Micles, świetny reportaż (Ludzie niezastąpieni) moim zdaniem. Zajmij Ty się reporterką bo to Ci wychodzi naprawde dobrze.
Wersja do druku
O taak..:rolleyes: ciekawe co będą mieli zrobic uzytkownicy, ktorzy uzywali korpusu xxxD i chcieli sie przesiąść na 2-cyfrowy. Albo wyp... wszystkie szkła EF-S, albo kupic co najwyzej 50D.. no, ew używac swojego starego body, jako zapasowego, obsługującego obiektywy pod APS-C..:p
Jesli miałby takie parametry, to coś w tym jest, bo gdzieś pisali, że 1000 pixeli Canona kosztuje złotówke..:grin:
ale co canona to interesi ? czy interesowało ich co zrobią użytkownicy FD jak wprowadzli EF ? czy kogoś interesowało co stanie się z tonami czrnych płyt w momencie wprowadznia formatu CD ? takie zmiany zachodzą dosć często i producent to ostatnia ze stron która sie interesuje tym co ty zrobisz z tym co masz do tej pory.
Czyli to, co ma Nikon? Przełączanie się pomiędzy FX i DX w zaleznosci od podłączonego obiektywu? w zasadzie czemu nie..?:rolleyes:
Nie wiem tylko jak jest dokladnie, bo w przypadku FF wiadomo, że nie mozna uzywać szkieł EF-s, bo zahaczy o lustro, chyba, że sie spiłuje gwint, natomiast APS-H nie jest kompatybilne ze szkłami EF-S z tego samego powodu, czy winiety?
Dzieki, to już zdążyłem zauważyć..:lol: miałem już debate na ten temat z kolekcjonerem, ale tak sie tylko zastanawiałem..:rolleyes:
Oj - dopiero doczytałem, że ewentualny nowy 200mm Macro ma być IS i mieć przysłonę 2.8... Niedobrze... ;)
Wracając do tematu: http://www.canonrumors.com/2009/01/1d-mark-iiin-cr2/ - stawiam na VGA i UDMA ;)
Przeczuwam odświeżenie modeli trzycyfrowych. Na jedynki za wcześnie, na dwucyfrowe tym bardziej. Nowego czterocyfrowca nie ma z czego kastrować. Taka jest moja koncepcja.
Mam nadzieję, że bardzo spadnie, do tego stopnia, że będą musieli obniżać ceny. Jak będzie w cenie obecnego 40D (a na pewno kiedyś spotka 50D los 40D) wtedy sobie go kupie ;) Także śmiało sony! Dawajcie A800, A850 A875 itd ;)
Żarty żartami ale chyba ku temu rozwiązaniu rynek sie kieruje. czyli body w dwóch wersjach. dużo pikseli i ograniczone górne ISO oraz mało pikseli i wysokie ISO. technologicznie to proste do zrobienia wiec czemu nie skomplikować nam życia ;-)
I tak wszystkim kierują księgowi.
Pewnie nowa piątka powstała pod ich dyktando. Rynek pewnie zweryfikuje trafność polityki canona .Już dziś można zauważyć że użytkownicy starej piątki raczej nie zamieniają jej pośpiesznie na nową .Nowa trafia najczęściej do użytkowników dwu i trzy cyfrowych modeli którzy planowali przesiadkę na FF i liczyli na to że model który kazał czekać na siebie tyle lat będzie rozwinięciem starej.
tylko że na razie wygląda to tak; komitety kolejkowe, sprzedaż pokątna, wyrywane egzemplarze z zewnętrznych dystrybucji ... i to wszystko za niemałe pieniądze jak na rzekomo nie działający AF, czarne kropy w szumach i zbędne ficzery ... nie wiem bo nie śledziłem jak wyglądała premiera starej 5'tki - ale ta - jak na model tej klasy cenowej - chyba już stała się hitem
No jeszcze OLED u góry, nowy/stary AF (napisać że zmienili algorytmy zawsze można ;)), większy bufor, AF w LV, więcej poziomów odszumiania i pewnie sporo drobnych zmian typowo softowych.
Jest też możliwe że podejdą do tematu bardziej ambitnie i zmienią filtry przed matrycą (RGB, AA i mikrosoczewki) wtedy pewnie zmieni się skala iso na standard 8) i dadzą nowy układ AF (oparty na starym ale przeprojektowany).
Póki co:
http://wiadomosci.onet.pl/1904503,441,item.htmlCytat:
Firma każe iść do domu i powiększyć rodzinę
:D
i cytat:
"(....)w czasie globalnego kryzysu gospodarczego, firma w łatwy sposób ograniczyła nadgodziny. A i pracownicy są zadowoleni. - To wspaniałe móc wyjść z pracy wcześniej, i nie odczuwać z tego powodu wstydu - mówi Miwa Iwasaki."
