-
Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
kajkom
Pytanie bezpośredni nie dotyczy EOS 5D IV, tylko czy ktoś miała z Was jakieś doświadczenie kupna (body, szklarni) w sieci Media Markt. Pytam ponieważ w moim MM EOS 5D III jest w promocji 8300 (samo body). Czy "warto" kupować w sieciach typu MM?
Nie ten wątek.
--- Kolejny post ---
Tak sobie patrzę na wysokie ISO w tym modelu i szału nie ma. Od ISO 12800 wydaje mnie się że jest słabiej niż w mark III i 6D. W zasadzie mnie to nie dziwi biorąc pod uwagę 30mpx. Z ostateczną opinią poczekam na kolejne testy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tak sobie patrzę na wysokie ISO w tym modelu i szału nie ma. Od ISO 12800 wydaje mnie się że jest słabiej niż w mark III i 6D. W zasadzie mnie to nie dziwi biorąc pod uwagę 30mpx. Z ostateczną opinią poczekam na kolejne testy.
Znacznej różnicy nie ma. Ale wg mnie idzie łeb w łeb z 6d i lepiej sobie radzi niż 5dIII. Inna sprawa że detali jakby mniej i wielkość sampli dziwnie podobna do 5dIII i 6D. Tzn większa różnica jest pomiędzy (wielkościowa sampla) 5dIV i D810 niż pomiędzy 5dIV i 5dIII co wzbudza we mnie poczucie że ktoś coś naknocił w tych porównaniach albo nie wołał RAW z natywną rozdzielczością 30Mpix.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Tak ciężko ci przełknąć, że innym w odróżnieniu od ciebie nie podoba się obrazek z 5mk4? Chyba coś cię boli tommfoot.
Skąd w tobie tyle agresji? Przecież chodzi o aparat fotograficzny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tak sobie patrzę na wysokie ISO w tym modelu i szału nie ma.
A może wiesz czym wywołać RAWy. Bo zauważyłem, że "czyjeś" JPGi nie zawsze dają dostateczne pojęcie o obrazku.
Z racji wreszcie sensownej rozdzielczości 5DIV chętnie bym sobie pogmerał suwaczkami nawet w DPP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Szczerze mówiąc mam to w d...., jak kupuję nowy samochód czy Canona też mam gdzieś, że na nim stracę..
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Sigma art jest tak samo dobra, albo nawet lepsza i kosztuje 3200 :D no tak, ale przecież kurs dollara i vat.
A to nagle ma znaczenie jak tanio jakąś "tak samo dobrą" Sigmę można kupić? :shock: Bo jak ja kupuję Canona to mam gdzieś ile na nim stracę.:lol::mrgreen: Grunt żeby kurs "dollllllara" sprzyjał....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A to nagle ma znaczenie jak tanio jakąś "tak samo dobrą" Sigmę można kupić? :shock: Bo jak ja kupuję Canona to mam gdzieś ile na nim stracę.:lol::mrgreen: Grunt żeby kurs "dollllllara" sprzyjał....
Nie wtryniam się komuś co robi ze swoimi pieniędzmi, więc wolałbym abyś Janeek nie mówił mi na co mam wydawać swoje. Myślałem, że to ogólnie znana zasada.
I nie, Sigma nie jest lepsza, nie interesuje mnie, że jest tańsza - to nie jest systemowe szkło więc w moich oczach przegrywa na dzień dobry.
Wracając do wątku - premiera mk IV ma być w drugiej połowie miesiąca. Ktoś już preordera złożył?
-
Jeśli ktoś myślał, że regulacja AF w DPRAW daje jakieś spektakularne rezultaty to się może zawieść:
https://www.dpreview.com/news/117747...non-5d-mark-iv
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Nie wtryniam się komuś co robi ze swoimi pieniędzmi, więc wolałbym abyś Janeek nie mówił mi na co mam wydawać swoje. Myślałem, że to ogólnie znana zasada.
I nie, Sigma nie jest lepsza, nie interesuje mnie, że jest tańsza - to nie jest systemowe szkło więc w moich oczach przegrywa na dzień dobry.
Wracając do wątku - premiera mk IV ma być w drugiej połowie miesiąca. Ktoś już preordera złożył?
Po pierwsze gdzie niby napisałem, na co masz wydawać swoje pieniądze - tylko konkret, cytat bez bajkopisarstwa? Po drugie Sigma jest lepsza, a to, że kupujesz systemowe szkło tylko dlatego że jest systemowe to Twoja sprawa, ale nie opowiadaj, że jest lepsze bo jest systemowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Po pierwsze gdzie niby napisałem, na co masz wydawać swoje pieniądze - tylko konkret, cytat bez bajkopisarstwa? Po drugie Sigma jest lepsza, a to, że kupujesz systemowe szkło tylko dlatego że jest systemowe to Twoja sprawa, ale nie opowiadaj, że jest lepsze bo jest systemowe.
