Tak wynika z moich obserwacji i porówania z innymi ładowarkami mikroprocesorowymi, między innymi z MH-C9000 która z kolei przy dowolnej operacji pokazuje ten sam wynik pomiaru pojemności.
Wersja do druku
Skoro tak jest, to pojemność powinna być podawana tylko przy teście a przy ładowaniu powinno być w procentach. Chociaż skoro wskazania przy ładowniu i odświerzaniu są błędne a raczej kompletnie nieprawdziwe, to i procentowe wskazanie mija się z celem. Zupełnie nie rozumiem po co ta wyssana z palca informacja.
W trybie odświerzania ogniwo jest ładowane i rozładowywane do momentu uzyskania maksymalnej możliwej pojemności, ale po jego zakończeniu ogniwo nie jest nawet w połowie naładowane czego już doświadczyłem...
Jutro będę miał możliwość sprawdzić jak BC-700 ładuje i mam nadzieję że się mylę
A czy ktoś moze coś konkretnego powiedzieć nt. oryginalnych ładowarek Eneloop badź Recyko ?
http://www.eneloop.info/208.html
http://www.gprecyko.com/en/charger_pack.html
ja wiem, że BC-700 (900) :-) ale muszę kupić zestaw aku + ład. dla osób starszych niezainteresowanych technikaliami :-)
kupilem ladowarke bc-700 i jestem w trakcie testowania jej mozliwosci.
Wsadzialem 4 akumulatorki sanyo 2500 mAh i ustawilem tryb Odswiezania. Czy zakonczenie odswiezania oznajmiane jest napisem Full na wyswietlaczu?
Bo w instrukcji w temacie Oswiezania tego nie znalazlem, a od 24h niby cos sie dzieje.
W opisie pozostalych trybow jest napisane, ze po zakonczeniu zadania pojawia sie napis Full na wyswietlaczu.
Ile trwa u Was proces odswiezania dla aku 2500 mAh i pradzie 500/250?
tryb odświeżania (3 cykle ładowania i rozładowania) nie ma sensu dla NiMh (jest dobry dla NiCd) - lepiej wykonać test pojemności , potem używać normalnie i ponownie po czasie znowu test pojemności (przy 500mA ładowania trwa nawet dobę)
Sanyo często po kilku cyklach ładowanie/rozładowanie zwiększa pojemność.
A w odp.na pytanie- po cyklu odświeżania (pewnie ze 2-3dni może potrwać) po prostu ogniwa się naładują i będzie full na wyświetlaczu- żeby tylko przerw w dostawie prądu nie było....
mam bc-700, kumple mają podobne- rózne ogniwa itd i nie jest tak jak piszesz- możliwe, że są trefne ogniwa- niestety Sanyo itd doczekały się wielu podrób nie do odróżnienia, a odieżanie to 3 cykle ładowanie/rozładowanie na max, nie max pojemności, bo nie ma takiego pojęcia.Cytat:
W trybie odświerzania ogniwo jest ładowane i rozładowywane do momentu uzyskania maksymalnej możliwej pojemności, ale po jego zakończeniu ogniwo nie jest nawet w połowie naładowane czego już doświadczyłem...
Witam
Te ładowarki są naprawdę niezłe niestety musiałem pomyśleć o nowej ponieważ mój stary wysłużony ansmann uniwersal :D basic5 (z 2002r.) nie daje chyba rady akumulatorom o bardzo dużej pojemności :D
Wybór padł na MH-C9000 dzisiaj przyszła i testuje ją aktualnie formuje nowe akumulatory (funkcją Break-In) VARTA 2700 zobaczymy co będzie - ponoć można nawet 3000 z nich wycisnąć :P
Póżniej zabiorę się za reszte starszych aku może uda mi się naprawić energizery które się uszkodziły po użytkowaniu zobaczymy :P
Troche różni się od BC900 jak czytam jeżeli chodzi o pewne szczegóły w programach ładowarki.
Pozdrawiam :P
Narazie póki co to testuje ten sprzęt więcej będe mógł powiedzieć za pare dni czy to chwyt czy nie... czy może to akumulatory są sprzedawane jako 2700 a mają większą pojemność.
Nie znam się na elektronice bardziej na bankowości doradztwie finansowym itp. więc nieznam odpowiedzi na to pytanie szanowny kolego :D
Pozdrawiam
Stałem się dziś posiadaczem ładowarki BC-900 i niestety nawet jej nie przetestuję... Choć kupowałem ją osobiście, to po dojściu do domu, uważnym przeczytaniu instrukcji PL i podłączeniu jej do prądu okazało się, że... nie działa. Jutro jadę do sklepu ją wymienić (dziś już zamknięty).
