Wtrącę się nieśmiało: http://www.oter.net/oter/2008/11/a-w...eriences-.html ;)
Wersja do druku
Wtrącę się nieśmiało: http://www.oter.net/oter/2008/11/a-w...eriences-.html ;)
Kiedyś zmieniłem system dla jednego obiektywu EF 300/2,8(moźliwość kupna na rynku wturnym)...
...teraz skłaniam się do zmiany systemu dla 14-24.
Wiesz gietrzy od pewnego czasu część osób w tym Ty uprawia rodzaj reklamy innego systemu podkreślając przy każdej możliwej okazji jaki to Nikon jest świetny, a jakie puszki Canona beznadziejne, a szkła mydlane. Więc nie dziw się, że niektórym puszczają nerwy (w końcu to forum użytkowników C - choć czasami mam inne wrażenie 8)). I podkreślam w sumie mi jest to na rękę, choć nudzi mnie czytanie wciąż tego samego po raz setny.
Zmieniaj nie zastanawiaj się :D.
Co do sampli z 5D to ta rzekomo tragedia jak niektórzy próbują to wmówić może być taką samą prawdą jak dostępnośc puszki w kwietniu 8). Zresztą nawet w tym wątku było sporo sampli pokazujących, że można osiągnąć bardzo przyzwoite efekty z tego body. Oczywiście każdy sam oceni czy mu to odpowiada czy nie ale wydawanie autorytatywnych jedynie słusznych opinii, że jest źle albo słabo na podstawie sampli z sieci jest po prostu zwykłym bajkopisarstwem o wątpliwej wartości merytorycznej.
szczerze - to ja tez jestem w szoku. U nas nikt aż tak jak tu :mrgreen: nie wychwala nikonów, wytykają im same niedoróbki. A są zachwyceni 24 MPx w 5Dmk2 (choć robią max A4)
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Ja czasami dla odstraszenia od canona to mógłbym linkowac ten watek.
Nie wiem czy cos wniose do tematu, ale przeczytalem ostatnie 4 strony tematu i doszedlem do takiego wniosku....
5D II nie jest w zaden sposob kierowany do ludzi pracujacych na 5D mk I. Szczerze to wydaje mi sie ze Canon byl naciskany przez uzytkownikow do wypuszczenia MKII ze wzgledu na brak swiezosci na tej polce i zeby nie pokazywac ze zasnal. MK II jest kierowany do takiego samego grona ludzi co wybralo 5D te 3 lata temu, i nie mowie tu o ludziach co juz je posiadaja tylko do posiadaczy gorszych sprzetow. Tym co maja juz 5D Canon na sile chce wcisnac 1D/1Ds . 5D i 5D II to jednak ta sama polka i nie ma co oczekiwac jakichs kosmicznych postepow, troche poprawili to i tamto i dosc, dlatego nie zmienili AF... Mam taka nadzieje ze Canon zrobil to celowo i rzeczywiscie kolo lutego nastepnego roku zaprezentuje model godny przesiadki z 5D a mianowicie bedzie to 3D.. dlatego moze warto poczekac?
<wróżka>3D przy aktualnej inwencji canona to pewnie dopiero za parę lat- pod koniec następnego roku zrobią po prostu 1d mk4 z ff, bo po co kombinować?;)</wróżka>
Btw są już gdzieś piątki do kupienia? Ileż można czekać?
są podobno w Chinach:)
A to dla naszego rozdartego,
Jak sosna u Żeromskiego,
Kolegi gietrzego.
http://www.vimeo.com/2327058 ;)
Myślałem, że w tym wątku nic nie napiszę, bo:
1. nie mam zamiaru kupić 5DM2 (brak finansów, ale w przyszłości kto wie...)
2. nie nacisnąłem ani razu spustu migawki 5D (więc nie mogę porównywać a tym bardziej się wypowiadać)
ale...
cieszę się, że to forum znalazłem, bo forumowicze rozkręcą mentalnie każdy sprzęt do ostatniej śrubki, "wyrzygają" wręcz jego wady i skręcą części z powrotem. I potrafią to nawet ze sprzętem, którego nie ma! :-)
A tak na poważnie to lubię to forum ze względu na jego techniczność w podejściu do sprawy. Chyba nigdzie nie znajdzie się tylu szczegółowych informacji co tutaj.