Ok czym Sigma jest lepsza od 35LII? Bo jak widzę jakie problemy maja ludzie z jej af to człowieka krew zalewa że za takie coś trzeba płacić, o celności już nie wspomnę bo też nie jest kolorowo.
Miałem 35LI, mam 35LII miałem do testów arta 35, i dla mnie sigma nie umywa się do tych szkieł canona.
Moze jest ostrzejsza niż pierwsza wersja canona i na tym jej zalety się kończą.
Kolega wysyłał sigmę 4 razy na kalibrację af, wiesz co mu napisali z serwisu, prosimy o ostrzenie tylko centralnym punktem bo na bocznych moze być bardzo różnie i niestety nie mogą gwarantować że to szkło będzie trafiać. Kpina jakaś.
Pisałeś o fanboyach, a Ty jak się zachowujesz wychwalając sigmę pod niebiosa i jeszcze pisząc że jest lepsza niż systemowe szkło. Toż to każdy już stwierdził że nie jest(mowa o 35LII vs art 35)
.
Koniec OT bo temat dotyczy zupełnie czego innego.
-
xxkomarxx no dzięki, że przynajmniej konkretnie i rzeczowo napisałeś o tym co się w Sigmie niepodoba a nie o jej braku systemowości.
Przyznam, że ja problemów z serią ART nie miałem żadnych. Używałem 50mm, 35mm i 24mm. Wszystkie zamówione w sigma pro centrum chyba poznań przez allegro. Nie wiem, czy oni je kalibrują przed wysyłką ale u mnie każda sztuka nie wymagała nawet mikrokalibracji. Problemy za to miałem z 24-70 Canona II, w którym non stop miałem kurz pod soczewkami, a na Żytniej mi powiedzieli, że to normalne ;). Potem padł mi AF zupełnie w tym Canonie i dlatego przesiadłem się na Tamrona Di VC USD. 35 II na 1.4 jest moim zdaniem mniej ostry niż Sigma, AF działa tak samo, w testach różnych serwisów Sigma wychodzi podobnie jak Canon. Jest tańsza prawie 3 razy i chodzi mi o zaletę w postaci ceny.
Jakby co robię zdjęcia 5ds r i używam wszystkim punktów AF, wcześniej miałem 5dm3 i również tak było. Oba body fabryczne, niekalibrowane serwisowo. Co do serwisu Sigmy to wierz mi, że Żytnia ma też pełne ręce roboty, a matrycę w 6d czyścili mi 5 razy zanim ją wyczyścili i potrzebowali do tego wymienić matówkę w body dwu miesięcznym.
PS> Ja nie wychwalam tylko Sigmy, uważam że Canon 70-200 II IS jest super, a Sigma 70-200 lipna.
-
Wolisz sigmę ok, mnie stać to kupiłem Canona i jestem z niego bardzo zadowolony.
Kończmy ten OT.
-
Tu nie chodzi o to czy mnie stać czy mnie nie stać. Lubię*wydawać kasę na dobry sprzęt. Jeżeli Sigma jest niemal identyczna jak Canona a kosztuje 3 razy mniej to wolę Sigme. Nie mam kompleksu czerwonego paska.
Podobnie jest z 5dmIV. Moim zdaniem Canon wprowadzając 5DS I 5DS R a potem 5dmIV trochę namiesza na rynku. Bo o ile m4 ma zaletę w postaci ISO (nawet jeśli jest na poziomie 6D to jest super), to filtr AA i tylko 30mpix skutecznie odepchną posiadaczy 50mpix matryc. Z drugiej strony model 5DS niewiadomo do jakiej grupy jest teraz skierowany. Jeżeli do reporterki ktoś nie potrzebuje dużej liczby pikseli to w zasadzie zakup m4 nie ma dużej przewagi nad m3 (gdzie ten kosztuje ok. 9-10 tys.zł).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Tu nie chodzi o to czy mnie stać czy mnie nie stać. Lubię*wydawać kasę na dobry sprzęt. Jeżeli Sigma jest niemal identyczna jak Canona a kosztuje 3 razy mniej to wolę Sigme. Nie mam kompleksu czerwonego paska.
