Ludzie to mają problemy lub sami je stwarzają. Costus szacunek ode mnie.
Wersja do druku
Ludzie to mają problemy lub sami je stwarzają. Costus szacunek ode mnie.
Ja bym czekał również na MK5. Na pewno 4 będzie miała wady :mrgreen: Zdjęcia poczekają te kilka lat. Co im zależy
sprawdz ile kosztował 5d3 w chwili premiery a ile kosztuje dzisiaj...
możesz kupić 5d3 "na chwilę" czyli do czasu premiery 5d4 - stracisz na takim zakupie mniej niż kupując nowe
bez problemu softem dostępnym w sieci można sprawdzić przebieg 5d3 - załóż sobie przebieg i cenę, znajdź i kup, wg mnie za 8kzł masz puszkę z małym przebiegiem
grip - od 20 lat używam tylko puszek z gripem choć nie jestem wielkim gosciem (176cm/85kg)
grip do 5d3 kosztował mnie całe 200zł - zamiennik Newell, gdyby się popsuł to mogę go wyrzucić i kupić kolejny i nadal wydam ułamek ceny nowego
do poprzedniej puszki też miałem zamiennik - i jakoś wytrzymał tyle ile wytrzymało ze mną 5d2 do czasu zmiany na nowszy model
cena 5d4 w dniu premiery na pewno nie będzie niższa niż 5d3 w dniu premiery - a realnie będzie jednak wyższa...
decyzję musisz podjąć sam
Ja bym kupił coś tańszego i resztę przepił z przyjaciółmi. Poza tym ludzie...nie kupujcie gripów, bo one prowokują do robienia zdjęć pionowych, które są bez sensu.
Kup sobie Panaśka GH4 i zamiast czekać na jakiegoś tam Canona, rób 4K wideo już teraz.
jeśli sprzęt w zimę leży i łapie kurz to osobiście bym poczekał, może akurat Canon nas zaskoczy
A jak wyjdzie za 18 miesięcy? Do wiosny można czekać jak się nic nie robi a aparat to tylko zachcianka. A na wiosnę znowu nie będzie marka 4 i co poczekać teraz na jakieś targi bo kurcze może wyjść na dniach...
trochę to bez sensu. Nie ma co się wzorować na plotach bo to też gdybania ludzi. Póki co aparat który nagrywa w 4k to 1dc, tylko trochę inna cena.
wiem ze tak można czekać i czekać, ale jeśli i tak nie korzysta to co mu szkodzi poczekać
--- Kolejny post ---
tylko musi wziąć pod uwagę że zostanie testerem XD
wiadomo jak jest z nowymi puszkami :D
Fotografowałem kiedyś Zenitem 11, ale dopiero zmiana na Zenita 12XP otworzyła mi oczy na prawdziwą fotografię. Od tamtego czasu jestem ahtystą :D
A jak mkIV wyjdzie akurat na zimę, to co wtedy?
Nie.. Canon nam tego nie może zrobić!
Canon nie, ale księgowy z Canona jest wyjątkowo złośliwy. Nieraz na forach czytałem...
nie wiem jak "wy" ale ja tak, zawsze kiedy odsprzedaję sprzęt przy zmianie na nowszy po pierwsze uzyskuję
wyższą niż średnia rynkowa cenę, po drugie trwa to bardzo krótko a po trzecie sam lubię mieć zadbany i nie podrapany
sprzęt - widzisz w tym coś dziwnego ?
nie jestem biedny ale nie lubię też tracić wtedy kiedy nie muszę, wolę sprzedać drożej niż taniej
Jak potrzebujesz 4K to masz tam GH4 czy coś.
Witam ponownie
Dylematy (aktualna wymiana na Canon 5D Mark III czy czekanie na Canon 5D Mark IV) nie trwały długo 8-) Po małej rozmowie z samym sobą - dzisiaj w moje rączki wpadł pachnący absolutną nowością Canon 5D Mark III z oryginalnym gripem :D Nie robię może zbyt dużo zdjęć ale perspektywa czekania kilku miesięcy na potencjalnie nowego Mark IV była dla mnie nie do zaakceptowania :D Po bardzo pobieżnym przejrzeniu możliwości aparatu starego do aktualnego (5D Mark I vs. 5D Mark III) jestem pod dużym wrażeniem. To jest po prostu przepaść !!!
pozdrawiam
dobra decyzja
Jak sądzicie, czym zaskoczy nas Canon wypuszczając następcę 100-400:
a. niczym, nie będzie następcy, bo jest już doskonały 70-300,
b. doskonałą optyką, stabilizacją i jakością wykonania i, niestety, wysoką ceną...
