Dokładnie. M100 to bardzo amatorski sprzęt więc z niego jpg - "gotowiec" musi być dobry. W R może nie być już tak różowo ale to niech najlepiej wypowiadają się użytkownicy.
Wersja do druku
Pytanie. Używa ktoś power banku do ładowania r. Jeśli moglibyście coś polecić kompatybilnego bo mój nie działa a przydało by się jakieś zasilanie na dłuższe wypady w dzicz.
Znalazłem coś takiego ale nie mam pewnosci czy będzie działał
https://www.amazon.de/dp/B07X1WKWPY/..._BBmRDbWW7M511
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Ja potrzebuje czegoś w miejsca gdzie nie ma prądu lub jest bardzo słaby. Stąd powerbank. Głupio myślałem że każdy będzie pasował.
A której używasz do r?
Ja używam Patona:
https://sklepbeznazwy.com.pl/zasilan...input-84v.html
Ludzie chwalą RAVpower sprzedawaną w pakiecie z dwoma zamiennikami - podobno dobrymi.
Dziękuję, chyba faktycznie słyszę się na ladowarke
Mnie zniechęciło do ładowania poprzez body kilka rzeczy:
- nie wiem czy można używać aparatu podczas ładowania,
- dziwna zadyma z tym, że niektóre powerbanki działają inne nie,
- Canon dołącza jakiś duperel blokujący kabel w gnieździe USB co sugeruje, że jest ono liche.
W instrukcji pisze że aparat podczas ładowania ma być wyłączony
Bangi, a jak ustawiłeś inne parametry ostrości (rozumiem, że siła - 6) - precyzja i próg? Pytam się ciebie, bo jak patrzę na twoje zdjęcia, to widzę, że znasz aparat i wiesz "które kółko czym kręci", po co wyważać otwarte drzwi!
Co to DPP?
Nie zarabiam na foto, focę od jakiś 15 lat, 10 lat temu robiłem grupę foto i wtedy były częste plenery oraz fascynacja foto itp, nawet tu konto mam 10 lat, a to nie jest moje pierwsze ;).
Dziś to jeżdżę z rodziną na wakacje, dźwigam sprzęt, nie chce mi się zbytnio tam kręcić suwakami przy każdym zdjęciu wywołaniu.
Z kolei w trakcie robienia zdjęcia zawsze Av robię i ustawiam co trzeba, żeby uzyskać to co chcę, chodzi o kwestię głównie obrazka/kolorystyki, z 5DmII strasznie takie ciemne i szare - wystarczy porównać ze zdjęciami z iPhone jaka przepaść, bo tam leci obróbka jakaś wstępna.
Głównie chodzi o FF (przelicznik *1.6 to trochę dużo jak mam np 24-70mm) i jakość.
Teraz mam: EOS 5D Mark II, EOS 50D, EOS M100, EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM, EF-M 22mm F/2.0 STM, EF 16-35mm F/4.0L IS USM, EF 24-70mm F/4.0L IS USM, EF 28mm F/1.8 USM, EF 50mm F/1.4 USM, EF 50mm F/1.8 II, EF 85mm F/1.8 USM, EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS USM, Sigma 70mm F/2.8 EX DG Macro
Jak tele podepnę pod cropa to spoko, ale te szersze EF pod cropem to słabo ;).
Najlepiej jakbym focił w RAW i miał już poprzesuwane jak w iPhone/GoPro obrazek (oczywiście polary mam swoje dobrych marek), to by była bajka przy możliwościach potem poprawek w LR jakie daje generalnie RAW z FF. Może ktoś zna +- taki Picture Style? Rozumiem, że też focić sRGB, a nie Adobe RGB (o ile pamiętam tam są odcienie szarości bardziej niż kontrasty).
bez metafory: lepiej popełnić błąd ucząc się od kogoś, kto wiele potrafi, niż być nieomylnym przy tym, który nic nie umie - tak cię ładnie chciałem pochwalić i podziękować, co niniejszym jeszcze raz czynię!
