Nowy Canon rozczarowuje na całej linii. Rozpoznawanie twarzy ? Co to wogóle jest?Jedyny pozytyw to cena.
Wersja do druku
Nowy Canon rozczarowuje na całej linii. Rozpoznawanie twarzy ? Co to wogóle jest?Jedyny pozytyw to cena.
EXCLUSIVE: Canon engineers held back by marketing department's "megapixel race"
- to nieco wyjaśnia, dlaczego mamy do czynienia z EVOLUTION a nie REVOLUTION ...
Czekałem na niego i jest ! i jestem w 90% przekonany do zakupu starego poczciwego 5D,no chyba że cena będzie zbliżona do 5D,ale to raczej nie możliwe...
Witam,
Też jestem trochę zdziwiony 5DMKII bo to co ja testuję to nie ta sama puszka. Patrząc na parametry (np. pełne uszczelnienie i 45 punktowy AF) wychodzi na to, że szykowana jest druga puszka w segmencie która będzie poziom wyżej od 5DMKII.
Jutro będę wiedział więcej to postaram się podzielić informacjami.
Corwin
Po tym ze ludziska sie nie podniecają swiadczy tylko 255 postow w ciagu dzisiejszego dnia. Moze jednak Digic4 polepszy ten AF co ? Ludzie którzy macaliście puszki pocieszcie bo normalnie polowa z nas załamanie nerwowe przezyje.
Pozdrowki
Paweł
A propos punktów AF dodam, że podczas dzisiejszego testowania 50-tek wieczorem żaden punkt w 5d poza środkowym nie był w stanie w ogóle złapać ostrości na pudełku od obiektywu. To daje do myślenia... :/
z chęcią zobaczę gdzie przekonywałem że Canon coś takiego pokazał? Po drugie Nie prezentuję prawdy objawionej... Bawi mnie jedynie fakt że narzekają ludzie którzy nie sprawdzili, co więcej jest sporo wpisów od ludzi którzy wogóle nie mieli doświadczenia nawet ze starym 5D a narzekają. Himi uważasz że Twój sposób jest lepszy? Twoje zdanie i masz do tego prawo, ale na litość boską nie wciskaj mi swoich domysłów w moje posty. Jak już pisałem focę też sport i bez problemu daję sobie radę 5D. Jedyne co to NIEZALEŻNIE JAKIE MASZ BODY WARTO ZAPAMIĘTAĆ I NAUCZYĆ SIĘ NA CO JE STAĆ I ŚWIADOMIE WYKORZYSTYWAĆ JEGO ZALETY!!! i bynajmniej nie jest to prowizorka. Każdy robi inaczej i zostaw ludziom do tego prawo bo Twój sposób nie jest jedynym poprawnym!!!
no i ???? To chciałbym zobaczyć Cię robiącego zdjęcia 1DmkIII koszykówkę na bocznych... :) A przecież on ma zaje... AF??
Póki co niezdrowo się nie podniecam bo zwyczajnie finansowo mnie nie stać na nowe body. Będzie mnie stać pomyślę co kupić, ale na pewno nie będę narzekał że AF do **** tylko będę robił tak żeby mi zdjęcia wychodziły. BO body kupię ŚWIADOMIE.
Chcecie się dalej podniecać tym jaki to dupny AF ma nowe 5DmkII ależ proszę bardzo, wasza sprawa, ale nie popadajcie w skrajności bo czytając tutaj wpisy można dojść do wniosku że ani starym ani nowym 5D się nie da robić zdjęć.
Kilka fotek, zapewne szybko będą przybywać:
http://flickr.com/groups/canoneos5dmarkii/
Gdzieś mnie wywaliło posta (też macie ciągle Database Error ?) Napisam tam sobie, że nawet jak i byłby AF z 50D to i tak du.. bo wszystkie punkty są w środku kadru i kicha. Więc właściwie nie ma znaczenia czy jest jeden krzyzowy czy 9 krzyzowych i tak trzeba przekadrowywać.
