Kurcze ale masz tego wszystkiego :) powiedz mi prosze, dlaczego w namiocie sie recznie ostrzy ?? przeciez chyba te aparaty maja do jasnej ciasnej pozadne AF, co ?? :)
Wersja do druku
poczytaj jak dziala AF - czasami nie trafia tam gdzie chcesz - albo powiedzmy "ciut" zawysoko albo "ciut" za nisko - aczkolwiek nie zawsze (odkad mam 100 macro to AF). Czasmi wole manualnie mam wtedy idealnie "doostrzone"zdjecie - nie trzeba software'owo podostrzac (aczkolwiek teraz w Lightroom 1.1 jest to calkiem calkiem). Nie mowie ze musisz bez AFa robic zdjecia - zalezy co fotografujesz (ja ostatnio duzo elektroniki i tam AF czasmi zlapie tak jak powinien a nie tak jak ja chce dlatego moj sposob to recznie). Jak uzywam manualnych to wiadomo manualne - z sigma przewaznie manualnie, z Canonem ostatnio jade na AF i jest OK. Wszystko zalezy od tego co i jak fotografujesz. Nie przejmuj sie tym ze masz manualne szkla - "stare" stalki maja (zalezy jaszcze jakie - np zeissy) rewelacyjna jakosc. tak wiec od boju i cwicz.
No wiesz ja sieprzyznam ze przy tej mojej starej lustrzance to nie bawilem sie manualnie wcale bo balem sie ze calkiem spieprze zdjecia a wywolywanie kiedys kosztowalo wiec wiadomo chodzilo bardziej o kasiore ale teraz to oczywiscie bede proboal i tak i tak bo co mi tam szkodzi :) przeciez teraz w razie czego to sie nacisnie "delete" :) och nie moge sie doczekac jak juz bede mial jakies pomocne przyrzady i zaczne focic :) ale boje sie tylko braku przedmiotow i takjak wspominalem wczesniej moze bede zmuszony pozyczac aby robic fotki :) przy okazji odnowi sie znajomosci z przyjaciolmi bo trzeba bedzie isc do nich na kawusie :) czyli to bedzie podwojna przyjemnosc (zdjecia i odwiedziny) :)
Oswietlenie - bezniego ciezko. Ja tylko z 1 580EXII tomi jakos nie teges dlatego foceglownie w weekndy - przy slonecznej pogodzie gdzie "doswietlam" swiatlem slonecznym. Dokupie sobie jakies 2 zarowki na "boczki" i jakas fotocele,ale jeszcze nie teraz. Stocki to dla mnie bardziej hobby niz zarabianie
No to i tak fajnei ze te foty jakos Ci wychodza :) podeslij jakiegos linka dla orientacji jesli nie masz nic przeciwko temu :) fakt, teraz nie mozna marudzic ze nie ma slonca wiec mozna pstrykac :) ja slyszalem ze niektorzy sie z tego normalnie utrzymuja :) no jak ktos ma czas albo nie umie znalezc pracy to fakt mozna cos pokombinowac. Czyli z takich najwazniejszych rzeczy to musialbym miec wezyk, namiot, tla (np. biale i czarne), jakies z dwie mocniejsze zarowki i oczywiscie przedmioty do fotografowania a z tym moze byc cienko u mnie bo nie mam za duzo takich rzeczy :)
U mnie - namiot - tla (i tak za wyjatkiem bialego nic nie uzywam) i 580 - ale to za malo - wlasnie robie rozeznanie na rynku - "cza" cos bedzie dokupic
Wydawało mi się, że "matka.." używa/ła czegoś podobnego do tego
http://funsports.pl/wy-lastu.htm#jh6800
tak i tez wlasnie czytam o tym i myssle jaki sprzet zkompletowac. Moim wzorem jest MatkaWariatka - najlepszy Stock'owiec na tym forum
Jak chesz zobaczyc dobre zdjecia polecam galerie Matki_Wariatki
http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=178233
Sprzęt to dopiero mniej niż połowa sukcesu. Reszta to dobór właściwych
parametrów ekspozycji, uzyskanie białego tła (nie w wyniku obróbki),
pomysł na ciekawą kompozycję typowo stockową i cierpliwość.
Podziwiam Matkę Wariatkę za jej wytrwałość i ogrom pracy jaki
włożyła w stocki. Ciekawa jest również twórczość naszego rodaka Abu,
który posiada stosunkowo niewiele zdjęć, ale za to zobaczcie jak stoi w rankingach.8)