To, że kręcisz suwakami przy każdorazowym wywołaniu zdjęcia, świadczy tylko o nieznajomości oprogramowania. Zrób sobie preset z korekcją obiektywu, profilem aparatu, kontrastem itd. Następnie przy imporcie wybierz go i po sprawie.
Załącznik 2978
c5 nalezy do aparatow do dzisiaj cenionych za wspaniala kolorystyke , jaka mozna uzyskac.
jesli w ciagu 10 - 15 lat tego nie opanowales , tzn, ze jestes zbyt leniwy by zadac sobie trud i to rozpracowac-
a to jest wysilek intelektualnie mniejszy niz dla dziecka , ktore musi opanowac tabliczke mnozenia.
Nie ma najmniejszego sensu posiadanie kilku aparatow i obiektywow , jesli nie potrafi sie opanowac podstawowych funkcji jednego z nich.
im wiecej sprzetu masz do dyspozycji , tym coraz bardziej jestes zaabsorbowany obsluga sprzetu , coraz mniej czasu i namyslu masz dla fotografowania.
Nadmiar sprzetu przeszkadza nie pomaga.
Jesli nie widzisz kolosalnej roznicy w jakosci obrazowania pomiedzy c5m2 a iphonem na korzysc c, tzn nie Maja one dla Ciebie zadnego znaczenia.
Sugerowalbym albo nastawic wszystko na Auto i robic zdjecia w jpg , zawsze lekka korekture jasniej/ciemniej i balans bieli w razie potrzeby mozesz przeprowadzic, lub w ogole przejsc na uniwersalny aparat typu hybryda, ktory ma zielony kwadracik na pokretle nastawy czasow/trybu pracy..
Napisałeś jakieś farmazony i zero konkretów, czemu? Post proces który robi GoPro i iPhone to mistrzostwo, taka prawda. Spoko coś tam na foto się znam, 10 lat temu zarabiałem na foto i moje zdjęcia fotoreporterskie były wykorzystywane przez znane agencje. Dla Twojej informacji potrafię na M focić od czasów Canon 350D, czyli od prawie 15 lat ;).
Kto dziś powie, że C5DmII ma lepszą kolorystykę od iPhone nowego? Sorry, chyba trzeba być bardzo zapatrzonym w lustra i na siłę takie argumenty przytaczać bez pokrycia. Dziś jeśli nie robisz zdjęcia w ciężkich warunkach albo na jakiś plakat to coraz mniej opłaca się lustro, a przy przeciętnym foto z wakacji nie zobaczysz różnicy na plus dla lustra, szczególnie tak starego.
https://www.optyczne.pl/92.8-Test_ap...s_tonalny.html
https://www.optyczne.pl/395.8-Test_a...a_tonalna.html
Porównaj sobie wyniki ;). Na chwile obecną jedyna wartość dodatnia to FF i M100 niestety ale wydala lepsze zdjęcia niż 5DmII.
No jest takie porównanie DR i nic szczególnego z tego nie wynika - jest różnica kilka EV w DR między dobrym iphonem a staryn FF:
Załącznik 3005
Sądziłem, że fanboje sony to najgorsza zaraza tego forum. Okazuje się, że może być gorzej
M100 to bezlusterkowiec Canon :) http://www.photonstophotos.net/Chart...n%20EOS%20M100, różnica jest prawie zerowa.
Generalnie staram się znaleźć sensowne argumenty dla przypadku fotografii wakacyjnej, czy jest sens dalej używać 5DmII.
To i tak "za daleko".
Aktualnie (jedyne plusy) jeszcze przewaga lustrzanek w specyficznych zastosowaniach nad aktualnym stanem technologii MF to :
- w niektórych zastosowaniach OVF
- dłuższy czas używania na baterii
- większy zestaw obiektywów systemowych do tych specyficznych zastosowań
- dopracowane "w boju" korpusy "terenowe" klasy 1 D
I to wszystko.
