Odp: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C
Cytat:
Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie .
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz udowadnianie na siłę? Tak jak napisałem, metoda z filmem jest lepsza pod każdym względem, zwłaszcza w tym co dla potencjalnych klientów Cichego może być najważniejsze- dokładności.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Oczywiście można się habilitować nad sposobem pomiaru i obliczeniem błędu. Robiłem to sam setki razy na różnych laboratoriach za czasów studiów na polibudzie, ale w tym wypadku, to chyba nie o to chodzi.
U mnie na polibudzie kazali zastanowić się czy wynik jest realny... Tu nie potrzeba habilitacji, a chwili zastanowienia.
Nie jest możliwe, aby Tamron 150-600@600 nawet przy ostrzeniu na najbardziej kontrastową scenę znaną ludzkości przebiegał całą skalę poniżej 0,5s.
Testowane na 5dmk3.
https://www.youtube.com/watch?v=pTQL7AfKE6o
Dla jasności, miałem to szkło, używałem z 7D, tu też do 0,5s było daleko, bardzo daleko.
Cichy nie mierzył przebiegu AF w 2 strony z deklem (AF z deklem działa wolniej bo puszka szuka czegokolwiek).
Wiadomo coś na temat współpracy z nowymi puszkami w Live View (70D/760D/M3)?
Chodzi mi po głowie to szkło :p
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz udowadnianie na siłę? Tak jak napisałem, metoda z filmem jest lepsza pod każdym względem, zwłaszcza w tym co dla potencjalnych klientów Cichego może być najważniejsze- dokładności.
U mnie na polibudzie kazali zastanowić się czy wynik jest realny... Tu nie potrzeba habilitacji, a chwili zastanowienia.
Nie jest możliwe, aby Tamron 150-600@600 nawet przy ostrzeniu na najbardziej kontrastową scenę znaną ludzkości przebiegał całą skalę poniżej 0,5s.
Testowane na 5dmk3.
https://www.youtube.com/watch?v=pTQL7AfKE6o
Dla jasności, miałem to szkło, używałem z 7D, tu też do 0,5s było daleko, bardzo daleko.
A na tym filmiku ile według Twoich wyliczeń zajmuje przebieg zakresu na 600mm ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A na tym filmiku ile według Twoich wyliczeń zajmuje przebieg zakresu na 600mm ?
Od nieskończoności do 2.7 jest to 17 klatek (od początku ruchu do pełnego zatrzymania- 18). Film ma 25fps więc czas przebiegu to 0,68-0,72s. W drugą stronę 16 klatek więc 0,64s.
Muszę przyznać, że jestem zaskoczony, że różnica prędkości jest tak duża, u mnie na 7D było to koło 1s.
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Od nieskończoności do 2.7 jest to 17 klatek (od początku ruchu do pełnego zatrzymania- 18). Film ma 25fps więc czas przebiegu to 0,68-0,72s. W drugą stronę 16 klatek więc 0,64s.
Muszę przyznać, że jestem zaskoczony, że różnica prędkości jest tak duża, u mnie na 7D było to koło 1s.
Zgadzam się, że pomiar czasu do 1 s ręcznym stoperem jest obarczony dużym błędem, bo rolę odgrywa czas reakcji psychofizycznej.
Znacznie dokładniejsze jest policzenie klatek.
Ale czy to nie jest rozdzielanie "włosa na czworo" ?
Co z tego wynika, jak będę lepsze-gorsze warunki oświetleniowe/kontrastowe, to również może być różnica ułamków sekundy przy rzeczywistych zdjęciach.
Poza tym, chłop (cichy) się stara i świetnie, jak mu dziekuję :) za testy.
Za to bardziej mnie interesuje jakość obrazowania z tego tamrona i sigmy na ogniskowych 500-600 podpiętych do cropa, a nie do FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
sigma C jest pomiedzy.
