-
Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nietrafiony ten pies
psy robilem 7d verI wiec wiem ze mozna trafic;)
Już miałem napisać że wyślę Ci rawa..... ale go nie mam :)
Poniższe zdjęcia to JPGi wywołane z raw w DPP bez dotknięcia żadnego suwaka. Drugie to crop 100%. Według mnie jedyne co można zrobić aby były "lepsze" to zmniejszyć czas migawki i zrobić z mew mrożone kurczaki. To samo dotyczy psa. Dla mnie jeśli coś jest żywe i biega lub lata to ma to być widać na zdjęciu. Dlatego używam 1/2500 a nie np 1/8000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Już miałem napisać że wyślę Ci rawa..... ale go nie mam :)
Poniższe zdjęcia to JPGi wywołane z raw w DPP bez dotknięcia żadnego suwaka. Drugie to crop 100%. Według mnie jedyne co można zrobić aby były "lepsze" to zmniejszyć czas migawki i zrobić z mew mrożone kurczaki. To samo dotyczy psa. Dla mnie jeśli coś jest żywe i biega lub lata to ma to być widać na zdjęciu. Dlatego używam 1/2500 a nie np 1/8000.
A w czym problem zrobić zdjęcie tak, żeby pysk psiaka był ostry, ale jednocześnie widać było ruch?
Ten crop 1:1 taki nieco zamglony, a chmur nie widać ;-).
Nie zwalałbym wszystkiego na te chmury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
A w czym problem zrobić zdjęcie tak, żeby pysk psiaka był ostry, ale jednocześnie widać było ruch?
Ten crop 1:1 taki nieco zamglony, a chmur nie widać ;-).
Nie zwalałbym wszystkiego na te chmury.
Czasami mam wrażenie że niektórzy siedzą tylko w szałasie robiąc zdjęcia z 10 metrów sprzętem za 50 i więcej tysięcy....
Tak samo jak poprzednio czyli bez ruszania czegokolwiek w DPP i crop 100%. 1/4000. Wyrzuciłem z poziomu aparatu 3 zdjęcia na 40. Reszta jest mniej więcej na takim poziomie jak niżej. Dla mnie w zupełności wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Czasami mam wrażenie że niektórzy siedzą tylko w szałasie robiąc zdjęcia z 10 metrów sprzętem za 50 i więcej tysięcy....
Tak samo jak poprzednio czyli bez ruszania czegokolwiek w DPP i crop 100%. 1/4000. Wyrzuciłem z poziomu aparatu 3 zdjęcia na 40. Reszta jest mniej więcej na takim poziomie jak niżej. Dla mnie w zupełności wystarczy.
Wg mnie wystarczy 5.6/400, średniej klasy korpus i nieco umiejętności oraz zaangażowania. Inaczej mamy pstryki które niczym nie porywają, albo powodują oburzenie autorów, gdy ktoś napisze, że kiepskie foty ;-).
-
Chwila czyli pies za szybko się ruszał i dlatego przy 1/2500 jest nietrafiony/nieostry ? Coś mi tu nie pasuje :D
-
Czy mam rozumieć że uważacie iż zdjęcia zrobione czemuś co się szybko porusza w naszą stronę i wykropowane na 100% mają być w 100% ostre? No fajnie by było :)
Teraz też nieostre i nietrafione?
-
Uważam, że wystarczyło dodać obok zdjęcia, że to dość duży crop i nie byłoby niedomówień. Szkoda, że ten ''niecropowany'' w jeszcze mniejszej rozdzielczości...
Może mam już spaczony światopogląd przez 6d, ale u mnie znacznie mocniejsze cięcie kadru daje mimo wszystko i tak dużo lepszy obrazek, ale tu znowu wracamy do aps-c vs ff... chociaż nie wiem czy mimo wszystko nawet bardzo mocny crop nie dałby więcej detalu itd niż taki sam kadr z aps-c (analogicznie z aps-c ścięłoby się mniej)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Uważam, że wystarczyło dodać obok zdjęcia, że to dość duży crop i nie byłoby niedomówień. Szkoda, że ten ''niecropowany'' w jeszcze mniejszej rozdzielczości...