Myślę że rok 2021 będzie ostatnim w którym ukaże się jakaś nowa lustrzanka i jakieś nowe obiektywy do tego systemu
jp
PS
Dla fanów/użytkowników lustrzanek to i tak będzie lepsza sytuacja niż dla fanów filmów analogowych.
Nic nie będzie potrzebne (np. filmy, wywoływacze, powiększalniki, papiery, ciemnia, ...) by współistnieć z technologią MF
Powyżej ISO 400 ta różnica w obrazku jest widoczna, gdy trzeba coś podrasowić w obróbce.
Miałem równolegle 5DII i M50 przez ok. rok i fociłem na przemian jednym i drugim - UWA na 5DII, tele na M50. Wychodzi to porównywalnie na niskim ISO.
Teraz skompletowałem zestaw "wakacyjny" pod M50, waży to wszystko 1kg i tu nie ma już dyskusji o funkcjonalności.
No a 5DII zastąpiłem R :D.
PS.
Wkleiłem porównanie 5DII do iPhona bo takie porównania ciągle powracają co bywa irytujące.
Nie wiem jakim ignorantem trzeba być by pisać, że kolory z ajfona są lepsze od 5d mk2. Takich bzdur na tym forum na prawdę dawno nie czytałem.
Ja tak na Islandię zabrałem 5DmII + 16-35/4 oraz M100 i 100-400/4-5.6 i było spoko bo nie trzeba było przeczepiać obiektywu, raz auta z tym, raz z drugim wychodziłem ;).
Czyli generalnie polecasz R? Plus jest też taki, że na stronie Canona jest napisane, że jeśli ma się ta przejściówkę (a mam) to podobno jest tak samo jak gdy podpinasz do EOS'a, nie ma spadków jakości/funkcjonalności. M100 wyraźnie lepiej AF działa niż na 5DmII, a co kluczowe również jeśli obiektyw jest zapięty przez przejściówkę.
Jedynie ta cena mnie odstrasza, stać mnie ale jak sobie myślę aparat za 10k i na wakacjach się stresować, że zostawić go, że upadnie, że woda leci gdzieś przy wodospadzie etc. W Islandii j/w, na wodospady tylko ja podchodziłem z aparatem, nikt inny wtedy :D. Potem suszyłem obiektyw wkładając papier i zamykając dekielek bo zaczynały parować, a body jest pięknie uszczelnione i to niewątpliwie zaleta :).
Zapytaj każdego kto się nie podnieca fotografią, 10/10 osób tak powie kiedy zobaczy zdjęcie na podglądzie, czy po prostu prosto z body. Generalnie fajnie, że masz jakość ale w iPhone aparat to dodatek vs kilka kilo noszenia, plus jak wydrukujesz z JPG do albumu to nie ma opcji, że zobaczysz różnicę w jakości dla normalnych warunków. Jak będziesz focić wyścigi czy gwiazdy to oczywiście, ale j/w przy normalnej wakacyjnej fotografii nie ma opcji.
Z 5DmII ciemne i blade fotki, z każdego telefonu już są krzywe podkręcone, to samo robi M100. To taki trochę poziom jak przy analogu - nie pogadasz, jak ktoś jest fanboyem.
Analogicznie M100 bije 5DmII na głowę, niestety poza FF to już żadnych zalet 5DmII nie dostrzegam w sumie.
adzi, sęk w tym, że smartfony, aparaty kompaktowe itp sprzęty, amatorskie mają dawać fajny efekt od razu, amatorowi. Czyli podbity kontrast i ostrość, wysycone kolory itd. Jak widac to się tobie podoba. Sprzęt profesjonalny ma wiernie oddawać kolor, kontrast. Wiele razy słyszałem rozczarowanie po kupnie lustrzanki.
Kupno lustrzanki nie ma sensu jeśli myślimy o "wakacyjnym" czy okazjonalnym fotografowaniu ( i gdy głównym miejscem publikowania jest fejsbuczek). Kupno lustrzanki ma sens gdy się chce wejść głębiej w fotografie. Gdy się ma zamiar kupować wymienną optykę (a nie poprzestawac na kicie). Trzeba wiedzieć, że czasami trzeba (albo zawsze można) fotografować w RAW i potrafić obrabiać te pliki itd. Szczególnie w cięzkich sytuacjach zdjęciowych lustrzanka pokaże przewagę.
