Odp: Aparat i obiektyw do krajobrazów (do 15k)
No to mam lekki dylemat czy brać LEE czy Hitech :) wiem tylko że chcę na początek połówkowy szary gradientowy (0.6) i pełny szary (2.7) by zobaczyć jak często będę ich używał i czy kolejne zakupy mają sens. Prześpię się z tematem kilka nocy i niedługo podejmę decyzję na spokojnie. Dzięki za pomoc!
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Co do samego holdera Hitech to jest on trochę dziwny.
A mógłbyś troszkę to rozwinąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Gargins
A mógłbyś troszkę to rozwinąć.
Pierwsze co rzuciło mi sie w oczy to to że:
- nie pasuje z innymi pierścieniami zakręcanymi na obiektyw jak np Lee, więc tylko i wyłącznie musi być pierścień Hitecha. Podróbek nie wiedziałem.
- jest gładki w środku i ma tylko jedną śrubkę do dokręcania, czyli tylko jeden punkt zamocowania. Nie ma też sprężynki przy śrubce jak Lee. Takie rozwiązanie ma swoje plusy jak szybkość zdejmowania i zakładania, jak dobrze zakręcisz śrubkę to trzyma bardzo stabilnie. A minus to taki że jak nie dokręcisz lub w trakcie wędrówek śrubka się poluzuje to można łatwo zgubić cały zestaw. Ma to więc zwolenników i przeciwników.
- a teraz najdziwniejsza dla mnie rzecz. Holder przychodzi z trzema ramkami, przy czym pierwsza od obiektywu poprzez zastosowanie dodatkowej podkładki jest na grubsze szkła lub filtry z uszczelką. W przypadku uszczelki to jest zrozumiałe. W przypadku użycia cieńszych filtrów żywicznych w instrukcji napisane żeby ściągnąć pierwszą podkładke dystansową (nie ramke na filtr). Najdziwniejsza jest jednak rzecz taka, że wtedy filtr wsuwany jest bezpośrednio po aluminiowej ramce i łatwo się rysuje. Jak się przyjżysz na zdjęcie w powiększeniu to zobaczysz o co mi chodzi.
Formatt Hitech 100mm Aluminum Modular Filter Holder HTAMH B&H
Ogólnie samo aluminium i jakość materiałów na duży plus, jednak ja musiałem modyfikować poprzez danie podkładek 1mm pomiędzy holder a pierwszą ramke.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Do krajobrazu spokojnie wystarczy 17-40 i 70-200. Resztę można przeznaczyć na wycieczkę.
zgadzam się , mam te obiektywy z 5d i jest OK
Kupno większego holdera 100 mm skutkuje tym, że wszystkie filtry będą droższe?
Czy naprawdę do C17 - 40 potrzebny jest tak duży HOLDER?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kibek
Kupno większego holdera 100 mm skutkuje tym, że wszystkie filtry będą droższe?
Czy naprawdę do C17 - 40 potrzebny jest tak duży HOLDER?
Tak, jest potrzebny. Nawet przy holderze w rozmiarze 100mm, przy różnych kombinacjach z filtrami, występuje winieta lub wręcz holder wchodzi w kadr.
Rozumiem, większy Holder montuje się przez przejściówkę z mniejszego gwintu na większy?
Ta sama przejściówka nie powoduje winetowania?
Przepraszam, że tak dopytuję o podstawy ale nie chciałbym wydawać kilka razy na słaby sprzęt tylko raz kupić coś porządnego
Cytat:
Zamieszczone przez
Kibek
Rozumiem, większy Holder montuje się przez przejściówkę z mniejszego gwintu na większy?
Ta sama przejściówka nie powoduje winetowania?
Przepraszam, że tak dopytuję o podstawy ale nie chciałbym wydawać kilka razy na słaby sprzęt tylko raz kupić coś porządnego
Na obiektyw zakładasz adapter, na adapter holder i na holder kolejne szybki - filtry. Zawsze. Większy holder to większe filtry i mniejsze szanse wystąpienia winiety.
Adapter rozumiem, ze to przejściówka?
Posiadając różne obiektywy o róznych średnicach potrzebuje kllku adapterów?