24L II zakupilem z 1.5 miesiaca temu bo 35L byl dla mnie niestety za waski. Dla mnie szklo jest super i jest bardziej kreatywne niz 35mm (pisze o FF). Odnosze tylko wrazenie, ze jest troszke wolniejsze od 35L - ale coz... wazne, ze szerzej :-)
Wersja do druku
24L II zakupilem z 1.5 miesiaca temu bo 35L byl dla mnie niestety za waski. Dla mnie szklo jest super i jest bardziej kreatywne niz 35mm (pisze o FF). Odnosze tylko wrazenie, ze jest troszke wolniejsze od 35L - ale coz... wazne, ze szerzej :-)
Tez wlasnie mam od jakis dwoch miechow to szklo, ale moje odczucia sa odmienne - zostane chyba przy 35-tce, lepiej mi sie operuje ta ogniskowa, deczko szybsza faktycznie. Sa sytuacje gdzie 35 nie zastapi 24 ale chyba w moim przypadku nie warto trzymac tych dwoch szkiel razem. Zdecydowanie 35 -tka :)
Sampli od groma, ale trzeba pogrzebać które z wersji II: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=567
I odwrotnie ;)
Parametry praktycznie identyczne wiec dla mnie wybor sprowadza sie do wyboru ogniskowej. Ja z 35mm rozstalem sie dwukrotnie i nie wiem - moze jak wypuszcza wersje II zdecydowanie lepsza od I, to sie znowu skusze ale na razie mnie nie ciagnie. A faktycznie posiadanie i tego i tego, to chyba nie ma sensu.
Ja dzisiaj zapiąłem na kilka sekund Sigmę 24mm 1,8 znajomego. Przepraszam za merytorykę i jakość tego co uwieczniłem w jpg, ale wyszło to tak - zdjęcia na 1,8 i 2,2.
http://img29.imageshack.us/gal.php?g=mg9212r.jpg
Ok.
Ale słusznie byłoby zrobić w tych samych warunkach focięta z zapiętym C 24 II.
Póki co, ciężko to porównywać...
Przecież ja nie zamierzałem ich porównywać. Powiem szczerze, że mnie mocno zaskoczyła na plus ta sigma. Musiałbym się jednak dłużej nią pobawić, żeby coś powiedzieć.
Hmmm...no cóż,muszę się przyznać,że mój ranking 24-ek był następujący (bo miałem) :
1.C 24/1,4 II
2.S 24/2,8
3 i 4. C 24/2,8 ~ C 24/1,4 I
...a teraz ta Sigma 24/1,8,której jeszcze nie miałem okazji uruchomić...:?:
Trzeba się będzie chyba gdzieś zakręcić.:rolleyes:
A ma ktoś sample z tej sigmy na cropie? U optycznych wyszła tak sobie, ale na forach czytałem trochę pozytywnych opinii. Chodzi mi głównie o zdjęcia z mocno otwartej przysłony (do domykania mam kita i 10-24).
Sigma 24/1.8 to bardzo fajne szkiełko, o ile, jak to u Sigmy, trafi się na odpowiedni egzemplarz. Pod FF dostaje skrzydeł :)
niezła ta sigma, jestem pod wrażeniem
Bardzo żałuję, że jej nie sprawdziłem ,,w dal''. Na mnie też zrobiła wrażenie całkiem pozytywne.
spojrzałem na rozdzielczość obrazu tej sigmy na optyczne.pl http://optyczne.pl/27.4-Test_obiekty...87_obrazu.html i jakoś mi to nie pasuje do sampli, tzn. sample wyglądają naprawdę ok, a tu pokazują że na f1.8 mydło :(
optyczne mają takie krytrium ostrości: jak powyżej 30 linii, to ostry, jak nie - mydło. Sample robią chyba tylko po to, zeby ludzie się nie czepiali.
ale to chyba nie jest watek o Sigmie...
Proszę ? Czytałeś w ogóle temat wątku w którym piszesz ?