Jednak co by nie robić tego co daje aps-c się nie przeskoczy ;/
Krótko mówiąc jak próbuję zrobić 300KB to mi się zdjęcie rozjeżdża. Przy 500KB jest jeszcze w miarę ok. Nawet spory crop. Może kiedyś opanuję trudną sztukę zmniejszania zdjęć.
Tamten crop też był dobry tylko po zmniejszeniu się rozjechał. A ten nie.... :) Nie do końca rozumiem na czym to polega. Dlaczego np pełny kadr z raw wywołany do jpg ma 300KB a wycinek czyli crop 100% ma np 450KB. Potem trzeba go zmniejszać i... zaczyna się jazda w dół. Z jakością.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Może mam już spaczony światopogląd przez 6d, ale u mnie znacznie mocniejsze cięcie kadru daje mimo wszystko i tak dużo lepszy obrazek, ale tu znowu wracamy do aps-c vs ff... chociaż nie wiem czy mimo wszystko nawet bardzo mocny crop nie dałby więcej detalu itd niż taki sam kadr z aps-c (analogicznie z aps-c ścięłoby się mniej)
APS-C vs FF to bzdura... ;-). Nowe 7D na pewno daje radę i jest świetne. Wg mnie 6D i 7D spisują się znakomicie w różnych obszarach.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Teraz też nieostre i nietrafione?
Tu wygląda całkiem inaczej, czyli dobrze. Tak jak powinno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Tu wygląda całkiem inaczej, czyli dobrze. Tak jak powinno.
I teraz w końcu chyba też będzie tak jak być powinno. Na wszelki wypadek jeszcze raz powiem zdjęcia tylko wywołane i niczym nie ostrzone. Jak dla mnie ... aż za dobrze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
I teraz w końcu chyba też będzie tak jak być powinno.
Irek07, zgadza się, jest dobrze :-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Irek07, zgadza się, jest dobrze :-).
Chyba nałożyły się dwie rzeczy. Jedna to problemy ze zmniejszaniem zdjęć. A druga... Teraz jak na spokojnie przejrzałem wszystkie zdjęcia to widzę że trochę różnią się jakością. Te gorsze są absolutnie do przyjęcia. Po wywołaniu, zmniejszeniu do np 2000x1500 i wyostrzeniu są bardzo dobre. A te lepsze, tak jak powiedziałem, dla mnie aż za dobre :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
mozna robic tak,zeby bylo dobrze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Krzywo :twisted:
-
[QUOTE=becekpl;1264857]mozna robic tak,zeby bylo dobrze
A może w końcu ktoś mi wyjaśnić jak to zrobić żeby fotka powiedzmy 1012 na dłuższym boku nie przekraczała 300KB. Bo nie wiem:oops:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
A może w końcu ktoś mi wyjaśnić jak to zrobić żeby fotka powiedzmy 1012 na dłuższym boku nie przekraczała 300KB. Bo nie wiem
Ja np robię to w ten sposób, że zmniejszam foto w ps do rozmiaru np 1024 . i Potem klikam zapisz do internetu i tam sobie suwakiem ustawiam tak, że by było do 300kb. Znam tylko taką metodę ;/
-
[QUOTE=Irek07;1264861]
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
mozna robic tak,zeby bylo dobrze
A może w końcu ktoś mi wyjaśnić jak to zrobić żeby fotka powiedzmy 1012 na dłuższym boku nie przekraczała 300KB. Bo nie wiem:oops:
Eksportujesz fotkę tak jak tam to sobie robisz po swojemu i następnie najprościej np. IrfanView do jpg'a "Zapisz jako" i ustawiasz sobie jakość wg swojego kryterium (np. taką, żeby ne przekroczyła określonej wartości). Nie zauważyłem straty jakości, gdy ustawiam z przedziału 90-97 przy dłuższym boku 1000px.