Moja rada dla kupujących: zawsze sprawdzajcie sprzęt na miejscu, chociażby poprzez prośbę o podłączenie go do prądu (czy ładowarka załącza).
Witam
Ale czasem niema jak sprawdzić jak np. kupuje się w sklepie internetowym jak ja przykładowo i mam z tą moją MH-C9000 pewnien drobny problem i niewiem czy to jest wina ładowarki czy starych aku (lub uszkodzonych wręcz chociaż niemam pewności czy tak jest faktycznie)
Aku które przyszły razem z nią od razu odpaliły na formatowanie break in i potem nastąpił klops postanowiłem przetestować sanyo 2700 (najprawdopodobniej były źle ładowane za małym prądem 150 mA albo kupiłem podróby ale tego nie potrafie stwierdzić na 100%)
Wkładam je do ładowarki ta odpala pokazuje się menu wyboru wybieram zatwierdzam enterem i tak w jednym slocie na chwile odpala w drugiem dalej to samo od nowa pokazuje sie menu wyboru i tak dalej i dalej... albo co jeszcze lepsze nie pokazuje się spowrotem menu a ładowarka się resetuje wyłącza się i po chwili po paru sekundach się włącza...
Dzieje się tak na kliku różnych aku od AAA GP 600 mAh po stare energizery 1850 mAh (które chciałem spróbować zregenerować)
Inne aku jak te nowe Varta 2700 bez problemu inne stare: Duracell 1800 (biały) te same energizery 1850 mAh ale sprawne oka bez udziwnień, GP 800 mAh NiCD Panasonic AAA 750 mAh no problem i Panasonic 2000 mAh czy GP 300 mAh NiCD również dlatego bardzo mnie dziwi zachowanie się tego sprzętu.
Tak jakby wykrywało jakieś niebezpieczeństwo i się wyłączała ale chyba powinien pojawić się napis HIGH.
Co do tego co jest w instrukcji... cóż sa pewne nieścisłości przy formatowaniu widze że można wybrać opcję od 500 mAh do 20 Ah (a nie od 100 mAh jak w instrukcji jest opisane)
Tak czy inaczej cięzko mi stwierdzić do końca co jest nie tak :( jak zakupie za jakiś czas jeszcze troche nowych aku i takie dziwne rzeczy się będą dziać to chyba będzie jasne że sprzęt się nadaje jedynie na wymiane chyba...
Jedna ładowarka wiele problemów hehe :P a to tylko ładowarka :D jak widać można mieć nawet z czymś tak błachym jak urządzenie ładujące problem :)
Pzdr
Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?
Tak mam taką możliwość :wink: niemniej jednak niewiele to dało już próbowałem :cool: ale doszedłem do jednej kwestii odnośnie tego napięcia które pokazuje (czasem nawet 2.71V - w przypadku 1. kiedy pojawia się napis HIGH oraz 2. kiedy się resetuje sama również przez chwile dziwnie wysokie napięcie się pojawia na ogniwie)
Nie jestem elektrykiem czy elektronikiem ale jeżeli by przepuścić testowo prąd przez dwa ogniwa jedno dobre i drugie które ma gdzieś zwarcie czy tudzież jest uszkodzone (zwykła ładowarka tego nie jest w stanie sprawdzić bo tylko ma jedną funkcje ładuje czy jest ogniwo uszkodzone czy dobre niema to znaczenia :-P ) to na tym ogniwie które ma zwarcie napięcie będzie dużo wyższe zdaje się :D więc tu pozostawiając jedynie logiczne myślenie i fakt że nowe aku ładuje i nie które z tych starych można by dość do wniosku iż jest to wina uszkodzonych aku nawet pomijając fakt dziwnego zachowania jakim jest resetowanie się urządzenia.
:mrgreen:
:twisted: takie jest moje przypuszczenie :twisted:
Witam,
Poszukuję dobrej ładowarki akumulatorków AA. Dotychczasowo używałem ładowarki kupionej z zestawem akumulatorków GP, ale zadowolony z niej nie byłem. Czasami ładowała tak akumulatorki, że 4 błysnęły i koniec, albo jak wyjmowałem z ładowarki to się parzyłem, bo były gorące.
Przeglądając Allegro natrafiłem na dwa takie modele:
1) http://allegro.pl/item509847802_lado...cd_zestaw.html - chyba nawet kiedyś na Canon-Board polecona w jakimś wątku o akumulatorkach, ale pewien nie jestem.
2) http://allegro.pl/item512546466_lado...xaa_i_aaa.html - dużym jej atutem dla mnie jest to że można ładować 8 akumulatorków na raz, jest to dla mnie osobiście wygodne. Pod warunkiem, że dobrze ładuje.