Canon-Board jest tak "wspaniałomyślny", że dał Ci możliwość pisania sobie o Sigmach i innych systemach tutaj: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=24
Strasznie spięty jesteś:roll:,ale pomijając ten fakt,chyba to najlepsze miejsce do pisania o głównych konkurentach Canona 24 L ??? Zresztą jak chyba zauważyłeś, wiele osób robi sobie porównania TEGO szkiełka do innych o tej samej ogniskowej właśnie tutaj,bo ten lens stawiany jest za wzór.
Nawiasem mówiąc zamierzam kupić to szkło,nie przeszkadza mi jednak,ba-nawet bardzo pasuje,że np.himi wrzucił sampelki z Sigmy 1,8 co stanowić może dla mnie i nie tylko, jakąś tam właśnie alternatywę dla C24L-przy okazji dzięks himi!
Żeby nie było off topu, linka do crashprzygody Kaliny z C24L :
http://www.kalina-bez-studia.com/ind...odrozy-krakow/
hmm mnie to bardzo zainteresowało ... jezeli jest to możliwe proszę o więcej porównań i testów sigmy 24 f/1.8 do wzorca czyli 24 f/1.4
czy ma to szklo ktos na forum?? chetnie cos z niego obejze. dajcie jak macie
wychodzi na to ze niewielu ma to cudeńko :)
Koraf? Coś mi się zdaje, że on ma...
Adam Trzcionka też ma, może jak się go ładnie poprosi to się pochwali.
Adam to miły gość, poprośmy go:)
Zamieszczam Wam fotki z zeszlego miesiaca z wakacji w Turcji. Obiektyw kupilem tydzien przed wylotem wiec to sa jedyne moje sensowne zdjecia tym szkielkiem. Zdjecia sa czysto pamiatkowe. Nie byly robione pod testy i porownania. Jesli komus sie cos przyda - git. Jak nie - trudno. Milego ogladania. :-)
Pozdrawiam serdecznie.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Dzisiaj na wystawie Fotopolis miałem okazję pobawić się 24/1,4 II.
Budowa-jak to Ela,czyli pancerniak,autofocus szybki i cichy;nie było większych problemów z trafianiem nawet w ciemnicy.Ogólne wrażenie-bardzo pozytywne.
Jakby ktoś zapodał linkę do jakiegoś serwera,gdzie można wrzucić rawa to mógłbym wrzucić parę dzikich strzałów z tego szkła.
czyli jedno jest pewne ... używalność 1.4 potwierdzacie, bo w sumie dla światełka i jakości kupuje się to szkło
Ja właśnie chcę wrócić do mkI - miałem kiedyś na 1d2 i bardzo dobrze wspominam to szkło. Nie było tak fajnie jak na 35L, z którym nie mogę się rozstać (pozdrawiam Troyana:), ale na tyle ok, że chcę wrócić (tu apel do posiadaczy takowego, którzy może chcą mkII...):roll:
Chca MKII ale co - kupic czy sprzedac? Bo troszke zagmatwales ;-)
Uporządkujmy - Koraf odczytał dobrze, ale - 24 mam od wczoraj, a post o jego szukaniu napisałem wcześniej:) Już więc nie szukam - bo mam:)
Ja to już nie wiem sam od kogo kupuję :mrgreen: Ja się rozmyślam z pierwszym sprzedającym, zamawiam od drugiego, drugi się rozmyśla, zamawiam od trzeciego, kiedy mój klient się rozmyśla, drugi pisze ponownie z ofertą kiedy trzeci już ma moją zaliczkę na koncie. Jak w końcu dostanę ten obiektyw w łapki to się chyba z radości upiję ;)
Dawaj - mój jest twój:) jeśli chcesz:)
Pytanie do osób, które miały/mają 24mkI i 35L oraz mają lub zapinały choćby 24mkII - jak z szybkością tej ,,dwójki'' - słyszałem, że jest wolniej niż w 35. Dużo?
Bo 24I jest wolniejsze, nie dużo, ale odczuwalnie. Ogólnie uznałem, że 35 pobiło 24 mkI na głowę i oddałem wersję pierwszą celuję w mkII.
Himi a może jak jajkami na wielkanoc ? :))
Nie mydli aż tak, ale jest gorzej niż w 35. Poza tym jest wolniej. To wystarczy, żeby powiedzieć dziękuję wersji pierwszej. Af jest moim zdaniem lekko nieprzewidywalny momentami. W 35L jest pewniej.