Obserwuję wątek, bo ciekaw jestem jak bardzo 5DM2 zaskoczy forumowiczów. I w którą stronę.
Mylisz się. Mnie na przykład stać na ten aparat i planowałem go kupić, ale po przeczytaniu specyfikacji technicznej odechciało mi się i podobnie jak MMM uważam, że jest to aparat, który nie wnosi niczego nowego. Wypuszczając nową wersję tego samego modelu Canon nie poprawił żadnej z wad poprzednika, a jedynie dodał trochę bajerów, a ponieważ mam już swoje lata to takie bajery w ogóle mnie nie podniecają.
Podobnie jak MMM mam czym fotografować i dlatego mogę sobie pozwolić na czekanie na coś co będzie bardziej zaawansowane z fotograficznego punktu widzenia niż stare 5D. 5DmkII takim aparatem niestety nie jest. Aha i odpuść sobie pisanie, że mogę kupić 1Ds.
Nie o to chodzi by wnosił - imho - chodzi o to, że aktualni klienci firmy z 5D w torbie zostali na lodzie: brak upgrade'u tj. 3D a ci z kropem mają 5D/5DII - konkretny przeskok jakościowy.
Czytając posty Kubamana na forum obok, mam wrażenie, że Canon wymyślił już sposób jak wydusić z klientów kolejną ósemkę za czwartą generację z es w środku.
No to i ja ponarzekam - mnie najbardziej brakuje solidnie wykonanej, w pełni uszczelnionej, świetnej ergonomicznie puszki coś a'la wspomniany Nikon D700.
Pojąć nie potrafię dlaczego Canon tłucze tę samą puszkę już ok wielu, wielu lat począwszy chyba od 10D - przecież to w kółko niemalże prawie to samo, dorzucą czasem jakiś durny guziczek i krzyczą o rewolucji...
Już nie mówię o trochę choćby lepszym AF (ten w 5D mi akurat prawie odpowiada), lepszym LCD bo to na dzień dzisiejszy norma w każdym systemie.
Ale oni nie potrafią zrobić nawet cholernych uszczelnień tylko wciskają jakieś gąbeczki tandetne jak w 40/50D...
Odpowiedź jest wciąż, zawsze i wszędzie ta sama: bo nie musi!
Ja będzie musiał, to wypuści 3D takie jak trzeba.
Ktoś pisał już (gietrzy?), że na rynku kamer video Canon naprawdę "wsłuchuje się w potrzeby użytkowników", bo tam do lidera mu daleko...
Dlaczego patrzycie na dodane funkcję jako bajery ? Są to narzędzia, które skłaniają potencjalnego nabywcę do zakupu.
Ile było narzekania na FF/BF - temat praktycznie znikł z powierzchni
Słaby wyświetlacz - temat znikł
Opcja Video - dla mnie spadła jak na zamówienie.
Oprócz robienia zdjęć produktów też kręcimy krótkie filmy pokazowe. Był w planach zakup jakiejś lepszej kamery. 5Dm2 wpasował tu się jak marzenie super manipulowanie głębią ostrości i niskie szumy.
Jak sądzę opcja video dla wielu użytkowników jest dużym plusem.
Jeśli komuś przeszkadza ta opcja jego zmartwienie, mi od razu podcięła myśli o D700.
Jakby zmienili AF do by nie było D3 i o czym by się rozmawiało na forum :)
Ale gdzie znikł? Puszki jeszcze nie ma w sprzedaży, trudno żeby temat się w ogóle pojawił.
Temat będzie na pewno bo kalibracja w 5D2 nadaje się w najlepszym przypadku do obiektywów stałoogniskowych. Zooma, który ma FF/BF tylko na jednej ogniskowej już skalibrować się nie da, więc taka kalibracja nie rozwiązuje wszystkich problemów.
Miałem kiedyś takiego 17-40, który miał BF na 17mm i FF na 40mm. 5D2 nic by tutaj nie pomogło, i tak pozostaje użeranie się z serwisem na Żytniej.
Oj pewnie, że nie MUSI. NIC nie MUSI. Będzie produkować takie badziewne puszki (oczywiście w porównaniu do D300/700) jeszcze przez kolejne 10 lat i też będzie się sprzedawało. Ja nie piszę o cudach techniki jak nowoczesne matryce, szybkie czujniki AF czy lcd w rozdzielczości FullHD - mnie chodzi o minimalne choć polepszenie wykonania samych korpusów, ich mechaniki, uszczelnień. To kosztuje grosze a srają się z tym (patrz gąbeczki w 40/50D) jak Nikon ze stałkami ;).