Morał z tego chyba taki, że ludziska mają dość i powinni zająć się czymś przyjemniejszym niż praca :lol:. Dlatego nie możemy mieć zbyt wygórowanych wymagań :mrgreen:.
http://www.canonrumors.com/2009/01/1...-1-merger-cr2/ - nie liczyłbym na 'Canon-baby-boom' w zakresie puszek i szkieł... ;)
Cóż co do szkieł to chodzą słuchy o nowym 35L 1.4 II oraz o dwóch całkiem nowych:
100-400/4 L IS i 80-400 4-5.6 L IS.
No i mówi się o przesunięciu premiery 500D choć wątpię żeby Canon jakiegoś nowego body na PMA nie pokazał.
Czytalem,ze 100-400/4-5.6 ma sie ukazac juz w lutym:-D
http://www.canonrumors.com/2008/12/e...f4-56l-is-cr2/
Ciekawa sprawa ?
http://allegro.pl/item536525454_5d_m...5d_mark_2.html
oraz
http://allegro.pl/item540618746_cano...znan_fvat.html
Ten sam model a zupełnie inna tylna ścianka ?
Na tej pierwszej aukcji jest fotoszopka sprzed premiery.
Tak podejrzewałem,bo z przodu też się różni.
Ale fajnie wygląda:lol:
Tak jak już pisałem na "aptecznych" jestem zawiedziony informacją o 7D. Liczyłem, że będzie to amatorski, pełnoklatkowy aparat. Czyli coś w rodzaju 5DmkI z lepszym AF, z AutoISO (w pełni programowalnym od x do y), bez filmów. Mógłby mieć nawet starą matrycę 12MP bez superwysokich ISO. Wszystko za 5k zyli. Byłby to niewątpliwy hit sprzedaży. Jak dla mnie, mógłby nawet nie mieć LV. Nie pogniewałbym się za to, gdyby miał bezprzewodowe sterowanie lampami w korpusie. :-D
jak faktycznie te 7D takie będzie to będzie kolejny hit sprzedaży - jako prosta reporterska puszka - z cropem, szybka, LV, video HD, uszczelnienia, 2 sloty - czyli prawie 1ka.. czyli niemożliwe ;) - za dużo szczęścia na raz..
P72 podziwiam :P fajnie miec takie marzenia.
Dla mnie w momecie wypuszczenia 5d mk2 jasne bylo ,ze nie powstanie cos takiego jak amatorskie FF w najblizszym czasie. Zreszta jak by mial lepszy af od 5d to musialby miec automatycznie lepszy af od 5dmk2 a na takie cos Canon sobie na pewno nie pozwoli poniewaz zabilo by to na starcie 5dmk2.
Jeśli miałoby mało mega pixeli to niekoniecznie. Na zagranicznych forach często się podniecają tymi ponad dwudziestoma.
Niby tak ale 12 mpix FF + szybki af (taki jak np w 40/50D) ciezko by bylo nazwac amatorska puszka ;) Bylby to raczej taki backup dla profi, cos w stylu d700 dla kogos posiadajacego D3
Dlaczego, skoro mark II ma pewne elementy zbędne dla mnie (LV, filmy, ilość pixeli, bardzo wysokie ISO), a nie ma przydatnych mi (szybki AF, bezprzewodowe sterowanie lampami)?
Skoro jest mała nisza, to moim zdaniem, warto byłoby ją zapełnić.
Nie narzucam również, swego zdania innym. Nie mówię, że nagrywanie filmów w lustrzankach jest zbędne, dlatego że ja go nie potrzebuję. W dobrym systemie każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
No właśnie nisza, zresztą nieźle zaopatrzona przez konkurenta 8). W takim razie po co się tam pchać?
Tak to tylko w Erze ;)8). Ja też bym chciał swoje wymarzone body ale żaden producent go nie oferuje.
Bzdura. Canon produkuje to co uważają za stosowne i opłacalne. To oferta nie przymus.
Czyżby wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i uznał, że megapixelowy wyścig nie jest lekarstwem na całe zło tego świata?Cytat:
Canon EOS 1D Mark IIIn miałby być kolejną pełnoklatkową propozycją z matrycą o czułości 16 megapikseli
Komuś chyba się czułość z rozdzielczością pomyliła :roll: .Cytat:
Canon EOS 1D Mark IIIn miałby być kolejną pełnoklatkową propozycją z matrycą o czułości 16 megapikseli
Vitez, prawdopodobnie redaktor piszący te słowa myślał o czułej kochance i udzieliło mu się ;-)