c. napędem STM, niedługo wszystkie korpusy będą mieć doskonały AF w trybie filmowania (dual pixel)
d. miniaturowymi rozmiarami dzięki wykorzystaniu optyki dyfrakcyjnej (DO)
e. własną, lepszą wersją obiektywu 150-600 ze światłem 6.3 na długim końcu
f. obiektywem xxx-500 ze światłem 5.6 na długim końcu,
g. obiektywem z wbudowanym TC 1.4x, bo 7d II ostrzy również dla f/8
h. zaproponuje jeszcze inne rozwiązanie, podaj jakie
Gdybym to ja decydował :lol:, wybrałbym wariant f. Obiektyw byłby nadal bardzo przyzwoitych rozmiarów, jaśniejszy niż konkurencja na długim końcu, a po zastosowaniu TC dawałby 700mm/8.0 napędzając sprzedaż 7d II.
To oczywiście tylko zabawa (albo ćwiczenie myślowe), kto miał rację dowiemy się pewnie za jakiś czas.
Pewnie b), najbliższe.
Jeśli zrobią coś na kształt 150-600 to nie sądzę żeby to było w zastępstwie 100-400 ale może być właśnie z DO.
BTW: Gdyby 70-300 był następcą to by 100-400 już nie robili więc to odpada.
IMHO 200-400 nie jest następcą 100-400 bo to nie ta półka cenowa i nie ten target. Oczywiście, że nowy work horse się pojawi tylko wydrenuje nam nieco bardziej kieszenie niż poprzednik.
Power of the Lens
100-400 w rzeczywistości wygląda lepiej niż na papierze więc nie ma się co ekscytować zapowiedziami będzie lepszy o włos i droższy dwa razy.
Dwóch rzeczy jestem pewien odnośnie dotychczasowego 100-400:
a. to najlepiej sprzedająca się biała L-ka (tak, lepiej nawet niż jakiekolwiek 70-200, a od fantastycznego 400/5.6 to już ca. 10x lepiej),
b. szkło kupowane głównie przez amatorów.
I dotychczas nie miało konkurencji. Ale teraz jest i Tamron 150-600 i nowe Sigmy. Oba szkła oferują więcej od Canona za mniej, a to jest bardzo przemawiające do amatorów (nie tylko w naszym kraju). Sytuacja więc o tyle ciekawa, że jeśli Canon po prostu odnowi 100-400 zwiększając przy tym cenę, to moim zdaniem będzie mało ciekawa oferta. Nawet jeśli optyka będzie wyraźnie przewyższać konkurencję po podłączeniu TC 1,4x (a to akurat jest mało prawdopodobne).
--- Kolejny post ---
To będzie odpowiedź w znanym stylu Canona ;) Dlatego bardziej ekscytujące wydaje się zupełnie inne rozwiązanie, z powodów, o których napisałem wyżej.
Co do a) - masz jakieś źródło??
Co do b) - widziałem u wielu Repo to szkło więc nie byłbym taki pewien czy to "głównie" amatorski sprzęt.
a) przynajmniej kilka, żadne oficjalne; po pierwsze, numery seryjne; po drugie prywatne rozmowy w sieci tradycyjnych sklepów foto w USA (nie ze sprzedawcami!) oraz w firmie związanej z fotografią w inny sposób (tzn. nie sprzedaż).
b) owszem, profesjonaliści też używają czasami tego szkła, ale rzadko; powód jest prosty - ciemnica, więc do reporterki słabo się nadaje; do tego stopnia, że już parę lat temu amatorzy fotografujący różne ligi w Polsce przestali go używać ; ostatnim profi u którego widziałem to szkło był absolutnie czołowy polski fotograf lotniczy (ale też już chyba nie używa i było to ładnych parę lat temu); ale wiadomo, akurat w fotografii lotniczej często światła jest sporo a i czasy długie; no i większej L-ki często na pokład już nie weźmiesz; co do popularności wśród amatorów to wystarczy pojechać na dowolny punkt widokowy czy inny rezerwat w USA, tam 90% obiektywów to właśnie nasz bohater, z tego przynajmniej połowa jedzie na zielonym prostokącie ;)
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.
Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
Myślę, że w grupie sprzętu na podobnym poziomie optycznym, cenowym (z gruba biorąc np.: "białe zoomy") liczba opinii użytkowników zamieszczonych w poważniejszych sklepach daje jakąś próbkę statystyczną co do popularności, a w jakiejś tam relacji i do sprzedaży np. na B&H:
C70-200/2.8L IS II 2453 opinie
C100-400L IS 1086 opinii
C40-200/4L IS 751 opinii.