Zatem powinni wypuścić nową serię F, która byłaby i celna i szybka :).
Mi się wydaje, że po prostu nie potrafią takiego szkła zrobić, bo gdyby tak nie było już dawno byłyby na rynku. Miałem złe doświadczenia ze starymi sigmami, spróbowałem chwalonych A i poprawa wyraźna jest, ale nadal do szkieł canona im daleko. Co mi po świetnej jakości, bo tego im odmówić nie można jak mam sporo ujęć do wyrzucenia...
Może za 10 lat sigma wsadzi do swoich produktów porządny AF, żeby nam zamknąć usta, ale obawiam się, że cena może osiągnąć poziom canona. A ten też nie śpi, bo jak już wypuści następcę, to i jakościowo i pod względem użytkowym są to świetne produkty. Ehhh, tylko ta cena :(.
Zatem pozostaje zaakceptować tańsze propozycje, bo pomimo bolączek ich dotykających to nadal bardzo dobre propozycje dla ambitnych amatorów.
Panowie nie wypowiadam sie na temat doladnosci pomiarow Cichego , ale nie jest to wynik nieprawdopodobny.
robie takie pomiary , kilka dla porownania.
24-70 L na 24 mm:
czas przebiegu calej skali od makro : 389 milisek.
obiektyw j.w. 70 mm
czas przebiegu calej skali od makro : 817 milisek.
obiektyw sigma 400 mm /5,6 naped elektromagnetyczny, zakres od 3,6 m do nieskonczonosci:
czas przebiegu : 579 milisek.
czyli ok 0,5 sek dla T z silnikiem US jest prawdopodobne , nie wykluczalbym.
wszystkie pomiary z zalozonym deklem na obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nie wypowiadam sie na temat doladnosci pomiarow Cichego , ale nie jest to wynik nieprawdopodobny.
robuie takie pomiary
A potrafisz w sposób prosty opisać wyniki swoich badań ?
Wnioski ?
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A potrafisz w sposób prosty opisać wyniki swoich badań ?
Wnioski ?
ogolne wnioski sa takie:
im szybszy naped tym na ogol bywa mniej precyzyjny i mniej dokladny ( glownie mniejsza precyzja , czyli wiekszy rozrzut) .Naped elektromagnetyczny potrafi byc wolniejszy ale lubi byc dokladniejszy , przynajmniej w normalnych cenowo obiektywach.
Nie obawiam sie napedu elektrom. , wcale nie uwazam ze USM gwarantuje lepsza dokladnosc i precyzje - nie . na ogol jest szybciej , ale dokladnosc porownywalna , lub mniejsza .
Za malo znam tamrona.
ale ostatnie obiektywy - szybki , cichy naped , bardzo szybki , lecz nie nie za dobra precyzja , czyli stosunkowo duzy rozrzut - ale zle nie jest, tragedii nie ma.
swietna , wspaniala stabilizacja.
nie moge nic pewnego powiedziec , gdyz tego obiektywu nie mam i nie mialem w rekach , ale znajac mozliwosci techniczne T , jest b mozliwym ze produkuje bardzo szybki naped , choc oczekiwalbym mniejszej dokladnosci - to trzebaby pomierzyc.
na zakonczenie dla urozmaicenia dziwiek wymienionej sigmy ;-)
http://spherapan.vot.pl/sigma.mp3
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
No otóż to, u mnie ze stoperem "na oko" wyszło przy trzech pomiarach 0.6, 0.5 i 0.6 sekundy (przebieg 'z powrotem' mierzyłem), czyli zakładając, że zmierzyłeś idealnie to miałem błąd rzędu 0.1 sekundy, co przy różnicy w słabym świetle 1,5 sekundy na 600mm na korzyść Tamrona jest właściwie bez różnicy. A to video które zamieściłeś jak widzę nie jest w idealnych warunkach oświetleniowych, w dobrym świetle słonecznym prędkość AF jest najlepsza.