Canon jest cham bo nie zrobił 5DII które zabiłoby Ds. Genialny aparat został zastąpiony swoją nową wersją upgrejdowaną do współczesnych wymogów a w niektórych wypadkach te wymogi pzrekraczającą znacznie. I tyle.
Stary piękny 5D stanieje i za to wdzięczne będą rzesze użytkowników z takich cyrków jak Polska.
Ludzie, czy wy naprawdę wierzycie w taki absurd że mkII ma taki sam AF jak stare 5D????
Przecież to brzmi równie idotycznie jak podobne teaorie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon jest cham bo nie zrobił 5DII które zabiłoby Ds. Genialny aparat został zastąpiony swoją nową wersją upgrejdowaną do współczesnych wymogów a w niektórych wypadkach te wymogi pzrekraczającą znacznie. I tyle.
Stary piękny 5D stanieje i za to wdzięczne będą rzesze użytkowników z takich cyrków jak Polska.
Ludzie, czy wy naprawdę wierzycie w taki absurd że mkII ma taki sam AF jak stare 5D????
Przecież to brzmi idotycznie
Przesadzasz. Tego AFu da się używać, prawie codziennie robię starym 5D zdjęcia i centralny czujnik jest bardzo dobry. W 5D Mk II jest pewnie nie gorzej, ale oczekiwania były znacznie większe, wszyscy chcieli czegoś lepszego, bardziej rozbudowanego. Zamiast tego jest nagrywanie filmów, detekcja twarzy i inne pierdoły.
nie do Ciebie piłem... ale musisz przyznać że taka tendencja tutaj panuje... mam świadomość że oczekiwania ludzi były olbrzymie, tyle ze owe oczekiwania nakręcali sami ludzie bo ze strony Canona nic takiego nie wypływało (nie liczę wpisów Corwina bo nie było to oficjalne stanowisko firmy)
BTW nie rozumiem po kiego ch... jest to nagrywanie filmów i detekcja twarzy, skoro i tak to body chociażby z racji swojej ceny adresowane jest do bardziej zaawansowanych odbiorców.
Canon ma problem bo chce z normalnego AFu np. takiego jak w D700 zrobić ósmy cud świata i brać za niego straszne pieniądze z dostępnością tylko w jedynkach. Tyle że świat się zmienił, konkurencja coraz mocniejsza i cierpliwość wielu użytkowników już się skończyła. Nowego 5D Mk II na pewno nie kupię w cenie wyższej niż stare 5D.
Jak już wdepnąłem w bagnet EF to na razie na pewno nie wyjdę, ale gdybym dzisiaj od zera budował system to na 5D mk II nawet bym nie spojrzał. Tym bardziej że słyszę o zapowiedziach 8500PLN na starcie, chyba komuś w Canonie kompletnie odbiło!
detekcja twarzy to pomyłka ale filmiki? czemu nie? ja bym używał czasem na wakacjach
A czy nie jest to po prostu tak iz nowa 5-tka ma to co ma (slaby AF) aby jeszcze cos zmiescic ponizej 1-dynek a powyzej obu 5-tek. Dodatkowo jak cena nowej i starej 5-tki bylaby/bedzie podobna (niska) to nowa nawet z tym marnym AF bedzie hitem sprzedazy i znajdzie wielu chetnych. Dla tych co jednak potrzebuja lepszego AF a nie kupia jedynki to bedzie moze to cos co Corwin ma na biurku?