Jestem ciekaw czy to dobry wybór ewentualnie czekam na jakieś inne sprawdzone propozycję?
PS: Tak samo jak ciekawi mnie opinia na temat akumulatorków Sanyo Eneloop?
Polecam te pierwszą czyli BC-900
Z drugą nie miałem do czynienia - jednak w myśl zasady "co za dużo to nie zdrowo" nie polecam;)
Masz wpływ na prąd ładowania, więc zależy od Ciebie. Pamiętajmy, że prędkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniw, więc tylko w razie pilnej potrzeby...Cytat:
A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?
Wszystko zależy jakim prądem będziesz je ładował ! No i oczywiście jaki proces załączysz :
- odświeżanie
- rozladowanie/ładowanie
- ładowanie
Jak pamiętam prądy jakimi idzie ładować akumulatorki w ładowarce Bc-900 to 100, 200, 500, 1000 mA a jak ładujesz tylko 2 szt to chyba 1800mA.
No właśnie wiem, że szybkie ładowanie nie jest zdrowe, ale ta ładowarka GP ładuje 12 godzin akumulatorki tak, że są gorące.
No najbardziej mnie interesowałby proces rozładowywania i ładowanie.
Widzę, że gro tutaj poleca właśnie tę ładowarkę.
Zgadza się ... gro ludzi na tym forum , używa lub używało ładowarek BC-700 lub BC-900 i mają pozytywne opinie na ich temat.
Takim jaki sobie wybierzesz...
Jedni zostawiaja na noc na minimalnym pradzie, inni ustawiaja 1A.
Mi od kilku miesiecy raczej brakuje naladowanych aku (jak ktos ma dzieci, to pewnie wie o czym mowie, niekoniecznie w kontekscie lampy blyskowej), wiec czesto laduje maksymalnym pradem, zeby skrocic czas ladowania.
Co jakis czas robie refresh i nie zauwazylem jakiejs zauwazalnej utraty pojemnosci...
Ktos ma jakies sprawdzone modele tych akumularow i ladowarki do nich?
Podklejam się do tematu mam BC-700 planuje jeszcze 900 z racji tego że ma 1000mA opcję ładowania ale jestem bardzo zadowolony. No i udało mi się sprawdzić różnicę między eneloop i innymi akku eneloop ma 2000 mAh i ładowarka wręcz z aptekarską dokładnością pokazała właśnie taki wynik przy pomiarze z odchyłką rzędu 0,3 Ah dla różnych akku i wszystkie sa takiej pojmności (mam osiem) a Pentagramy Infinity 2400 niemają nawet 2000 natomiast po opiniach urzytkowników GP sam się boję mierzyć :)
charge test
Spotkał się ktoś może z tym typem ładowarki http://www.allegro.pl/item548332797_...lcd_profi.html ? Gość sprzedaje ją razem z eneloop... Ciekawe jak się będzie sprawować to combo?
hmm cena mnie troszkę dziwi bo eneloopy same kosztują przykładowo niecałe 40 zł więc zostaje Ci prawie drugie tyle na ładowarkę jak to opisuje szybką procesorową z możliwością odświerzania ogniw lcd itp... sory ale coś mi ciężko uwierzyć ze taka ładowarka solidna może kosztować tylko 40 zł skoro jej odpowiednik BC-900 kosztował jak ostatnio sprawdzałem 140 ... i to sama ładowarka bez eneloopów
Ha. haha. hahaha. To tytułem komentarza. Pisząc zaś zupełnie poważnie: wartymi polecenia (zdaniem praktyków) są Technoline BC 700, BC 900 oraz (gdy ktoś ma zapał do eksperymentów) Powerex MH-C9000. Na tym listę można zamknąć. Cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa.
AbrahaM zaczynasz gadać ja pewien Pan, który objawił się wcześniej w tym temacie w dwóch osobach ;) Wymieniłeś dwie "jedynie słuszne ładowarki", bo pewnie posiadasz którąś z nich, a wątek traktuje ogólnie o ładowarkach, więc spuść z tonu. Od 2006 r. (patrz pierwsze posty z wątku) minęło już trochę czasu, możliwe, że coś się zmieniło. Podaję linka do sprzętu tańszego, który na pewno ustępuje w/w ładowarką (choćby zróżnicowaniem dobieranego prądu ładowania), ale czy jest aż taką kaszaną żeby "zamykać" wątek hasłami "TYLKO BC 700/BC 900"? Dla mnie akumulatory wraz z ładowarką to suplement do 580EX i nie mam zamiaru bić piany która ładowarka jest najlepszym cudeńkiem ;) A forumowiczów interesuje zapewne najlepszy stosunek jakości do ceny, więc stąd ten link z pytaniem czy ktoś kiedyś się z tym spotkał.