Podobnie jest z 5dmIV. Moim zdaniem Canon wprowadzając 5DS I 5DS R a potem 5dmIV trochę namiesza na rynku. Bo o ile m4 ma zaletę w postaci ISO (nawet jeśli jest na poziomie 6D to jest super), to filtr AA i tylko 30mpix skutecznie odepchną posiadaczy 50mpix matryc. Z drugiej strony model 5DS niewiadomo do jakiej grupy jest teraz skierowany. Jeżeli do reporterki ktoś nie potrzebuje dużej liczby pikseli to w zasadzie zakup m4 nie ma dużej przewagi nad m3 (gdzie ten kosztuje ok. 9-10 tys.zł).
Janek odpowiedź sobie na pytanie. Jeśli BMW opracowuje nowy silnik i do tego nowy układ jezdny, to nie powinien wypuszczać nowego auta, bo przedniej generacji jest dobre?
5dmk3 został wypuszczony kilka lat po tym jak większość posiadaczy mkII płakała nad słabym Afem, ekranem, uchwytem, reprodukcją czerwieni,itp itd. Dostali nowe. fajne. Na dziś, przy nikonach i Sony, 5k3 to za mało. Powstała nowa matryca ( prawdopodobnie bez bandingu ) więc mamy nowe body. Normalna kolej rzeczy. Cofnij się 10 lat wstecz i odpowiedz sobie na pytanie co oferowała wtedy Sigma? Skoro ich obiektywy były dobre, to po co linia Art, która jest dwa razy droższa od poprzedników?
-
Robertskc7 masz racje i ja nie powiedziałem, że 5dm4 jest słaby czy coś takiego - wręcz przeciwnie napisałem wcześniej, że jest to upgrade i wszystko ok. Bardziej mnie zastanawia wprowadzenie trzech nowych modeli 5ds 5ds r i 5dm4. O ile drugi i trzeci jest skierowany do w miarę określonych grup to 5ds z filtrem AA już nie.
Głównie dyskusja zeszła na tor ceny, jednym się podoba innym nie. Ja włączyłem się do dyskusji kiedy niektórzy zaczęli argumentować cenę kursem dollara, zamiast normalnie napisać, że Canon sobie chciał taką cenę i kurs dollara ma trzeciorzędne znaczenie. Mnie po prostu bawią co poniektórzy, którzy naiwnie myślą, że Canon to firma charytatywna. Tak się robi business i tyle. Ich ceny obiektywów wynikają z możliwości rynku, bo wielu jest takich co wierza tylko w systemowe obiektywy bez żadnego porównania z niesystemowymi. Nie ma zatem tak dużej konkurencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Jeżeli do reporterki ktoś nie potrzebuje dużej liczby pikseli to w zasadzie zakup m4 nie ma dużej przewagi nad m3 (gdzie ten kosztuje ok. 9-10 tys.zł).
5dmkIII to już archiwum Canona :) Za kilka miesięcy jeśli ktoś będzie chciał kupić nowy aparat będzie miał do wyboru tylko mkIV.
Myślę, że obecnie mamy trochę inną sytuację niż w momencie pojawienia się 5d mkIII. Wtedy bardzo dużo osób zmieniało 5dmkI albo 5dmkII w świetnym stanie, z małym przebiegiem aby mieć wreszcie sprawny AF z mkIII. Teraz myślę, że taki trend nie będzie występował już na taką skalę.
Nieśmiało obstawiam, że w PL głównymi nabywcami nowej iteracji 5-tki będą osoby, które:
1) zużyły swoje mkIII
2) przechodzą po mkI lub mkII ze względu na AF
3) wchodzą w FF z cropa (i chcą kupić nowy aparat)
4) z jakichś powodów czują niedosyt przy 6d
A swoją drogą ...jakbyśmy tu nie narzekali to i tak będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
5dmkIII to już archiwum Canona :) Za kilka miesięcy jeśli ktoś będzie chciał kupić nowy aparat będzie miał do wyboru tylko mkIV.
Myślę, że obecnie mamy trochę inną sytuację niż w momencie pojawienia się 5d mkIII. Wtedy bardzo dużo osób zmieniało 5dmkI albo 5dmkII w świetnym stanie, z małym przebiegiem aby mieć wreszcie sprawny AF z mkIII. Teraz myślę, że taki trend nie będzie występował już na taką skalę.
Nieśmiało obstawiam, że w PL głównymi nabywcami nowej iteracji 5-tki będą osoby, które:
1) zużyły swoje mkIII
A swoją drogą ...jakbyśmy tu nie narzekali to i tak będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki :D
Jak najbardziej w 100% się zgadzam, posiadacze 6d mogą narzekać na mało punktów AF, z drugiej strony przez ostatni czas, różnica cenowa między 6d a 5dm3 nie była tak duża jak teraz z m4.