josif, a daj przykład gdzie ktoś napisał że jest inny, czytaj lepszy lub ulepszony AF. Specyfikacja podana jest identyczna z ta ze starego 5D, wiec jak może byc inny. Szkoda gadać. Lepszy AF by nie zabił by Ds , ludzie kurczaki mam juz dość porównywania do Ds-a. Ds to aparat dla profi, ludzie z branży jak potrzebują do pracy taki aparat to go kupuja lub biora w leasing lub na raty i sam na siebie zarobi. Przecież żaden normalny amator nie kupi puszki profi, no chyba ze to specyficzny amator czyli musi mieć ale takich ludzi jest znikoma ilość i i tak kupią Ds-a. 5D ma byc FF dla ludzi , amatorów itp, takich jak ja, ludzi których stać właśnie na 5D i maja dość cropa bo po prostu maja go dość i tyle. Wymagam tylko aby iść z postępem, jeżeli w 50D dali lepszy niz w 5D Mark II to o co tutaj chodzi? Chciałem mieć aparat pokroju analogowej 5 z dobrym AF i bez zbędnych pierdół a dostaliśmy pierdoły (LV, filmy) a ważne rzeczy pozostały takie same jak w poprzedniku. To jest chamstwo producenta i tyle. Mogę sobie tylko pokrzyczeć w milczeniu ze złości. Z drugiej striony 5D Mark II miało być docelowym aparatem na lata i pewnie dlatego jest jaki jest czekamy na nastepce :-).
Pozdrawiam i sory ale jestem wku..... na to co pokazal Canon bo nie dostane zabawki o jakiej marzyłem ;-)
Paweł
Czekamy bo to ciekawe co piszesz :).
Toteż chyba dlatego dali ten jeden krzyżwy z potrójną precyzją. W sumie przy takim upakowaniu to mogli sobie nawet te boczne darować. Tylko wtedy to by już chyba niektórzy popełnili rytualne sepuku ;).
To jasne ze Canon stopniuje swoje produkty :) był EOS 50D teraz 5D a na Photokina 2008 będą kolejne zapewne EOS 7D i EOS 3D przecież z pustymi rękami się nie pokażą :mrgreen:
Błagam, lepiej już nic nie mów, bo znowu zaczną się spekulacje i windowanie oczekiwań.
To jak z czekaniem na kupkę u dziecka przez tydzień. Nerwy i będzie czy nie będzie...
A potem przychodzi pełnia i słychać tylko głośne: prruukk :oops:
I znowu czekanie...
To już wolę wiedzieć, że kupa brzydka i spokój znowu na 3 lata :twisted:
Wiesz - niektórzy jak kupują w Tesco wędline z napisem "Szynka Babuni" to wierza że ona faktycznie przez babcie w beczce była wędzona :). Canona napisał ze AF lepszy niż w 50D - no to jest lepszy i koniec to, że składa sie z dokladnie tych samych komponentów co w starym 5D nie ma znaczenia ;)
Przy takiej przesłonie minimalny ruch w celu przekadrowania konczy sie wyjechaniem poza GO - ot i przyczyna dlaczego warto używac punktów bocznych (które mogły by byc lepsze )
Gorszy nie jest ale lepszty tez nie. Sprawnośc Af w głównej mierze zalezy od kontrastowości obiektu a ta z koleji od swiatła - Skoro Af działa przy takich samych poziomach oswietlenia to siłą rzeczy bedzie sprawował sie bardzo podobnie
Ale chodzi Ci zapewne o centralny punkt na Servo ( bo on miał wspomaganie za pomoca 6 niewidocznych punktów - dokładnie jak w mark II swoja drogą ;). To była główna różnica w stosunku do 20 i 30 D niewątpliwie zauwazalna w cięższych sytuacjach. )
Jezeli to co piszesz ma cokolwiek wspólnego z prawda to pod maskowaniem wg mnie nie ma innego napisu niż 3D :). No chyba że jest w to grip wbudowany to wtedy juz tylko 1Ds mark IV albo 1D mark IV (wątpie) nam pozostał ;).
Ciekawe jaka była by cena tej puszki ?? Jakby okazało sie to nowym 3D to mysłe, ze musiałao by oscylowac w okolicach 1DmarkIII , choć tak jak pisałem wczesniej była by to wielce kłopotliwa propozycja ze strony canona, odbierająca im bardzo duzo potencjalnych klientów nastawionych na zakup DS
Wierzyć to ja dalej w to nie chce ale na nic innego nie wyglada z opisu technicznego umieszconego na stronie producenta wiec ... chyba to prawda :(
Niech zatem żywi nie tracą nadziei :)
Nie wiem kim jest Corwin (przejrzałem jego posty na CB i nie znalazłem niczego, co uprawniałoby traktować je podobnie do tsiphoto na dpreview) ale jeśli jego źródła są wiarygodne - to w sumie oznaczałoby jedno - przewidywano pojawienie się 2 modeli FF - 5dmkII (7D) i wyżej pozycjonowanego 3D i ... obyśmy się tego doczekali :-D ... choćby nawet na wiosnę.
