Pokaż wyniki od 1 do 10 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx.
    A które to są ? Pytam serio, sam mam BC-700 a innych niż te wymienione specjalnie nawet nie widać (co oczywiście nie znaczy że ich nie ma).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A które to są ? Pytam serio, sam mam BC-700 a innych niż te wymienione specjalnie nawet nie widać (co oczywiście nie znaczy że ich nie ma).
    Też bym się chętnie dowiedział ...

Używałem pentagrama xtreme 30 ale stwierdziłem że 30 minut to trochę za krótkie ładowanie jak dla baterii dlatego po długim śledzeniu wątku kupiłem bc-700

A co do przedmówcy to podam pewne porównanie mam akumulatory eneloopa które sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej... Tak samo masz z ładowarkami masz na ładnym pudełeczku opis ładowarka procesorowa o pewnym prądzie ładowania tylko jak byś tak naprawde to posprawdzał to wysoce prawdopodobne że niespełniła by żadnych z tych parametrów... Poprostu moim zdaniem są pewne granice kosztowe i niewydaje mi się żeby ładowarka która kosztuje tyle co komplet akumulatorków miała wszystkie rozwiązania techniczne i wodotryski o których ta się rozpisuje sprzedający...

Niemowię ze generalizuję bc-700 czy 900 urzywałem też innych ładowarek ale jakoś niewidzę tańszej alternatywy dla nich jedynie droższe wersje z podobnymi parametrami się pojawiają

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    ...sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej...
    Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.
    Ja się nie rozwodziłem przyjacielu nad 1 mA ale podałem fakt iż eneloop jest akumulatorem którego pojemność określa się na jakieś 2000 mA i tyle ma a pentagram na baterii ma 2400 a ładowarka określa 1800 i to jest szacunkowy pomiar a nie dokładny bo nikomu dokładne pomiary w tej sytuacji niesą potrzebne ...

Miasto
    SK

Domyślnie

...pojemność określa się na jakieś 2000 mA...
    Jak już to mAh.

...pentagram na baterii ma 2400...
    Rozumiem iż miałeś na myśli pojemność akumulatora podaną na etykiecie.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Jak już to mAh.

Rozumiem iż miałeś na myśli pojemność akumulatora podaną na etykiecie.
    tak to miałem na myśli...
    Widzę że już zaczynasz się czepiać czego popadnie

Miasto
    SK

Domyślnie

Widzę że już zaczynasz się czepiać czego popadnie
    Ależ wcale nie. Jak by nie było rozmawiamy na forum "technicznym" i w związku z tym w niektórych przypadkach pożądane jest ścisłe słownictwo techniczne. Dla mnie różnica pomiędzy mA a mAh jest zasadnicza ponieważ jednostki te wyrażają zupełnie różne wielkości, tak więc wszelkie błędy tego typu wypominam i w takim działaniu absolutnie nie ma żadnej złośliwości.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 11-02-2009 o 23:11
    EOS + Speedlite

smocza_jama
    Guest

Domyślnie

BC-700 ma za niski prąd ładowania. Dobra dla NiCd ale przy NiMh opozni wykrycie przyrostu napięcia dV i je będzie przeładowywać.
    Polecam BC-900 lub GP V600D.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    BC-700 ma za niski prąd ładowania. Dobra dla NiCd ale przy NiMh opozni wykrycie przyrostu napięcia dV i je będzie przeładowywać.
    Polecam BC-900 lub GP V600D.
    A skad to wiadomo?

Uprawnienia umieszczania postów