-
Obiło mi sie o uszy że boczne punkty na f/8 bedą działać tylko i wyłącznie z TC Canona i to w wersji III. Ktoś słyszał coś takiego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Obiło mi sie o uszy że boczne punkty na f/8 bedą działać tylko i wyłącznie z TC Canona i to w wersji III. Ktoś słyszał coś takiego?
Ten AF wygląda no identyczny z 1dx2, jeśli tak to raczej to jest bzdura bo na 1dx2 działają boczne na takim Kenko i to nawet nie z obiektywem Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Po drugie Sigma jest lepsza
Rozstrzał jakościowy masakryczny.
Do poczytania:
LensRentals.com - Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art Lens Teardown
I dla porównania budowa II
https://www.lensrentals.com/blog/201...k-ii-teardown/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Mając na uwadze jakość obrazka, to szkoda sobie mk1 i mk2 zawracać głowę. Dodatkowo, jeżeli dobrze pamiętam, to dopiero mk3 nie hamuje AF'a.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Szczerze mówiąc nie widzę tu żadnej masakry, wykonanie bardzo dobre. W porównaniu do Canona mogę zamówić prawie 3 sigmy co jest zaletą. Jeśli chodzi o jakość obrazka to Sigma nie ma się czego wstydzić. I powtórze, tu nie chodzi o brak kasy i fakt czy kogoś stać czy nie, lepsze słowo to bycie "naciąganym" przez jakiegoś producenta.
PS. Gdyby nie to, że jest jakaś konkurencja w stylu Sigmy czy Tamrona, oraz że są ludzie tacy którzy naiwnie nie kupują "Canon only" Canon i tak musi liczyć się z rynkiem ;)
OT - poza tym umówmy się, kto tu daje lepszą gwarancję ;P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
1) zużyły swoje mkIII
Myślę, że zapomniałeś o poprawionej matrycy, zwłaszcza pod względem DR. Poczekamy na pierwsze testy ale patrząc po tym co oferuje 1dx2 i 80d, 5d4 powinien mieć znacząco poprawioną dynamikę tonalną w stosunku do mk3. Jak dla mnie to właśnie lepsza dynamika tonalna i użyteczny szybki tryb AF w live view będą argumentami za zmianą z mk3 na mk4. Szkoda, że nie dali odchylanego ekranu ;(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikaEli
Myślę, że zapomniałeś o poprawionej matrycy, zwłaszcza pod względem DR. Poczekamy na pierwsze testy ale patrząc po tym co oferuje 1dx2 i 80d, 5d4 powinien mieć znacząco poprawioną dynamikę tonalną w stosunku do mk3. Jak dla mnie to właśnie lepsza dynamika tonalna i użyteczny szybki tryb AF w live view będą argumentami za zmianą z mk3 na mk4. Szkoda, że nie dali odchylanego ekranu ;(
To już nawet wiadomo: https://www.dpreview.com/news/322975...to-the-5d-line
Technologie ta sama co 80D i 1dx2 - wyniki podobne. Jeszcze nie w pełni ISO invariant ale już prawie. Dobrze, Sony zacznie odczuwać oddech w pewnej odległości za plecami to zmobilizuje się do kontynuacji wyścigu :)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikaEli
Jak pokazują liczby to na razie jest o 1EV lepiej i nadal brakuje 1EV do konkurencji - to dużo i mało - może być za mało żeby wszyscy nagle czuli chęć zmiany, nie mitologizujmy aż tak tego parametru, fullframami canona daje się robić zdjęcia, 1EV zrobi oczywiście różnicę ale 2EV zrobiłoby robra :mrgreen:, a tak niektórzy poczekają na ten kolejny 1EV do następnej wersji :).
Ja mam nadzieję że jednocyfrowe canony będą bez gibanych ekraników - nie dali gibanego ekranika i tak ma być - za taką innowacyjność dziękujemy znaczy dziękujemy nie :).
-
Hehe, a tu za kilka lat powstanie jedynka z gibanym i ze względu na kolejne bajery będzie nią łatwiej filmować, niż robić zdjęcia...
PS Taki ponury żart...
Ciekawe kiedy Canon zrobi w końcu lustro z matrycą Sonego, jakby dali jeszcze dobrą cenę, to konkurencja miałaby ciężko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Ciekawe kiedy Canon zrobi w końcu lustro z matrycą Sonego
Ja się tego boję. Bo wtedy może wrócić Jan... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Ciekawe kiedy Canon zrobi w końcu lustro z matrycą Sonego, jakby dali jeszcze dobrą cenę, to konkurencja miałaby ciężko.
