenia matrycy.
Optyczne.pl
a podziękował
Już instaluję :) Dzięki...
Niech mi ktoś powie jak się wybiera tryby NTSC w nagrywaniu filmów.
musisz przełączyć na tryb NTSC z PAL
Łeee tam. Liczyłem na 4 krzyże, a tu tylko klatki w filmach pozmieniali :/
Zmian jest nieco, ale ogolnie to najbardziej cieszy mnie Video w AV. Poczekam chyba z update, moze to jakis zrypany FW i zaczna niedlugo padac body po nim :mrgreen::mrgreen:
Zrobiłem i jak na razie nic złego się nie dzieje. W trybie 25 kl. już nie przycina się ( a przedtem zrywał). Może nie padnie......
no cóż, dzięki za inne linki bo ze strony canona idzie strasznie wolno, qrcze gdzie ja wyczytałem o 60 fps?
Pozdro
Hm... a mi teraz tnie LV z włączoną funkcją "Movie display". Wcześniej było płynnie.
ja myślałem, że może jakieś gry dodadzą, Snakea czy cos... a tu lipa:/
Wgrałem z ciekawości ten nowy firmware.
Ma ktoś stary ? Do kitu te tryby 24/25p. Wyglądają jak film z pogubionymi po drodze klatkami. To nie to samo co kamera filmowa 24p :)
właśnie ściągam nowy firmware ze strony canona i mam transfer około 5kb, chyba sporo osób ma ciśnienie na nowy FW. Swoją stroną ciekawe kiedy będzie update Magic Lantern...
zauważyliście, że przy 24p obraz jest prześwietlany ? mimo tych samych parametrów większa wartość tonalna jest na 25p/30p, do tego przy oświetleniu (ma w pokoju 2x 50W) to 24p spisuje się a raczej wogóle się nie spisuje, wszystko migocze, np. przy 1/60 i 25/30p wszystko jest ok, gdy przestawimy na tryb 24p to wszystko migocze jak byśmy mieli 1/400 przy 25/30p, kolejna sprawa to moim zdaniem podczas trybu 24p bardziej widoczny jest Jello Effect, to są ogólnie moje pierwsze spostrzeżenia na temat nowego FW i trybu 24p, postaram się w krótki czasie przetestować ten tryb w normalnych warunkach.
PS. czyżby canona wiedział i nie wypuszczał od razu trybu 24p ponieważ 5D "reklamował" by się w sieci jako migocząca rolling shutterowa matryca i tak by go postrzegano ?
Pierwsze wrazenie dziwne. Poszarpany film na 35 i 25 fps - calkowity brak plynnosci :( mozna wrocic do starego firmwaru?
jarek
Oj, coś czuję, że szykuje się wieeelka skarga do Canona za kolejne "po łebkach"...
to ten tryb 30p NTSC nie jest już tym trybem PAL i NTSC 30p co był wcześniej ???
:-/
PS. mnie ogólnie nie chodzi o "poszarpany" obraz bo taki właściwie jest cel 24p, ale bardziej frustruje mnie to, że przy 24p 5D mkII zaczyna przypominać D90 (min. przez prześwietlenie obrazu)
Czy ten problem prześwietlenia oraz szarpania na 24p występuje w Canon 7D? Jak oceniacie teraz 5d2 vs 7D?
Udało się wrócić do poprzedniego firmware :) Zauważyłem jeszcze, że przez 48 khz w filmach pliki się zwiększają o 15 % :]