A czy nie muszą - pewnie nie - ale na dzień dzisiejszy D700 kosztuje niewiele więcej niż 5D, przepaść między nimi jest kolosalna ( nie mówię o matrycy) i ludzie mogący sobie pozwolić na zmianę systemu/wchodzący dopiero w system wybór mają niemalże jednoznaczny.
Ok, to w takim razie po co cała rozmowa o AF skoro jeszcze nie ma w sprzedaży 5Dm2.
Temat zawszę będzie BF/FF dotycząca samej regulacji itp. Mi chodziło o to ile było płaczu i żalu że Canon nie może dodać tak prostej funkcji.
Generalni chodzi mi o to że 5D jest ustawiony w swojej pozycji i tam nie będzie się wiele zmieniać tylko tyle ile to wymaga zmiana czasu.
Czy seria np. 3 BMW wyprzedzi serię 5 BMW nie. Czas zmienia wyposażenie ale nic więcej.
Wszystko wskazuje jednak na to, że na święta będą nowe puszki. Pierwsza dostawa na początku grudnia. Tym samym moja poprzednia plotka staje się nieaktualna :)
Przecież 5dII jest dokładnie taki jakiego po Canonie spodziewać sie należało. nikt nie bedzie przenosił tej puszki na półke wyżej bo tam jest miejsce dla 3dI . jak ktośwczęsniej napisał mkII nie jest zaprojektowana z myśła o userach mkI tylko kierowana do targetu xxD.
przecież jeśli spojrzymy połeczkę niżej to pomiedzu 30d>40d>50d rewolucyjnych zmian nie było i nie bedzie. ot dawkowanie nowych technologii na tyle na ile to konieczne.. ani grama więcej.
dotychczasowi userzy 5DmkI muszą poczekać na 3dI (tu bedzie narzekanie na cenę) lub już za 3 lata bedzie 5dmkIII i jak pokazuje statystyka, przesiadka na nowy model następuje co drugą generację sprzętu.
dla tych którzy wyrośli z 5dI/5dII na połce powyżej czeka Ds. i tak ma być. pora sie z tym serio pogodzić i cieszyć sie że obecnie mamy do dyspozycji tak zaawansowany sprzęt i to dla każdego usera. narzekania nic nie dadzą. przyzwyczajcie sie ze ten typ tak ma (canon) albospójrzcie przychylniejszym okiem (portfelem) na konkurencyjne firmy. portfel trochęzaboli przesiadka ale jaka frajda że ma sie to co spełnia oczekiwania.
żeby już nie zanudzać. jak dla mnie 5dII skrojony jak na miarę. nie byłbym skłonny dopłacić kolejne 4 K tylko za lepszy AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cichy, bądz konsekwentny. napisałeś że u Ciebie 5DII na wiosnę i tego sie trzymajmy. cieszyć sie należy że Twój dostawca bedzie miał te lepszą wersję co to jeszcze przetworniki poprawiają. :twisted:
ps. żarcik taki jakby ktoś sie nie domyślił:-D. tak czy inaczej dobrze że to już... i koniec z biadoleniem bedzie bo jak sie wyda te 7999 PLN to narzekac nie przystoi. do sklepów marsz.
No cóż, info mam od tego samego dostawcy :/ Tym razem juz pewne, ze za tydzien bedzie...
5D MKII sample
Link do fotek przemielonych w DPP przez kompletnego jelenia...odszumianie zostawił tak jak domyślnie ma DPP ustawione dla danego ISO,zobaczcie co wyszło :mrgreen:
Nikt tutaj nie pisze o rewolucyjnych zmianach. Nikt.
Jeśli byłoby tak jak piszesz, to po co zmieniali w 40D AF na dużo lepszy, dając wszystkie punkty krzyżowe, skoro rok później, w aparacie półkę wyżej, kosztującym 3 razy więcej, stwierdzili, że nie ma takiej potrzeby? Nie było konieczności zmiany AF w 40D, nie musieli dawać według Twojej słabej teorii grama więcej, a jednak dali.