Też bym się chętnie dowiedział ...
Używałem pentagrama xtreme 30 ale stwierdziłem że 30 minut to trochę za krótkie ładowanie jak dla baterii dlatego po długim śledzeniu wątku kupiłem bc-700
A co do przedmówcy to podam pewne porównanie mam akumulatory eneloopa które sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej... Tak samo masz z ładowarkami masz na ładnym pudełeczku opis ładowarka procesorowa o pewnym prądzie ładowania tylko jak byś tak naprawde to posprawdzał to wysoce prawdopodobne że niespełniła by żadnych z tych parametrów... Poprostu moim zdaniem są pewne granice kosztowe i niewydaje mi się żeby ładowarka która kosztuje tyle co komplet akumulatorków miała wszystkie rozwiązania techniczne i wodotryski o których ta się rozpisuje sprzedający...
Niemowię ze generalizuję bc-700 czy 900 urzywałem też innych ładowarek ale jakoś niewidzę tańszej alternatywy dla nich jedynie droższe wersje z podobnymi parametrami się pojawiają
Nie wiem czemu jesteś tak pesymistycznie nastawiony do dokładności pomiaru pojemności. Moim zdaniem uzyskanie dokładności na poziomie 1% (jeśli dobrze pamiętam to wskaźniki mają błąd pomiaru >3%) nie jest dzisiaj żadnym problemem i nie wpływa w żaden sposób na koszty produkcji (1% rezystory do pomiaru prądu są tanie, dokładność przetwornika A/C kontrolera to ok 1/256 (czyli ~0,25%), pomiar czasu jest znacznie dokładniejszy – bo najczęściej kwarcowy, resztę i tak załatwia soft mikrokontrolera.Cytat:
Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.
Mam BC-700 i testowe, kilkukrotne pomiary pojemności dawały powtarzalne wyniki – różnice <<1%. Spokojnie więc można moim zdaniem wykorzystać te ładowarki do porównania pojemności różnych typów akumulatorów między sobą
Pomiar pojemności można również wykorzystać do grupowania akumulatorów w zespoły pracujące w urządzeniu szeregowo (np. w lampie błyskowej). Z doświadczenia wiem, że nawet akumulatory z tej samej serii starzeją się w różny sposób. Dobierając akumulatory w grupy o zbliżonej pojemności unikniemy uszkodzenia pojedynczych ogniw (tych o mniejszej pojemności) w wyniku „przepolaryzowania”, które najczęściej „zabija”.
Oczywiście można zawsze dyskutować na temat wpływu prądu rozładowania na efektywną pojemność akumulatora. Może się zdarzyć, że jedne „lubią” duży prąd a inne mały. Tu różnice w zmierzonej pojemności mogą być znaczne. Ale to temat na znacznie dłuższą dyskusję i chyba na inne forum.
Cóż, wszystkie specjalistyczne (profesjonalne) urządzenia pomiarowe są niestety bardzo drogie. Tym niemniej podtrzymuję, że moim zdaniem dokładność pomiaru pojemności we współczsnych ładowarkach (nie tylko tych popularnych u nas z serii bc-xxx) powinna być wystarczająca do naszych (amatorskich przecież) pomiarów (a właściwie aby być w zgodzie ze sztuką nie pomiarów a szacunków i porównań).
Zresztą w fotografii również to co w nazwie ma "profesjonalny" jest również drogie. Nie znaczy to jednak, że te amatorskie i nieprofesjonalne są bezużyteczne.
Ja się nie rozwodziłem przyjacielu nad 1 mA ale podałem fakt iż eneloop jest akumulatorem którego pojemność określa się na jakieś 2000 mA i tyle ma a pentagram na baterii ma 2400 a ładowarka określa 1800 i to jest szacunkowy pomiar a nie dokładny bo nikomu dokładne pomiary w tej sytuacji niesą potrzebne ...
Ależ wcale nie. Jak by nie było rozmawiamy na forum "technicznym" i w związku z tym w niektórych przypadkach pożądane jest ścisłe słownictwo techniczne. Dla mnie różnica pomiędzy mA a mAh jest zasadnicza ponieważ jednostki te wyrażają zupełnie różne wielkości, tak więc wszelkie błędy tego typu wypominam i w takim działaniu absolutnie nie ma żadnej złośliwości.
czytałem kilka stron watku ale nie znalazłem
czy ktoś w zrozumiały i łopatoloogiczny sposób moze naposac czym sie różnia
BC-700 od BC-900
(obie sa firmy technoline? pierwsza czarna druga niebieska?>?)