Tak, obecnie C70-200/2.8L IS II jest prawdopodobnie najlepiej sprzedającą się białą L-ką. Ale w sprzedaży jest od 4 lat, podczas gdy 100-400 od 16.
ciekawe, co z zapowiadanym 24-105/3.5/5,6
gdzieś czytałem, że ma kosztować 600$
może będzie lepszy optycznie od starego modelu ze światłem 4 (bo mechanicznie na pewno nie)
Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.
Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.
Widocznie odwiedzam inne punkty widokowe i rezerwaty w USA ale moje obserwacje sa inne. 100-400 to jest najtańsze i najbardziej uniwersalne poważniejsze tele. A niby czego innego maja amatorzy używać do ptaków czy samolotów? EF 1200 mm? Jakiejś innej stałki za ponad 10 k$? :roll: Jednak to nigdy nie będzie 90%. Może 90% białych zoomów....i to tylko w miejscach gdzie się jedzie specjalnie żeby obserwować ptaki, samoloty czy wieloryby czy inne misie. I tak zawsze będzie więcej tanich czarnych zoomów. Poza zawodowcami na meczach, białe rury turysta może zobaczyć w USA bardzo rzadko a takich typu 500-800mm praktycznie nigdy.
W miejscach turystycznych w USA białe elki można zobaczyć bardzo rzadko, a jeżeli już, to nosicielem takiego sprzętu najczęściej okazuje się być jak w dowcipach, Polak, Rusek , albo Niemiec. Jeżeli trafi się Amerykanin, to nie jest to prawie nigdy osoba młodsza, tylko zwykle zgred w conajmniej średnim wieku. Natomiast każdy zawodowy bez wyjatku czy to do kotleta, portretu, czy koncertu/eventu bez względu na wiek i płeć używa 70-200/2.8.
a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred :)
No nie wiem... Mnie ostatnio pewna nastoletnia modelka powiedziala, ze jestem w kategorii "dojrzalych mezczyzn" (mam 33 lata). Pomyslalem sobie: "o k..., to juz?".
Zgadzam się z powyższą opinią ;) Oczywiście chodziło mi o popularność pomiędzy "białymi" obiektywami. Amatorzy do ptaków czy innych celów mogą używać również 300/4 czy 400/5.6. Akurat ten ostatni jest niezwykle popularny w Polsce. Zresztą różnic między USA i Polską jeśli chodzi zwłaszcza o fotografię przyrodniczą zaobserwowałem więcej, ale to już raczej temat na inny wątek.
To jaki będzie w końcu ten następca 100-400?
Kluczyki, np od BMW sporo odmładzają.
ale w oczach tych siks* czy posiadaczy tych kluczykow?
bo ja mam mocne podejrzenie, ze w przypadku niemieckich aut w 90% zachodzi wlasnie ten drugi przypadek. chociaz mentalnie ciezko tam mowic o odmlodzeniu, jesli mimo 30-tki a nierzadko 40-tki zero odpowiedzialnosci i rozumu, a tylko parcie testosteronu na dekiel jak u smarkacza z ogolniaka :/
* - siks, bo im blizej wiekiem do mojej corki niz mnie :D :D :D
Rozmowa była o siksach, więc.. Ale nie rozwijajmy bo jak słusznie zauwazyłes podloże zjawiska może byc bardzo smutne.
A taka sytuacja sprzed tygodnia, na targi przyszła grupa licealistów z klas maturalnych. Stoję i rozmawiam sobie z dwiema hostessami, gdy zauważają zwiedzająca młodziez, jedna pyta: -Ojej, a co tutaj robią te dzieci?
A daje słowo, od tych "dzieci" różniły sie jedynie strojami, więc mogły byc jedynie ze dwa, trzy lata starsze :mrgreen:
A co do 100-400...... że odbiegnę trochę od tematu ;)
.... to ja sądzę że będzie bardzo podobny do obecnego tylko odmłodzony optycznie, odmłodzony IS, powłoki itd. Rewolucji się nie spodziewam. Ciekawe jest że tak długo nie pojawił się następca. Albo dotychczasowy tak dobrze się sprzedaje, że szkoda inwestować w nowy albo tak źle że nie ma sobie co zawracać głowy następcą ;).
To szkło ma chyba ze dwadzieścia lat więc może kiedyś trafią z rumorsami 8-).