W przypadku 5DmkII tego nie zrobili, chociaż ludzie narzekali na ten element poprzedniego modelu.
pogubilem sie juz w tym watku... fajnie ze aparat bedzie za tydzien ale jaki jest status informacji o poprawionej kolejnej wersji mark II? To tylko pogloski czy jakies bardziej pewne info?
jarek
Ktoś narzekał?
"Firstly the market's evaluation of the 5D's AF system has been very positive; there have been no complaints from users, with everyone saying it's very good. Given that, to a certain extent, we think we shouldn't change it.
Wywiad z Panem Masaya Maeda, Canon (dpreview.com)
A, że po przygodzie z D3, 5D w oczach gietrzy to kompakt (shutter lag) to już inna bajka...
...i po raz setny: świetna matryca
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30106472
Ależ zrobią. tylko że to sie bedzie nazywało 3dI i bedzie kosztowało znacznie wiecej niż 5dmkII. Więc jeszcze raz. 5dII nie jest kierowany do userów 5dI . dla tychże bedzie pewnie na wiosnę 3dI lub jest już od dawna Ds. tak ma być i nie liczmy ża cokolwiek tutaj sie zmieni.
takie pozycjonowanie ma sens. nie przypadkiem sporo osób przesiadło sie z xxD na 5d mimo że to dość kosztowna operacja była. podobnie za parę miesiecy kosztowna bedzie przesiadka z 5dmkI na 3D/7D. i to nie jest przypadek.
No i właśnie o to chodzi. O tę różnicę. I nie piszcie, że jak komuś nie pasuje 5D/5DmkII to ot tak sobie wskoczy w puszkę za grubo ponad 20tys zł...
Dlatego właśnie piszę, że brak tu solidnego body , które konkurowałoby z D700. Bo nie sądzę aby nowa piątka wniosła coś nowego w ramach jakości wykonania, solidności body.
a są jakieś przecieki kiedy to 3D ma wyjść? Może warto poczekać zamiast się pchać w 5D Mark II ?
Oczywiście nie. Ale nie o to chodzi w tym przypadku. Wiadomo nie od dziś, że naprzemienne pozycjonowanie sprzętu to normalne postępowanie C i N. Tutaj jednak doszliśmy do kuriozum - cena starego 5D jest niewiele niższa aniżeli nowoczesnego D700. I nowe 5D niewiele tu zmieni bo jakość pozostła raczej ta sama a tak wielka matryca rzadko komu się przyda - powiedzmy sobie szczerze - dla 99% z nas w zupełności wystarczyłaby martyca z 5D ale udoskonalona pod względem szumów, DR, ostrości czy co tam jeszcze można poprawić. A skok z 5DmkII na Ds to finansowa abstrakcja na którą rzadko kogo stać...
nadzieja nadzieją, ale ja muszę kupić porządną puszkę najdalej do końca marca 2009
już myślałem, że 5D Mark II mi wystarcza, to się naczytałem bajek "sfrustrowanych malkontentów" i się zacząłem zastanawiać... ;-) Canon... Nikon... co wybrać w przedziale do 15 tys ?
Jeszcze tylko 89 postów, kaman!
ponowię swoje pytanie/prośbę o pokazanie zjęć (linków) z d700 (ew. nawet d3) zdjęć które co tu dużo mówić przebiją obrazki ze starego 5d
(może bez ogniskowych poniżej 20)
no bo wiem jedno: 5d - be, 5dII - fuj, d700, d3 - cacy :)
wiem też na pewno - zdjęcia z 5d - cacy :) !
foty z d700 - ?? (no bo na pbase jest sieczka)
chyba że zostaniemy przy stwierdzeniu że nikon robi dobre aparaty a canon dobre zdjęcia...
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=1
tu mozesz popatrzec na pelne rozmiary... i moze puszka bejerki ma takie jak bym chcial, to obrazek niestety nie taki juz jak z 5d... wole obrazek
...a a aaaaa matryca w 5DII to to toooo to samo co co coooo w Sony A900?
:mrgreen:
Nie no bardzo trafnie to ująłeś 8). Dokładnie taki jest teraz wybór (D3 ze względu na cenę bym jednak wyrzucił) dla kogoś kto dopiero zamierza kupić coś bardziej zaawansowanego, a nie jest ociążony "dziedzicznie" systemem 8).
Dla tych którzy są obciążeni systemowo ;) pozostaje cieszyć się, że z iso 25 tyś daje się z 5D mkII uzyskać taki efekt.