-
[QUOTE=KrZyChUM;1264865]
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Eksportujesz fotkę tak jak tam to sobie robisz po swojemu i następnie najprościej np. IrfanView do jpg'a "Zapisz jako" i ustawiasz sobie jakość wg swojego kryterium (np. taką, żeby ne przekroczyła określonej wartości). Nie zauważyłem straty jakości, gdy ustawiam z przedziału 90-97 przy dłuższym boku 1000px.
Dzięki, będę trenował. A jak się nauczę to może ktoś uwierzy że 7DII to całkiem niezły aparat :)
Jak zmniejszam niekadrowane zdjęcia to faktycznie wychodzi ok. 300KB. Jak wykadrowane to od 450 w górę.
No długo mi to nie zajęło :) W DPP wystarczyło przy zapisywaniu obniżyć image quality z 10 na 6 i teraz, wbrew pozorom, mam świetne fotki przy wielkości 150KB.
Chyba zacznę wstawiać wszystkie od nowa :) Żartuję....
Żartuję ale jednak sobie przetestuję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jak zmniejszam niekadrowane zdjęcia to faktycznie wychodzi ok. 300KB. Jak wykadrowane to od 450 w górę.
Wg mnie samo kadrowanie nie ma znaczenia. Na pewno np. LR po większych operacjach na zdjęciu wypluwa większy rozmiarowo jpg. IrfanView natomiast skompresuje tak samo dobrze. Jak się będziesz poruszał w przedziale 85-97 przy 1000px na dłuższym boku, to i rozmiar będzie normalny i spadek jakości pomijalny (niezauważalny).
-
Gdy trochę stanieje to rozważę przesiadkę na 7DMkII
;-)
-
Cóż, wygląda na to że mam fajny aparat tylko nie umiem komputera obsługiwać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Aż miło popatrzeć na postęp w "komputernictwie" :D
-
Bardzo ładne lotniki :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Bardzo ładne lotniki :lol: .
Poważnie? :)
-
Chyba najlepsze w tym wszystkim jest to , że to jest pasja. Jeden wstaje o 5 rano że by zrobić we mgle wschód słońca , ktoś inny siedzi w czatowni cały dzień , że by ustrzelić drapieżnego ptasiora, ktoś inny włóczy się po ulicach za streetowymi kadrami. Portreciści szukają emocji w człowieku,w twarzy.. reporterzy utrwalają "chwile ulotne jak ulotka", koledzy z mega zoomami pstrykają tysiące klatek na boiskach i halach sportowych . Łączy nas to głupie zamiłowanie do fotografii. Patrząc na wcześniejsze posty nie pozwólmy aby nas podzieliło narzędzie którym realizujemy to co kochamy. Dobranoc
-
No i teraz ma to ręce i nogi (skrzydła ? :D )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Chyba najlepsze w tym wszystkim jest to , że to jest pasja. Jeden wstaje o 5 rano że by zrobić we mgle wschód słońca , ktoś inny siedzi w czatowni cały dzień , że by ustrzelić drapieżnego ptasiora, ktoś inny włóczy się po ulicach za streetowymi kadrami. Portreciści szukają emocji w człowieku,w twarzy.. reporterzy utrwalają "chwile ulotne jak ulotka", koledzy z mega zoomami pstrykają tysiące klatek na boiskach i halach sportowych . Łączy nas to głupie zamiłowanie do fotografii. Patrząc na wcześniejsze posty nie pozwólmy aby nas podzieliło narzędzie którym realizujemy to co kochamy. Dobranoc
Cóż można powiedzieć.... Dobranoc.
-
Jedna rzecz mnie tylko trochę martwi. Właściwie można ustawić sobie aparat na M, np 1/2500, 6.3, korektę ekspozycji na +1, auto ISO i tak robić zdjęcia ptakom cały dzień. Nic nie zmieniając. I nic nie myśląc....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Krzywo :twisted:
Tylko napisz dlaczego.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
... i Potem klikam zapisz do internetu i tam sobie suwakiem ustawiam tak, że by było do 300kb. Znam tylko taką metodę ;/
Kiepski pomysł. Jak będziesz kiedyś potrzebował opisu w IPTC, to nic z tego nie będzie.
