Hehe, nie no, rower ma obiecany. Nawet muszę kupić dwa, bo póki co jeździ na takim dziecięcym (nie wiem czy to nie jest 16 cali...?), no i jest taka wyrośnięta, że w sklepie rowerowym gość już proponował jej 24 cale, ale powiedział, żebyśmy najpierw kupili 20 cali choćby na miesiąc, jakąś używkę, aby się przyzwyczaiła do większego roweru, a dopiero później jej kupić te 24 cale. Także muszę kupić 2 rowery :)
Poprosiłem go, aby zaprezentował mi zasięg tego sprzętu, to łąbędzia na środku stawu (jak mierzyłem odległość na google to około 70-80m) miał w dużej części kadru. Na wyświetlaczu jego aparatu szału nie było, nie powiem :P ale pewnie w domu na komputerze po przycięciu zrobiłby mu portret :). Można obejrzeć gdzieś jego zdjęcia? Nie zapytałem o Flickera ani o nic. Istnieje szansa, że kiedyś go jeszcze spotkam, bo tam jeżdżę ostatnio sporo, a on tam niedaleko mieszka, jak rozmawialiśmy.
R5 spoko, nie powiem i bardziej rozważałem R5 względem R7, ale... nie byłem świadom, że crop faktor jest tak ogromny porównując obie matryce. Konkretnie od 28:09
https://www.youtube.com/watch?v=aT1T...nel=DuadePaton . W skrócie fotografując z tej samej odległości R5 i R7 R5 aby osiągnąć tę samą skalę obiektu (nie wiem czy to dobrze rozumiem :P, ale chyba tak) trzeba przyciąć do... 17,2mpix (R7 ma 32,5). Szczerze myślałem dotychczas, że to jest mniejsza różnica... No oczywiście jak przewiniemy do 29:21 i zobaczymy porównanie zdjęć z obu aparatów (szczególnie patrząc na linijkę) przy ISO 12800, to R7 w ogóle nie ma podjazdu :))). Już sobie pooglądałem testy na Optyczne.pl to poziom szumów (dla mnie np w R6mk2 akceptowalne jest ISO12800, wiadomo, że każdy ma inną granicę, ale to nie o tym) przy ISO 3200 jest takie jak w R6mk2 na 12800, więc pewnie te 3200 ustawię w ostateczności jako limit i coś czuję, że więcej będę musiał tu zwracać uwagę jednak na czas migawki. Aktualnie wychodzę na ptaki (słoneczny dzień, ale też sporo cienia, jak to w lesie oczywiście) na TV 1/2000s (no i F7,1 na długim końcu), więc np ten kowalik co wrzucałem to właśnie 1/2000s, f8 i ISO10000. Więc na R7 musiałbym nauczyć się pracować, ale to na spokojnie.
Jasne długie tele dopiero, jak złapię ultra bakcyla i zacznę kupować jakieś ubrania moro :lol:... PS: zamówiłem sobie 3 dni temu camo z Huga Nature do RF100-500 :mrgreen:, pierwszy krok już zrobiłem.
Haha, wiem, znam ten wątek :P ale czytałem komentarze pod filmem Duade Patona, to odnoszę wrażenie, że R7 tak po prostu ma, bo wiele osób dostrzegło ten problem z AF, więc... liczę się z tym. Ale to tak samo jak ta "pulsująca" Sigma 150-600. Niby każdy o tym wie i u każdego to się dzieje, a mimo wszystko robią ludzie tym bardzo dobre zdjęcia i nadal jest to świetne szkło :). Trzeba nauczyć się z tym żyć.
... i nagle wjeżdża Eberloth, niszczyciel fajnej zabawy... :lol: no o R10 nie pomyślałem, tam niby jakaś chwalona matryca, ale... nie, bo musiałbym naoglądać się znowu filmów "R7 vs R10" :mrgreen: i naszłyby mnie wątpliwości.
S24 to wiadomo, że do robienia zdjęć wieży Eiffla i planet układu słonecznego... bez wychodzenia z domu w Krakowie :lol: