Ciekawe ile osób miało historie, że im ktoś pasek przeciął. Jak dla mnie to mega bezsensu. Jest 1000 lepszych sposobów na kradzież.
Wersja do druku
Ciekawe ile osób miało historie, że im ktoś pasek przeciął. Jak dla mnie to mega bezsensu. Jest 1000 lepszych sposobów na kradzież.
Szukam paska, ale dosyć długiego i cienkiego. Kiedyś ktoś pokazywał link do sklepu w US z ofertą pasków i jeden z modeli był długi, cienki(ok. 15mm) poszerzony tylko w krótkiej części noszonej na ramieniu, ale niestety nie mogę odszukać tego wpisu . Może ktoś widział takie paski w ofercie krajowych lub zagranicznych sklepów? Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Rafał
Tak ale jest to rozwiązanie malo wygodne i jak co użyteczne tylko przy xxxD lub xxxxD. Osoby, które mają dużą rekę to zamiast handstrapa gripa proponuje.
Nie chodziło o to żeby poprawić chwyt, tylko że nie zawsze jest wygodnie nosić aparat na szyi i żeby się zabezpieczyć przed upadkiem sprzętu - grip tu nic nie pomoże. :)
Jesli chodzi o paski neopremowe, to te które miałem niestety nie grzeszyły trwałością i powrócilem do oryginalnego.
mam pytanie o kolejny pasek.
zainteresował mnie pasek hamy proI
http://www.hama.pl/portal/searchSele...earch*00027505
ktoś może używa i może wrażenia opisać ?
Używałem wielu pasków, kombinowałem na różne sposoby i najwygodniejsze rozwiązanie jak dla mnie to stary brązowy pasek canona. O taki:
Obwiązuje go sobie wokół ręki i jeszcze nie znalazłem wygodniejszego sposobu. Nowe paski mogą się schować.
Ja używam identycznego. Kupiłem używany na giełdzie. Te nowe to jakaś porażka.
Ja na giełdzie dorwałem stary pasek DOMKE-Canon, bardzo go lubię. Materiałowy, z karabinkami, trzyma się idealnie, nie sprawia żadnych problemów. Wieczorkiem wrzucę focie ;)
Paski systemowe są po to by trzymać je jako nówki, dla przyszłego, potencjalnego kupca aparatu. Od kiedy na mojej szyi znalazł się KATA reflex C, jestem zwolennikiem pasków neopronowych.
Jakie znaczenie ma pasek przekonałem się jakiś czas temu. Posiadałem aparat innej marki niż Canon z pięknym czarnym paskiem ozdobionym na środku skóropodobnym logo producenta. Kiedy po dłuższym przebywaniu na słońcu logo odwróciło się do środka (dotknęło skóry) poczułem chęć zmiany paska. (najpierw poczułem coś innego , lecz aby to uczucie opisać musiałbym użyć słów ogólnie przyjętych jako wulgarne)
Przesiadłem się wtedy na taki produkt:
http://www.lowepro.com.pl/Products/A...Voyager_C.aspx
Plusy:
- szerszy
- wygodniejszy
- mniej się nagrzewał
Wady:
- gorzej nosiło się go na ręce (owiniętego)
Jak w 10 minut zrobiłem „Quick Strap”
1. Znalazłem w szufladzie leżący leniwie dodatkowy pasek od torby foto FOMEI Winer,
który miał służyć -w zamyśle producenta- do przyczepiania gadżetów do torby.
Na szczęście pasek wąski miał już gotowe 2 karabińczyki
Jeden na stałe – może służyć do zaczepiania np. telefonu, dla samego paska zbędny.
Drugi najważniejszy „jeżdżący” po pasku trzymający aparat.
2. Na stryszku znalazłem drugi szerszy pasek służący do noszenia torby turystycznej
na ramieniu. Tutaj chodziło o „naramiennik” od tego paska.
3. Kiedyś zakupiłem sobie pasek nadgarstkowy, który z powodzeniem spełnia swoje zadanie
i przydał się i tutaj. Jego zaczep jest również znakomitym zaczepem karabińczyka od
mojego paska „Quick Strap”
4. Przewlekłem „naramiennik przez cienki pasek. Przewlekłem również Linke do noszenia
kompaktu jako linkę asekuracyjną. Spiąłem przez klamrę wąski pasek regulując
odpowiednią długość. I to wszystko!
5. przypiąłem do uchwytu paska nadgarstkowego. (oczywiście pasek nadgarstkowy można
odpiąć – ale po co?)
6. Całkowity czas realizacji 10 min. !!!
Zalety:
- „Hand made”
- koszty przysłowiowa złotówka (paski leżały długo w szufladzie i na stryszku więc
się już zamortyzowały )
- spełnia swoje zadanie jak oryginał
- w mojej wersji jest estetyczny i co najważniejsze bezpieczny.
- umożliwia bez odpinania i cudowania korzystanie z szybko-złączki do statywu
- Przywrócenie poprzedniego przeznaczenia pasków bez ich uszczerbku to kwestia
5 min.
Wady:
- nie posiada znaczka „Q”
- nie ma kieszonki na kartę pamięci (ale można podczepić stosowne etui)
Podpowiedzcie mi na PM jak wkleić zdjęcia .;-)
Tak by też inni wiedzieli
wątek - jak wstawic foto
To ja się podłączę wybrałem trzy paski doradzcie który wybrać
Kata Reflex E
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,11478s
AIRCELL APS55N
http://fotozakupy.pl/pasek/aircell-a...oprenowy,8130s
Lowepro Transporter
http://www.oleole.pl/produkty-dodatk...kamer2/lowepro
transporter.bhtml?from=ceneo
Nie wiem jak edytować posta do Lowepro Transporter jest zły link tu juz ok
http://www.oleole.pl/akcesoria-do-fo...nsporter.bhtml
Ja kupiłem tego Aircella, jestem bardzo zadowolony. Miałem czasami dość oryginalnego paska, który strasznie wcinał się w szyję szczególnie jak było gorąco a wisiała na nim "piątka" z gripem, lampą i ciężkim szkłem. Oprócz żelowych wypustek na szyi ma na końcówkach gumki, które też amortyzują i szybkozłączki dzięki którym pasek można szybko odpiąć
Mam pytanie, jaka jest długość tego Aircella, nigdzie nie mogę znaleźć .
No na początku podchodziłem do tych szybkozłączek jak "do jeża" i miałem obawy czy mi się to samo kiedyś nie wypnie, ale by to wypiąć trzeba dość mocno nacisnąć - na razie sprawują się bdb. Mają one jeszcze jedną fajną funkcję jako że jedna jest "męska" a druga "żeńska" po odpięciu paska można spiąć je razem i mamy króciutki pasek tak że można w dłoni trzymać
Nie ma strachu, że cięższy sprzęt typu 5d+bp+lampa+24-70 może się w jakiś sposób odpiąć bądź zerwać?
Czy do takiego zestawu lepszy pasek stały - tak jak oryginalny, tylko lepiej wykonany?
Starszy pasek z takim rozwiązaniem czyli klamerki odpinające szerszą część mi wytrzymał na szyii z 40d z gripem i Sonnarem 4/300mm
nie masz co się obawiać samoczynnego wypięcia
Przerobiłem i ja parę pasków
Zostawiłem sobie dwa różne
!d wisi na Pacsafe(czy jakoś tak)
Zalety.Niepozorny wygląd,wszyte dwie stalowe linki,proste odłączenie paska z dobrym nawet genialnym rozwiązaniem bezpieczeństwa
Metalowe elementy są bardzo dobrze zabezpieczone i nie maja żadnej styczności z aparatem
Cena na allegro poniżej 100zl.
Dwie linki i metalowe łączniki z zabezpieczeniami budzą wyjątkowo mocne zaufanie
Linki powodują, że nawet w tłumie nikt nie przetnie czy nie zerwie paska.
Ten pasek jest też bardzo skromny z wyglądu
Drugi to Black R-strap
Wisi na nim 50d za płytkę manfrotto.
Jest bardzo fajny i bardzo wygodny
Ale posiada jedna sporą wadę
Można go przeciąć zwykła żyletką i aparat spada z właściciela
Obiecuje sobie,ze w końcu naszyje drugą taśmę i między nie wszyje stalowa linke
Chodzi mi tylko o przecięcie nożem, bo bywało, że wisiał na nim!D i było OK
Sprzęt jest dość drogi Nie wpadam w histerie,ale wole mieć mocne zabezpieczenie.
Nieraz parę zł jest warte duuużo więcej
Dodam jeszcze, że w plecaku mam karte bluedog,powodująca włączenie sie bardzo głośnego alarmu po oddaleniu plecaka od mojego telefonu o utawiona odległość.No i sie go nie zapomina/gubi.
Ale wracając do pytania założyciela polecam naprawdę ten pierwszy pasek
Skromny,bardzo mocny i dość łatwo odłączalny
Linki są w necie,a zainteresowanym znajdę nazwy i podam linki
Nie wiem jak nosi sie je w lecie, bo dopiero teraz je mam,
A że tak zapytam, jak spisuje się ta karta? nie traci sygnału? Korzystasz z tego tylko na wolnym powietrzu, czy także w budynkach (np. Kościół, sala, itp.).
A co do pasków, to jeden z moich Tamraców, po kilku latach intensywnego użytkowania zaczyna się przecierać w okolicy uszek mocujących aparatu. Klamerki nadal trzymają bardzo mocno i nie widać, żeby były jakieś luzy. Także nadal mogę je spokojnie polecić.
Choć zaczynam się zastanawiać czy nie kupić do nowej puszki właśnie PackSafe'a, bo po przypięciu na chwilę oryginału o mało co nie dostałem zawału widząc te świecące napisy, które wołają "ukradnij mnie!";)
Też początkowo nie umiałem nic znaleźć, ale wkońcu trafiłem na te kilka linków:
http://www.engadget.com/2010/09/28/b...ls-of-aural-t/http://www.thetraveleditor.com/artic...on_System.htmli sklepik producenta: http://shop.secu4.com/
Oj bardzo przepraszam,ze nie podałem tych namiarów,ale widzę że kolega mnie wyręczył.
Karta spisuje się bardzo dobrze.Bywało,że wchodziłem do pracy i zapomniałem ją wyłączyć.Wyjście z tel w kieszeni z pokoju powodowało natychmiastowy alarm karty schowanej w kieszonce plecaka.
Co do cięcia paska multitoolsami ...itd
Jasne,że nie ma jednej pewnej metody na złodzieja.
Nawet zostawienie w domu aparatu nie jest równoznaczne z tym,że jak wrócisz to będzie czekał w szafie
Cała "zabawa" ze złodziejami polega na tym by możliwie mocno utrudnić im życie
Stosowanie paru sposobów jednocześnie to jest chyba to.
Stalowa linka wszyta w pasek powoduje, że normalny scyzoryk,czy żyletka już nie wystarczą. "Wyjący"plecak może spowodować (nie musi),że złodziej go odrzuci(to nie alarm samochodowy do których ludzie przywykli).Pewnie,że można jeszcze zastosować walizkę kopiącą prądem (nie jest to zgodne z prawem!) czy inne zabezpieczenia
Większa ilość zabezpieczeń powoduje lepszą ochronę naszej własności
I na koniec jeszcze dodam
Każde (nawet najmniejsze)zabezpieczenie przed złodziejem powoduje lepsze samopoczucie... właściciela . I o to też chodzi.
Zabezpieczam swój plecak,swój aparat,swój portfel przede wszystkim po to, by się czuć bezpieczniej,czyli lepiej .
wracając do pasków
jakiś czas temu a dokładnie na początku 2006 roku tani pasek neoprenowy z odpinaną główna częścią tak że można wąskie paski spiąć razem
zaczął się po ponad 5 latach wykruszać neopren i od jakiegoś czasu szukałem innego z takim samym rozwiązaniem :)
ZNALAZŁEM poprzednio z Foto Tipa kupowałem za jakieś 20-30zł
tu jest za kilkanaście
polecam dla tych którzy łażą często i długo z aparatem
http://allegro.pl/pasek-uchwyt-do-ap...744263849.html
http://allegro.pl/pasek-uchwyt-do-ap...744263914.html
u tego sprzedawcy
http://allegro.pl/show_user.php?uid=3900204
jutro odbieram więc jak znajdę chwilę to dam znać czy warto poświęcić 14zł
Ja od czasu D3 polecam pasek u Hesji (forum.nikoniarze), coś koło 60 zł, bez napisów.
Od siebie bardzo polecam paski DOMKE Canon Professional, National Geographic i.... Samsung. Używam Domke do 5D z cięższymi szkłami i daje radę, Samsunga do lżejszego zestawu (60D) i uważam go za bardzo fajny pasek na drugie body - mały, miękki i dyskretny, co bardzo przydaje się kiedy trzeba upchnąć zapasowe body do zapchanej już torby ;)
Z Canonowych pasków fajne były dodawane do 1DII, czerwone, ale MZ to już lekki festyn chodzić z takim.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja z paska od 5DII zrobiłem sobie smycz na klucze. Przynajmniej znajomi mają ubaw :mrgreen:
mój ma chyba z 15 lat i nic się nie wykrusza ani nie siepie. :roll:
no ale fakt, domke kosztował coś koło 90 zł.
plastikowe klamerki??? :shock:
no proszę cię.
poza tym o co w tym chodzi? odepniesz część główną i co? dyndają ci dwa krótkie paski przy aparacie?? bo producent - nawet mając te plastikowe klamerki - nie wpadł na to, że jedną można dać odwrotnie i wtedy pasek (po odpięciu części głównej) da się spiąć w bardzo fajny krótki pasek do ręki?
obejrzyj domke. ma dwa metalowe obrotowe karabinki. po odpięciu głównej części paska oba karabinki spinasz ze sobą i masz krótki pasek - do studio czy do domu - idealny. 8-)
no i to jest prawidłowa odpowiedź :wink:
nie jest ciut... za szeroki? :rolleyes:
I tak zawsze noszę go w kurtce/torbie, a ma tą zaletę, że bardzo ciężko go zgubić ;))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mój również jest nie najmłodszy, kupiłem na giełdzie za 3 dyszki, na razie żadnego zgrzytu, oby tak dalej.
Jednak wygodniejszy jest zwykły uchwyt Canona, E-1 albo E-2, jak to się zepnie razem z paskiem na szyję to jest rewela. ;)
farciarz :wink:
to są właśnie takie zakupy, które pamięta się latami.
dokładnie.
tak właśnie tego używam: body + grip + E1 + krótki domke - wtedy jest pełen komfort i pełna satysfakcja. 8-)
przypomniałem sobie do czego używam długiego paska - bo jest to dość rzadkie - praktycznie dopinam go tylko wtedy, gdy grozi mi konieczność zmiany szkła w terenie - bez zawieszenia body na szyi nie da się tego dokonać "w locie".
rzeczywiście :oops:
w takim razie faktycznie, jest to mocowanie pancerne. :!:
no i właśnie 8-)
witaj w klubie "lepszych pasków" (i E1) :wink:
A jeszcze odnośnie, czy E-1 i E-2 mają uchwyty tej samej wielkości?
Miałem kiedyś E-1 i był idealny pod względem rozmiarów, ale nie używam już gripów, więc rozglądam się za czymś na gwint statywowy. Patent z szybkozłączką mz odpada, bo jak przyjdzie do użycia statywu to mam kilka ładnych minut szamotaniny z paskiem jak w banku ;)
No to cię zaskoczę... Na pasku Tamraca noszę już aparat dobre 5-6lat... od 20D+kit po 5DII+BG-E6+70-200/2.8+580EX i 1N+PB z tym samym obiektywem i lampą, i ani razu nic się nie odpięło, ani klamerki się nie poluzowały, dalej trzymają mocno jak diabli... Jedynie trochę się powycierały już same parciane paski, ale klamerki dalej 100% jak nowe... więc bez obaw i paniki...
Faktem jest że nie są to najtańsze paski, ale niestety za jakość trzeba się trochę wykosztować... choć 90zł to chyba nie tak dużo...
W Pacsafie jakoś nie mogę się przekonać (choć już kilkukrotnie go oglądałem i przymierzałem się do zakupu) do tych końcówek przypinanych do aparatu, ta taśma parciana jakoś nie wyglądała mi na superwytrzymałą i chyba nie jest już wzmacniana linką???