Nie lubię używać gripów...(w każdym bądź razie nie non stop) nawet jeśli cierpi na tym mój nadgarstek - z chęcią powitałbym - mniejszy niż jedynki - model FF z AFem quasi-jedynkowym (a właściwie dlaczego quasi?) . Cegła 1Ds na całodzienną sesję jest z ciężkim słoikiem bardzo odczuwalna w łapie.
Można było to zrobić w analogu? Można - canon 1V, nikon f4, poniekąd także f100 ... dlaczego nie można wypuścić na rynek konsktrukcji w pełni PRO bez wbudowangeo gripa :?: Nikon pokazał modelem d700, że jest to do zrobienia...
Nie znam dokładnie teorii działania punktów AF, ale wiem, że są dość kapryśne, wymagają odpowiedniego światła itp. Czy progres nie może iść w tym kierunku, aby były bardziej bezbłędne i poprawnie reagowały przy słabym oświetleniu? Ja rozumiem, że pojedynczy punkt będzie ślepy na linie poziome lub pionowe, ale czy przy jednakowym układzie jakakolwiek poprawa jest wykluczona?
dpreview: osoba dobrze poinformowana pisze, że obrazek z 5DII nie zagrozi 1Ds3. No ciekawie się robi.
filmy kręci super :)
Primo pierwsze: nikt jeszcze nie miał z nas w ręce tego korpusu by mówić, że AF jest be, zły, do rzyci itp itd. Siedzę ciut w elektronice cyfrowej i mogę was zapewnić, że czasem wystarczy przepisanie na nowo programu przy zachowanym sprzęcie, a efekt jest znacznie lepszy. Więc należy poczekać na jakieś testy a po drugie na opinie użytkowników by się przekonać jak naprawdę się sprawuje AF. Jeżeli ten AF jest szybszy od AF modelu EOS 620 to jest naprawdę dobrze ;)
Primo drugie: wyjściowa cena jest całkiem niezła - 5D kosztował znacznie więcej (rozumiem, że $ był droższy), D700 czy Alfa nie są tańsze. Po roku będzie kosztował rozsądne pieniądze, które zaawansowany amator będzie w stanie wyłożyć (a cena w 2006 roku Canona 5d była abstrakcją).
Primo trzecie: wracając do AF - Canon w czasach analogowych miał dawno opracowane znakomite układy AF - mam takie wrażenie, że w moim starym EOS 5 ostrość w trudniejszych warunkach łapie się szybciej niż 40D (nie wspominając już o wspomaganiu ostrzenia podczerwienią), a układ z EOS 3 należy do jednego z najlepszych. Canon nie wprowadzi w swych korpusach konstrukcji AF z analogów z jednego prostego powodu - marketingowego: gdyż spora część potencjalnych klientów nie pamięta czasów analoga, a mając w zanadrzu tak dobre konstrukcje AF jak z EOS 3 czy nawet z EOS 5, nie pozbędzie się "nowości" w postaci: "znakomitego 45 polowego AF z nastawą ostrości za pomocą oka" - idę o zakład w postaci dobrego włoskiego wina (co najmniej brunello albo chianti), że tą nowość ujrzymy w EOS 3D lub 5D mark III lub 1D Mark IV. Nie odkrywa się wszystkich asów...
Mnie 5D Mark II cieszy, gdyż cena starej 5d spadnie do takiej kwoty, że będzie można ją kupić w cenie do 3000 zł. (mówię o Ebay'u w USA).
a może Corwin dostał jakiegoś Nikona do testowania tylko z przejęcia nie zauważył? albo Samsunga (też klecił matrycę w FF przecież)?
