Bangi, a jak ustawiłeś inne parametry ostrości (rozumiem, że siła - 6) - precyzja i próg? Pytam się ciebie, bo jak patrzę na twoje zdjęcia, to widzę, że znasz aparat i wiesz "które kółko czym kręci", po co wyważać otwarte drzwi!
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 21-10-2019 o 14:32
Co to DPP?
Nie zarabiam na foto, focę od jakiś 15 lat, 10 lat temu robiłem grupę foto i wtedy były częste plenery oraz fascynacja foto itp, nawet tu konto mam 10 lat, a to nie jest moje pierwsze.
Dziś to jeżdżę z rodziną na wakacje, dźwigam sprzęt, nie chce mi się zbytnio tam kręcić suwakami przy każdym zdjęciu wywołaniu.
Z kolei w trakcie robienia zdjęcia zawsze Av robię i ustawiam co trzeba, żeby uzyskać to co chcę, chodzi o kwestię głównie obrazka/kolorystyki, z 5DmII strasznie takie ciemne i szare - wystarczy porównać ze zdjęciami z iPhone jaka przepaść, bo tam leci obróbka jakaś wstępna.
Głównie chodzi o FF (przelicznik *1.6 to trochę dużo jak mam np 24-70mm) i jakość.
Teraz mam: EOS 5D Mark II, EOS 50D, EOS M100, EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM, EF-M 22mm F/2.0 STM, EF 16-35mm F/4.0L IS USM, EF 24-70mm F/4.0L IS USM, EF 28mm F/1.8 USM, EF 50mm F/1.4 USM, EF 50mm F/1.8 II, EF 85mm F/1.8 USM, EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS USM, Sigma 70mm F/2.8 EX DG Macro
Jak tele podepnę pod cropa to spoko, ale te szersze EF pod cropem to słabo.
Najlepiej jakbym focił w RAW i miał już poprzesuwane jak w iPhone/GoPro obrazek (oczywiście polary mam swoje dobrych marek), to by była bajka przy możliwościach potem poprawek w LR jakie daje generalnie RAW z FF. Może ktoś zna +- taki Picture Style? Rozumiem, że też focić sRGB, a nie Adobe RGB (o ile pamiętam tam są odcienie szarości bardziej niż kontrasty).
Ostatnio edytowane przez adzi ; 21-10-2019 o 15:33
bez metafory: lepiej popełnić błąd ucząc się od kogoś, kto wiele potrafi, niż być nieomylnym przy tym, który nic nie umie - tak cię ładnie chciałem pochwalić i podziękować, co niniejszym jeszcze raz czynię!