Normalnie lepiej kupić wypasiony smartfon, gdzie obraz jest z marszu obrabiany przy wspomaganiu AI.
Ciężko się nie zgodzić, wszystko jest jak napisałeś.
Zastanawiam się czy jakimś Picture Style w 5DmII da się uzyskać efekt taki jak prosto z GoPro/iPhone z możliwością potem korekcji w RAW. Szukałem ale nie znalazłem jakiś gotowców. Widziałem, że GoPro/iPhone mają polar, oczywiście focę zawsze L'ki lub stałki z polarem Marumi więc kwestia bardziej PS niż czegoś innego.
PS tylko kręci suwakami, robi preset wartości na RAW, prawda? Innymi słowy, da się z każdego PS przywrócić do wartości "zero", czy nie?
Picture style nie. Ale pojawia sie na rynku oprogramowanie, nie Adobe, które wykorzystują AI podobnie jak smartfony. Mam na myśli programy takie jak Luminar czy ON1 Photo RAW.
Przy scenie o dużej rozpiętości tonalnej (słońce, niebo, białe chmury i głebokie cienie budynków albo las) robienie w jpg odpada, on ma tylko 8 bitów. Trzeba robić RAW (14 lub 12 bitów) i go wywoływać, choćby w takich właśnie programach.
Znalazłem coś takiego, lepsze to niż nic https://www.youtube.com/watch?v=md3m_QbuSc0
Jeśli nie patrzymy na postprocessing to oczywiście rozpiętość tonalna wygrywa, mi głównie zależy właśnie żeby się nie modlić nad każdym zdjęciem potem ;).
Generalnie rzeczywiście, to co napisałeś też brzmi bardzo sensownie, właśnie sęk w tym, że te obrazki są podkręcone w GoPro/iPhone ale idealnie, ze smakiem, nieprzedobrzone i może trzeba po prostu kupić program, który to sensownie dobierze.
Polecasz któryś z tych programów? Mam LR ostatniego bez abonamentu. Fotki obrabiam raz na rok, więc szukam czegoś w sensownej cenie żebym raz zapłacił, a nie abonament, ale żeby dało się w miarę fajny efekt uzyskać. Z tego co widzę, to chyba oba po 400zł są +-, więc cena spoko imo, tylko który bardziej warto ;). Na szybko patrząc to chyba ten Luminar lepszy?
Zalet R w stosunku do 5DII widzę bardzo wiele:
- znacznie lepszy, bardziej szczegółowy, ostrzejszy obrazek - na C16-35/4L widać to bardzo.
- większy DR i lepsze wysokie ISO - obrazek bardzo dobrze się obrabia.
- AF to przepaść - wielki obszar dostępny dla AF, różne tryby, Eye AF
Obsługa R jest dla mnie o wiele bardziej komfortowa, używam te nowinki: tryb Fv, gładzik, wybór punktu AF kciukiem na ekranie i bardzo mi to pasuje :oops:.
Nie mam żadnego obiektywu RF więc używam starych i nie mam żadnych zastrzeżeń. AF jest bezbłędny - to trochę nowość.
EVF jest bardzo dobry ale umowność w stosunku do OVF jest oczywista - trzeba przestawić myślenie. Za to prezentacja informacji rekompensuje wszystko.
Dla mnie zasadnicza wada to, to że R jest "nadpobudliwy" - byle co go wybudza. Czekam aż w którymś firmware będzie go można uśpić klawiszem Lock (myślałem że od razu do tego on będzie).
Aktualnie bez problemów można dostać R za 8k - to cena 5DII na starcie.