Lepiej w PS poprzez zapisz jako i wybrać sobie plik .jpeg.
Na koniec ustalasz suwakiem wagę pliku np 9 lub 10.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
A już wydawało się, że wątek całkiem zszedł na psy. :? Kochajmyż się więc. Wiwat Canon kochany, Wiwat Sejm, wiwat Naród, wiwat wszystkie Stany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jedna rzecz mnie tylko trochę martwi. Właściwie można ustawić sobie aparat na M, np 1/2500, 6.3, korektę ekspozycji na +1, auto ISO i tak robić zdjęcia ptakom cały dzień. Nic nie zmieniając. I nic nie myśląc....
Tym się nie trzeba martwic tylko cieszyć. A myślenie skoncentrować tylko na kompozycji zamiast na kręceniu gałkami czy naciskaniu guzików.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Koledzy, wytłumaczcie mi problem korekty ekspozycji w trybie M. Czemu to służy i jak to używać, bo dla mnie to takie sprzętowe masło maślane.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A już wydawało się, że wątek całkiem zszedł na psy. :? Kochajmyż się więc. Wiwat Canon kochany, Wiwat Sejm, wiwat Naród, wiwat wszystkie Stany.
I wygraliśmy z Hiszpanią, co nas wszystkich jednoczy. (Tak Szpak wczoraj powiedział.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Koledzy, wytłumaczcie mi problem korekty ekspozycji w trybie M. Czemu to służy i jak to używać, bo dla mnie to takie sprzętowe masło maślane.
No nie do końca. Tak w skrócie. Jak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić. Przedtem robiłem na TV ale to nie to samo. Teraz to ja decyduję na jakiej przysłonie ma być zdjęcie zrobione.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale podpucha :) Nie wiem czy w moich puszeczkach jest taka literka.
M - ręczna regulacja ekspozycji "na drabinkę" - dolne kółeczko przysłona, górne - czas, a drabinka wg potrzeb i oszusta światłomierza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
ak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić.
Przedtem nie można było tego w M nastawić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
No nie do końca. Tak w skrócie. Jak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić. Przedtem robiłem na TV ale to nie to samo. Teraz to ja decyduję na jakiej przysłonie ma być zdjęcie zrobione.
No właśnie, jak koledzy wyżej: Nastawiam sobie parę przysłona-czas tak, żeby mieć te +1 lub cokolwiek innego (na tle nieba ustawiam nawet +2), patrząc na drabinkę (wskazania światłomierza); decyduję o wszystkim. W czym Ci pomaga korekta ekspozycji w tym trybie?
Wiem, że to nowy bajer w tym aparacie, ale dopóki nie zrozumiem, to wydaje się tak samo przydatny, jak przycisk "drukuj".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Przedtem nie można było tego w M nastawić?
można było - jak się odwrócisz to Ci się zmieni na drabince :-) drabinka w M wskazuje tylko pomiar a nie żadne korekty ekpozycji ... chyba ze teraz jest inaczej ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
można było - jak się odwrócisz to Ci się zmieni na drabince :-) drabinka w M wskazuje tylko pomiar a nie żadne korekty ekpozycji ... chyba ze teraz jest inaczej ?
No dobrze, zmieni się. Ale tryb M to ręczne nastawienie i czasu, i przysłony, i czułości. I tak musisz przeregulować któreś z tych trzech, żeby znowu na drabince widzieć +1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No właśnie, jak koledzy wyżej: Nastawiam sobie parę przysłona-czas tak, żeby mieć te +1 lub cokolwiek innego (na tle nieba ustawiam nawet +2), patrząc na drabinkę (wskazania światłomierza); decyduję o wszystkim. W czym Ci pomaga korekta ekspozycji w tym trybie?
może jak zmierzysz nie na niebie tylko w cieniu to dalej na drabince będziesz miał +2 przy tym samym czasie i przysłonie - podskoczy Ci ISO ? tak kombinuje .. tak to działa ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale podpucha :) Nie wiem czy w moich puszeczkach jest taka literka.
