Moje zdanie co do 40d. Jest niezly. Ale wolalbym uciulac i kupic 5d. Szczerze mowiac, jak dla mnie, 40d to zbitka 30d z 400d plus male gadzety. Tyle :) Pozdrawiam.
Wersja do druku
Moje zdanie co do 40d. Jest niezly. Ale wolalbym uciulac i kupic 5d. Szczerze mowiac, jak dla mnie, 40d to zbitka 30d z 400d plus male gadzety. Tyle :) Pozdrawiam.
FOTOGRAF - powiedz mi czy ty na coś chorujesz??...zazdrość, zawiść ?? to co że zrobił gówniane fotki sprzętem za parenaście tys zł?? ma do tego prawo tym bardziej że go na produkowanie swoich gniotków stać.
Trzymajmy się tematu. Z mojej strony to wszystko w tej kwestii
Co do 40D, aparat świetny jak backup, świetny do "przedłużenia" tele z bardzo przydatnymi ficzerami.
Pzdr.
mam 5d, zastanawiałem (zastanawiam) się nad drugim body - przede wszystkim do sportu, akcji itp... 40d na razie spełnia wszystkie pokładane nadzieje, ma 6,5 kl/s (w porównaniu z 3kl/s piątki do jednak różnica), ma podobno czulszy i szybszy AF i ma crop co w przypadku zdjęć sportowych wychodzi nawet na plus.... a zastanawiałem się nad którąś jedynką bez s.... :D
O.
To ja mialem takie same rozmyslania, ale chcialem kupic (w przeciagu kilku miesiecy) albo 5D albo 1DmkIII.
Teraz moge kupic 40-ke, poczekac na 5D mkII i wyglada ze bedzie idealny zestaw do potrzeb (a w miedzyczasie zanabyc jeszcze brakujace szkla typu 100-400 i 135 :-)
Odnośnie wcześniejszej dyskusji na temat stabilizacji. Z tego co pamiętam, to ISy stosowane w puszkach (np. w soniaczu) przemieszczają matrycę w oparciu o dokładnie taki sam mechanizm jak ten w 18-55 IS: cewki, magnesy i łożyska "kulkowe". Z tego co pamiętam w Konolcie umożliwia to ruch matrycy o ponad centymetr na boki.
Druga sprawa: nie wiem czy nie da się kwestii czujnika zrobić trochę tak jak w teleskopach - śledząc obraz z body i wysyłając komendy korygujące do magnesów w obiektywie.
Moje zdanie na temat 40D:
byłem już w zasadzie zdecydowany na kupno 1DMk3 w przyszłym roku. Nie kupię go jednak na 100%, jeśli wszystko co pokazano będzie działać ;)
Ma dokładnie to, czego mi dzisiaj brakuje: zasadniczo poprawiony AF, uszczelnienia, jasny wizjer, telewizor, cichszą i szybszą migawkę o bardzo dużej trwałości. To w zasadzie aparat, który będzie służył kilkanaście lat według mnie. Dslr na dobre weszło w fazę dojrzałą, i w tym segmencie kolejne zmiany będą (poza matrycą) już raczej kosmetyczne. Dla mnie to jest to.
na przykład AF w servo ;)
Może sensowne byłoby dodanie konwertera RAW>sRAW do DPP? Jeśłi nie w DPP to pewnie powstanie jakiś niezależny dedykowany soft niebawem.
Skoro już o DPP to spodziewam się (na podstawie nowości z 40d), że dołożą też do programu "tilt", czyli korygowanie poziomu RAW do 10 stopni w obie strony. :rolleyes:
Jeśli dobrze rozumiem opisy, to jeśli sobie wyobrazimy białą tablicę :mrgreen: z czarnymi liniami pod kątem ok. 45 stopni od poziomu to skuteczność AF będzie identyczna jak w 30d/400d?
Z tym jedym zastrzeżeniem, że środkowy krzyż (ten czuły od f2,8?) ma być podobno przekręcony w 40d o 45 stopni - jakie to może mieć praktyczne znaczrenie? :confused:
Aha, rozumiem to ogólne podniecenie fajnym nowym sprzętem i tą burzę mózgów, ale hipotezy jakoby elektronika nowych szkieł z ISem miała być wyprowadzana aż do puszki to chyba już lekka przesada? Że niby co, elektronika AF zostaje w szkle a tylko IS jest ekstra wyrzucony do puszki, bo akurat nie dojrzeliście zielonej płytki albo czarnego chipa na rysunku? Przecież to pociąga tytlko same kłopoty ze wsteczna kompatybilnością całego systemu i podważa do niego zaufanie klientów - i to na rzecz kitowych słoików??? :lol:
Mam podobne zdanie. Spory skok w stosunku do 20D, natomiast czy warto sprzedawać 30D, by kupić 40D, to sprawa mocno dyskusyjna. To ciągle lustro z cropem 1,6 :mrgreen:
Trwałość migawki taka sama jak w 30D (100 tys. cykli), uszczelnienia tylko częściowe (komora baterii), więc zachwyt nad tym "ficzerem" chyba trochę przesadzony. Jeśli wizjer rzeczywiście jaśniejszy niż 30D, to byłby to postęp.
Szczerze mówiąc, to czekałem na 5D mkII. Po co? Żeby ceny mkI spadły do przyzwoitego poziomu ;-)
No i na koniec sprawa szkieł. Canon znowu dał ciała... Żadnych propozycji w zakresie sensownych, tj. dobrych jakościowo i niedrogich szerokich stałek, np. nowa wersja 35/2,0 (z USM) czy 28/2,8. Jednym słowem obiektywu, który mógłby być dobrym standardem do cropa (którego niestety przyjdzie jeszcze przez jakiś czas używać).
Ja bym jeszcze chciał odświeżone 135/2.8, ale to jak już kupię mały obrazek
Ja też tak powiem ale mnie do szczęścia brakuje jeszcze małego obrazka i chociaż ze 2EV więcej w światłach. Nowy 5D będzie przecież conajmniej taki jak 40D a i fps też trochę dadzą, może będzie ze 4. To będzie prawie TO!
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/index.html
nie wiem czy był ten link - cały opis sprzętu wraz z próbkami foto....
Pozdrawiam
ty nie doczytałes z kolei :>
nie chodzi o wsadzanie ISa do puszki, tylko takie zaprogramowanie chipa w obiektywie, żeby puszka mogła sterować działaniem układu IS w obiektywie, wykorzystując jakieś już istniejące elementy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mamy inne potrzeby. Mnie [potrzeba cropa do fotografii przyrodniczej. Nie po to kupiłem 500/4 IS aby teraz skracać sobie zasięg. Zresztą, jeśli 7D będzie do pary tak samo wypasiony jak 40D to za jednego ciężkiego i nieporęcznego 1DMk3 kupię sobie i 40D i 7D jeśli zdecyduję się na sprzęt dedykowany pod teatr.
nie chcę polemizować, bo ani to nie ten wątek, ani nie mam żadnych danych, śmiem jednak wątpić w to co napisałeś, czego dowodem może być to, że jednak nikt zajmujący się fotografią przyrodnicza nie stosuje takiego rozwiązania. Zresztą gdyby (ale to gdyby jest wielkie jak aktualne zdenerwowanie właścicieli Nikona ;) ) nawet to mogę użyć 40D + 500 czego nie osiągnę nawet 5D + 500 + TCx1.4. Wyboru nie ma.
pewnie tak :)Cytat:
Zamieszczone przez jotes25
ale ja go nie kupię. Dla mnie 40D będzie wystarczający na długo, niezależnie od "fajności" kolejnych modeli. W sumie 20D już bardzo mi pasuje, tym bardziej jestem pewny że 40D posłuży dużo dłużej. 50D z pełną klatką byłoby zamachem Canona na 8D. Nigdy.
Dlaczego zdziwiony? Tak powinno być!
W obydwu przypadkach jest 600/4 + TC 2x więc to pomijamy i pozostaje:
5D + TC 1.4x vs 30D
W pierwszym przypadku środek kadru jest powiększany 1.4x i rejestrowany na matrycy 13M (dużych) pikseli. W drugim przypadku środek kadru jest powiększany "aż" 1.6x i rejestrowany na matrycy 8M (mniejszych) pikseli. Który przypadek da lepszą jakośc obrazu nietrudno zgadnąć.
Cyborg - to by miało sens gdyby zastosowanie TC nie degradowało jakości optycznej i liczyło by się samo odwzorowanie na piksele. Tak nie jest, Element optyczny TC pogarsza jakość zdjęcia i dopiero ta gorsza jakość jest rejestrowana przez większą ilość pikseli w 5D. Tym bardziej po zastosowaniu combo TCx2+TCx1.4 efekt będzie gorszy. EOT
A ofert na 30D w podforum "Sprzedam" wciąż przybywa ... :-D
to akurat wróciło z powrotem, co wcześniej zauważyłem: :-)
http://canon-board.info/showthread.p...550#post352550
od Grześka to akurat polecam kupić.. :)
ale jaki sens kupować używkę za 2900, kiedy dołożysz stówkę i mozesz mieć nówkę :-)
http://fotobasia.pl/produkt_1450_Apa..._30D_body.html
ja nie rozumiem tych sprzedających:confused: gdy wyjedziesz nowym autem z salonu to jesteś 30% w plecy. Elektronika leci w dół jeszcze bardziej...
z gripem :roll:
EOT
wykorzystując powyższą wymianę zdań mogę tylko z zadowoleniem powiedzieć, że ludzie profesjonalnie zajmujący się fotografią przyrodniczą, jak widać, bardzo żywo interesują się tą nową puszką. Znaczy się, ma w sobie coś ;)
A ja sobie teraz przypominam te wypowiedzi wlsascicieli 30D i lepszych puszek: po co komu 400D jak dorzucili tylko 2mpix i szczotke, a teraz wszyscy chca kupic 40D....na tym forum to sa chyba tylko onanisci sprzetowi:mrgreen:
przelicznik 1.3 byłby dziwny w serii xxd, wszystkie nowe ef-s'y nadawałyby się tylko do 400d ;)
info z postu #1 się sprawdziło jak na razie, mam nadzieję wtenczas zobaczyć nowe FF na początku przyszłego roku :)
pojawi się wtedy pierwsza jako taka konkurencja dla 5d - może i wewnętrzna, ale zawsze :)
Czy ktoś jeszcze jest na konferencji?
a widzę, że i korekcja ekspozycji jest rozszerzona do +/-3EV
Ja o nowym 40D powiem tak -
Zastanawiałem się nad przyszłościowym wejściem w 5D ale jeśli autofocus będzie tak dobry jak opisują i wizjer nie dla masochisty fotografującego na czuja, to pewnie skończy się na 40D za jakiś kawałek czasu. Dla fotografującego jak na razie 350 to sprzęt z innej planety, sądząc po danych (i chodzi mi głównie o polepszenie obsługi, AF i wizjera).
????
Mysle ze nikt nawet przez chile nie rozwazal zakupu 40D ze wzgledu na +2mpix i gownina szczotke. Co wiecej te 2mpix nadal sa bardzo podejrzane, pomimo zapewnien Canona, ze jest prawie identycznie jak w 30D. Z tego co pamietam w 400D tez mialo byc tak samo, a nie dosc ze obnizyli czulosc to jeszcze dolali mleka. Sample z 40D ze stony Canona, tez mnie jakos nie przekonuja. 50-tka 1.2, przymknieta, powinna byc jak zyletka, a jak dla mnie nie jest.
Na stronie Canona piszą, że +/-3EV, ale na DPReview jest +/-2EV, w dodatku na tym i na tym zdjęciu widać, że podziałka nie rozszerzyła się.
A mnie ucieszył fakt, że ma innego niż 20/30 gripa (właściwie dwa, bo jedan z LANem). Jako posiadacz 20d liczę, że BG E2 nieco stanieją;).
Nareszcie iso w wizjerze, porażająco wielki LCD - mam mieszane uczucia, pewnie funkcjonalny, ale design jak z kompaktów soniaka heh.
Szczerze mówiąc nie oszalałem na jego punkcie i dobrze, bo przez najbliższy rok na przesiadkę nie ma szans, a jakby dodali cuś jeszcze zaliczyłbym przedwczesną jesienną deprechę.
himi 30D tez ma iso w wizjerze.
No właśnie, nie masz stałego podglądu. Zapomniałem już.. po cofce na 20d?
Co powiecie na to:Canon powinien poszerzyc bariere miedzy amatorskimi 350,400d czy kiedys tam 450d,a semiprofi-40d,a na koncu profi-czyli FF.Semiprofi powinno miec wg mnie APS-H Chipa!!!A profi liga FF i dopodstawowej klasy ala 400d dokleic jeszcze jeden model dla ludu i dla juz rozwinietego systemu EFS.
ceny w UK, czyli te bardziej realne niz na amazon.com:
canon eos 40D BODY = 899Ł (elzbietek) vs. amazon.com USA 1299$
canon eos 40D + 17-85 IS = 1199Ł
canon eos 1Ds III BODY = 5999Ł vs. amazon.com USA 7999$
mozna juz skladac pre-orders
http://www.jessops.com/Products/Cate...spx?CatID=5655
Dziwne wśród forumowej braci a znane już z poprzednich lat, że jeszcze nikt nie zrobił dymu o SPOT'a :lol: Nic na lepsze w tej kwestii (co do 30D) się nie zmieniło. Oj dzieci dzieci, opuszczacie się trochę :mrgreen: Czyżby malkontentom coś umknęło?
No dobra, niech w końcu ktoś utworzy wątek odnośnie tego kiedy ukażą się następcy :lol:
Mnóstwo ludzi czeka ciągle na 5D mkII ;-)