Co do uszczelnień to im nie ufam i używam Rainsleeve - niewygodne ale działa.
adzi kup sobie iphone xs i będziesz full wypas zadowolony. Nie kupuj żadnych drogich aparatów. Pójdą moment w kąt, a ty i tak kupisz full wypas iphona. Znam wiele osób co kupiło i sprzedało lub oddało dzieciom do zabawy a zdjęcia robią telefonami, bo łatwiej i szybciej i ładniej. p.s nawet na wakacjach jak zgubisz XS to możesz kupić sobie drugiego XS ( w cenie takie R ) Szczerze mówię.
Picture Style nie wpływa na RAW, w sensie że jak robisz tylko RAW lub RAW + JPG, to obraz który widzisz (JPG) będzie wg ustalonego Picture Style, ale sam RAW to dalej surowy zapis.
Bez przesady z tym modleniem. Wczytujesz zdjęcie i z automatu (czyli ustawienia predefiniowane programu) albo 3 ruchy suwakami.
Nie używam żadnego z tych programów, więc tu ci nie doradzę.
Na dzisiaj lustrzanki i bezlustra nie ubarwiaja tak świata jak telefony. Jeśli chcesz tak robić zdjęcia lustrzanką to albo będziesz zdjęcia wrzucał w taki program, albo zmieniał parametry w Picture control. Tylko, że tzreba wiedzieć kiedy co jak zmienić, to wymaga większej wiedzy i doświadczenia niż używanie programów o których mówiłem. No i żona nie będzie grzebałą w Picture style.
Podaruj sobie lustrzanki, kup prosty kompakt z trybami tematycznymi.
Telefony nie mają zakresu tele, raczej odpadają.
Bezlustra tez tu nic nie pomogą. One też są za dobre jak na to co chcesz ;) To kwestia DR, a matryce bezluster to często te same matryce co w lustrzankach (tak jest w bezlustrach Canona i Nikona, u Sony nie, bo już nie robi lustrzanek ;))
Czyli jak focę RAW i mam PS to po prostu na miniaturce, która jest w JPG zaszyta w RAW widzę efekt. Wydawało mi się, że tam też zapisuje się info o tych przesunięciach suwaków ale może mi się właśnie tylko wydawało.
No właśnie ten M100 Canona to już całkiem nieźle daje rade, jak się go podczepia do teleobiektywów L'ek to jest na prawdę fajna zabawka.
Kupiłem ten Luminar 4, wydaje się, że daje radę jako taki szybki i tani LR ;). LR mam w wersji 6 o ile pamiętam, ostatniej wieczystej i np nie obsługuje M100 RAWów, muszę konwertować.
Nie jest lepszy.
kazdy program jest dobry , kazdym programem dochodzi sie do tego samego celu.
dla jakiegos motywu programem X znajdziesz dosc szybko konieczne nastawy , programem Y mozesz potrzebowac wiecej czasu , dla inego motywu moze byc na odwrot - to w programie Y latwo znajdziesz nastawy , w programie X musisz sie pomeczyc.
Na kazdym kanale masz liczby od 0 do 255 nic wiecej i kazdym programem mozna te liczby nastawic.
Problem nie w aparacie , tylko w Twoim nastawieniu albo mozliwosciach.
Obawiam sie , ze jestes zbyt leniwy , by poznac program ktorym sie poslugujesz , jego mozliwosci i wymagania.
Nie wiem kto to pisal , czy to ten sam watek , ale Autor opini jakoby z c5mk2 kolory " wychodza " gorsze niz i iphopna jest absolutnym ignorantem i ma Zero wiedzy podstawowej. Aparat czyli raw zapisuje obraz "czarno- bialy ". Raw nie ma przypisanej zadnej przestrzeni barwnej,
zapisane sa tylko roznice jasnosci . To liczby , z ktorych pozniej mozna wyliczyc kolor w dowolny sposob.
aparat w zaden sposob nie przesadza o jakosci koloru.
Jakosc koloru jest ostatecznie nadawana w urzadzeniu wyjscia.
To tam okreslonym liczbom zapisanym w pliku zostanie przyporzadkowany kolor fizyczny.
Jakosc tego koloru w urzadzeniu wyjscia to wlasnie jakosc barwy jaka widza oczy.