Ja akutalnie mam:
Quick Strap na 1 body (po nieco ponad pół roku złamałem jakiś zatrzask i teraz trochę boję się go używać)
Pasek od 20d i 7d które leżą gdzieś w szafce (7d nie nie odpakowany nawet)
Pasek neoprenowy matin 35mm - wygodny i miękki, system taki jak paski oryginalne
Niedługo czeka mnie zakup czegoś na 2 body, ew. reportera na 1 a 2 body na pasku matin.
Lowepro w paskach z serii Voyager stosuje plastikowe "klamerki" i nie ma takiej opcji aby "klamerka" sama się odpięła (czy to pod ciężarem sprzętu czy też z powodu nieuwagi użytkownika) - sprawdzone w boju. Jak pokazuje praktyka, to że zapięcia wykonane są z plastiku jeszcze o niczym negatywny nie świadczy.
u mnie 1d wisi na Packsafe
Wszystkim polecam tą świetną (moim zdaniem) konstrukcję
Stalowe linki daja poczycie solidnosci
Do tego dochodzi jeszcze jakoś wykonania i dbałość o szczegóły 9Zabezpieczone karabińczyki przed odpięciem i przed porysowaniem
Drugie body prawie wcale nie używane ma podpiętego R-strapa
Fajny,ale przy Packsafe nie grzeszy "pewnością".
Dlatego przygowuje sie powoli albo na wymianę na drugiego Packsafe,albo na wszycie w R-strapa linki.Tylko, że szkoda mi przerabiać pasek tak mało używanego kompletu.
i pewnie cały duży komplet 50d z R-strapem i gripem wyladuje na allegro
Ale faktycznie Packsafe mogę polecić każdemu,bez względu co na nim powiesi.
nie zebym kogoś reklamował czy coś ale jeżeli chodzi o pasek to powiemwam że ten szeroki pasek katy http://allegro.pl/kata-reflex-e-pase...725745938.html sprawdza się idealnie, może i klamry są plastikowe ale nie ma opcji żeby to przy normalnym użytkowaniu się rozwaliło, w przypadku lowepro voyager to samo jednak tam można poprostu niechcący tą klamrę odczepić, dlatego postawiłem na katę, no i dodatkowo możesz sobie do podręcznych kieszonek włożyć po 2 karty pamięci, a jeżeli nosisz plecak to tylko odczepiasz pasek a te zaczepy mocujesz na troczkach przy szelkach na plecaku, super sprawa polecam każdemu kto ma ciężki sprzęt
Ja po dłuższym szukaniu trafiłem na pasek a właściwie szelki OP/TECH Dual Harness i rewelacja szelki można konfigurować na kilka sposobów tzn można nosić 2 aparaty lub jeden z boku a z drugiej strony podpiąć obiektyw. Można też nosić aparat z przodu jak komu wygodniej. Zatrzaski trzymają porządnie nie ma możliwości wypięcia. Można kupić dodatkowe paski i konfigurować jak się chce.
Przeszedł test 2 tygodnie łażenia po Paryżu nie czułem że noszę aparat z gripem a zdrugiej strony 2 obiektywy.
tu link do demonstracji
http://www.youtube.com/watch?v=v7zWH9qkiYs
tu można kupić
Regulamin CB pkt 8.
Polecam Domke Gripper Camera Strap 1.5" (Quick Release), bardzo wygodny o długości mniej więcej jak oryginalny (by CANON), szybko można go wypiąć, a spinając ze sobą końcówki uzyskujemy wygodne nosidełko, dodatkowo wplecione gumowe linki skutecznie ograniczają ześlizgiwanie się paska z ramienia. Naprawę bardzo przyjemny pasek, - no i dyskretniejszy.
A ktoś może wie czym się różni Nikon AN-DC1 od AN-DC3? Wiem, że do innych body się je dodaje, ale na zdjęciach wyglądają identycznie. Mam nadzieje, że moje pytanie tu to nie faux pas, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w necie, a nie będę konta na nikoniarzach zakładał, jak 3 lata w rękach nikona nie miałem.