M - ręczna regulacja ekspozycji "na drabinkę" - dolne kółeczko przysłona, górne - czas, a drabinka wg potrzeb i oszusta światłomierza.
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Przeczytałem, że 7DII ma korektę ekspozycji w trybie M. No i tego nie rozumiem, dlatego pytam posiadaczy o tę funkcję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przeczytałem, że 7DII ma korektę ekspozycji w trybie M. No i tego nie rozumiem, dlatego pytam posiadaczy o tę funkcję.
Również tego nie rozumiem, bo w M jest zawsze korekta ekspozycji - przysłoną, albo czasem.
-
Chyba już wiem - niedokładnie przeczytałem opis na dpreview. Ustawia się czas i przysłonę ręcznie, ale wykorzystując zaawansowane autoiso, spuszcza się na aparat sprawę doboru czułości.
Irek07 - teraz dobrze?
-
Tak, to bardzo przydatna funkcja. Umozliwia uzyskanie STAŁEJ ekspozycji bez ciągłego poprawiania uciekajacej drabinki.
-
Ustawiasz sobie czas i przysłonę w M na sztywno. Tryb AutoISO będzie w tym trybie (w starszych modelach poza 1DX) dobierał ISO na zero - czyli środek drabinki. W 7dII czy 1Dx można skorygować tak, żeby w AutoISO aparat sobie to ISO korygował na + lub na -.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Ustawiasz sobie czas i przysłonę w M na sztywno. Tryb AutoISO będzie w tym trybie (w starszych modelach poza 1DX) dobierał ISO na zero - czyli środek drabinki. W 7dII czy 1Dx można skorygować tak, żeby w AutoISO aparat sobie to ISO korygował na + lub na -.
Również dziękuję. Jak tylko znajdę kogoś z II-ką to spróbuję. Jak zrobić foto na śniegu, niebie, gdzie trzeba "oszukać" światłomierz.
Chyba, że jest taki mądry i mnie przechytrzy.
-
Różnica pomiędzy trybem czysty M a M = korekta wygląda tak:
1. M- ustawiłeś na sztywno Tv i Av a światłomierz (w trakcie pracy) informuje Cię tylko o odchyleniu od normy. Ty, ręcznie, wprowadzasz korektę.
przy zmieniających się warunkach oświetlenia troszkę się trzeba nakręcić, i być czujnym aby zareagować.
2. M + korekta. Ręcznie ustawia Tv,Av plus korektę ,ISO w trybie A,. Zmieniające się warunki oświetlenia zostaną skorygowane przez światłomierz (zmieni ISO).
Ingerencja fotografa w korektę jest konieczna jeżeli zmienia się obiekt fotografowany. Np mewę zastąpił kruk. Sądzę, że takich korekt będzie znacznie mniej.;)
-
Mam nadzieje że wszyscy zrozumieli o co mi chodzi. Ja ustawiam +1 na tle niebieskiego nieba do +2 na chmurach. Resztę załatwia auto ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Mam nadzieje że wszyscy zrozumieli o co mi chodzi. Ja ustawiam +1 na tle niebieskiego nieba do +2 na chmurach. Resztę załatwia auto ISO.
Tak, doczytałem i chętnie bym tego spróbował :)
-
Poczytałem w instrukcji o ustawieniach AF na Al Servo. Można wybrać sobie czułość śledzenia i przyspieszanie obiektu.
-
Ktoś sie już kiedyś skarżył na forum, że 6D tego nie ma. Chyba w kontekście samolotów a zwłaszcza śmigłowców, kiedy chce się mieć ustawiony zarówno konkretny czas jak i przysłonę.