Nic gorszego niz " Picture style" , to sie podoba 2 , 3 razy moze jeszcze od czasu do czasu. Po czasie staje sie obraz maniera nie do zniesienia.
Ustaw sobie wszystko na Auto , a nastepnie dla zdjec z ktorych jestes niezadowolony dokonaj indywidulanych poprawek.
Moje doswiadczenia nie sa zadna wyrocznia ani wskazowka , ale zdaza mi sie, ze nad jednym zdjeciem trzeba posiedzic i 40 godzin ,
zas zdjecia urlopowe w ciagu godziny zalatwiam lekko 100 sztuk - tak to mozna zautomatyzowac.
rozumiem i jest to prawdopodobne, ze ktos z aparatu c5mk2 lub dowolnie innej lustrzank dslr produkuje kolor gorszy niz z iphona , ale na milosc boska , niech nie pisze ze to aparat produkuje gorszy kolor.
Za gorszy kolor odpowiada wylacznie Autor zdjecia , ktory nie potrafi obsluzyc oparatu i programu do obrobki zdjec.
Matryce Canon zawsze charakteryzowaly sie duza selektywnoscia i to jest ich mocna strona.
Moza stawiac rozne zarzuty dla c5 ( kazdego modelu ) , ale nie ten ,ze sie nie da uzyskac dobrego koloru.
Pomiedzy obrazem z iphona a obrazem z dowolnego c5 jest przepasc i nie bede wchodzil w szczegoly techniczne dlaczego , gdyz szkoda mi czasu na wyjasnienia , ktore od dobrych 10 - 15 lat sa dostacznie znane.
Tak, na miniaturce JPG masz efekt z Picture Style, być może te ustawienia gdzieś się zapisują, jak otwieram taki RAW w DPP, to w DPP suwaki już są ustawione jak było w Picture Style, ale nie wpływa to na RAW, bo ja wrzucę tego samego RAW do LR, to LR zapodaje swoje ustawienia.
W programach jest przewaznie mozliowsc wyboru nastaw " jak w aparacie"- wowczas sa one przejete z exifu . Mozna tez jakies dowolne inne.
np "Auto" . To Auto z programu wcale nie musi byc identyczne jak " Auto" w aparacie jesli to nie jest program firmowy.
np w PS /LR Auto jest inne niz "Auto" w canonie , ale w DPP juz identyczne.
Sklepy zaczynają hurtowo obniżać ceny na R :) Niektóre sklepy sprzedają już po 7k zł ;)
https://kaktus24.pl/product-pol-3062...-R.html?zwykle
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...os-r-body.html
BTW - Jak zejdzie do 6k zł to będzie prawie realna jego wartość :)
Cyfrowe.pl to dystrybucja PL, Cena zawiera VAT. Kaktus wygląda na to o czym pisałem trochę wcześniej.
Jak widać te ceny wynikają z wysokiego dochodowego 18%, z VATu 23%, ale przede wszystkim przycinki dystrybutora i pewnej polityki cenowej canona. Skoro z 10.500zł schodzą do 8000zł i ciągle się opłaca to widać ile sobie doliczają. Z Sony, Nikonem, czy innymi jest identycznie.
Cena w cyfrowe już jest bdb. jak za takie FF. Nic tylko brać ;)
Jeśli mialy by się dobrze sprzedawać obiektywy rf wśród posiadaczki Rki, to przy ich cenie Canon może Rke dawac za darmo :)
Ciekawe czy dalej będzie spadać bo jadę w marcu na wakacje to bym kupił ;)
Canon odkurzy Sony robi za grzejnik, świat idzie do przodu.
Te ceny promocyjne pojawiały się sinusoidalnie. W grudniu lub styczniu znowu cena skoczy w okolice 10kzł. Na euro.com.pl są w tej chwili też raty 40x0% więc dla wielu trochę mniej bolesne są takie zakupy.
Swoją drogą jeśli aparat tylko na wakacje to może nie ma sensu wydawać tyle siana i lepiej kupić jakąś starszą używkę 6d lub nawet 5d2?