Konkurencja właśnie się wypięła na to całe rozjaśnianie o +6EV i zrobiła D5 z normalną matrycą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ja się tego boję. Bo wtedy może wrócić Jan...
Heh.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Konkurencja właśnie się wypięła na to całe rozjaśnianie o +6EV i zrobiła D5 z normalną matrycą.
Ale rozszerzone ISO 3 melony dali.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Myślę że akurat na to pytanie odpowiedź jest dosyć prosta - nigdy 8-).
-
Nie jestem Janeek, ale były swego czasu jakieś plotki o tańszej puszcze i matrycy "third party", no ale nie wiadomo czy/kiedy wypuszczą jakieś "tanie" FF.
--- Kolejny post ---
http://www.canonrumors.com/canon-actively-testing-third-party-sensors-cr2/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Nie taki Jan straszny jak sie go pomaluje ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
no właśnie ;P, bo wtedy byś tu opowiadał, jak to systemowy Sony w Canonie jest najlepszy :P heheh
-
Martwi mnie taki mały RAW z tego mark IV. Czegoś w nim na pewno niema. Może porządnego koloru :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Nie jestem Janeek, ale były swego czasu jakieś plotki o tańszej puszcze i matrycy "third party", no ale nie wiadomo czy/kiedy wypuszczą jakieś "tanie" FF.
na to też jest prosta odpowiedź - tanie ff odpłyneły teraz jest trend odwrotny - ma być drogo bo to maksymalizuje zyski - więc pewnie nie wypuszczą.
-
Tanie FF to bylo 6d, pytanie co i za ile bedzie teraz ( 6d za 9k) a jesli wypuszcza cos innego to jak bardzo go wykastruja i czy sie sprzeda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tanie FF to bylo 6d, pytanie co i za ile bedzie teraz ( 6d za 9k) a jesli wypuszcza cos innego to jak bardzo go wykastruja i czy sie sprzeda.
Pamiętam jak 5D kupowałem nowe za nieco ponad 5 tys. zł, ale też dolar był inny. Po roku kupiłem w tej cenie drugie body, ale już używkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Pamiętam jak 5D kupowałem nowe za nieco ponad 5 tys. zł,
Też za tyle kupowałem i to było "tanie" FF. 6D już drożej. I w ogóle potem wszystkie FF drożej. No ale przecież sprzęt tanieje...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Nie widać bandingu.
-
na canon.pl jest już polska instrukcja do mark 4 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smartb
na canon.pl jest już polska instrukcja do mark 4 :-)
Brakuje tylko aparatu w rękach :)
-
Z instrukcji wynika, że szybka seria przy ustawionych rawach ma 5 kl./ sek. Mam nadzieję, że przy mraw będzie te 7
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smartb
Z instrukcji wynika, że szybka seria przy ustawionych rawach ma 5 kl./ sek. Mam nadzieję, że przy mraw będzie te 7
No to lipa, do tej pory chyba wszystkie C w raw strzelaly na full speedzie - prosze mnie poprawic jesli sie myle (nie mylic z MLU w serii 1).
-
W polskiej instrukcji jest chyba błąd bo angielska mówi:
With Dual Pixel Raw shooting:
The continuous shooting speed will be approx. 5.0 shots/sec.
maximum.
-
W LV fps'y spadaja, wszedzie o tym trabia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W LV fps'y spadaja, wszedzie o tym trabia.
Chodzi raczej o dłuższy zapis podwójnych pixeli w Dual Pixel RAW. To by było logiczne, że spowalnia serię.
Ciekawe czy taki RAW bedzie jakiś większy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Chodzi raczej o dłuższy zapis podwójnych pixeli w Dual Pixel RAW. To by było logiczne, że spowalnia serię.
Ciekawe czy taki RAW bedzie jakiś większy.
O to przepraszam, nie doczytalem. Caly czas myslalem, ze chodzi o dual AF shooting w LV.
-
Dual Pixel Raw jest prawie 2 razy większy od zwykłego rawa, więc spadek prędkości serii szybkiej jest logiczny. mam nadzieję, że to faktycznie błąd tłumaczenia instrukcji i że w zwykłym rawie szybkość będzie utrzymana w 7-miu klatkach/s. Okaże się w praktyce na testach nowej 5-ki
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Czy ja dobrze widzę, że mark IV dostał kopa centralnie w j... od taniego D7200?