:mrgreen:
dostał 5DmkII które okazało się nie być 5DmkII
a może to była nowa "jedynka" w wersji bez gripa?
a tyle narobił PR-u, że "zmieni nieodwracalnie fotografię" czy jakoś tak...
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/02.html#03
ehhh za bardzo narzekacie..... nie jest to demon w AF ale to nie jest Ds.
Cena musi być adekwatna do tego co jest obecnie na rynku - a jest tego sporo....
Miłe body, ale czekam na coś więcej ?
Pozdrawiam
Edit: jeszcze na youtube.
http://pl.youtube.com/watch?v=Ns1TYN4mPF0
Na dpreview liczba klików na 5D mkII rośnie błyskawicznie. Ciekawe że na 50D też. Może niektórzy się wyleczyli :lol:.
Mam pytanie: jak wypada informacja o powiększeniu w wizjerze x0.71 w stosunku do starego 5D (nie znalazłem nigdzie ile wynosiło w nim powiększenie). Pytam, gdyż w 40D wizjer ma powiększenie 0.95 co wydaje się znacznie lepszą (czytelniejszą dla oka) wartością.
5D ma tak samo.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/
Ech, płakać mi się chce jak czytam te narzekania na AF. Gdyby Canon wypuścił nową piątkę w pełni uszczelnioną, z 45-cio polowym AF-em w cenie poniżej 3000$ to następnego dnia mógłby zakończyć produkcję 1D MkIII bo dla samych fps-ów to mało kto by go kupił :-) A i 1Ds zacząłby sie sprzedawać zapewne gorzej.
Ale te filmiki są jak dla mnie bardzo głupawym dodatkiem, to coś jakby Porsche zaczęło dokładać do swoich aut, w wyposażeniu standardowym, bagażnik dachowy.
Tutaj chyba różnica wynika z wielkości sensora/lustra/pryzmatu - mniejsze powiększenie w stosunku do FF może być i tak większe, niż z pozoru większe powiększenie dla cropa. Zamieszałem, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć.
Porsche wypuściło samochód (pseudo?) terenowy i odzew fanów marki był podobny, a mimo to Cayenne zyskało sporą popularność. Nie żeby mi te filmiki były potrzebne - ot, taka mała dygresja do Porsche ;-)
Z ciekawości - ilu z was rzeczywiście zamierza kupić ten aparat a ile gdyba sobie tylko ;)
Forum zaczyna klękać więc może ograniczmy się trochę ;)
Odpowiadam:
- ja zamierzałem ja kupić. Jeśli AF nie będzie minimum na poziomie 40D wliczając punkty boczne, to wypad, mam gdzieś taki aparat.
- narzekania nie są odnośnie działania AF ale postawy producenta (na razie!). Dając 5-cio letni układ AF do puszki której premierę odwlekano dwa lata, przy konkurencji oferującej więcej w puszkach po 800 dolarów to po prostu nie poważne traktowanie klienta. Dlaczego Canon w swej łaskawości nie da czegoś pośredniego? 9 krzyżowych było by strzałem w dziesiątkę. AF z EOS33? Eye control? Kurna, to takie trudne pomyśleć kto będzie tego używał? Kto kupujący 5D robi tym servo? Skąd takie postawienie priorytetów?!! Niech sobie Canon sępi ficzery, ale z tym AF to tak jakby wypuścili aparat zasilany paluszkami AAA. Do zabawy wystarcza, do pracy zupełnie nie.
- wysokie ISO jest rewelacyjne, nie mam pytań
- mam wrażenie, że niektórzy kompensują stratę 12 koła wydanych na Dsa. W tym cytowany przez gietrzego koleś piszący o wyższości obrazka Ds3. Powiedzmy sobie tylko czym? Digic4? Natywnym ISO 6400? Rozszerzonym 12800? LCD? Niestety, Canon zrobił w bambuko tych, którzy mu zapłacili najwięcej.
- Corwin, przecież i tak tego publicznie nie napiszesz.. Daj choć znać na PM. Pomijając obrazek i ISO, to na razie D700 wygrywa na całej linii. Choć to aparat trochę jak kaleka na koksie.
- czuję się jakbym wygrał w totolotka milion. I jak już się cieszyłem, to mnie poinformowano, że muszę zabulić od tego podatek. Niby dalej jest super, ale kwas działa mocniej. Łyżka dziegciu..
Tylko pomyśl co by było jakby dali ten układ z 40D (jeszcze niektórzy chcieli wzbogacony). Pomijam już że i tak te boczne krzyżowe Ci niewiele zmienią w tak wąskim rozstawieniu (nawet znam nikoniarzy którzy mówią że i tak w większości przypadków jadą w D700 na środkowym, bo krzyżowe są rozmieszczone co najmniej dyskusyjnie, czułość i dokładność bocznych linowych taka sobie, a w ogóle to cały układ wciśnięty w środek kadru). Wsadzenie krzyżowgo (środkowego) z 40D do tej piątki też nie byłoby dobre, bo nawet na stronach Canona można wyczytać że to jest układ pod pewnymi względami bardziej zaawansowany od tego który jest w jedynkach.
No i teraz piszesz (słusznie), że niektórzy użytkownicy Ds-a mogą się czuć "zrobieni w bambuko". Przy takiej specyfikacji nowej piątki niestety coś musieli spie.... i to solidnie żeby był jakikolwiek sens kupowania Ds-a.
Ja wiem jak się czujesz. Jak czytałem rano opis AF-a w tym aparacie to przecierałem oczy ze zdumienia i myślałem, że może to z powodu zarwanej nocy mam jakieś zwidy. Nawet pierwotnie wpisałem w specyfikacji 9 cross ale później wyedytowałem wiedziony instynktem jak canon potrafi dać do wiwatu.
W imieniu swoim i innych, korzystając z późnej pory (i względnego stąd spokoju w sieci) zauważę tylko, że gdyby "zdroworozsądkowcy" przestali "nas" nękać swoimi ponad wszelką wątpliwość racjonalnymi napomnieniami, to i z 10% pasma/CPU serwera i czegoś tam jeszcze by się zaoszczędziło :lol:
Kubaman - sam pisałeś (i uważam, że słusznie), że jak już Canon ma/musi stracić na jedynkach, to niech odzyska na piątkach.
Poza tym, u Nikona mają jeszcze ciaśniej na górze: D300/D700/D3 (patrząc tylko na liczbę pikseli i AF) i jakoś Nikon sobie z tym radzi.
Ktoś też spoooro wcześniej zauważył, że za czasów kliszy różnice pomiędzy modelami były jeszcze trudniejsze do zdefiniowania (poza kluczowymi: AF i możliwością kontroli ekspozycji), a jedynki szły (fakt - nie za osiem patyków).
Ja zamierzam. I to co wypuścił teraz Canon, wnioskując ze specyfikacji, w 95% spełnia moje oczekiwania.
Do ścigania rajdówek i turlania po błocie zamierzam dalej używać aparatów serii dwucyfrowej i jest mi zupełnie obojętne czy AF nowej piątki będzie się nadawał do fotografowania koni w galopie czy też nie.
... a i tak najwazniejszy jest obrazek. Trzeba poczekac na wiecej fotek i jesli beda rownie jak to czesto niektorzy tu pisali porownujac cropa do starej 5 "magiczne", to w gruncie rzeczy mark II jest najtansza alternatywa do modeli 2 cyfrowych i tyle. Ja prawdopodobnie go sobie kupie.
jarek
poczekam - będzie więcej sampli, więcej rzeczowych informacji a emocje opadną. Starej piątce zawdzięczam wiele - satysfakcję ze zrobionych zdjęć i zarobione z przyjemnością pieniądze. Uważam, że można wydusić z niej bardzo dużo i nie jest to tylko moje zdanie. Głównym atutem jest matryca i to ona stanowi o wartości tej puszki. Jeżeli Canon powtórzy jej sukces w 5DMkII a przykłady ten stan potwierdzą, to może zobaczy we mnie klienta.